18/05/2021

Νεα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα

Array

20121017-081958.jpgΣε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα διαμορφωθεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης, μετά το χθεσινό «όχι», πρωτίστως του Φώτη Κουβέλη και δευτερευόντως του Ευάγγελου Βενιζέλο, στο πακέτο των εργασιακών.

Θα έχουν προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, ενώ θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα και η τρόικα.

Η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το πακέτο των εργασιακών δεν περνά ούτε από την κοινωνία ούτε όμως και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων, προχώρησε σε μία υψηλού ρίσκου κίνηση, ελπίζοντας ότι η τρόικα τελικά θα υποχωρήσει και συνεπώς τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα θα περάσουν σχετικά ευκολότερα.

Είναι σαφές ότι η αντίδραση του Φώτη Κουβέλη – και δευτερευόντως του Ευάγγελου Βενιζέλο – δεν έγιναν ερήμην του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση να συναντηθούν με την τρόικα και να διαμηνύσουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι αρνούνται να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και ότι συνεπώς οι δανειστές θα πρέπει να ρίξουν τις – ούτως ή άλλως παράλογες – απαιτήσεις τους, προκειμένου να μην υπάρξει και πολιτική αποσταθεροποίηση.

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι κερδισμένος βγαίνει ο Φώτης Κουβέλης, που είχε και τη σφοδρότερη αντίδραση και ως ένα βαθμό έδειξε «να τραβά» τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην μη ψήφιση των μέτρων, αν η τρόικα επιμείνει. Ταυτόχρονα όμως είναι και αυτός που δεν έχει πλέον δυνατότητα ελιγμών, σε περίπτωση που η τρόικα δεν κάνει πίσω.

Σε περίπτωση πάντως που η τρόικα δεν κάνει πίσω τα πράγματα θα είναι δραματικά για την Αθήνα και για την κυβέρνηση συνολικά, αν και πολλοί επιμένουν πως ο χρόνος έως την ψήφιση των μέτρων (ένας μήνας) είναι ιδιαίτερα μεγάλος για εκατέρωθεν κινήσεις. Και κυρίως υπάρχουν και οι επόμενες δόσεις, οπότε η τρόικα μπορεί να επαναφέρει με άνεση το θέμα, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό.
Πηγή:real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ