21/04/2021

Απίστευτο! Λογοκρισία βιβλίων στην Κύπρο! (Για την ελεύθερη μιλάμε…)

Array

Από τον Λάζαρο Μαύρο

image003

Ε Π Ι ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ Μεταξά έκαιγαν, τελετουργικά μάλιστα, τ‘ ανεπιθύμητα βιβλία στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Επί διακυβέρνησης Χριστόφια – ΑΚΕΛ, ο άχρι Ολέθρου στοΜαρί ατυχέστατος Υπουργός τους στο Υπ.Αμ., ο δύσμοιρος Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε να επιβάλει λογοκρισία κι απαγόρευση βιβλίων στην Εθνική Φρουρά. Με ειδική προς τούτο Επιτροπή στο Υπουργείο του, που αφαιρούσε απ‘ το ΓΕΕΦ την αρμοδιότητα να κρίνει ποια βιβλία θα διακινούνται στα στελέχη και στις μονάδες. Δεδηλωμένος σκοπός τής οιονεί μεταξικής αυτής αντίληψης, η φίμωση όποιας άποψης δεν υποτάσσεται στη Διζωνική πολιτική Χριστόφια.

Π Ρ Ω Τ Ο ΒΙΒΛΙΟ εναντίον του οποίου κινήθηκε, εγγράφως μάλιστα, ο Υπ.Αμ. του ΑΚΕΛ ήταν η «Αιματηρή αλήθεια – Βloody truth», που εξέδωσε το 2009 στα ελληνικά και στ‘ αγγλικά, η «Κίνηση για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο» και 1.800 αντίτυπα δώρισε στην ΕΦ εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 49η επέτειο τηςΤουρκανταρσίας 1963-64, η στήλη είχε μνημονεύσει ως πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικότατοεκείνο το βιβλίο, για τη γνώση της διαχρονικής τουρκικής στρατηγικής και τακτικής.

Σ Η Μ Ε Ρ Α ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ αντίγραφο επιστολής 20.1.2010, που είχε στείλει στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΦ ο Υπ.Αμ. του ΑΚΕΛ, όπου έγραφε τα εξής: «Τον τελευταίο καιρό έγινα δέκτης πολλών επικρίσεων για την κυκλοφορία στην ΕΦ των βιβλίων ‘’Αιματηρή Αλήθεια’’ και ‘’Το Δράμα κι η Αγωνία ενός Λαού’’. Όπως πληροφορήθηκα και στις δύο περιπτώσεις τα εν λόγω βιβλία μελετήθηκαν από αρμόδια επιτροπή του ΓΕΕΦ και εγκρίθηκαν απ‘ αυτήν ως κατάλληλα για να διανεμηθούν στην ΕΦ.

Μετά τις επικρίσεις ενδιέτριψα στα βιβλία αυτά και διαπίστωσα ότι το περιεχόμενό τους, εμμέσως πλην σαφώς, μπορεί να θεωρηθεί ότι στοχεύει στον επηρεασμό συνειδήσεων που πιστεύω ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ με τη διαχρονική πολιτική του κράτους για επανένωση της πατρίδας μας, στα πλαίσια μιας ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ. Αναμφίβολα η ελευθερία έκφρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και όλες οι απόψεις είναι απολύτως σεβαστές.

ΟΜΩΣ, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΦ αλλά και ως άνθρωπος που έζησα από κοντά όλα τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας, έχω καθήκον και υποχρέωση να κρατήσω την ΕΦ μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικοποίησής της, ιδιαίτερα σήμερα που οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και το Κυπριακό σε μια καθοριστική κρίσιμη καμπή. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ που προμηθεύεται η ΕΦ και θα δίδονται στα στελέχη ή θα τοποθετούνται στις βιβλιοθήκες των Μονάδων, θα ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ και στην οποία ασφαλώς θα εκπροσωπείται και το ΓΕΕΦ»… Τα κεφαλαία δικά μας και ουδέν άλλο σχόλιο…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μιας και μιλάμε για την τουρκανταρσία, υποψιάζεστε γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ η «Χαραυγή» τολμά ν‘ αναδημοσιεύσει ή να μοιράσει στους αναγνώστες της ανατυπώσεις τής «Χαραυγής» τής περιόδου 1963 – 1964 μέχρι και ιουνίου 1967 όταν, δυο μήνες μετά την πραξικοπηματική άνοδο της Χούντας στην εν Ελλάδι εξουσία, το ΑΚΕλ υποστήριζε και με τους βουλευτές του στα Ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων, την «Άνευ τινός ενδιαμέσου σταθμούΈνωσιν της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος»;
Λάζ. Α. Μαύρος

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/548010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ