Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
Array

Ανασχηματισμός στη Ρουμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

romaniaΟ Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κεντροαριστεράς κυβέρνησής του μετά την παραίτηση το πρωί του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Ιοάν Ρους, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποπομπή του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο Πόντα όρισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον Μίρτσεα Ντούσα. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Τίτους Κορλατεάν ανάλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τη θέση του πήρε μια δικαστής, η Μόνα Πιβνιτσέρου.

Ένας γερουσιαστής της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL, του κυβερνώντος κόμματος), ο Νταν Σόβα, πρώην εκπρόσωπος του Πόντα θα είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

«Επιθυμούσα η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Μάιο να διατηρηθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου», δήλωσε ο ρουμάνος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Όμως η ειδική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πράξεις του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε,

Ο Ρους ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες» πιέσεις που δέχθηκε.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους τιμής», δήλωσε ο Ρους επικαλούμενος τις «επικρίσεις και τις πιέσεις» που δέχθηκε μετά το δημοψήφισμα για την αποπομπή του Μπασέσκου, τόσο από εκείνον όσο και από τον μεταβατικό πρόεδρο Κριν Αντονέσκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ