12/04/2021

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής: Η επιστολή της ΕΚΤ δεν πρότεινε αλλαγές στο Ισπανικό σύνταγμα…

Array
ecbletter
Χθες μπήκε και τυπικά στο αρχείο μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού σε επιστολή της ΕΚΤ…
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, βοήθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διευθετήσει μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού, που αφορούσε σε μια επιστολή που η ΕΚΤ
απηύθυνε προς την Ισπανική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2011.
Ένας Ισπανός δικηγόρος ζήτησε να έχει πρόσβαση στο έγγραφο, επειδή ήθελε να μάθει

εάν η ΕΚΤ είχε προτείνει την τροποποίηση του ισπανικού Συντάγματος. Όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στην επιστολή, ο δικηγόρος κατήγγειλε το θέμα στον Διαμεσολαβητή. Μετά την επιθεώρηση-έλεγχο της επιστολής, ο Διαμεσολαβητής συμφώνησε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να την γνωστοποιήσει στο κοινό. Ωστόσο, με τη συγκατάθεση της ΕΚΤ, ο Διαμεσολαβητής επιβεβαίωσε τον καταγγέλλοντα ότι η επιστολή δεν πρότεινε τροπολογίες για το ισπανικό Σύνταγμα.
Ο Διαμεσολαβητής επιθεώρησε επίσης σχετικά αρχεία της ΕΚΤ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται.
Σύμφωνα πάντα με τον Διαμεσολαβητή, η άρνηση να δοθεί στον Ισπανό δικηγόρο πρόσβαση στην επιστολή της ΕΚΤ προς την Ισπανική κυβέρνηση ήταν δικαιολογημένη.
Υ.Γ
Γιατί έχω την εντύπωση ότι η τρόικα είχε ζητήσει και στην Ελλάδα τροποποίηση του Συντάγματος…
Γιατί όμως εγώ έχω μερικές αμφιβολίες ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα…. 
Γιατί αφού δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό,  ο Διαμεσολαβητής ανέφερε ότι: “η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται..”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ