19/04/2021

Παπαντωνίου: Δεν γνώριζα για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Array
Παπαντωνίου: Δεν γνώριζα για τις καταθέσεις στην ΕλβετίαΕπιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου την ύπαρξη λογαριασμού της συζύγου του στην HSBC, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι πρόκειται για λογαριασμό, που άνοιξε η κυρία Σταυρούλα Κουράκου με τον πρώτο της σύζυγο για αποκατάσταση των δύο υιών τους.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε γραπτώς ο πρώην υπουργός στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, ο ίδιος δεν γώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού εφόσον δεν περιείχε δικά του περιουσιακά στοιχεία και γι’ αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις δηλώσεις τού “πόθεν έσχες”.

Το συνολικό ποσό που εμβάστηκε στον αρχικό λογαριασμό είναι 1.311.000 ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που είχε συγκεντρωθεί από τα χρήματα του πρώην συζύγου της κας Κουράκου και από χρήματα της ίδιας, καθώς και χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς με τον κ. Παπαντωνίου και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους γίνονταν σταδιακά αναλήψεις από το 1994. Ο κύριος Παπαντωνίου διευκρινίζει ότι όλα τα χρήματα τοποθετήθηκαν το 2000, 1,5 χρόνο προτού αναλάβει υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ο πρώην υπουργός τόνισε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής, διότι στα τέλη του 2010 σχεδόν όλο το συνολικό ποσό που είχε εξαχθεί και επενδυθεί επαναπατρίστηκε με τις νόμιμες διαδικασίες και καταβλήθηκε ο σχετικός φόρος.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο, όπως λέει ο κ. Παπαντωνίου, ανήλθε στα 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και όχι ευρώ το 2007, κατατέθηκε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα των δύο παιδιών, όπως ήταν εξαρχής η πρόθεση των γονέων τους.

Όσον αφορά τη μη αναγραφή του ποσού στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Παπαντωνίου εξήγησε ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι αγνοούσε την ύπαρξή του, διότι το θέμα αφορούσε την προηγούμενη οικογένεια της συζύγου του και όχι περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του.

Mάλιστα προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξουσιοδότηση της κ. Κουράκου προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο της κάθε αρμόδια αρχή που θα χρειαστεί να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και τις κινήσεις του λογαριασμού.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ