1/12/2020

Ο μεγάλος νικητής της Συνόδου Κορυφής της Σιγκαπούρης -Πώς κατέληξε η Κίνα να πάρει την καλύτερη συμφωνία


Η πολιτική της Κίνας για την Βόρεια Κορέα βασίζεται κυρίως στην επιθυμία να αντιμετωπιστεί η ισχύς των ΗΠΑ στην περιοχή και να αυξηθεί η κινεζική επιρροή στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο είχε δύο κύριους στόχους που επιτεύχθηκαν στην Σιγκαπούρη.

Στις 12 Ιουνίου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jung Un, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών. Παρόλο που οι ειδήμονες συζήτησαν εάν ήταν η Βόρεια Κορέα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την σύνοδο κορυφής, υπήρξε ένας λιγότερο ορατός παίκτης που βγήκε σαφής νικητής: Η Κίνα.
Η πολιτική της Κίνας για την Βόρεια Κορέα βασίζεται κυρίως στην επιθυμία να αντιμετωπιστεί η ισχύς των ΗΠΑ στην περιοχή και να αυξηθεί η κινεζική επιρροή στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο είχε δύο κύριους στόχους που επιτεύχθηκαν στην Σιγκαπούρη.
Ο πρώτος στόχος του ήταν η αμοιβαία αποκλιμάκωση στην χερσόνησο. Τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν αυτή την φόρμουλα «πάγωμα για πάγωμα» -όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματούσαν τις στρατιωτικές ασκήσεις στην χερσόνησο και σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε όλες τις δοκιμές σχετικές με πυρηνικά προγράμματα. Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, είχε χαρακτηρίσει την πρόταση «προσβλητική» και το Υπουργείο Εξωτερικών είχε απωθήσει την έννοια ότι οι δικαιολογημένες και νόμιμες συμμαχικές δραστηριότητες ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ισοδυναμούν με την επικίνδυνη και αδίστακτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας.
Η Κίνα κατέστησε σίγουρα ξεκάθαρη την ατζέντα της στην Πιονγκγιάνγκ. Τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Chung Eui-yong, οι Βορειοκορεάτες δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο για την κινεζική φόρμουλα περί διπλού παγώματος. Ο Chung είπε στον Τραμπ, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, ότι ο Κιμ «καταλαβαίνει ότι οι συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να συνεχιστούν». Τον επόμενο μήνα, ο Κιμ δήλωσε μια μονομερή αναστολή των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών πυραύλων, μην ζητώντας τίποτα σε αντάλλαγμα.
Τότε, ξαφνικά, τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα έκανε μια κόντρα, αναφέροντας τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ως αιτία της αναστολής των προγραμματισμένων συνομιλιών με τον Νότο. Η αλλαγή της διάθεσης του Kim ήταν πιθανότατα εξαιτίας της συνάντησής του την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, στο Νταλιάν της Κίνας. Ο Xi δεν μπόρεσε να αντέξει την ζημιά, τόσο στο γόητρό του όσο και στα κινέζικα συμφέροντα από την ασέβεια του Kim. Πιθανότατα επέμεινε ότι ο Κιμ έπρεπε να κάνει ό,τι του ήταν δυνατόν ώστε η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στην σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης με τον Trump.
Μετά την σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου, προς έκπληξη πολλών στο Πεντάγωνο, καθώς και στην Σεούλ και το Τόκυο, ο Τραμπ έδωσε δημόσια υπόσχεση να αναστείλει επ’ αόριστον τις στρατιωτικές ασκήσεις. Πολλοί ειδικοί ορθώς ανησυχούν ότι πρόκειται για μια μεγάλη παραχώρηση με δυνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον δεν έλαβε ως αντάλλαγμα παρά αόριστες διαβεβαιώσεις για αποπυρηνικοποίηση.
Η προθυμία του Trump να διαπραγματευτεί σε αυτά τα θέματα υπονομεύει την αφήγηση της Ουάσιγκτον ότι ο στρατιωτικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι απαραίτητος για την ειρήνη και την ασφάλεια. Η δήλωσή του ότι οι ασκήσεις ήταν «προκλητικές» και «ακατάλληλες» θα μπορούσαν να έχουν προέλθει κατευθείαν από την κινεζική μηχανή προπαγάνδας, και δίνουν στο Πεκίνο νίκες σε πολλαπλά μέτωπα. Επιπλέον, η απόφασή του προωθεί τον στόχο της Κίνας να αποδυναμώσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, οι οποίες είναι καθοριστικές για την ικανότητα της Ουάσινγκτον να προβάλλει ισχύ και επιρροή στην περιοχή. Το Πεκίνο έχει τώρα περισσότερο υλικό για να απωθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να εκπλήξει και να ευχαριστήσει την Κίνα περισσότερο από το σχόλιο του Trump ότι ήθελε τελικά να πάρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα συνολικά. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην προσπάθειά τους να μειώσουν ή να εξαλείψουν την παρουσία των στρατευμάτων τους στην Κορεατική Χερσόνησο, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη από όλες για το Πεκίνο.
Ο δεύτερος στόχος της Κίνας ήταν να διασφαλίσει ότι αν υπήρχαν συζητήσεις για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον επίσημο τερματισμό του Πολέμου της Κορέας, θα είχε μια θέση στο τραπέζι. Μετά την Σύνοδο Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας στις 27 Απριλίου, όταν οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συνθήκη, υπήρξαν εικασίες ότι ο Kim και ο Trump θα μπορούσαν να αρχίσουν συζητήσεις στην Σιγκαπούρη για την αντικατάσταση της ανακωχής του 1953 με μια ειρηνευτική συνθήκη. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον είχε προηγουμένως αρνηθεί να διασκεδάσει την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας χωρίς την επίλυση των πυρηνικών και πυραυλικών ζητημάτων της Βόρειας Κορέας, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των τρομοκρατικών ενεργειών. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει μια συνθήκη, καθώς θα καθιστούσε πιο δαπανηρό και δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες (και την Βόρεια Κορέα) να χρησιμοποιήσουν ισχύ και επίσης θα έστρωνε τον δρόμο για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χερσόνησο.
Κατά την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής Trump-Kim, υπήρξαν ενδείξεις ανησυχίας στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης. Στις 4 Ιουνίου, η κινεζική κρατική ταμπλόιντ εφημερίδα, Global Times, σημείωσε σε ένα άρθρο της ότι μια ειρηνευτική συνθήκη που θα υπογραφόταν μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βόρεια Κορέα θα ήταν άκυρη και θα μπορούσε να ανατραπεί. Οι κινεζικές ανησυχίες προκλήθηκαν πιθανότατα από την πρόταση που υπέβαλαν ο Moon και ο Κιμ στην διακορεατική διάσκεψη κορυφής, ότι μια μόνιμη ειρηνευτική συνθήκη θα μπορούσε να επιδιωχθεί είτε τριμερώς, μεταξύ των δύο Κορεών και των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε τετραμερώς, για να συμπεριληφθεί επίσης η Κίνα. Ο Xi πιθανότατα αργότερα είπε στον Kim ότι το να μην συμπεριληφθεί η Κίνα ήταν εκτός συζήτησης.
Το Πεκίνο κέρδισε πάλι αυτό που επιθυμούσε. Στην κοινή δήλωση που υπεγράφη στην Σιγκαπούρη, ο Kim και ο Trump υποσχέθηκαν να «ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο», με τον Trump αργότερα να αναφέρει στην συνέντευξη Τύπου ότι τόσο η Κίνα όσο και η Νότια Κορέα θα πρέπει να περιληφθούν σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενέκρινε την πρόταση, λέγοντας: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενώσει τα χέρια με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να παραμείνει δεσμευμένη στην πραγματοποίηση της αποπυρηνικοποίησης και στην καθιέρωση καθεστώτος ειρήνης στην χερσόνησο».
Το ότι η Κίνα πήρε όλα όσα ήθελε από την σύνοδο κορυφής δεν είναι τυχαίο. Η ξαφνική στροφή των γεγονότων που δημιούργησε η ανακοίνωση του Trump ότι ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Kim, δημιούργησε τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες για το Πεκίνο. Υπήρξε αισθητός κίνδυνος να περιθωριοποιηθεί η Κίνα καθώς το γεωπολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε στην Κορεατική Χερσόνησο. Αλλά η προοπτική μιας διάσκεψης κορυφής Trump-Kim έδωσε επίσης στην Κίνα την ευκαιρία να επηρεάσει την πορεία της ιστορίας προς όφελός της. Ο Xi εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή, χρησιμοποιώντας την κινεζική κυριαρχία επί της Πιονγκγιάνγκ, για την οποία πολλοί πίστευαν ότι είχε εξατμιστεί πολύ καιρό πριν. Είναι πλέον σαφές ότι για το Πεκίνο ο απώτερος στόχος της συνάντησης-έκπληξης μεταξύ Xi και Kim τον Μάρτιο ήταν να διαμορφώσει την κατεύθυνση των επερχόμενων συνομιλιών ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και να εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα ευνοούσε τα κινεζικά συμφέροντα έναντι των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι η Κίνα ενορχήστρωσε επιδέξια την διάσκεψη κορυφή για να κάνει ακριβώς αυτό.
Δυστυχώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνέπειες της διπλωματικής επινοητικότητας της Κίνας θα αντηχούν πολύ πέρα από την Βόρεια Κορέα. Στο παιχνίδι μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η Κίνα μόλις σημείωσε πολλαπλούς πόντους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Και εάν η Κίνα είναι σε θέση να συνεχίσει να μοχλεύει το θέμα της Βόρειας Κορέας για να αποδυναμώσει ριζικά τις συμμαχίες των ΗΠΑ, να μειώσει την στρατιωτική παρουσία και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση του αμερικανικού ρόλου στην περιοχή, το παιχνίδι για την Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα τελειώσει.
BONNIE S. GLASER
Ανώτερη σύμβουλος για την Ασία και διευθύντρια του Project China Power στο Center for Strategic and International Studies.
ORIANA SKYLAR MASTRO
Επίκουρη καθηγήτρια Μελετών Ασφάλειας στην Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών Edmund A. Walsh στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και μια μελετήτρια Jeane Kirkpatrick στο American Enterprise Institute.
[foreignaffairs.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το αληθινό πρόσωπο του Τονι Σφηνου. Δείτε τον χωρίς περούκα και χωρίς μεταμφίεση. #spitimetonsfino

Είναι ένας από τους πιο έξυπνα πλασαρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Αυτές οι εικόνες από την Γαλλία τρομάζουν το Μαξίμου – Φοβούνται εξέγερση και στην Ελλάδα

Οι μαχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία τρομάζουν την Ελληνική Κυβέρνηση που φοβάται λαϊκή εξέγερση και επεισόδια παρόμοια με αυτά τις...

Απόφαση Πρωτοδικείου τιναζει στον αέρα τα πρόστιμα για τον Κορωνοϊο

Η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για το πρόστιμο ενός ουζερί στη Θήβα φέρνει τα πάνω κάτω όσο αφορά τα πρόστιμα που...

Μαζεύουν ξαφνικά τον Πετσα – Τι συμβαινει;

Αναβάλλεται ξαφνικά η ενημερωση των πολιτικών συντακτών της Δευτερας από τον Στελιο Πετσα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η ενηεμρωση αναβάλλεται λόγω υπουργικού συμβουλίου. Ερωτημα:...

Πάγωσαν Αυτιάς και ΣΚΑΪ από τις αποκαλύψεις του γιατρού! (Βίντεο)

Μέχρι σήμερα, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι θαμώνες των τηλεπαραθύρων, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, μας διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλή...

Δολοφονία του ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Αλβανός ο δράστης, μεγάλη επιτυχία της ΥΔΕΖΙ

Ένας νεαρός Αλβανός, ηλικίας 20 ετών, φέρεται να ομολόγησε  και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης για τη δολοφονία του γνωστού ξενοδόχου που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στην επιχείρησή του. Ο...

Έκτακτο: Με πολιτική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού συζητούν για μερική άρση του lockdowm στις 7 ή 14 Δεκέμβρη για να μην καταστραφεί η...

Θέμα πολιτικής απόφασης πλέον η άρση του lockdown ώστε να μην τιναχθουν στον αέρα η κοινωνία και η οικονομία. Όταν λέμε βέβαια άρση δεν...

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου άμα είσαι φίρμα δεν φοράς μάσκα, την φοράς μόνο άμα είσαι κομπάρσος στη δεύτερη σειρά

Τον θυμάστε τον Σπύρο Παπαδόπουλο που στο πρωτο lockdown είχε κάνει την πετυχημένη διαφήμιση για να μας πει πως πρέπει να μείνουμε σπίτι; Στην...

Τα αστεία με το Μπάντεν Μπάντεν του αντιδημάρχου έριξαν το διαδίκτυο – Απολαύστε τις καλύτερες στιγμές

Τυφώνας γελιου σαρώνει το διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, εμπνευσμένος από την ανάρτηση αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων που έγραψε ότι lockdown δεν μπορεί να μεταβεί...

Τι ξέρει η Τουρκία που δεν ξέρουν οι Έλληνες πολίτες και προκαλεί με τέτοιον τρόπο;

Ρόδος, Καστελλόριζο, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Τήλος, Χάλκη και Πάτμος «δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο καμίας στρατιωτικής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το αληθινό πρόσωπο του Τονι Σφηνου. Δείτε τον χωρίς περούκα και χωρίς μεταμφίεση. #spitimetonsfino

Είναι ένας από τους πιο έξυπνα πλασαρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Αυτές οι εικόνες από την Γαλλία τρομάζουν το Μαξίμου – Φοβούνται εξέγερση και στην Ελλάδα

Οι μαχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία τρομάζουν την Ελληνική Κυβέρνηση που φοβάται λαϊκή εξέγερση και επεισόδια παρόμοια με αυτά τις...

Απόφαση Πρωτοδικείου τιναζει στον αέρα τα πρόστιμα για τον Κορωνοϊο

Η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για το πρόστιμο ενός ουζερί στη Θήβα φέρνει τα πάνω κάτω όσο αφορά τα πρόστιμα που...

Μαζεύουν ξαφνικά τον Πετσα – Τι συμβαινει;

Αναβάλλεται ξαφνικά η ενημερωση των πολιτικών συντακτών της Δευτερας από τον Στελιο Πετσα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η ενηεμρωση αναβάλλεται λόγω υπουργικού συμβουλίου. Ερωτημα:...

Πάγωσαν Αυτιάς και ΣΚΑΪ από τις αποκαλύψεις του γιατρού! (Βίντεο)

Μέχρι σήμερα, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι θαμώνες των τηλεπαραθύρων, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, μας διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλή...

Δολοφονία του ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Αλβανός ο δράστης, μεγάλη επιτυχία της ΥΔΕΖΙ

Ένας νεαρός Αλβανός, ηλικίας 20 ετών, φέρεται να ομολόγησε  και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης για τη δολοφονία του γνωστού ξενοδόχου που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στην επιχείρησή του. Ο...