Στο Αιγαίο, στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο διακυβεύεται η συνοχή και η αξιοπιστία της ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκείνο που θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των εταίρων μας είναι το εξής: Ποια είναι τα σύνορα της ΕΕ; Είναι ή όχι αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας;

Στις 13 Ιουλίου, στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων θα ληφθούν, εκτός των άλλων, αποφάσεις και για την υπόθεση της Τουρκίας και δη για τις σχέσεις της με την ΕΕ, που περνούν μέσα από τις απειλές της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Η ίδια η ΕΕ στηρίζει τις θέσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας, επειδή πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και δη αυτό της Θάλασσας.

Η διπλωματία περνά μέσα από τη στρατιωτική ισχύ. Και η αποτροπή της κρίσης μπορεί να προκύψει:

1) Εάν η Τουρκία πειστεί ότι η όποια κρίση με την Ελλάδα δεν θα της επιφέρει όφελος, αλλά κόστος. Δηλαδή, θα εξελιχθεί σε τοπική ή γενικότερη ήττα.
2) Εάν η ΕΕ απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της πολιτική και δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
3) Εάν τα κράτη της ΕΕ λάβουν απόφαση ότι η επίθεση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου θα είναι σε βάρος και των ιδίων.

Εάν οι εταίροι μας δεν στείλουν σαφές διπλωματικό μήνυμα οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, δεν θα τους λάβει υπ’ όψιν η Άγκυρα. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει σε όλη την Ευρώπη: Εάν πέσει η Κύπρος ή και η Ελλάδα, θα έρθει η σειρά άλλων Ευρωπαίων, διότι η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι όραμα. Άρχισε να γίνεται πραγματικότητα…

Εκτός δηλαδή από το ιδεαλιστικό σκέλος, υπάρχει και αυτό των συμφερόντων. Η Ευρώπη θα χάσει την Ανατολική Μεσόγειο και θα τεθεί υπό την ομηρία των γεωπολιτικών και στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας…

keimeno hartis haralabidis

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις επί τη βάσει του μνημονίου με τη Λιβύη και των λοιπών αξιώσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διακεκομμένη μαύρη γραμμή δείχνει τις διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η Λιβύη έναντι της Ελλάδας εντός των οικοπέδων 13, 14, 16, 17, 18, 19 και 20. Ήδη, η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων με απώτερο στόχο την κυπροποίηση της περιοχής. Τουρκικές έρευνες στην εν λόγω περιοχή θα εμπλέξουν στην κρίση και τη Λιβύη. Το οικόπεδο 15 της Ελλάδας είναι η περιοχή την οποία διεκδικεί η Άγκυρα σύμφωνα με τις θέσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσίμ Ακάρ. Η υπόλοιπη περιοχή με ροζ χρώμα (TPAO 2020) είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνιστά δική της περιοχή με βάση το μνημόνιο με τη Λιβύη και θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Είναι η θαλάσσια περιοχή υψηλού κινδύνου για το ξέσπασμα θερμού επεισοδίου με τον κίνδυνο να διαχυθεί και στην Κύπρο.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ