Όνειδος: Τούρκοι ψαράδες βρήκαν αρχαιοελληνικό άγαλμα στο βυθό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι ψαράδες, σηκώνοντας τα δίχτυα τους, συνειδητοποίησαν ότι είχε πιαστεί σε αυτά ένα ακέφαλο άγαλμα βάρους 300 κιλών και ύψους δύο μέτρων, το οποίο χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όλο το Αιγαίο κρύβει Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και για άλλη μια φορά τεκμηριώνεται ότι ο τούρκος είναι και θα παραμείνει εισβολέας.

Η εντυπωσιακή «ψαριά» έγινε στα ανοιχτά των ακτών της Μαρμαρίδας, κοντά στην Αλικαρνασσό. Σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», όλα ξεκίνησαν όταν οι ψαράδες άρχισαν να τραβούν τα δίχτυα τους από βάθος 50 μέτρων. Τότε, διαπίστωσαν ότι το βάρος ήταν πολύ μεγάλο και πίστεψαν ότι είχαν κάνει μια εξαιρετικά καλή ψαριά. Όταν, όμως, αντίκρισαν την τεράστια χάλκινη φιγούρα μιας γυναίκας, που μοιάζει πολύ με την περίφημη «Κυρά της Καλύμνου», η οποία ανασύρθηκε από τον βυθό της Καλύμνου το 1995, δεν πίστευαν στα μάτια τους και ειδοποίησαν τις Αρχές μέσω ασυρμάτου. Παράλληλα, ξεκίνησαν τη διαδικασία ανέλκυσης του αγάλματος, η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά, καθώς έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ειδικά σχοινιά για να ανέβει το αρχαίο αντικείμενο στο κατάστρωμα του σκάφους. Στη συνέχεια χρειάστηκε όχημα με γερανό για να μεταφέρει το άγαλμα στη Διεύθυνση Μουσείων Μαρμαρίδας, όπου και παραμένει. Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι δεν προχώρησαν σε χρονολόγηση του ευρήματος. Ωστόσο, αυτά τα έργα του αγαλματικού τύπου της «Μεγάλης Ηρακλειώτισσας» (γυναίκα με ποδήρη χιτώνα και καλυμμένη κεφαλή από ιμάτιο) εμφανίζονται σε ελληνικές πόλεις -και της Μικράς Ασίας- κατά την ελληνιστική περίοδο.

aglarina 300 kiloluk bronz kadin heykeli takildi 2161 dhaphoto1

Τα γλυπτά που ανασύρονται από τη θάλασσα χρειάζονται αφαλάτωση σε δεξαμενή με γλυκό νερό. Η «Κυρά της Καλύμνου» παρέμεινε επί 20 μήνες στα εργαστήρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και εν συνεχεία μεταφέρθηκε για επιπλέον συντήρηση και αποκατάσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

https://www.youtube.com/watch?v=g9YCd__z868&feature=emb_logo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ