Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
Array

Μόντι: Η Ιταλία δεν χρειάζεται διάσωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιταλία δεν χρειάζεται ειδική βοήθεια ή «ιδιαίτερη μεταχείριση από την ΕΕ» προκειμένου να διασώσει την οικονομία της, επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
http://img.protothema.gr/3E3EBA77C39238A9163B37F827BE361C.jpgΣημείωσε πάντως ότι η Ρώμη μπορεί να χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, αναφερόμενος προφανώς στην απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τα Ταμεία στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF – ESM).
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το Φινλανδό ομόλογό του Κατάινεν, επισήμανε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν αντανακλούν τις προόδους των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Ως γνωστόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αγορά ομολόγων της Ιταλίας δέχεται έντονο σφυροκόπημα, αν και τα επιτόκια αποκλιμακώθηκαν μετά τις δεσμεύσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για στήριξη της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης τραπεζικής άδειας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό θα γίνει. Πάντως, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι υποστηρικτές του οποίου επισημαίνουν πως θα ενισχυθεί η χρηματοδοτική ικανότητα του ESM, ώστε να διαθέτει περισσότερα μέσα για να βοηθά τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προκειμένου να βγουν από την κρίση.
Aπό την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη δεν λειτουργούν φυσιολογικά, καθώς, όπως είπε, τα επιτόκια για ορισμένες χώρες είναι πολύ υψηλά. Ο κ. Κατάινεν δήλωσε πως το Ελσίνκι είναι προσηλωμένο στο ευρώ,  ενώ επανάλαβε πως η χώρα του χρειάζεται, και θα ζητήσει, εγγυήσεις για τις διασώσεις χωρών από το προσωρινό Ταμείο στήριξης (EFSF).
 
Πηγή: protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ