18/04/2021

Η πλειοψηφία των Τούρκων ενάντια σε ενδεχόμενη εισβολή στην Συρία

Array

600 153361365Αυτό βέβαια θα είχε νόημα εάν η Τουρκία λειτουργούσε “δημοκρατικά”…

Οι Τούρκοι πολιτικοί διεξάγουν έναν πόλεμο λέξεων με την Συρία, αλλά μια νέα ψηφοφορία παρουσιάζει ότι ο λαός της χώρας τίθεται ενάντια σε οποιουδήποτε είδους επέμβαση

Το 18% των Τούρκων υποστηρίζουν τον ρόλο της χώρας ως πιθανό διαμεσολαβητή μεταξύ των αντικρουόμενων μερών στην Συρία (DAILY NEWS)

Μια μεγάλη πλειοψηφία της Τουρκικής κοινής γνώμης αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους επέμβαση στο πόλεμο εναντίον της Συρίας , μια νέα μελέτη αποκάλυψε, παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων στην Αγκυρα και της Δαμασκού.
Η ψηφοφορία κατέδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων θέλουν η Τουρκία ναπ παραμείνει ‘’αμέτοχη ή αμερόληπτη’’ στην μετά -al-Assad εποχή στην Συρία. Η έρευνα έγινε εξ ονόματος της TNS-Τουρκίας για λογαριασμός του Κέντρου Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM) σε σύνολο 1500 ερωτηθέντων σε 18 περιοχές . Οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν : “Τι είδους ρόλο θα έπρεπε να έχει η Τουρκία στην μετα-al-Assad περίοδο στη Συρία?”
Από αυτούς που ερωτήθηκαν το , 18% υποστήριξε το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ των συγκρουόμενων μερών στην Συρία , ενώ το 7% υποστήριξε την ιδέα της Τουρκικής οικονομικής βοήθειας στην Συρία.

. Παράλληλα με αυτή την έρευνα , το κέντρο διεξήγαγε και μία μελέτη με την συμμετοχή 266 αναλυτών εξωτερικής πολιτικής  για να εξακριβώσουν τις διαφορές σχετικά με τις πολιτικές προτιμήσεις ανάμεσα στην κοινή γνώμη στο σύνολό της και των ειδικών.

Τα τελευταία έτεινα να δώσουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε μια πολιτική “διαμεσολάβησης” με ποσοστό 36%. Η επιλογή της  “μη διαμεσολάβησης και αμεροληψίας ” ήταν η δεύτερη πιο ευνοημένη λαμβάνοντας 26% υποστήριξη.. Τέλος μια υποστηρικτή της Τουρκικής βοήθειας σε μια επερχόμενης ειρηνευτική δύναμη που θα υποστηριζόταν από UN ή ΝΑΤΟ έλαβε επίσης υψηλά ποσοστά στην ομάδα των ειδικών με μία βάση της τάξεως του 21%.
Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Η ένταση αυτή κορυφώθηκε μετά από την δολοφονία 5 Τούρκων στην πόλη Akçakale 3/10 από Σύριο.

Μια παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από το ίδιο κέντρο κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων δεν ήταν υπέρ της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad. Περίπου το 56.2% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά σε μια τέτοιου είδους επέμβαση , έναντι του 11.3% που θα ήθελαν να δουν μια εισβολή ..Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας από τον Γερμανικό Ταμείο Marshall τον Σεπτέμβριο , 57 % από αυτούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι η Τουρκία καλό θα ήταν να μην ανακατευτεί στρατιωτικά στην Συρία.

Η τελευταία έρευνα της EDAM επίσης κατέδειξε μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μέρη.. Ανάμεσα στο κυβερνών AKP, 27 % ήταν υπέρ της “μεσολάβησης,” ενώ το 40 % του  AKP ήταν υπέρ της μη συμμετοχής και αμεροληψίας. Μεταξύ του εκλογικού σώματος του CHP στην επιλογή της   “μεσολάβησης ” υπέρ ήταν ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 6% ενώ στην “μη-μεσολάβηση” το ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Το εκλογικό σώμα του κινήματος  MHP ήταν επίσης υπέρ της “μη-μεσολάβησης” επίσης με ένα ποσοστό της τάξεως του 60%. Η ίδια δε άποψη συγκέντρωσε το 83% από τους υποστηρικτές του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας BDP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ