19/04/2021

Επαναλαμβάνονται οι Τούρκοι

Array

11.jpg
Κάλεσαν τις εταιρείες να αποσύρουν τις προσφορές τους
Η περιοχή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ ταυτίζεται εν μέρει με την υφαλοκρηπίδα της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ισχυρίζονται οι Τούρκοι, προβάλλοντας ότι δικαιώματα έχει και το ψευδοκράτος
Η Τουρκία κάλεσε τις ξένες εταιρείες και τις χώρες στις οποίες ανήκουν αυτές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η περιοχή των ερευνών ταυτίζεται εν μέρει με την υφαλοκρηπίδα της στη Μεσόγειο και ότι δικαιώματα επί των πηγών ενέργειας στη Μεσόγειο έχει και το ψευδοκράτος, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ».
«Αμφισβητούμενη περιοχή»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική προειδοποίησή του ανέφερε ότι «η περιοχή των ερευνών είναι αμφισβητούμενη και δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις και έρευνες. Εάν δεν θέλετε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας, αποσυρθείτε από τον διαγωνισμό».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προειδοποίηση έγινε προς 15 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Αγγλία και η Νορβηγία, ενώ υπενθυμίζει ότι παρόμοια…
προειδοποίηση είχε γίνει στο παρελθόν και προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
«Δεν θα επιτρέψουμε»
Η «Ακσάμ» αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει αναλάβει τον Ιούλιο την προεδρία της ΕΕ, επιθυμεί να ξεκινήσει τις δεύτερες γεωτρήσεις προτού τερματιστεί η προεδρία», με αποτέλεσμα η Άγκυρα να προβεί σε προειδοποιήσεις, πράγμα που κάνει από τον περασμένο Μάιο. Η εφημερίδα δημοσιεύει και δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ένα τμήμα των θαλάσσιων περιοχών οι οποίες σχετίζονται με τον δήθεν διαγωνισμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές».
Εάν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου προβούν στο μέλλον σε δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι εταιρείες αυτές αντιμέτωπες με το ψευδοκράτος και την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας και να προκληθούν ανεπιθύμητες εντάσεις, προσθέτει.
«Καλούμε τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να κινηθούν με σωφροσύνη και να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό», καταλήγει.
Syndesmos HELLAS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ