17/05/2021

Ρίχνει γέφυρες; «Περιοδεία» Μέρκελ σε Λισαβόνα και Μόσχα

Array

merkel3691Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία στις 12 Νοεμβρίου για να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της πορτογαλικής οικονομίας, που έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από τον Μάιο του 2011, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Η καγκελάριος που θα μείνει στην Πορτογαλία μερικές ώρες, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Η κ. Μέρκελ, της οποίας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε οικονομικό φόρουμ με Πορτογάλους συναδέλφους τους.

Η καγκελάριος θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας, στο οποίο απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι.

Η επίσκεψη Μέρκελ πραγματοποιείται την ώρα που στην Πορτογαλία αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα γίνουν ακόμη σκληρότερα το προσεχές έτος, με έναν προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ο οποίος προβλέπει γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία.

Οι πορτογαλικές αρχές φοβούνται ότι η καγκελάριος, που θεωρείται ένας τοποτηρητής της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας, θα τύχει όμοιας υποδοχής από τους κατοίκους της Λισαβόνας, με αυτήν που τής επεφύλαξαν οι Αθηναίοι οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψή της στις αρχές Οκτωβρίου.

Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίζονται ήδη στη Λισαβόνα και σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις της στην πρωτεύουσα.

Η Μέρκελ είναι το «μαύρο πρόβατο» των Πορτογάλων διαδηλωτών που κατακρίνουν τον πρωθυπουργό τους ότι είναι υποταχτικός της και ότι προχωρεί πέρα από τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της Πορτογαλίας, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθούν στις 16 Νοεμβρίου στη Μόσχα για ρωσο-γερμανικές διαβουλεύσεις. Ο Πούτιν και η Μέρκελ θα μετάσχουν κατόπιν σε ένα ρωσο-γερμανικό κοινωνικό φόρουμ.

Η Γερμανία έχει μεγάλα συμφέροντα στη Ρωσία της οποίας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις επικρίσεις κατά της Μόσχας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα της Δύσης που επισκέφθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 1η Ιουνίου, μόλις ανήλθε εκ νέου στην προεδρία τον Μάιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ