6/05/2021

‘ Ανοίξτε τα κινητά σας…’

Array

Του Ηλία Καραβόλια,

Είναι υποκριτικό το σκηνικό κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία, όπου κάποιοι δημοσιογράφοι που μιλούσαν δύο και πλέον χρόνια για τις ‘επείγουσες διαρθρωτικές’ αλλαγές, τώρα κόπτονται υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, σαν να μην ήξεραν ότι πίσω από την ρητορική των αλλαγών υπήρχε αυτό ακριβώς που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες: η δημιουργία του ‘ελκυστικού’ εργαζομένου, κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων της τρόικας.
Ξαφνικά η ελληνική κοινωνία ‘ανακαλύπτει’ από τα ΜΜΕ τον εχθρό: την τρόικα που θέλει να υποτιμήσει την ελληνική τάξη των χαμηλόμισθων , τους έλληνες εργαζόμενους. Και τώρα
ξαφνικά, όλοι βλέπουνε ότι οι θεωρίες περί επενδύσεων και μείωσης της ανεργίας, λόγω πτώσης των μισθών, αποτελούν προσχήματα και ψέματα!
Η χώρα κατά τον Υπουργό Οικονομίας θα πεθάνει από ασφυξία αν δεν πάρει την δόση. <> δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας στην Βουλή, χθες. Δηλαδή, όποιος προλάβει ! Και προκειμένου να προλάβουμε, ας πάμε και… ακρωτηριασμένοι σαν κοινωνία, σαν χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι ο δήθεν έτοιμος Μόνιμος Μηχανισμός, ESM, δεν είναι και τόσο έτοιμος, όπως διαπίστωσα και εγώ πριν λίγες ημέρες, με τα ίδια μου τα μάτια: στο γραφείο όπου στεγάζεται στο Λουξεμβούργο, δεν έχει καν… ταμπέλα στην είσοδο ! Υπάρχουν 80 δις , σαν άμεση ρευστότητα, και κρατικές ‘εγγυήσεις’ εταίρων, μέχρι 620 δις. Οι αγορές δεν άνοιξαν τις βρύσες, διότι πολύ απλά ρίχνουν αλλού λεφτά, εκεί που υπάρχει ‘κάτι’, εκεί που έχει εκδοθεί χρεόγραφο ευρωπαικής φερεγγυότητας: στον προσωρινό μηχανισμό, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) , το οποίο άντλησε και χθες κεφάλαια- 6 δισ. ευρώ- μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, όπως διαβάζω στο Dow Jones Newswires , που επικαλέστηκε μια τράπεζα που συμμετείχε στη συμφωνία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ( διαχειριστές ήταν Barclays, BNP Paribas και Goldman Sachs). Και αναρωτιέμαι: δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρουμε λεφτά πριν τα… πάρουν οι Ισπανοί, διότι δεν θα υπάρχει μετά ρευστότητα στο μπαζούκας( ESM) της ΕΕ ;
Κατά τον Βενιζέλο ,πρέπει γρήγορα να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά όχι να συμφωνήσουμε όσο-όσο, λέει, σε βιαστικές επώδυνες λύσεις , ενώ ο κος Κουβέλης και η ΔΗΜ.ΑΡ δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν συμπεριληφθούν σε αυτά οι γνωστές περικοπές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Θέατρο του παραλόγου! Όλοι τα γνωρίζανε, όλοι τα ξέρανε, και οι πάντες εκπλήσσονται ! Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2011 αλλά και η αναθεώρηση του Φεβρουάριο του 2012, πέρασε ,πριν ανακοινωθεί δημόσια, και από ελληνικά νομικά ‘χέρια’ που ήταν σε συνεννόηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών . Το γνωρίζουν καλά , κυρίως ο Βενιζέλος και η ομήγυρη του. Και σήμερα όλοι μοιάζουν να μένουν έκπληκτοι μπροστά σε θέματα όπως η μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης, κατάργηση τριετιών περιόδων και ωριμάνσεων, αλλά και ο κατώτατος μισθός, που χάθηκε δήθεν στην… μετάφραση !
Ποια είναι η πλέον πιθανή εκδοχή της παραπλανητικής αυτής κατάστασης ; Είναι ότι εδώ και πολλές μέρες η κυβέρνηση ήξερε ότι οι ‘διαπραγματεύσεις’ θα συνεχίζονταν και μετά την Σύνοδο Κορυφής, τόσο για το νέο πακέτο μέτρων, αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση που μας δώσουν έγκριση για επιμήκυνση. Κοινώς, οι κύριοι της Τρόικας είναι πιθανόν να παραστούν στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, και θα επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο δηλαδή, θα φανούν ότι συνδράμουν στο αίτημα του Σαμαρά να λάβουμε την επόμενη δόση έως τα μέσα Νοεμβρίου- απόφαση που μάλλον θα ληφθεί είτε σε έκτακτο Eurogroup μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είτε στο κανονικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Μέχρι τότε όμως και προκειμένου οι Έλληνες να κατανοήσουν ότι θα πεθάνουμε από ‘ασφυξία’, οι ‘σκληρές’ συσκέψεις με την τρόικα θα είναι καθημερινές, με εξαίρεση τις ημέρες που οι εκπρόσωποι μας θα είναι στο πλευρό μας, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Απίστευτα πράγματα, που προφανώς θα έχουν αντίκτυπο τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην εσωτερική δραματική πραγματικότητα.
Η ατζέντα και τα δημοσιοποιημένα μέχρι στιγμής νούμερα των περικοπών είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που συζητούνται στα υπουργεία μεταξύ τρόικας και υπουργικών επιτελείων. Τι είναι αυτό που όπως προσωπικά μαθαίνω ‘διαπραγματευόμαστε ’ καθημερινά ; Το ακριβές ύψος και το χρονοδιάγραμμα μέτρων για το 2013.Μέτρα τα οποία δυστυχώς θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ , ενώ εμείς προβλέπαμε ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 7,75 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ/ΕΕ ήθελαν περικοπές 9,5 δις. Και μην αναρωτιόμαστε που θα βρεθούν: μισθωτοί και συνταξιούχοι , θα καλύψουν τα 9 δις από το σύνολο των 13,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τη διετία 2013 – 2014. Διότι αυτό είναι το τελικό ύψος της βαθιάς μαχαιριάς στο ήδη ημιθανές σώμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας: 13,6 δις . (που μάλλον δεν είναι η τελευταία μαχαιριά)…
Και επειδή πολλοί μου λένε ότι καλά τα περιγράφουμε, αλλά το τι τελικά κάνουμε είναι το ζητούμενο, και αν φθάνουν τα λεφτά στο ταμείο του κράτους, για να βγει ο μήνας, έχω να πω το εξής: στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατου, δεν πιάνουν τα γιατροσόφια ,ούτε τα ξόρκια και οι διαξιφισμοί για αυτά που δεν έγιναν( απολύσεις στο Δημόσιο, πάταξη φοροδιαφυγής, αποκρατικοποιήσεις). Στην εντατική μονάδα της σύγχρονης χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας, μετράει κυρίως το να μην αναπτυχθεί η ‘ενδονοσοκομειακή’ λοίμωξη- το ενδοσυστημικό δηλαδή οικονομικό σπιράλ της ύφεσης σε μια οικονομία. Εμείς την πάθαμε ήδη αυτή την λοίμωξη, καθ ότι το Μνημόνιο, που τόσο πολύ λάτρεψαν οι οπαδοί της νοικοκυροσύνης των Οικονομικών μας, έφερε μέσα του αυτό το θανατηφόρο μικρόβιο: της ύφεσης λόγω της σχεδιαζόμενης από τότε λιτότητας. Όποιος δεν το έβλεπε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ‘γιατρός’ , πάντως σίγουρα δεν ξέρει από Οικονομική Πολιτική….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ