‪19 Σεπτεμβρίου‬ – Ελληνικό Ιστορικό Ημερολόγιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 833Ανατολή ήλιου: 07:10 – Δύση ήλιου: 19:26 – Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 16 λεπτά.
Γιωρτές: Αγίου Σαββατίου μάρτυρος.
Γιωρτάζωντες: Σαββάτιος, Σάββατος, Σαββάτης, Σαββατία, Σαββατίνα, Σαββάτα, Σαββάτη, Σαββάτω.
 
465Πυρκαϊά ήτις είχεν αρχίσει από τής 12ης Σεπτεμβρίου απετέφρωσε οκτώ από τάς πολυανθρωποτέρας συνοικίας τής Κωνσταντινουπόλεως. «Στο Βυζάντιο ο κίνδυνος από πυρκαϊά αφορούσε πρωτίστως τις μεγαλύτερες πόλεις, ιδιαιτέρως δε την Κωνσταντινούπολη. Η μεγαλούπολις στον Βόσπορο είχε σε κάθε συνοικία της πυροσβεστικό σώμα που αποτελούνταν από τους λεγόμενους collegiate οι οποίοι λογοδοτούσαν στον έπαρχο της Πόλεως. Ωστόσο στην μακράν ιστορία τής Βασιλευ ούσης, όπως τονίζει και ο Νικηφόρος Γρηγοράς, σημειώθηκαν πολυάριθμες πυρκαϊές. Υπολογίζεται ότι κατά την Βυζαντινή περίοδο, εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τριανταεννέα πυρκαϊές, με πρώτη εκείνη του 388 και τελευταία εκείνη του 1434.Από όλους τους βυζαντινούς συγγραφείς, ο Νικήτας Χωνιάτης έχει καταγράψει τις περισσότερες. Δεν πρόκειτε βεβαίως περί συμπτώσεως, εφόσον ο Χωνιάτης υπήρξε μάρτυρας των θυελλωδών γεγονότων στα χρόνια πρίν και μετά την κατάκτηση της βυζαντινής πρωτευούσης από τους σταυροφόρους.
866 – Γεννιέται ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου «886-912».
1383 – Οι Σέρρες «Στις 19 Σεπτεμβρίου 1383 κυριεύονται με επίθεση. Η τύχη της πόλης είναι η προδιαγραμμένη… λεηλατείται και οι κάτοικοί της – και μαζί τους ο μητροπολίτης της Ματθαίος Φακρασής – σκλαβώνονται».
1809 – Η κατάληψη της Ζακύνθου από τους Αγγλους στις 19 Σεπτεμβρίου του 1809 και η μεγάλη στρατιωτική παρουσία τους στο κέντρο του κινήματος, τη Ζάκυνθο, ματαίωσε τα σχέδια αυτά.
1821 – Αφίχθησαν πολλοί φιλέλληνες στην Ελλάδα για ενίσχυση των επαναστατών.
1909 – Σε συλλαλητήριο στο Πεδίο του Άρεως υπέρ της στρτιωτικής ανόρθωσης και της πολιτικής, στην οποία ανελαβε να πραγματοποιήσει το στρατιωτικό κίνημα 15 Αυγούστου. Ψήφισμα επιδόθη στο Βασιλιά και στον Πρωθηπουργό Μαυρομιχάλη.
1910 – Στην Ελλάδα, δημοσιεύονται πληροφορίες για ανασύσταση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, κατ άλλους προς διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης και κατ άλλους για σκοπούς αντιδυναστικούς.
1912 – Στα πλαίσια των Βαλκανικών πολέμων, ξεκινούν οι πρώτες περιπολίεςτων θωρηκτών «Σπέτσαι» και «Αβέρωφ» στην περιοχή Αρτεμισίου.
1914  – Οι Τούρκοι έχουνοργανώσει, με άτακτα και ληστρικά στοιχεία, σύστημα διωγμού, καταλήστευσης και εξόντωσης των Ελλήνων, που καταφεύγουν πια από τα παράλια της Μ. Ασίας στην Ελλάδα.
1916 – Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν την Φλώρινα.
1917  – Για την πόλη της Θεσσαλονίκης καταρτίζονται τα  νέα σχέδια στο τμήνα που έχει καταστραφή από την πυρκαγιά.
1920  Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
1920  – Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1921  – Ο πρώην Πρωθυπουργός Βενιζέλος, σε επιστολή του, διατυπώνει απαισιόδοξες σκέψεις για τα ελληνικά πράγματα.
1922  – Ο Κεμάλ γνωστοποιεί στη Γαλλία ότι θα σεβαστεί συμμαχική ουδέτερη ζώνη αν η Τουρκία πάρει την Α. Θράκη.
1922 – Ο Τύπος υιοθετεί αυτόν τον υπαινιγμό και από τις 19 Σεπτεμβρίου μπαίνει στον όλο και ενισχυόμενο χορό τού «οι Έλληνες έβαλαν φωτιά στη Σμύρνη πριν από την αναχώρησή τους», παρ’ ότι ο ελληνικός είχε ήδη αποχωρήσει την Σμύρνη όταν αυτή πυρπολήθηκε (οι Τούρκοι αντί του όρου «Πυρπόληση της Σμύρνης», χρησιμοποιούν τον σχετικά πιο ουδέτερο όρο «Πυρκαγιά της Σμύρνης» (Izmir yangini).
1912 – Με την πενθήμερη ανακωχή έγιναν διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκε να εγγυηθούν οι αρχές  του  νησιού  με  τις  προστάτιδες δυνάμεις την ασφαλή μεταφορά του τουρκικού στρατού  στην  απέναντι ακτή. Οι Τούρκοι στρατιώτες με την επέμβαση του Σοφούλη μεταφέρθηκαν με σαμιώτικα καΐκια με την σημαία της ηγεμονίας. Με  την  αποχώρηση του τουρκικού στρατού ο λαός πανηγυρίζει. Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου 1912, ο Σοφούλης με προκήρυξή επισημαίνει, ότι η μόνη κυρίαρχος και έγκυρος εν τω τόπω εξουσία είναι  η  επανάστασις.
1914 – Οι Τούρκοι έχουνοργανώσει, με άτακτα και ληστρικά στοιχεία, σύστημα διωγμού, καταλήστευσης και εξόντωσης των Ελλήνων, που καταφεύγουν πια από τα παράλια της Μ. Ασίας στην Ελλάδα.
1916 – Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν την Φλώρινα.
1917 – Για την πόλη της Θεσσαλονίκης καταρτίζονται τα  νέα σχέδια στο τμήνα που έχει καταστραφή από την πυρκαγιά.
1919 – Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις από τούρκους.
1920 – Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.
1920 – Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος Α΄της Ελλάδας δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου στον κήπο της έπαυλης Τατοΐου.
1920 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1921 – Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις επί της γραμμής Αφιόν-Δοριλαίου.
1921 – Ο πρώην Πρωθυπουργός Βενιζέλος, σε επιστολή του, διατυπώνει απαισιόδοξες σκέψεις για τα ελληνικά πράγματα.
1922 – Ο Κεμάλ γνωστοποιεί στη Γαλλία ότι θα σεβαστεί συμμαχική ουδέτερη ζώνη αν η Τουρκία πάρει την Α. Θράκη.
1926 – Δημοσιεύεται μαζί με το Σύνταγμα το Ν. Διάταγμα για την άρση του στρατιωτικού νόμου.
1928 – Επίθεση πολυάριθμων βουλγαρικών συμμοριών φυλακίων της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Πολύωρες συμλοκές κα ιμετακινήσεις του στρατού.
1931 – Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.
1933 – Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η ακολοθία του επιστρέφουν στην Ελλάδα από το ταξίδι στην Άγκυρα και τους ετοιμάζουν παλλαϊκή υποδοχή.
1938 – Στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα σεισμικές δονήσεις. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, ζημιές σε χωριά της Αττικής.
1940 – Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.
1940 – Προειδοποίησει στον Μουσσολίνι, από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ράιχ Ρίμπεντροπ, για να μην επιτεθεί στην Ελλάδα ή τη Γιουγκοσλαβία.
1941 – Σφαγές Ελλήνων από τους αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943 – Σφαγές Ελλήνων από τους γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944 – Οι γερμανοί εκκενώνουν την Ναύπακτο και το Άργος.
1945 – Για την οριστική επίλυση του πολιτικού ζητήματος, χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Δαμασκηνού στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στην οποία εξέφραζαν τη «στέρεα πεποίθηση» ότι πρέπει να προταχθεί η διεξαγωγή εκλογών για Αναθεωρητική Βουλή (και όχι για Συντακτική, όπως προέβλεπε η Συμφωνία της Βάρκιζας) και να αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ΕΣΣΔ διαχώρισε πάντως τη θέση της και ζήτησε την αλλαγή της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Την πρόταση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, η οποία προέβλεπε επίσης ότι πρέπει «να διεξαχθούν εκλογαί προ του τέλους του έτους», αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, παρά την έντονη αντίδραση τόσο των φιλοβασιλικών δυνάμεων όσο και του ίδιου του Γεωρίου Β΄.
1947 – Το Συμβούλιον Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει δια πλειοψηφίας 9 κατά 2 την αποχήν των βορείων γειτόνων της Ελλάδας στην δράσιν των συμμοριτών και ψηφίζει την λήψειν προστατευτικών μέτρων. Η απόφασις αυτή όμως δεν εξετελέσθη, λόγο του η Σοβιετική Ρωσία άσκησε «βέτο».
1948  – Με εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες, κατέστρεψαν τα οσιδηδρομικό σταθμό Άργους.
1948 – Ο Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου πήγε στην Κακοπετριά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού για να συζητήσει και οργανώσει μαζί του την επέκταση των ΘΟΙ στη μητροπολιτική περιφέρει Κερύνειας. Εκεί πήγε και ο ιδιαίτερος γραμματές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β΄ και Γραμματέας της Εθναρχίας Ξενοφών Κοιμπαρίδης, τέως διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Ευρύχου, ο οπίος μετέφερε στον Παπασταύρο την επιθυμία του Μακαριωτάτου να «αφήσει τη θέση του ως καθηγητής στο Παγκύπριο γυμνάσιο και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη νεολαία. Σκέπτεται (ο Μακαριότατος) να προχωρήσουμε σύντομα σε μαχιτικό αγώνα και θέλει η νεολαία να ετημασθεί». Ο Παπασταύρος χωρίς να σκεφθεί τίποτα άλλο και χωρίς οποιοδήποτε ενδοιασμό απάντησε καταφαντικά.
1949 – Πεθαίνει ο Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώττας.
1956 – Στην Ελλάδα, νέος προσφέρει το ένα μάτι του αντί του ποσού 25.000 δρχ. των οποίων έχει απόλυτη ανάγκη. Από τα δράματα της καθημερινής ζωής.
1956 – Στο αγγλικό στρατόπεδο Πολεμιδιών, εξερράγησαν δύο βόμβες που προκάλεσαν τον θάνατο σε δύο Βρετανούς στρατιώτες.
1956 – Στο στρατόπεδο της Δεκέλειας B11 BARRAK BLOCK3 εξερραγησαν δύο ωρολογιακές βόμβες. Προξενήθηκαν ζημιές και μεγάλος πανικός.
1956 – Aνακοινώθηκε επισήμως, ότι έφθασαν στην Κύπρο και αντάχθηκαν στην αστυνομία οι περιβόητοι ανθρωποκυνηγοί, με αποκλειστικό στόχο τη διάλυση της Ε.Ο.Κ.Α. για ένα μήνα πριν την άφιξή τους, οργίαζε η αγλική προπαγάνδα, ασκώντας έτσι ψυχολογικό πόλεμο εναντίον κυρίως του κόσμου, διαδίδοντας ότι ήταν ακατανίκητοι και ότι αυτοί κατέστειλαν τα επαναστατικά κινήματα στην Κένυα, στη Βούρμα και σε άλλες βρετανικές αποικίες.
1957  – Η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοινώνει ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες για τη μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού σε άλλο σημείο του Λεκανοπεδίου.
1957 – Αξιωματικοί και άντρες του SPECIAL BRANCH έκαναν εξονυχιστικές έρευνες που διάρκεσαν μέχρι τις 22/09/57. Έγιναν πολυάριθμες συλλήψεις στη Λευκωσία και σ΄ολόκληρο το νησί.
1957 – Τίθεται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Καραμανλή ανακοινώνει ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες για τη μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού σε άλλο σημείο του Λεκανοπεδίου.
1957 – Συνελύφθη και μεταφέρθηκε στα ανακριτήρια Ομορφίτας, η αγωνίστρια Λέλα Αναστασιάδου, όπου υποβλήθηκε σε απάνθρωπα βασανιστήρια επι 84 μέρες. Λόγω των βασανιστηρίων κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία της. Απολύθηκε στις 22/12/1957 και πέθανε την 01/01/1960 από εγκεφαλική αιμορραγία. Από την απόλυση μέχρι τον θάνατό της την παρακολουθούσαν δωρεάν οι γοατροί Θεμιστοκλής Δέρβης και Σαρρης.
1958 – Τούρκοι έκαψαν στην Ομορφήτα τρεις ελληνικές κατοικίες και μια στον Άγι Κασσιανό.
1958 – Η Ελλάδα επέδωσε διακοίνηση στις χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνηςς, ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία παραβιάζουν τη Συνθήκη.
1958 – Στην Λευκωσία και τα προάστια επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν επεισοδίων, κατά τα οποία ένας Αμερικάνος, ένας Βρεττανός αεροπόρος και δύο Τούρκοι τραυματίσθηκαν, ένας από αυτών θανάσιμα. Τούρκοι εισήρθαν στον Ιερό ναό Αγ. Ιακώβου Λευκωσίας συνεκέντρωσαν τα στασίδια της εκκλησίας, τα οποία είχαν διασωθεί εκ προηγουμένων πυρκαγιών και πυρπόλησαν.
1958 – Βρετανός Πρωθυπουργός Μακ Μίλλαν ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων συνεταιριστικό σχέδιο για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Οι Άγγλοι προσπαθούν να το επιβάλουν από την 1η Οκτωβρίου με την υποστήριξη της Τουρκίας. Το απορρίπτουν η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Κυπριακός λαός, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Διγενής, ο οποίος σε φυλλάδιό του διακήρυξε: «Δεν θα υποκύψωμεν εις την αγγλοτουρκικήν συνωμοσίαν του συνεταιρισμού. Δεν δεχόμεθα συμβιβασμούς. Ζητούμεν καθαράν αυτοδιάθεσιν». Ο Κυπριακός Αγώνας έφτανε στο τέλος του.
1958 – Τον Σεπτέμβριο του 1958 το θέμα επανήλθε με το σχέδιο Μακμίλαν, που διόριζε Τούρκο αντιπρόσωπο στην Κύπρο, η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο και το θεώρησε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο τότε Αναπληρωτής Υπ. Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσάτσος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Βρετ. Πρέσβη στην Αθήνα, Σερ Roger Allen, ημερ. 19.9.1958, κάλεσε (την προηγούμενη) τους διπλωμάτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας (εκτός Τουρκίας και Βρετανίας), που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης και τους ενημέρωσε για την παραβίαση της Συνθήκης από Βρετανία και Τουρκία σε περίπτωση επιβολής του «Σχεδίου Μακμίλαν» στην Κύπρο. Κοινοποίηση έγινε και στον Αμερικανό πρέσβη. Από τη γαλλική πρεσβεία οι Βρετανοί εξασφάλισαν το κείμενο της διαμαρτυρίας, στο οποίο αυτήν τη φορά η ελληνική πλευρά περιέλαβε την δήλωση του Ισμέτ Πασιά, με την οποία αποποιήθηκε η Τουρκία όλες τις αξιώσεις της όπου υπήρχαν τουρκικοί πληθυσμοί σε περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και που δεν αποτελούσαν πλέον μέρος της Τουρκίας. Ακριβώς ό,τι είχε ισχυρισθεί το 1955 ο Στ. Στεφανόπουλος, αλλά υπέκυψε στις βρετανικές πιέσεις.
1958 – Ο τότε Αναπληρωτής Υπ. Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσάτσος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Βρετ. Πρέσβη στην Αθήνα, Σερ Roger Allen, ημερ. 19.9.1958, κάλεσε (την προηγούμενη) τους διπλωμάτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας (εκτός Τουρκίας και Βρετανίας), που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης και τους ενημέρωσε για την παραβίαση της Συνθήκης από Βρετανία και Τουρκία σε περίπτωση επιβολής του «Σχεδίου Μακμίλαν» στην Κύπρο. Κοινοποίηση έγινε και στον Αμερικανό πρέσβη.
1958 – Σε τηλεγράφημά του ο κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, ημερ. 19 Σεπτεμβρίου 1958, ενημέρωνε το Γραφείο Αποικιών στο Λονδίνο ότι η κ. Μπάρπαρα Κασλ (των Εργατικών), που έφθασε στην Κύπρο στις 17 Σεπτεμβρίου, αφού είδε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Αθήνα, του είπε τα εξής: «Μου είπε ότι ο Μακάριος της είπε πως θα υποστήριζε μιαν ανεξάρτητη Κύπρο και μπορούσε να προβεί σε δημόσια δήλωση πολύ σύντομα αποκηρύσσοντας την Ένωση. Είπε (η Μπάρπαρα) ότι ο Καραμανλής ήταν κατενθουσιασμένος όταν του το είπε και της είπε πως αν ο Μακάριος προέβαινε σε τέτοια αποκήρυξη της Ενώσεως και υπέρ ανεξαρτησίας για την Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοίνωνε αμέσως την υποστήριξή της για τη δήλωση!!!!  Η κ. Κασλ ήταν πολύ θυμωμένη με την πρόταση διορισμού Τούρκου αντιπροσώπου στην Κύπρο και είπε ότι θα πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε και ότι ήταν ο καιρός να αντιμετωπισθεί η τουρκική αδιαλλαξία». Η Μπάρπαρα Κασλ θα επέστρεφε στις 21 στην Αθήνα, όπου θα ξανάβλεπε τον Μακάριο προτού επιστρέψει στο Λονδίνο. «…ο Μακάριος φάνηκε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη απομάκρυνσης του Γρίβα από το νησί, όμως σκεφτόταν ότι ο τελευταίος ίσως να ήταν απρόθυμος να φύγει με τόσους πολλούς από τους συνεργάτες ήδη στις φυλακές…… Διερωτάτο κατά πόσο μπορούσε κάτι να γίνει για αυτό, αλλά δεν πήρε απόκριση από τον Αμερικανό πρέσβη». Φανούλα Αργυρου έγγραφα του ForeignOffice                                                  19
1960 – Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων, το οποίο κατασκευάστηκε στην ελεύθερη ζώνη της πόλης από Γερμανούς κεφαλαιούχους.
1960 – Η Κύπρος γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ ως το 99ο μέλος του. Αμέσως, η αγγλική κυβέρνηση δέχεται να χρηματοδοτήσει την κυπριακή με το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων λιρών, το οποίο συμφωνεί η Κύπρος να επιστρέψει μέσα σε μια πενταετία.
1961 – Γεννήθηκε ο Έλληνας συνθέτης, Γιώργος Χριστιανάκης.
1961 – Ιδρύεται η Ένωσις Κέντρου, ύστερα από διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που διήρκεσαν μήνες.
1963 – Συστήνεται ειδική υπηρεσία για την άμεση νοσοκομειακή και κοινωνική περίθαλψη έκτακτων περιστατικών.
1967 – Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου Α. Κ. Αναστασίου με επιστολή του ενημερώνει το διοικητή της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Γεώργιο Μορώνη για τα υπό των Τούρκων καταβαλλόμενα εμπόδια εις την χρησιμοποίησιν της κυρίας οδού προς Άγιον Θεόδωρον Λάρνακος υπο της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς. Ζητά στη συνέχεια τις απόψεις του για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας.
1969 – Γεννιέται ο Κύπριος τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης.
1969 – Εγκαινιάζεται η σήραγγα που θα τροφοδοτεί το Λεκανοπέδιο με τα νερά του ποταμού Μόρνου.
1969 – Οι συντάκτες του χειρόγραφου φυλλαδίου διοχέτευσαν σε διάφορους κύκλους τα περιγραφόμενα στο φυλλάδιο, πριν αυτό κυκλοφορήσει. Ένας από τους αποδέχτες των πληροφοριών αυτών ήταν και ο βουλευτής Βάσος Λυσσαρίδης. Στην πρώτη συνεδρία της Βουλής, μετά τις θερινές διακοπές, ο Β. Λυσσαρίδης κατήγγειλε την ύπαρξη διχοτομικών σχεδίων και την επιβολή απαράδεχτης λύσης του Κυπριακού.
1969 – Στις 19 Σεπτεμβρίου 1967 φεύγει από το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών (υπουργός Πολύκαρπος Γιωρκάτζης) ένα ενδιαφέρον γράμμα. Υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή Α. Κ. Αναστασίου και απευθύνεται στον διοικητή της Εθνικής Φρουράς στρατηγό Μορώνη. Να το κείμενο της επιστολής: «ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ Στρατηγόν ΔιοικητήνΕθνικής Φρουράς, Ενετάλην ν’ αναφερθώ εις τα υπό των Τούρκων προσφάτως καταβαλλόμενα εμπόδια εις τηνχρησιμοποίησιν της κυρίας οδού προς Άγιον Θεόδωρον (Λάρνακος) υπό της Αστυνομίας καιτης Εθνικής Φρουράς.  Α. Κ. Αναστασίου. Γενικός ΔιευθυντήςΥπουργείου Εσωτερικών». Σπύρος Παπαγεωργίου Πώς διώχτηκε από την Κύπρο η Ελληνική Μεραρχία.
1970 – Απεβίωσε o Έλληνας αγωνιστής, Κώστας Γεωργάκης.
1970 – Στην Ελλάδα συγκροτείται σύντομα η 60μελής «Μικρή Βουλή», δηλ. η Συμβουλευτική Επιτροπή Νομοθετικής Εργασίας.
1970 – Κραυγάζοντας «Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
1974 – Περίπτωση Σωτήρη Προκοπίου, Χαράλαμπου Στεφανίδη, Νίκου Πύργου, Γιάννη Σκαλίστη και Χρήστου Μούσκου: Οι αιχμάλωτοι αυτοί διακρίνονται εμφανώς σε φωτογραφία δημοσιευμένη στο τουρκικό περιοδικό «Ηβγβΐ» στις 19 Σεπτεμβρίου 1974. Αγνοούνται και οι πέντε.
1971 – Ο Γρίβας ζητά από το Ρωσσίδη να διαθέσει δύναμη 25 ενόπλων στον ΙΒΑΝ (Μιχαήλ Καλογερόπουλο – Διάκο) για την επιχείρηση ΙΕΡΑΞ και τους υπόλοιπους για την επιχείρηση ΑΡΠΑΓΗ. Τελικά όμως λόγω έλλειψης μέσων του συστήνει να αναλάβει μόνο την επιχείρηση ΑΡΠΑΓΗ για την οποία ο Γρίβας στέλνει τις τελευταίες παρατηρήσεις του στις 13 Οκτωβρίου.
1971 – Ο Γρίβας πληροφορείται από πράκτορά του στην Ασφάλεια Αθηνών ότι η γυναίκα που είχε στην υπηρεσία της η Κάνθερ ήταν πληροφοριοδότης της Χούντας και ότι είχε διαβιβάσει την πληροφορία πως η Κάθερ του έδωσε £60.000. την ίδια μέρα ο Στρατηγός ειδοποίησε την Κάνθερ με σημείωμ,α του για την πληροφορία αυτή που πήρε.
1971 – Σύμφωνα με δήλωση του Ι. Ινονού, που δημοσιεύτηκε στι «Βήμα», κατά την συζήτηση στην Άγκυρα, ο Μακάριος του είπε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς φόρους και ότι έπρεπε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι Τούρκοι δέχτηκαν την ανάγκη για διόρθωση ορισμένων ατελειών, σύστησαν όμως στο Μακάριο πως δεν μπορούσε να τροποποιήσει μονομερώς και κατά βούληση το Σύνταγμα και πωςδεν μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία που αποκατάστησε αυτό στην Κύπρο. Ο Ισμέτ Ινονού είπε πως σύστησε στο Μακάριο ότι: «δεν αρκεί να επιτύχετε την αποδοχή ενός τελεσμένου γεγονότος από την τουρκική κοινότητα, δεν μπορείτε να κάμετε τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση μας και τούτο σας παρακαλώ να το λάβετε υπόψη».
1972 – Μετά την επιστροφή του Μακαρίου από το εξωτερικό, το Εκκλησιαστικό ζήτημα επανέρχεται δριμύτερο στη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της 19ης Σεπτεμβρίου 1972, που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, και στην οποία παρέστησαν μόνον οι Κιτίου και Πάφου. Ο Μακάριος παρέλαβε έγγραφο που του επέδωσαν οι δύο Μητροπολίτες αλλά δε θέλησε ούτε καν να το εγγράψει ως θέμα στην ημερησία διάταξη ούτε και να το συζητήσει, λέγοντας απλά πως θα το μελετούσε.
1973 – Τέθηκε υπό κράτηση ο ενωτικός πρόεδρος της ΠΟΕΔ Αλέξανδρος Κιαγιάς. Στο μεταξύ εννιά μέρες πριν, ο Γρίβας είχε πληροφορηθεί ότι οι υπό κράτηση λοχαγοί Νικολεττίδης και Τάνος ήταν με σπασμένς τις πλευρές λόγω κακοποιήσεων, αι δε Αρχαί εσκεμμένως παραπλανούν τα δικαστήρια.
1973 – Η δημοσίευση των εγγράφων του 1966 προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και από τους Τούρκους. Έτσι στις 19 Σεπτεμβρίου ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ιχσάν Τσαγκλαγιαγκίλ διέψευσε ότι η Τουρκία έκανε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με βάση την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ειδέ βιβλ. Γεώργιος Γρίβας Διγενής – Τόμος τέταρτος 1971-74 – Λεωνίδα Φ. Λεωνίοδου σελ. 531-534.
1974 – Στην Ελλάδα απολύθηκαν όλοι οι χουντικοί Δήμαρχοι. Αναλαμβάνουν οι δικαστικοί.
1974 – Οι Σωτήρη Προκοπίου, Χαράλαμπου Στεφανίδη, Νίκου Πύργου, Γιάννη Σκαλίστη και Χρήστου Μούσκου: Οι αιχμάλωτοι αυτοί διακρίνονται εμφανώς σε φωτογραφία δημοσιευμένη στο τουρκικό περιοδικό «Ηβγβΐ» στις 19 Σεπτεμβρίου 1974. Αγνοούνται και οι πέντε.  Μηνύματα από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μπαϊράκ»: Δεκάδες Ελληνοκύπριοι επικοινώνησαν με συγγενείς τους αποστέλλοντας μηνύματα μέσω του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού των Τουρκοκυπρίων «Μπαϊράκ». Προφανώς, οι Τούρκοι επέτρεψαν την αποστολή μηνυμάτων, διότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υπολόγιζαν να τους απελευθερώσουν. Αναφέρονται λίγοι από τους πολλούς που αγνοούνται, παρότι απέστειλαν μηνύματα στους οικείους τους: Γιώργος Μιχαήλ, Χρήστος Καλαποδάς, Γιώργος Χατζηκυριάκου, Κώστας Κωνσταντίνου, Γιώργος Γιωργαλλάς, Σωτήρης Ανδρέου.
1975 – Σε ηλικία 63 ετών πέθανε, ο Έλληνας βαθύφωνος Ν. Μοσχονάς.
1977 – Στην Ελλάδα ηΒουλή θα διαλυθεί των Οκτώβριο. Θα γίνουν εκλογές στις 20 Νοεμβρίου, για εθνικούς λόγους.
1979 – Ο ακροδεξιός βομβιστής Αρ. Καλέντζης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 1 χρόνων.
1979 – Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει εκστρατεία κατά των ναρκωτικών μέσα και έξω από τα σχολεία.
1982 – Γεννιέται η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου.
1985 – Στους Αμπελοκήπους δολοφονήθηκε Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και εκδότης.
1988 – Εκτοξεύεται ο πρώτος ισραηλινός δορυφόρος, ο «Ορίζοντας 1».
1990 – Έλληνας ποδοσφαιριστής, Σάββας Γκέντσογλου.
1993 – Πρώτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τα χρώματα του ΠΑΟ εναντίον του Άρη «ΠΑΟ- Άρης 100-96».
1994 – Απεβίωσε o Έλληνας ζωγράφος, Αλέξης Ακριθάκης.
1994 – Η τρομοκρατική οργάνωση «ΕΛΑ» ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.
1999 – Από χαλαζόπτωση και βροχές στην Κρήτη χάνει τη ζωή του ένα άτομο.
2004 – Το Ευαγγέλιο διαβάζεται για πρώτη φορά στη δημοτική γλώσσα στους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 
Οι Έλληνες
Η ζωή κάθε ανθρώπου βασίζεται εις την ισορροπία δύο συγγενικών εννοιών, η σχέση και η σημασία των οποίων υπέστη μία αδικαιολόγητη στρέβλωση. Είναι η ιδιοτέλεια και η δίδυμη αδελφή της ανιδιοτέλειας, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Η αδυναμία του ανθρώπου να καταλάβει την σημασία της ισορροπίας αυτών των εννοιών έχει ως συνέπεια την δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Η ιδιοτέλεια είναι η δύναμη της δραστηριότητας του κάθε ανθρώπου για την ανέλιξη και πρόοδο του εις το προσωπικό του περιβάλλον, δηλαδή την ατομική του ζωή, την σταδιοδρομία του, κοινώς λεγόμενο την καριέρα του. Όμως σε όλη του την δράση και ανέλιξη, η συνείδηση του καθενός, άνευ όμως ουδεμίας εξωτερικής επιβολής, πιέσεων και κανόνων, θέτει ένα όριο, όπως λέγεται σήμερα, μία κόκκινη γραμμή. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι εκείνη που ανοίγει τα φτερά του ανθρώπου προς την πόρτα της ανιδιοτέλειας, να προσφέρει δηλαδή απρόσκλητα και εθελοντικά ένα μέρος των αγαθών της δραστηριότητας του προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τις έννοιες της Πατρίδος, των Φορέων αυτής και των Νόμων μίας συντεταγμένης λειτουργούσας κοινωνικής ενότητας, σύμπνοιας και αρμονίας. Η ενδυνάμωση αυτών των εννοιών δια της ανιδιοτέλειας του καθενός από εμάς έχει ως αδιαμφισβήτητό, και γνωστό σε όλους μας αποτέλεσμα,  την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρχει, εάν αυτή δεν στηρίζεται εις την οικονομική ανεξαρτησία.
Ως Λαός, εμείς οι Έλληνες αναδείξαμε αδιαμφισβήτητα τον μεγαλύτερο πολιτισμό, δια της δημιουργίας μας, αλλά πολλές φορές και δια του διχασμού, αυτό το μοναδικό και ανεξήγητο εις την παγκόσμια ιστορία φαινόμενο. Άπειρα είναι τα παραδείγματα της μοναδικής εις την παγκόσμια ιστορία  σύγκρουσης μεταξύ έριδας και δημιουργίας των Ελλήνων. Η πνευματική ανέλιξη των προγόνων μας και το αποκορύφωμα αυτής, και όλα σχεδόν τα έργα τους και μνημεία, ανεδείχθησαν, ως γνωστόν, εν μέσω και εμφυλίων αιματηρών συγκρούσεων όπως π.Χ. και η τριακονταετής περίοδος διχασμού και σύγκρουσης μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, η οποία δίχασε την Ελλάδα σε 2 στρατόπεδα, ως γνωστόν εν μέσω πολέμου και αποκλεισμού της Αθήνας η συνέχιση των έργων εις Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τον Ναό της Νίκης, τα Προπύλαια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ