19/04/2021

Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Array

Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών ετοιμάζει η κυβέρνησηΣυγκεκριμένα βήματα για μια γρήγορη νίκη στον πόλεμο των τιμών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου όταν θα εγκριθεί και το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, έδωσε τελεσίγραφο στους 15 υπουργούς και υφυπουργούς, που ήταν παρόντες, για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και θεσμοθέτηση όλων των μέτρων μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 29 του μήνα. Με τον τρόπο αυτόν, έδειξε ότι αναμένεται το ελληνικό πρόγραμμα (αφού βέβαια τηρηθούν οι προθεσμίες από όλους) να εγκριθεί από έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, ώστε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα έρθει περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Στην ίδια λογική και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μαξίμου, τόνισε: «Πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός, για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου 6,5 ώρες, η συζήτηση άγγιξε όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει ήδη κλείσει τα μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία και έχει ακόμη την εκκρεμότητα των φορολογικών μέτρων, μέχρι και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει επιφορτιστεί με ένα πακέτο μέτρων για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
Στο ενδιάμεσο, το ΥΠΕΚΑ με βασική εκκρεμότητα το κτηματολόγιο, το υπουργείο Παιδείας με τις δικές του περικοπές, το Υγείας με τις τεράστιες περικοπές, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα και, φυσικά, το υπουργείο Εργασίας, που έχει να αντιμετωπίσει και το βαρύτερο πακέτο από τα μέτρα, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, από συντάξεις και περικοπές επιδομάτων. «Με τον πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς, είχαμε συζητήσεις για τα μείζονα και εκκρεμή θέματα, τα οποία απομένουν για την τελική συμφωνία, συμφωνία με την οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά, όπως γνωρίζετε. Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», είπε ο κ. Βρούτσης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι τιμές
Για πρώτη φορά από το 2010, όμως, αναπτύχθηκαν διεξοδικά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τα θέματα του μνημονίου που αφορούν στον έλεγχο των τιμών. Η έφεση τόσο των επικεφαλής της τρόικας για το θέμα όσο και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται από το γεγονός ότι, στους τρεις διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές Αρχές, υπήρχε η ίδια επισήμανση. Δεν είναι δυνατόν οι μισθοί και οι συντάξεις να έχουν υποστεί περικοπές που σε μέσα επίπεδα ξεπερνούν το 25% και, παρ’ όλα αυτά, οι τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, είτε τα προϊόντα αφορούν την πρωτογενή είτε τη δευτερογενή παραγωγή, δηλαδή τα βιομηχανικά προϊόντα, στα οποία οι τιμές είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το θέμα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από την αρχή του χρόνου, όταν οι εκπρόσωποι από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ επεσήμαναν στις ελληνικές Αρχές ότι η επίδραση από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων (Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ΦΠΑ , που είχαν επιβληθεί μέχρι και τις αρχές του 2011, λόγω του μνημονίου, έχει πλέον απαλειφθεί. Συνεπώς, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα έπρεπε να μειώνονται και όχι να αυξάνονται. Ζήτησαν, λοιπόν, από το καλοκαίρι να ληφθούν μέτρα για καλύτερους ελέγχους, που θα οδηγούσαν και στην αποκλιμάκωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, το κείμενο της έκθεσης της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό (-0,5%) για το 2013. Με βάση το σχεδιασμό, θα πρέπει να υπάρξουν σχέδια επανεξέτασης και ελέγχου για τις τιμές λιανικής, αλλά και χονδρικής, κυρίως στα τρόφιμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.
Ζήτησαν να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου στις τιμές των τροφίμων και των ποτών, το οποίο, σε αδρές γραμμές, θα αποτυπωθεί και στο νέο μνημόνιο. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την παραλαβή μελετών του ΟΟΣΑ, που έχει παραγγείλει το ΥΠΑΝΥΠ για τις τιμές χονδρικής και λιανικής.
Βιβλία από αγρότες
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ζήτησαν το άνοιγμα βιβλίων από αγρότες, ώστε να παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων από το χωράφι και την κτηνοτροφική μονάδα, μειώνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους του χονδρικού εμπορίου. Το μέτρο θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ζήτησαν επίσης ένα πλαίσιο για το συνεχή έλεγχο μεταφοράς και τιμολόγησης υγρών καυσίμων από την πρώτη ύλη (αργό πετρέλαιο) μέχρι και τις πωλήσεις λιανικής.
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η εκτίμηση της τρόικας είναι ότι οι τιμές μπορούν να γίνουν καλύτερες με την είσοδο των ιδιωτών. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζήτησαν από το ΥΠΕΚΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία, όμως, περιέχει και την αύξηση των τιμολογίων χονδρικής, απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση μονάδων της. Αντίθετα, στις ΑΠΕ, ζήτησαν τη μείωση των επιδοτήσεων των ιδιωτών, ώστε να μειωθεί και το κίνητρο του εμπορίου των αδειών.
Στο Δημόσιο, ζήτησαν την επιτάχυνση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών προμηθειών (e- procurement), ώστε να αποφευχθούν νέες υπερτιμολογήσεις. Ζήτησαν, επίσης, σαφές χρονοδιάγραμμα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε κάθε κλάδο εμπορίου.
Το άνοιγμα των επαγγελμάτων
Στον τομέα των υπηρεσιών, βασικό στοίχημα θα είναι η απελευθέρωση των περίπου 380 κλάδων επαγγελμάτων, τα οποία συνδέονται με καθημερινές υπηρεσίες (όπως μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα υγείας), που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των τιμών της αγοράς. Θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσίευση των 20 επαγγελμάτων που θα ανοίγουν κάθε μήνα. Επίσης, σε συνεργασία του ΥΠΟΙΚ, που είναι ο εθνικός συντονιστής, θα πρέπει όλα τα υπουργεία να ξεκαθαρίσουν τις προϋποθέσεις για την άσκηση των επαγγελμάτων στην Ελλάδα.
Μαζί με τα επαγγέλματα της οδηγίας Bolkenstein θα πρέπει να ανοίξουν και αυτά των δικηγόρων και των μηχανικών, πράγμα στο οποίο η τρόικα επιμένει σταθερά. Συνεπώς, το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ