Χυδαία πρόκληση από τον πρόεδρο της Αλβανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτοφανής πρόκληση από τον αλβανό πρόεδρο Ιλίρ μέτα, ο οποίος δέχτηκε τον αρχηγό των τσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι όπου και άνοιξε ζήτημα συνόρων με την Ελλάδα!

Οι αλβανοί Τσάμηδες υπήρξαν συνεργάτες των ναζί και των φασιστών, πρωτοστατούσαν σε θηριωδίες κατά των χριστιανών και εβραίων της Ηπείρου, συμμετείχαν στις μεγαλύτερες σφαγές εξαφανίζοντας ολόκληρα χωριά αλλά και σχεδόν ολόκληρο το εβραϊκό στοιχείο από την Ήπειρο.

Το γεγονός ότι ο αλβανός πρόεδρος δέχεται επίσημα ένα τέτοιο υποκείμενο, αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχουν καμία διάθεση να ζήσουν ειρηνικά και συμφιλιωμένοι με την Ελλάδα, αλλά είναι ικανοί να χρησιμοποιούν ακόμα και την Τουρκία, δίνοντας τις στρατιωτικές βάσεις και βοήθεια όπως ήδη έχουν κάνει, προκειμένου να δημιουργήσουν πολεμικό επεισόδιο με στόχο να κλέψουν ελληνικά εδάφη.

Και αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν πρέπει να το επιτρέψει. Και δεν μιλάμε μόνο να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά επιτέλους η Ελλάδα θα πρέπει να προλάβει αντί να τρέχει όπως κάνει με την Τουρκία.

Σε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου εμπνευσμένη από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ο οποίος δέχτηκε τον αρχηγό των Τσάμηδων  του έδωσε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα μετά τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξει επέκταση στα 12 μίλια.  Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόθεση αυτή της Ελλάδας ως παράλογη , εφόσον  υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τσάμης είπε- μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό προεδρο ότι ζήτησε από τον τελευταίο οι συζητήσεις με την Ελλάδα να ξεκινήσουν με την κατάργηση της εμπολέμου κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών και την περιοχή της «Τσαμουριάς»!!!

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τις τελευταίες ημέρες αποστασιοποιήθηκε από τις παράλογες δηλώσεις του, καθώς συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Αλβανίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλβανική ατζέντα στις συζητήσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

«Είναι μια βαθιά κρίση που έχει επιδεινωθεί από σεισμούς, πανδημίες και εσφαλμένη διοίκηση. Εξέφρασα ανησυχία για τη διακήρυξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για επέκταση έναντι της Αλβανίας. Η κοινή γνώμη ανησυχεί επειδή είπαν ότι έχουν ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας,  ενώ ο τελευταίος λέει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το πράξει.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Αλβανία. Το άρθρο 15 της Σύμβασης για τη Θάλασσα γίνεται μόνο όταν το επιτρέπει η γεωγραφία.

Εγώ εξέφρασα την ανησυχία μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι σε αυτήν τη συμφωνία, δύο νησιά έχουν λάβει το δικαίωμα επέκτασης, παραβιάζοντας την οικονομική ζώνη της χώρας μας.

Ο Ράμα τις τελευταίες ημέρες έκανε μια ανάκληση και διάβασε αυτό το σημείο που λέει ότι όπου η γεωγραφία δεν το επιτρέπει, ένα κράτος δεν μπορεί να το δηλώσει μονομερώς.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να αποδεχθεί το σύνθημα της Ελλάδας και της Σερβίας ότι αυτό που είναι δικό τους είναι δικό τους και αυτό που είναι δικό μας είναι συζητήσιμο.

Τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν καθοριστεί από το 1913 και η οριοθέτηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων έγινε από μια διεθνή επιτροπή το 1926. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα ανοίξει το ζήτημα των συνόρων, θα αναζητήσουμε την περιοχή μας.

Έκανα ξεκάθαρο στη Μέτα ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με την κατάργηση του νόμου του πολέμου και την επίλυση του «ζητήματος της τσαμουριάς».

«Το PDIU εξέφρασε τις ανησυχίες του προς τον Πρόεδρο ότι η κυβέρνηση έχει αποκρύψει την αλβανική ατζέντα στις συζητήσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας και έχει προσχωρήσει με την ελληνική ατζέντα», δήλωσε ο αλβανοτσάμης.

Πληροφορίες από το βαλκανικό περισκόπιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ