Η μετάβαση στη μετά- λιγνίτη εποχή (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράδειγμα του Τερουέλ της Ισπανίας, όπου σχεδιάζεται το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη…

Επί 40 ολόκληρα χρόνια, το εργοστάσιο λιγνίτη έδινε ρεύμα στην επαρχία Τερουέλ της Ισπανίας. Όμως, στις 30 Ιουνίου, τα φουγάρα του θα σταματήσουν να βγάζουν καπνό.

«Η Ισπανία εγκαταλείπει τον λιγνίτη ταχύτερα από ποτέ» μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews, Χάιμε Βελασκεθ. «Ήδη, το μερίδιό του στην παραγωγή ενέργειας έπεσε από 15% σε 5%, σε λιγότερο από έναν χρόνο. Στόχος να εξαλειφθεί πλήρως έως το 2030. Όμως, εδώ στο Τερουέλ, θέλουν να κρατήσουν τα εργοστάσια ανοιχτά. Σε αυτό το εργοστάσιο, πιστεύουν ότι βρήκαν λύση.»

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YYnd2ab3DLs&w=711&h=400]

.

Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης

Η εταιρεία Endesa κρατά το εργοστάσιο του Τερουέλ «σε κατάσταση αναμονής». Δεν αξίζει να το θέσει σε λειτουργία.

Το υψηλό κόστος ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά ρύπων καθιστά ασύμφορη την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Τα ανθρακωρυχεία στην Ισπανία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, εδώ και ένα χρόνο, απ’ όταν η κυβέρνηση «έκοψε» τις κρατικές επιδοτήσεις.

Το εργοστάσιο της Endesa λειτουργεί με όσο λιγνίτη έχει απομείνει στον χώρο αποθήκευσης, που παλαιότερα «φιλοξενούσε» έως και 3 τόνους λιγνίτη. Ο χώρος αυτός, σύντομα, θα μεταμορφωθεί.

Η εταιρεία Endesa αποφάσισε να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να φτιάξει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης.

«Αν κάνει κάποιος έρευνα, θα δει ότι όλοι συμφωνούν στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη. Όμως εδώ στην περιοχή, όπου το εργοστάσιο λειτουργεί πολλά χρόνια και αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα, θέλουν μία μετάβαση που δε θα αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Endesa, Ιγνάτσιο Μοντανέρ. «Σαφώς πρόκειται για τέλος εποχής. Όμως, ευτυχώς, εδώ θα έχουμε μετάβαση σε μία καινούρια.»

4.000 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν για την κατασκευή του και 140 μόνιμες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη λειτουργία του.

Σαφώς πρόκειται για τέλος εποχής. Όμως, ευτυχώς, εδώ θα έχουμε μετάβαση σε μία καινούρια.
Ιγνάτσιο Μοντανέρ
γενικός διευθυντής Endesa

Κάποιοι εργαζόμενοι, ελπίζουν ότι θα βρούνε μία θέση στο νέο εργοστάσιο.

Με τις δεξιότητες που έχω, μετά από τόσα χρόνια στη συντήρηση και λειτουργία του εργοστασίου, θα μπορούσα εύκολα να δουλέψω ως προϊστάμενος στο ηλιακό πάρκο.
Νατσο Μπλάσκο
εργαζόμενος εργοστασίου λιγνίτη

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι μόνιμες θέσεις, όμως, που θα δημιουργηθούν είναι λιγότερες από αυτές που υπάρχουν στο εργοστάσιο λιγνίτη. Στο εργοστάσιο, οι εργάτες ανησυχούν.

Σίγουρα, η πράσινη ενέργεια έχει περισσότερο μέλλον από ότι ο λιγνίτης. Φυσικά. Όμως τι γίνεται με τις δουλειές; Έχω συναδέλφους, που είναι 35-40 ετών, με παιδιά… Αυτοί θα πρέπει να φύγουν. Δεν είναι δίκαιο αυτό»
Αντόνιο Πλανας
εργαζόμενος στο εργοστάσιο λιγνίτη

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι το τέλος του λιγνίτη. Στο Τερουέλ θα εκπονηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα ομαλής μετάβασης στη μετά-λιγνίτη εποχή. Το πόσο επιτυχημένο θα είναι αυτό, θα το δείξει ο χρόνος.

euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ