Βαγγέλης Τζούκας: Μικρές και Μεγάλες Ιστορίες του Έπους του 40

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιστορικός και συγγραφέας βιβλίων ιστορικής έρευνας , Βαγγέλης Τζούκας, διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης που διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο , μιλώντας στον 98.4 ανασύνθεσε μέσα από μικρές και μεγάλες ιστορίες το έπος του 40 , περιγράφοντας το κλίμα προ, κατά και μετά την Ιταλική εισβολή από το έδαφος της Αλβανίας στα βουνά της Ηπείρου .

Όπως είπε 80 χρόνια μετά οι κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταβολές στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας , αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα του πόσο κοντά είμαστε στην αντίληψη του τι συνέβη με την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στο πυρήνα της ίδιας της Ελληνικής κοινωνίας.

Αναρωτήθηκε δε , κατά πόσο η σημερινή μας κοινωνία μετά από 70 χρόνια ουσιαστικά ειρήνευσης με ειδική εξαίρεση την Κύπρο, έχει αντίληψη για το πόσο ζοφερός είναι ο πόλεμος και κυρίως αίσθηση και απόφαση του τι είναι έτοιμη να θυσιάσει σε περίπτωση που ένας πόλεμος καταστεί αναπόφευκτος με χώρες όπως η Τουρκία , μη αγνοώντας ότι σε περίπτωση ενός επεισοδίου αυτό σχεδόν μαθηματικά θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση.

Οι Έλληνες το 1940 μπορεί να απεύχονταν το αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου , είχαν όμως εκδηλώσει την απόφαση τους να αμυνθούν μέχρι εσχάτων απέναντι στην όποια επιβουλή της εδαφικής και εθνικής τους κυριαρχίας.

Το κλίμα αυτό ανεξαρτήτως καθεστωτικών και πολιτικών περιστάσεων , προετοίμασε και την εποποιία της Πίνδου και την μετέπειτα παλλαϊκή αντίσταση στην τριπλή Κατοχή της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ