Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

΄Ματαιώθηκαν στο παρά ένα οι συνομιλίες για την Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

αρμα φασιστες ουκρανια
 
Ο νέος, αποφασιστικής σημασίας, γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα καθορίσει το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στο Μινσκ, όπως προβλεπόταν αρχικά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
«Η συνάντηση της Ομάδας Επαφής» στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της

Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και των φιλορώσων ανταρτών «δεν θα γίνει σήμερα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρι Μιρόντσικ.
Ερωτηθείς πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από τα μέλη της Ομάδας Επαφής» και πρόσθεσε ότι «η Λευκορωσία είναι πάντα έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες».
Ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε συνομιλίες σήμερα.
«Την Πέμπτη, συμφωνήσαμε σε μια διακήρυξη για τη συνάντηση του Μινσκ, στείλαμε προτάσεις στον ΟΑΣΕ. Όμως δεν έχουμε καμία αντίδραση στο σχέδιό μας, ούτε μας εστάλη πρόσκληση» είπε ο Πουσίλιν.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο (ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ζουράμποφ εκπροσωπεί τη Μόσχα στις συνομιλίες αυτές) ανέφερε ότι δεν διαθέτει «καμία πληροφορία» όσον αφορά την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.
Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, το βράδυ της Τετάρτης, κατέληξε σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή.
Η ανταλλαγή άρχισε να πραγματοποιείται, σε ομάδες των δέκα, κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα, 45 χλμ. βόρεια του προπυργίου των αυτονομιστών, της πόλης Ντονέτσκ.
Συνολικά αναμένεται να ανταλλαγούν 222 φιλορώσοι αυτονομιστές με 150 Ουκρανούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ