7/05/2021

Η ΕΕ αυξάνει την πίεση κατά του Ιράν

Array
Η ΕΕ αυξάνει την πίεση κατά του Ιράν
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν να εντείνουν την πίεση των κυρώσεων κατά του Ιράν, για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την έγκριση νέων μέτρων κατά του τραπεζικού τομέα της Τεχεράνης, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν την έως τώρα πιο σκληρή γραμμή της ΕΕ κατά του Ιράν, και έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις στρατιωτικές προθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της αποτυχίας να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού.

«Το τελευταίο δίμηνο το Ιράν δεν έχει καμία οικονομική ισχύ και θα πρέπει κατά συνέπεια να αυξηθούν οι πιέσεις μέσω κυρώσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.
Εν τούτοις ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας μια ημέρα πριν τη συνάντησή του με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να εγκριθούν οι νέες κυρώσεις, είπε ότι η διπλωματία είναι ακόμα στο τραπέζι ως επιλογή.
«Η προσφορά μας προς το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει. Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με σαφή στόχο την πρόληψη να μην εξοπλιστεί η Τεχεράνη με πυρηνικό οπλοστάσιο. Είναι καιρός για μια πολιτική λύση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικές διαστάσεις και αρνήθηκε σε σειρά τριών διαδοχικών γύρων συνομιλιών τον περασμένο Απρίλιο να το περιορίσει, εάν πρώτα δεν αρθούν οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του.

Την Κυριακή το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δείπνησαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ η χώρα του οποίου θεωρείται προμηθευτής όπλων προς την κυβέρνηση του Άσαντ.
Το δείπνο διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, και ήταν «πολύ ανοικτό, ειλικρινές και φιλικό », σύμφωνα με ένα διπλωμάτη της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τα διμερή θέματα στον άξονα Ευρωπαϊκή Ένωση- Ρωσία.
onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ