Τουρκία: Βάζει ενιαίο ψηφιακό φόρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H παγκόσμια συζήτηση για την καινοτομία και τα ρυθμιστικά πλαίσια πρόκειται να πάρει μια νέα τροπή, με αφορμή το σχέδιο της Τουρκίας για έναν ενιαίο ψηφιακό φόρο.

Ο φόρος, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από το τουρκικό κοινοβούλιο, δεν θα ισχύει μόνο για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το eBay και κολοσσούς της ψηφιακής διαφήμισης, όπως το Google και το Facebook, αλλά και για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου οι οποίες εμπλέκονται στην πώληση ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, όπως το Spotify και το Netflix.
Ωστόσο, οι θεσμοί διεθνούς διακυβέρνησης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να χτίσουν τη συναίνεση που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες διαιρέσεις – είτε μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων, είτε μεταξύ χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, στις οποίες έχουν εκκολαφθεί μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού κλάδου, από τη μία πλευρά και όλου του υπόλοιπου πλανήτη από την άλλη.
Η αποτυχία της επιλογής της ενιαίας πολυμερούς στάσης παρείχε έτσι ένα “άνοιγμα” για την εμφάνιση μη συναινετικών και εμπορικά προστατευτικών ψηφιακών πολιτικών. Αυτό που παρατηρείται πλέον είναι ένας συναγωνισμός του κακού με το χειρότερο. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και προσπαθώντας να την ξεπεράσει, η Τουρκία επιδιώκει να φορολογήσει τις ψηφιακές εταιρείες με 7,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου γαλλικού. Επιπλέον, ο τουρκικός φόρος θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εάν οι εταιρείες είναι κερδοφόρες ή όχι.
Δεν είναι σαφές εάν τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ή με όσα απορρέουν από τις διμερείς φορολογικές συνθήκες που έχει υπογράψει. Ακόμη και αν συνάδουν, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι ένας ψηφιακός φόρος θα αποτελούσε αντικίνητρο για ξένες επενδύσεις σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο στον οποίο η Τουρκία είχε καταφέρει να οικοδομήσει ένα δυναμικό οικοσύστημα. Η Τουρκία είναι πατρίδα εξαιρετικά επιτυχημένων δημιουργών παιχνιδιών για κινητά, καθώς και εφαρμογών Android και iOS στην τουρκική γλώσσα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το τουρκικό παράδειγμα να βρει μιμητές μεταξύ κυβερνήσεων άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες πιστεύουν οι αναπτυγμένες χώρες – και κατ’ επέκταση το πολυμερές σύστημα – έχει παραμείνει για καιρό αδιάφορο για τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνέπειες μιας άδικης παγκοσμιοποίησης. O κατακερματισμός των παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων που επηρεάζουν την ψηφιακή οικονομία είναι εδώ και διευρύνεται.
Οι πολυμερείς θεσμοί πιθανόν να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να σταματήσουν την συγκεκριμένη τάση. Ο ΟΟΣΑ διεξάγει συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την προτεινόμενη κοινή προσέγγισή στο θέμα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας. Το σχέδιο αφορά την υιοθέτηση μιας δέσμης προτάσεων από τη G-20 κατά τη σύνοδό της στο Ριάντ, το 2020. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία θα βρίσκεται υπό την αίρεση του εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα δείξει ευελιξία στις προσδοκίες των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Η ελπίδα είναι οι ΗΠΑ να δουν τελικώς ότι μια δέσμη φορολογικών κανόνων, ακόμη και εάν επηρεάσουν τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, θα εξακολουθούν να αποτελούν ένα συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία από μια αλυσίδα εντελώς διαφοροποιημένων προσεγγίσεων στη ρύθμιση και φορολόγηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
Του Sinan Ülgen
Πηγή: Bloomberg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ