Γιατί βγάζουν από την σημερινή ατζέντα του Eurogroup την Κύπρο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2c5427beffd845c83fb6299f3b86ec4e_XLΓράφει ο Economikos

Εκτός της ατζέντας στο σημερινό Eurogroup φαίνεται να οδεύει η Κύπρος, καθώς η έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αργήσει (προς το παρόν) ένα σαββατοκύριακο.

Γιατί βγάζουν τη Λευκωσία από την ατζέντα; Πρώτον, γιατί τις όποιες αποφάσεις για την υπογραφή μνημονίου θα τις πάρει η επόμενη κυβέρνηση που θα οριστεί από τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, άρα όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, η συμφωνία αναμένεται να επέλθει κατά τα τέλη Μαρτίου.

Δεύτερον, η Γερμανία και οι χώρες –δορυφόροι της (Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία) πιέζουν την Κύπρο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο πρέπει να παταχθεί. Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει προ ημερών και ο Όλι Ρεν. Το ίδιο θέλει να κάνει και ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, που γράφει ότι επιθυμεί να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο με σκοπό να διενεργηθούν έλεγχοι για τυχόν ξέπλυμα χρήματος, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από την κυπριακή πλευρά. Στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται ή περνούν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup θα συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αν συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου, θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρέους της χώρας, που θα αγγίξει το 140% του ΑΕΠ. Η Ευρώπη πιέζει την Λευκωσία να προχωρήσει στην πώληση και των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, κάτι το οποίο συναντά τη σθεναρή αντίσταση της κυπριακής κυβέρνησης.

Πάντως, το σημαντικότερο όλων, είναι το τι θα γίνει με τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Σε έκθεσή της η Deutsche Bank σημειώνει την ανάγκη μιας πιο ξεκάθαρης δέσμευσης των εσόδων από φυσικό αέριο. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Η τράπεζα έχει τις «πλάτες» της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά δείχνει ταυτόχρονα και έντονο ενδιαφέρον για τα γεωπολιτικά στη Μεσόγειο. Πριν λίγους μήνες είχε βγάλει έκθεση για το φυσικό αέριο στη Νότια Κρήτη.

Ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η στάση και ο ρόλος του ΔΝΤ, με το ένα σενάριο να αναφέρει ότι το ρωσικό δάνειο των 5 δις που έχει αιτηθεί εδώ και μήνες η Λευκωσία να δοθεί μέσω του διεθνούς οργανισμού, καθώς αποτελεί σημαντικό μέλος του.

Τέλος, οι όποιες καθυστερήσεις για το μνημόνιο στην Κύπρο, τελούν υπό τον ..αέρα του προηγούμενου ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ, που είχε δοθεί λίγο καιρό μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου, κοστίζοντας στο κυπριακό δημόσιο ακριβώς το ίδιο ποσό με το δάνειο. Η Ρωσία φέρεται να είναι έτοιμη να δεχθεί τη μεταφορά της αποπληρωμής για το επόμενο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διαγραφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ