Ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή των υβριστών του τύπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίεργη απόφαση κατάργησης του άρθρου 362 οδηγεί στην παραγραφή δεκάδων εκκρεμών υποθέσεων

Από τη Μαρία Παναγιώτου
εφημερίδα “δημοκρατία”
Στην παραγραφή δεκάδων εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία θα μπορούσαν να κριθούν δυσφημιστικά, θα οδηγήσει η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει το άρθρο 362 του ποινικού κώδικα.
Το άρθρο προβλέπει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Αν η πράξη τελέστηκε δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».
Η είδηση αποτυπώθηκε μόνο σε ελάχιστα εξειδικευμένα νομικά σάιτ, στα οποία πιθανότατα το ίδιο το υπουργείο είχε αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία πως η απόφαση της κατάργησης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μας έχει «εισπράξει» τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αλλεπάλληλες καταδίκες για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν, επίσης, ότι η απόφαση θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τους δημοσιογράφους, που ακόμη κι αν παρουσιάζουν πραγματικά περιστατικά στα ρεπορτάζ τους, δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό αλλά το εάν ένα δημοσίευμα θίγει την τιμή και την υπόληψη αυτού στον οποίο αναφέρεται.
Αλήθεια, γιατί δεν κρίθηκε επιβεβλημένη η αναθεώρηση του άρθρου, ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, αλλά η κατάργησή του;
Τι θα γίνει με τα δημοσιεύματα που δεν παρουσιάζουν πραγματικά γεγονότα αλλά μόνο δυσφημούν την τιμή και την υπόληψη αυτού που αναφέρεται; Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσες μηνύσεις για δυσφήμηση θα βρεθούν στο αρχείο, ποιοι θα επωφεληθούν περισσότερο στον Τύπο από την κατάργηση αυτή και πόσα δυσφημιστικά δημοσιεύματα θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την κατάργηση;
Στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με σκοπό την κατάργηση της διάταξης περιλαμβάνεται ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εφέτης Ευαγγελία Στεργίου, η οποία είναι αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ο αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Νικολάου, ο οποίος είναι επίσης αποσπασμένος στο υπουργείο. Περιλαμβάνονται, τέλος, η δικηγόρος Αθηνών Παπανδρέου Μαριαλένα, που εργάζεται ως ειδική συνεργάτιδα του υφυπουργού, η Παναγιώτα Πανουργία, ειδική συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Λιαγκάκης Λοΐζος, ένας νέος δικηγόρος από τη Χαλκίδα.
Το πρώτο στοιχείο αυτής της σύνθεσης, που ξαφνιάζει, είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, και όχι κάποιος καθηγητής Νομικής, του οποίου η εισήγηση θα είχε μεγάλη αξία. Πρόκειται για υποβάθμιση του θέματος ή για διάθεση να περάσει η κατάργηση όσο το δυνατόν πιο… ανώδυνα;
Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η παρουσία του νέου δικηγόρου από τη Χαλκίδα, γεγονός μάλλον ασυνήθιστο για ομάδες εργασίας που λαμβάνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις για άρθρα του ποινικού κώδικα.
Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με την κυρία Παπανδρέου, η οποία δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Επικοινώνησε, όμως, και με τον κ. Λιαγκάκη, ο οποίος δεν θέλησε να μας μιλήσει για τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η κατάργηση γίνεται με κύριο άξονα την προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αλλά και πως τα άρθρα 361 (εξύβριση) και το 363 (συκοφαντική δυσφήμιση) παραμένουν και καλύπτουν περιπτώσεις. Οχι, όμως, όλες… Και οι παραγραφές που προαλείφονται κάνουν ήδη κάποια εκδοτικά συγκροτήματα να χαμογελούν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ