Το Ισραήλ αποκαθιστά τις σχέσεις του με την Τουρκία – Τα καμπανάκια τα ακούει κανείς;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι τα κοινά συμφέροντα στη Συρία και ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ενώσουν τις δύο χώρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία διορίζοντας από κοινού πρεσβευτές σε κάθε χώρα, σύμφωνα με ισραηλινή επίσημη πηγή που μίλησε στο Middle East Eye, σημειώνοντας ότι οι δύο έχουν κοινά συμφέροντα όπως η Συρία και ο εφοδιασμός φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι Τούρκοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσίευσαν μια μη επαληθευμένη ιστορία που ανέφερε ότι το Ισραήλ πρότεινε να υπογράψει μια συμφωνία οριοθέτησης της Μεσογείου με την Τουρκία, παρόμοια με εκείνη που συμφώνησε με τη Λιβύη πέρυσι, διακόπτοντας τα ελληνικά σχέδια να πιέσει την Τουρκία.
Την ευφορία για μια πιθανή χαλάρωση στη σχέση, ακολούθησε ένα tweet που δημοσιεύτηκε από τον επίσημο λογαριασμό του Ισραήλ στο Twitter, που ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν περήφανο για τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τουρκία και ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς στο μέλλον.
Αυτό οδήγησε πολλούς παρατηρητές να επισημάνουν ότι το Ισραήλ έλειπε από μια δήλωση που υπέγραψαν οι σύμμαχοί του αυτή την εβδομάδα, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις «παράνομες δραστηριότητες» της γεώτρησης αερίου και του «επεκτατισμού» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και των ΗΑΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Δεν έχουμε συζητήσει ποτέ τίποτα που σχετίζεται με μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία, ακόμη και στην περίοδο των διμερών σχέσεων τη δεκαετία του ’90, οι αναφορές είναι εντελώς ανοησίες», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο Middle East Eye.
«Αυτό που αναζητούμε [τώρα] είναι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Όσο δεν τις έχουμε, υπάρχουν ελάχιστα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί”.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία έχει πρεσβευτή στην Ελλάδα παρά τις αυξημένες διπλωματικές εντάσεις. «Με τα ΗΑΕ, η Τουρκία έχει ακόμη περισσότερα προβλήματα, αλλά υπάρχει πρέσβης των ΗΑΕ στην Άγκυρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς για την απουσία του Ισραήλ από τη δήλωση που καταδίκασε την Άγκυρα, ο αξιωματούχος είπε ότι η χώρα δεν ήταν ποτέ μέλος αυτής της ομάδας. «Είμαστε μόνο μέλη του Eastern Med Gas Forum, το οποίο εδρεύει στο Κάιρο. Αυτή η δήλωση είχε δύο ζητήματα, ένα από αυτά είναι η Λιβύη, η οποία εμάς δεν μας απασχολεί και δεν μας επηρεάζει», ανέφερε η πηγή.
Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν είχαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους από τότε που οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, με αποτέλεσμα μαζικές παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.
Αφού σκοτώθηκαν πολλοί Παλαιστίνιοι από ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Ισραήλ, η Τουρκία ζήτησε από τον πρέσβη του Ισραήλ να εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα και ανακάλεσε τον δικό της απεσταλμένο.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η Συρία είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι σχέσεις πρέπει να εξομαλυνθούν.
«Η Χεζμπολάχ προκαλεί τους στρατιώτες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και προκαλεί τους στρατιώτες μας στη νότια Συρία. Αυτό είναι ένα κοινό θέμα ενδιαφέροντος, καθώς και η ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα και το Ισραήλ ήταν κοντά σε μια συμφωνία που θα έφερε το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία προτού καταρρεύσουν οι σχέσεις.
Το Ισραήλ βοήθησε την Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα να παραδώσει ιατρική βοήθεια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Άγκυρα χορήγησε άδεια εξαγωγής για ιατρικό εξοπλισμό που αγόρασαν ισραηλινά νοσοκομεία κατά του κοροναϊού.
Ωστόσο, δεν φαινόταν πιθανή ύφεση στις σχέσεις, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου οι σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι φημισμένα φτωχές, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τρεις εκλογές μέσα σε έναν χρόνο.
Η Τουρκία ήλπιζε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του αντιπάλου του Netanyahu Benny Gantz θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφιλίωση. Αντ ‘αυτού, μια κυβέρνηση συνασπισμού που πρόκειται να ορκιστεί αυτήν την εβδομάδα πιθανότατα θα επιδιώξει την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, μια κίνηση που έχει ήδη επικριθεί έντονα από την Τουρκία τον περασμένο μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ