11/04/2021

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Array

ά  ή   ί έΤην αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση…
επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα μηνύματα που φθάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι οι πολίτες με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας έχουν γυρίσει την πλάτη στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και δεν παραγγέλνουν ούτε λίτρο.
Μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του Αντ1 ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν ανακοινωθεί όσο και της συνολικής αξίας των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος. Με αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί η βάση των πολιτών που δικαιούνται επιστροφής φόρου 28 λεπτά το λίτρο ανάλογα τη γεωγραφική ζώνη και τα τετραγωνικά της κατοικίας τους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη τα τελικά κριτήρια θα περιληφθούν στην υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες βάσει των οποίων οι πολίτες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) για να ενημερωθούν αν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης ή όχι. Η ηλεκτρονική εφαρμογή ακόμη δεν έχει ανοίξει για τον πολύ κόσμο παρά μόνο για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Ωστόσο όποιος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για λεπτομέρειες όσον αφορά στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να επικοινωνήσει με την ΓΓΠΣ στο τηλέφωνο  numbers button skype logo210-4803131.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Βήμα, υπήρξε η πληροφορία ότι για να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα επιστροφή μέρος του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, η εφορία θα ελάμβανε υπόψη ένα ακόμη κριτήριο αυτό του υψομέτρου που βρίσκεται η πρώτη κατοικία του φορολογούμενου.
Σχετική αναφορά έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πάντως πηγές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θεωρούν ότι η εισαγωγή αυτού του κριτηρίου είναι τεχνικά δύσκολη και η σχετική προετοιμασία θα απαιτήσει μήνες και το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση.
Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το εισοδηματικό όριο να είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και να προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
moneypost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ