23/11/2020

Άμυνα – Εθνική Ασφάλεια – Οικονομία – Εξοπλισμοί

Array

Γράφει ο Νικόλαος Καληγήρου

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελληνικής οικονομίας και ένα απο τα ποιο σοβαρά ζητήματα της χώρας είναι αναμφισβήτητα τόσο τα εξοπλιστικά προγράμματα όσο ,τα έξοδα αναφορικά με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και φυσικά η οργάνωση και δομή του στρατού . Επειδή πλέον η Ελλάδα είναι σε οριακή καμπή από κάθε άποψη είναι η καλύτερη εποχή για αναδημιουργία και αναδιοργάνωση τόσο στα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και στα περί Στρατηγικής και Γεωπολιτικής σκέψης και δράσης μας. Το παρόν άρθρο μου εύχομαι να μελετηθεί από τους αρμοδίους και να ληφθούν υπόψιν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μου.

Θα ξεκινήσω αναφορικά με τις ανάγκες, την δομή και το ανθρώπινο δυναμικό στις ένοπλες δυνάμεις .
Θα πρέπει να κατανοηθεί επιτέλους από όλους, πως ένας πραγματικά σύγχρονος και αποτρεπτικός στρατός θα πρέπει να αποτελείται από εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους ανθρώπους που θα τον στελεχώνουν επί μονίμου βάσεως ,με συνεχόμενη μετεκπαίδευση και ενημέρωση . Επίσης κατά την γνώμη μου θα πρέπει να στελεχώνεται από τους καλύτερους του εκάστοτε τομέα μιας και η ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και την επιβίωση μας την ίδια. Κατ εμέ δυστυχώς η σημερινή κατάσταση στον στρατό είναι απλά κωμικοτραγική.

Έχουμε ένα καθεστώς υποχρεωτικής θητείας για όλους τους Έλληνες, το οποίο στην πράξη και στην ουσία του είναι άχρηστο – ανέφελο και ταλαιπωρεί τον μέσο πολίτη . Μπορεί ο κληρωτός στρατιώτης να φανεί χρήσιμος στην αποτρεπτικότητα των εχθρικών απειλών ; Σαφέστατα και όχι . Μπορεί ο “φτωχός” πλέον να υπηρετήσει την θητεία του άνευ κρατικής ενισχύσεως από την στιγμή που ο μέσος όρος κάθε μήνα που θα ξοδέψει είναι άνω των 400 ευρώ λόγο των συνθηκών ; Σαφέστατα και όχι . Χρησιμεύει ο κληρωτός στρατιώτης ουσιαστικά στην ασφάλεια της χώρας πέραν της συντηρήσεως στρατοπέδων άνευ χρημάτων, στην ρουσφετολογική λογική των ευνοϊκών μεταθέσεων μέσω βουλευτών και υπουργών , στο να μαθαίνει να καθαρίζει πατάτες, να ξοδεύει αλόγιστα ποσά σε μια ανίερη, άχρωμη και άνευ ουσίας θητεία ; Σαφέστατα και όχι. Μαθαίνει ο εκάστοτε κληρωτός έστω τα βασικά του πολέμου ; Θυμάται ο εκάστοτε κληρωτός στο ελάχιστο ακόμα και το πως οπλίζουν η καθαρίζουν το όπλο με το υπάρχον καθεστώς στην θητεία μετά το πέρας 1-2 ετών από την “απόλυση” του ; Σαφώς και όχι. Γίνεται κοινωνός ο κληρωτός τακτικών πολέμου , οργάνωσης και προετοιμασίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως προάσπιση πόλεως, μάχες σώμα με σώμα, αντάρτικο πόλεων, διαφύλαξη συνόρων ; Σαφέστατα και όχι. Βοηθάει κάπου έμπρακτα η εμπειρία της εξαντλητικής σκοπιάς , του ψυχολογικού πολέμου, της ταπεινώσεως του εγωισμού και του γενικότερου εξευτελισμού και ασέβειας από τους “ανωτέρους του” τον κληρωτό ; Εξυπηρετεί κάπου στην σύγχρονη εποχή το να υπάρχει απλά “ποσότητα” στρατευσίμων ενώ είναι πασίγνωστο και πασιφανές πως οι πλέον ισχυροί στρατοί αποτελούνται από εξειδικευμένα, άριστα εκπαιδευμένα και δοσμένα ολοκληρωτικά στον στόχο τους στελέχη ;

Είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπεί ο στρατός σε επαγγελματικό (και δεν εννοώ μισθοφορικό) . Το απαιτεί η εποχή και οι απειλές που δεχόμαστε ως Έθνος. Λέγοντας επαγγελματικό εννοώ στρατό που θα απαρτίζεται από Έλληνες στο Γένος πολίτες , οι οποίοι αναλόγως την βούληση τους και την τεχνοκρατική τους εκπαίδευση θα ειδικεύονται και θα αναλαμβάνουν και ανάλογο ρόλο και πόστο. Χρειαζόμαστε άριστους χειριστές συγχρόνων αρμάτων μάχης, άριστους χειριστές αντι-αεροπορικών συστημάτων, άριστους χειριστές αντι- αρματικών συστημάτων, άριστους στις ειδικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα, άριστους στον τομέα της ηλεκτρονικής απειλής και ασφάλειας, άριστους στον τομέα της αεροπορίας . Έχουμε ανάγκη από άριστους, εξειδικευμένους, αποφασισμένους Έλληνες επαγγελματίες Οπλίτες – αξιωματικούς – αεροπόρους – Ναύτες και Αξιωματικούς της Ναυτικής δύναμης. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε άνθρωπος θέλει δεν θέλει, μπορεί δεν μπορεί, αντέχει δεν αντέχει, κάνει δεν κάνει να πρέπει να είναι υποχρεωμένος να θητεύει σε μια άχρηστη διαδικασία που δήθεν προστατεύει τα σύνορα και το κράτος μας ενώ το μόνο που διασφαλίζει είναι την μελλοντική μας γελοιοποίηση στο πεδίο της μάχης.

Οι ρεαλιστές και οι γνώστες ζητημάτων άμυνας και αποτρεπτικότητας γνωρίζουν πως σε μια ενδεχόμενη σύρραξη αυτή την εποχή ( με επιστράτευση κλπ κλπ) τα φαινόμενα που θα ζούσαμε από άποψη οργάνωσης, γνώσης, αντανακλαστικών και δράσης θα ήτανε το λιγότερο βγαλμένα από ταινία τρόμου και μαύρης κωμωδίας από κάθε άποψη.

Εάν θέλουμε να έχουμε ισχυρό στρατό και άμυνα και ταυτόχρονα ουσιαστικό σκοπό ύπαρξης του στρατού μας θα πρέπει άμεσα να γίνουν τα κάτωθεν :

1ον Άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής Θητείας σε όλα τα σώματα … Να δίνετε μόνο η δυνατότητα εθελοντικής 6μηνης (και ουσιώδους) θητείας σε όσους θα ήθελαν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις για λόγους φιλοπατρίας και για λόγους έντονης και πολύ αυξημένης μοριοδότησης στον ευρύτερο τομέα των σωμάτων ασφαλείας και σε παρεμφερείς κλάδους. Ταυτόχρονα σε εθελοντές φτωχών κοινωνικών στρωμάτων να δίνετε κρατική ενίσχυση 400 με 500 ευρώ για την στοιχειώδη επιβίωση του στρατευσίμου και να δίνεται προσοχή στην πολεμική εκπαίδευση και ετοιμότητα και οχι σε ηλίθιες νοοτροπίες που μαστίζουν το αξιόμαχο του στρατεύματος για δεκαετίες. Επίσης να γίνεται ανα έτος 15μερη με 20ημερη επανεκπαίδευση και συνεύρεση όλων των συμμαχητών και συμπολεμιστών εκάστου εθελοντικής ΕΣΣΟ ούτως ώστε να είναι πάντοτε έτοιμοι για επιστράτευση όλοι οι μαχητές των Ειδικών Δυνάμεων όποτε χρειαστεί και καταστεί αναγκαίο με παράλληλο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ τους . Ταυτόχρονα να υπάρχει πάντοτε ένας ουσιαστικός αριθμός επαγγελματιών μόνιμων στελεχών των ειδικών δυνάμεων και ως εκπαιδευτές αλλά και ως αναγκαία βασική μονάδα ετοιμότητας.

2ον Στελέχωση του στρατού πάντοτε από 60 έως 80 χιλιάδες επαγγελματίες Οπλίτες – Αξιωματικούς κ.ο.κ και στα 3 σώματα. Υψηλές και ανάλογα των υπηρεσιών προς την πατρίδα αμοιβές και συνεχόμενη μετεκπαίδευση και ενίσχυση της μαχητικότητας και του αξιόμαχου τους .

3ον Ίδρυση Στρατιωτικών Λυκείων (με άμεση προώθηση τους ύστερα σε στρατιωτικές ανώτατες σχολές) σε κάθε μεγάλη πόλη για να υπάρχει η προϋπόθεση των πειθαρχημένων, αποφασισμένων, γεμάτων γνώση και βαθέος αισθήματος ευθύνης αξιωματικών που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος .

4ον Ίδρυση ανεξάρτητου Ταμείου Στρατού που την διαχείριση του θα έχουν μόνο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί με συμβούλια και ομάδες ελέγχου και διαχείρισης δίχως κρατική η πολιτική παρέμβαση. Ένα ταμείο που θα χρηματοδοτείται τόσο απο το κράτος όσο και απο άλλους πόρους και θα εχει σαν σκοπό την ενίσχυση, την συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις την άμεση παρέμβαση του Στρατού σε μια σειρά ζητημάτων, ως ενα αναπόσπαστο και άκρως σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Επίσης το ίδιο ταμείο θα είναι υπεύθυνο και για την ανάπτυξη όπλων, την δημιουργία σοβαρής βιομηχανίας και φυσικά θα ενισχύει επιστημονικές ομάδες με σκοπό την ανάπτυξη και την έρευνα. Ο Στρατός οφείλει να παράγει, να εξάγει, να είναι πρότυπο ανάπτυξης και φυσικά να συμβάλλει μετά απο ενα Χ διάστημα και στην ίδια την οικονομία της χώρας.

5ον Συνεχόμενη συνεργασία και επιμόρφωση των επαγγελματικών στελεχών του Στρατού με συμμαχικές χώρες σε ζητήματα τόσο τεχνογνωσίας όσο και μαχητικής σύμπραξης η γεωπολιτικής και διπλωματίας

6ον Από το 16 εως το 30 έτος (κάθε χρόνο δηλαδή απο τα 15 εως τα 30)της ηλικίας του, κάθε άντρας και κάθε γυναίκα να οργανώνεται στις τοπικές ομάδες αποτροπής και άμυνας ανάλογα τον Νομό η την Περιφέρεια στον οποίο διαμένει και υπάγεται. Ίδρυση σωμάτων άμυνας και αποτροπής στα πρότυπα του Πολίτη – Οπλίτη με μηνιαία εκπαίδευση κάθε έτος από αξιωματικούς του στρατού κατά τον μήνα Ιούλιο η Αύγουστο υποχρεωτικά για όλους σε δημιουργημένα από τον Στρατο στρατόπεδα εκπαίδευσης – οργάνωσης ανα Νομό. Στην μηνιαία εκπαίδευση θα περιλαμβάνονται καθημερινές ριπές με όπλα για ολους τους άντρες, πεζοπορία σε δάση και δύσβατες περιοχές για γνώση καταφυγίων, αντοχής, κολύμβησης και μελέτης εδάφους και αγάπης προς την τοπική πατρίδα και την φύση.

Κάθε πολίτης να φέρει στο σπίτι του τον προσωπικό του οπλισμό για όποια περίσταση χρειαστεί ανάλογα με την ομάδα – μονάδα που υπάγεται και να εχει πλήρη ευθύνη για την συντήρηση και την φύλαξη του (πρότυπο Ελβετίας) . Οι μονάδες ανα Νομό να εκπαιδεύονται στοιχειωδώς υπο την καθοδήγηση αξιωματικών για να μπορούνε να βοηθάνε τον Στρατό άμεσα σε περιόδους γενικευμένου πολέμου και να σχηματίζουν με ομάδες γειτονικών Νομών Μεραρχίες και οργανωμένες μονάδες άμυνας και επίθεσης ανάλογα την ανάγκη της κάθε περίστασης . Το κράτος να μεριμνά για τον 1 μήνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης να δίνονται άδειες μετ αποδοχών σε κάθε εργαζόμενο πολίτη .

7ον Οι μόνιμοι Στρατιωτικοί να έχουνε 2-3 φορές την εβδομάδα επιμορφωτικά – εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Ιστορία μας, την Αρχαία Γλώσσα και τον πολιτισμό μας για γνώση επίγνωση και ενίσχυση του ηθικού και της ψυχολογίας. Δεν έχουμε ανάγκη απο κάφρους αλλά απο ανθρώπους γεμάτους με σεβασμό και παιδεία εκτός απο ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Πάνω κάτω αυτος ειναι ο άξονας της σκέψης μου περι της οργάνωσης στρατιωτικά της χώρας απο άποψη έμψυχου δυναμικού . Σίγουρα θα φανεί σε πάρα πολλούς αδιανόητη σκέψη, ίσως και αφελής η και ουτοπική όμως για εμένα προσωπικά ειναι η μόνη γνήσια ρεαλιστική οπτική.

Στο ερώτημα π.χ που θα βρισκόντουσαν τα χρήματα για την χρηματοδότηση τόσων μόνιμων στρατιωτικών θα μπορούσα απλά να πω απο την Ε.Ε με σχετική απαίτηση μας. Όσο είμαστε στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαική Οικογένεια και όσο αποτελούμε το Ν.Α σύνορο της Ένωσης και πόσο μάλλον οταν συνορεύουμε με την Τουρκία ειναι υποχρεωμένοι προς ενίσχυση μας, τοσο προς αυτή την κατεύθυνση οσο και προς την κατεύθυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων . Είναι άδικο να φέρουμε τέτοιο βάρος και τέτοια ευθύνη και εκείνοι μόνο να κρίνουν εκ του ασφαλούς…

Περι των εξοπλιστικών προγραμμάτων…

Να δημιουργηθούν επιτροπές εξοπλισμών ΜΟΝΟ απο στρατιωτικούς και η πολιτική ηγεσία απλά να υπογράφει τυπικά το χαρτί της οικονομικής ενίσχυσης. Δεν έχει καμιά δουλεια η πολιτική ηγεσία και μεσάζοντες να εμπλέκονται σε υποθέσεις που θα έπρεπε να αφορά μόνο τους γνώστες του αντικειμένου και των αναγκών τους. Ο Στρατός θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει δικιά του αυτόνομη δομή σε κάθε πλαίσιο διότι ειναι η μόνη αυτόνομη μονάδα που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα του συνόλου…..

Αυτά περίπου θεωρώ άκρως απαραίτητα πως πρέπει να γίνουνε (συν την σκληρή και αποφασιστική μας στάση απέναντι στους γείτονες είτε προς τον Βορρά ειτε προς την Ανατολή ) εαν θέλει η χώρα να έχει σύγχρονο και δυνατό στρατό με αποτρεπτικό και οχι μονο χαρακτήρα…

Ο Στρατός όπως ειναι σήμερα…Δυστυχώς και Λυπάμαι που το λέω τόσο πρόστυχα ειναι μια μαλακία μεγατόνων που δεν θα έπρεπε κανείς να συμμετάσχει σε αυτήν… Πόσο μάλλον δε, οταν εξυπηρετεί το σάπιο ανθελληνικό κράτος και ολη του η δομή ειναι ραγιάδικη στο πολιτικό κατεστημένο, ανίκανη να εκπαιδεύσει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις ειδικές δυνάμεις και πάλι οχι οπως θα έπρεπε, ένας στρατός γεμάτος αμόρφωτους καραβανάδες που το μονο που τους ενδιαφέρει ειναι να πάρουν τον μισθό τους , να γελάσουνε με τους κληρωτούς και να πηδήξουν καμιά γκόμενα… Και απο εκεί και ύστερα ειναι ενας στρατός βασανιστήριο για τον μέσο νέο που υπηρετεί…Καμία αμυντικά πρακτική σκοπιμοτητα…Κανένα λόγο υπαρξης οπως ειναι τώρα κατα την γνώμη μου…Η αλλάξτε τον ριζικά οπως προτείνω η καταργήστε τον και παραδώστε την χώρα σε άλλο αμυντικό καθεστώς γιατί εαν πάμε σε πόλεμο οπως είμαστε σήμερα, να ειστε σίγουροι και να το θυμηθείτε πως το 1/3 θα σκοτώνεται μεταξύ του στο πεδίο της μάχης λόγο ασχετοσύνης, το άλλο 1/3 δεν θα προλάβει ουδέποτε να φτάσει στο στρατόπεδο που παρουσιάζεται λογο μηδενικού σχεδιασμού μεταφοράς και επιστράτευσης η λόγο σάπιων καραβιών στο αιγαίο η λόγο έλλειψης κρατικής εταιρείας αερομεταφορών και το άλλο 1/3 θα θυσιαστεί τσάμπα και βερεσέ για τις μαλακίες μιας άχρηστης, επικίνδυνης, άξεστης και ανίκανης πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας..

Να είστε καλά

Μετα τιμής

Καλογήρου Νικόλαος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέρισμα-κοροϊδία σε ελάχιστους

Στα… κάγκελα είναι ο κόσμος, καθώς του έταξαν κοινωνικό μέρισμα και τελικά θα το πάρουν ελάχιστοι! Άκουσαν τον Μητσοτάκη να μιλά για μέρισμα και φαντάζονταν...

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποκαλύπτει πως Παπανδρέου, Παπαδήμος, Βενιζέλος κατέστρεψαν την Ελλάδα για να σώσουν τους Γερμανούς

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποκαλύπτει πως φθάσαμε στην Ελληνική οικονομική τραγωδία: Από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στους «καταστροφείς» Παπανδρέου, Παπαδήμο, Βενιζέλο Στα ήδη πολύκροτα απομνημονεύματά...

Απίστευτο ατόπημα της κυρίας προέδρου. Πραγματικά απίστευτο

Η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά το Σύνταγμα επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, αγνοεί ότι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ανήκουν στο ΕΣΥ! Το ακούσαμε και αυτό από...

Οι πιο αστείες ατάκες για το Lockdown

Οι πιο αστείες ατάκες που είδαμε για το lockdown.

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο του Μαξίμου – Αναγκασμένος να δρομολογήσει πολιτικές εξελιξεις μετά το lockdown ο Μητσοτάκης

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις φτάνοντας χθες τους 108 νεκρούς σε μια μόνο μέρα από τον Κορωνοϊο. Οι πολίτες καθημερινά γεύονται ένα κοκτέιλ τρόμου...

Αυτός είναι ο πρώην υπουργός που πριονίζει τον Αλέξη Τσίπρα!

Ο άνθρωπος είναι ανθρωποδιώχτης! Κλασικός ανθρωποδιώχτης κι αν δεν τον κάνει επίτηδες για να διώχνει τους Έλληνες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα,...

Μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο

Ο Σταύρος Χατζησπύρου, μουσικός, εκφράζει τις πιο βαθιές του σκέψεις για την κατάσταση που καλλιτέχνες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς η φωνή του, βρήκε “πόρτες...

Την αποπομπή Πέτσα ζητάει ο Άρης Πορτοσάλτε!

Για τον ρόλο του κυρίου Πέτσα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Ο άνθρωπος αποδεικνύεται απολύτως ακατάλληλος για την θέση που κατέχει. Εκτός εάν θεωρείτε...

Καλή τελευταία (;) εβδομάδα του lockdown με τις πιο αστείες ατάκες πριν αυτό παραταθεί

Οι πιο αστείες ατάκες που είδαμε στο διαδίκτυο τις τελευταίες

27 Αστείες ατάκες για το lockdown

Οι πιο αστείες ατάκες που είδαμε στα social media.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέρισμα-κοροϊδία σε ελάχιστους

Στα… κάγκελα είναι ο κόσμος, καθώς του έταξαν κοινωνικό μέρισμα και τελικά θα το πάρουν ελάχιστοι! Άκουσαν τον Μητσοτάκη να μιλά για μέρισμα και φαντάζονταν...

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποκαλύπτει πως Παπανδρέου, Παπαδήμος, Βενιζέλος κατέστρεψαν την Ελλάδα για να σώσουν τους Γερμανούς

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποκαλύπτει πως φθάσαμε στην Ελληνική οικονομική τραγωδία: Από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στους «καταστροφείς» Παπανδρέου, Παπαδήμο, Βενιζέλο Στα ήδη πολύκροτα απομνημονεύματά...

Απίστευτο ατόπημα της κυρίας προέδρου. Πραγματικά απίστευτο

Η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά το Σύνταγμα επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, αγνοεί ότι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ανήκουν στο ΕΣΥ! Το ακούσαμε και αυτό από...

Οι πιο αστείες ατάκες για το Lockdown

Οι πιο αστείες ατάκες που είδαμε για το lockdown.

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο του Μαξίμου – Αναγκασμένος να δρομολογήσει πολιτικές εξελιξεις μετά το lockdown ο Μητσοτάκης

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις φτάνοντας χθες τους 108 νεκρούς σε μια μόνο μέρα από τον Κορωνοϊο. Οι πολίτες καθημερινά γεύονται ένα κοκτέιλ τρόμου...

Αυτός είναι ο πρώην υπουργός που πριονίζει τον Αλέξη Τσίπρα!

Ο άνθρωπος είναι ανθρωποδιώχτης! Κλασικός ανθρωποδιώχτης κι αν δεν τον κάνει επίτηδες για να διώχνει τους Έλληνες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα,...