23/04/2021

Να δούμε τι θα πουν τώρα οι τραπεζίτες.«Ενδέχεται να συζητηθεί το φθινόπωρο η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών»είπε ο Ολι Ρεν στον Ν. Χουντή!

Array

20120802-151738.jpgΣε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος έκανε λόγο για δυσμενή μεταχείριση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, σχετικά με το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
Στην απάντηση του ο Όλι Ρεν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της συνόδου» και άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου.

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του, αφού σημείωνε ότι: «Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012 αποφασίστηκε ότι, στο εξής, τα κράτη μέλη που ζητούν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τους τομέα, θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης» αλλά και ότι έγινε λόγος «για παρόμοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά όμοιο τρόπο», καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο και «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης;» (δηλ., Ελλάδας και Πορτογαλίας).
Απαντώντας ο κ.Ρεν είπε τα εξής: «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας.
Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ