Σεισμός τώρα: 6,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρότατος σεισμός 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην θάλασσα “Μπάντα” στην Ασία, κοντά στην Ινδονησία.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 221 χιλιόμετρα δυτικά από το Καταμπού, και εστιακό βάθος 627 χιλιόμετρα, κάτι που ευτυχώς τον κάνει πολύ λιγότερο επικίνδυνο.

Ισχυρότατοι διαδοχικοί σεισμοί 6,8 και 6,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία την Τετάρτη

Οι δύο σεισμοί, ισχύος 6,8 και 6,9 βαθμών, σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκαν ο ένας έξι λεπτά μετά τον άλλο, ο πρώτος στις 05:23 και ο δεύτερος στις 05:29 (τοπικές ώρες· 01:23 και 01:29 ώρες Ελλάδας), κατά το USGS, σύμφωνα με το οποίο η «πιθανότητα να υπάρξουν θύματα και ζημιές είναι χαμηλή» λόγω των χαρακτηριστικών τους. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το 2018, σεισμός 7,5 βαθμών που ακολούθησε τσουνάμι στη νήσο Κελέβη (ή Σουλαουέσι) είχε απολογισμό 4.300 νεκρούς και αγνοούμενους. Το 2004, καταστροφικός σεισμός 9,1 βαθμών στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας προκάλεσε τσουνάμι με τον απολογισμό των θυμάτων στην περιφέρεια να φθάνει τους 220.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία.indonisia 2048x1128 1

Η κλίμακα Ρίχτερ, που φέρει προς τιμήν το όνομα του ενός των δημιουργών της, επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών. Μετά την διεθνή καθιέρωση της κλίμακας, οι ίδιοι οι δημιουργοί της την βελτίωσαν, ώστε να εξαλειφθούν οι περιορισμοί τόσο της απόστασης όσο και των τύπων των εν χρήσει σεισμογράφων. Δημιουργήθηκαν επίσης και νομογράμματα, με βάση τα οποία μπορεί να εξαχθεί απευθείας το μέγεθος ενός σεισμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως η χρονική διάρκεια και το πλάτος των δευτερευόντων σεισμικών κυμάτων. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά μία ακέραια μονάδα της κλίμακας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων που καταγράφονται από ένα σεισμογράφο Wood-Anderson και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας, ενώ αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας.

Ως «βαθμός 0» επελέγη συμβατικά η ασθενέστερη δόνηση που μπορούσε να καταγραφεί την εποχή που καθιερώθηκε η κλίμακα. Οι σύγχρονοι σεισμογράφοι καταγράφουν και ασθενέστερες δονήσεις από εκείνες που αρχικά είχαν επιλεγεί για να ορίσουν το «0» (οι οποίες ορίζονται με αρνητικές τιμές). Πρακτικώς, η ασθενέστερη δόνηση που μπορεί να υπάρξει είναι – 2,0 Ρίχτερ, που ισοδυναμεί με το σπάσιμο μίας πέτρας. Μία εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ενός ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα σε άσφαλτο, ενώ βαθμός «2» είναι η δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές παρέλασης από διέλευση ίλης αρμάτων. Παρά τα παραπάνω, στη σύγχρονη πρακτική χρησιμοποιείται ένα πιο σωστά θεμελιωμένο μέτρο για το μέγεθος του σεισμού, η «σεισμική ροπή», η οποία παρέχει πολύ πιο ομοιόμορφη κλίμακα για το σεισμικό γεγονός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ