Από πού προήλθε ο κορωνοϊός;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η θεωρία ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο της Γουχάν και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη τη γη είναι γνωστή εδώ και καιρό», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Από που προήλθε ο κορωνοϊός;».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εμφάνιση του ιού είχε… φυσικά αίτια. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τείνουν σε αυτό το συμπέρασμα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ωστόσο αμφιβολίες και ζητά εξηγήσεις από το Πεκίνο, το οποίο διαψεύδει. Όμως η διάψευση δεν αρκεί. Οι διαστάσεις της συγκάλυψης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί. Κι αν όντως επιστήμονες πειραματίζονταν με ένα ιό και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό τους; Θυμίζει ταινία καταστροφών και θεωρίες συνωμοσίας.
Και ναι, ο πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστό ότι αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Στην Ουάσιγκτον ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που ζητούν διαλεύκανση χωρίς να έχουν οπωσδήποτε τη φήμη ότι πιστεύουν, αβίαστα και χωρίς δεύτερη κουβέντα, όσα λέει το αφεντικό τους. Το Πεκίνο πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες διότι από αυτές εξαρτάται η ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τώρα και στο μέλλον. Και δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι από τη στάση της Κίνας στο ζήτημα αυτό εξαρτάται ακόμα και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Είναι πάντως αξιοπερίεργο το Πεκίνο να πανηγυρίζει επιτυχίες αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα, γνωρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν από εκεί και ότι ο κορωνοϊός απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη».
Η μάσκα σύμβολο ελπίδας
Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει σε σχόλιο με τίτλο «Ύφασμα του μέλλοντος»: «Η πλήρης ή μερική κάλυψη του προσώπου ή του σώματος έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις στη χώρα. Για μεγάλο διάστημα η μαντίλα των μουσουλμάνων, ακόμα και η χειραψία είχαν αναχθεί σε μείζον ζήτημα στις συζητήσεις. Η κρίση του κορωνοϊού διαφοροποιεί ωστόσο την κατάσταση, μιας και δεν έχουμε πια να κάνουμε με πιστεύω και θέσεις. Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να δώσουν ιδεολογική χροιά στις συζητήσεις για την χρήση μάσκας. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν τη στήριξη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ακριβώς επειδή θα αποφύγουν να κατηγορήσουν τους “ξένους” ή την “παγκοσμιοποίηση” ή κάποιον άλλο φανταστικό εχθρό ως υπεύθυνο για την πανδημία. Έτσι η κρίση του κορωνοϊού ίσως να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος στη γερμανική κοινωνία. Η χρήση μάσκας είναι ένα πρώτο, θαρραλέο βήμα. Ίσως η μάσκα να μετατραπεί από σύμβολο απομόνωσης σε προάγγελο μιας ενδεχόμενης νίκης κατά της πανδημίας».
πηγή: DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ