ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΙΚΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΕΔΑΦΗ… Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ…ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑ.

ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ, ΑΝΕΣΠΕΡΟ ΦΩΣ ΣΕ ΦΩΤΙΖΕΙ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Τ’ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ, ΑΙΩΝΙΑ ΣΕ ΠΟΤΙΖΕΙ. ΟΥΡΑΝΙΑ ΧΩΡΑ, ΑΛΑΣΙΑ, ΔΑΣΟΕΣΣΑ, ΚΟΡΗ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΑΛΛΗΣ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ, ΓΕΝΝΕΤΕΙΡΑ, ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΜΥΘΙΚΟΣ ΑΕΙΘΑΛΗΣ, ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΗΣΟΣ, ΣΤΟΛΙΔΙ ΑΕΝΑΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΦΙΛΟΜΕΙΣΤΗΡΑ, ΘΕΙΟΤΑΤΗ, ΙΜΕΡΤΗ, ΕΥΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΑ ΛΟΓΙΑ, ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ, ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ, ΘΕΟΓΝΗ ΖΑΘΕΑ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΣ ΤΕΜΕΣΗΝ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΤΑ ΧΑΛΚΟΝ, ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ, ΕΡΩΤΙΚΗ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑ, ΑΜΑΘΟΥΣΙΑ, ΑΣΠΕΛΙΑ, ΑΚΑΜΑΝΤΙΣ, ΑΣΣΕΛΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΚΥΟΦΟΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΓΙΩΤΑΤΗ, ΔΙΗΝΕΚΗΣ…. ΤΗ ΜΕΣΑΡΚΑ, ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΜΟΡΦΟΥ, ΛΑΠΗΘΩ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΩ, ΚΑΡΠΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΡΣΙΔΑ, ΗΡΩΙΔΑ ΜΑΚΑΡΙΑ ΝΗΣΩ ΚΥΠΡΩ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΕΙ.
Του Αντώνη Αντωνά.
Ερμηνεία κάποιων αρχαίων ονομασιών της Κύπρου.
Ακαμαντίς: Από χερσόνησο Ακάμα. Ιδρυτής ο Ακάμαντας, γιος του ήρωα Θησέα.
Αμαθουσία: Από πόλη Αμαθούντα, όπου λατρευόταν η Θεά Αμαθουσία Αφροδίτη.
Ασπελία: Ίσως παράφραση του Αμπελία. Κατάφυτος από αμπέλια.
Φιλομείστηρα: Πολλά φιλόξενα λιμάνια.
Ευελαίου: Κατά Όμηρον από τα πολλά ελαιόδεντρα, όπως και κατά Στράβωνα …Εύηνος, Ευνοός, Ευώδης κλπ.
Ιμερτή: Αγαπητή, Ποθητή. Το ιμερτόν, ερωτική επιθυμία….
Θέογνη, Ζαθέα, Θεού γένεση, Ζωή Θεού.
Θαρσίς: Θαρσείς. Κατά Π.Δ. από Ιωάννη, γιο του Ιαφέθ και πατριάρχη του Νώε, που υποδηλώνει προγόνους τους Ίωνες. Παιδί του Ιωάννη και ο Ελισά. Εδώ φανερώνονται και οι γενεαλογικές σχέσεις που είχε η Κύπρος με τους Ίωνες κλπ.
Κυοφόρος: Γενναιόδωρος και για τους ανθρώπους και για την Κυπριακή γη. Κυοφορώ, φέρω στην μήτρα έμβρυο, νέα ζωή….
Μακαρία: Κατά Ξεναγόρα, Πλίνιο, Πτολεμαίο και Στράβωνα. Για τα πλούσια αγαθά τα ευλογημένα. Ο Ευστάθιος αναφέρει, οι πιο ευτυχισμένοι από τους νησιώτες Κύπριοι.
Αλασία: Μεγάλη Μυκηναϊκή πόλη προϊστορικής Κύπρου κοντά στην Αμμόχωστο. Αλς – αλός = Θάλασσα – γιαλός = Θαλασσοφίλητη.
Κύπρος: Η κόρη ή γιος του μυθικού βασιλιά της Κύπρου Κίνυρα. …Κύπρο κληθήναι αυτήν από Κύπρο υιού Κίνυρα ή από ανθούς εκεί πολλού φυομένου Κύπρου καλουμένου…Κύπρου μύρον..Φυτό Κύπρου Χέννα κατά Ευστάθιο….Από τα φύλλα παραγόταν ερυθρά βαφή και από τα φύλλα του το Κύπριον Μύρον…. Στην Παλαιά Διαθήκη η Κύπρος αναφέρεται ως Ελισία και οι Κύπριοι ως Ελισά – Αλασιώτες, που ήταν απόγονοι του Έλληνα Ιάφεφ, όπως οι Κίτιοι, Ίωνες, Ρόδιοι, ενδεχομένως και Κρήτες κ.ά. νησιώτες. Από 18ο αιώνα αλλά και περί τον 14o αναφέρεταιται η Κύπρος σε αρχαίους πίνακες της Tel-eli-Amama…..( Aρχεία Μαρί). Από Έλληνα βασιλιά Κύπρο, που πάντρεψε την κόρη του Έννη με τον Αχαιό Τεύκρο που μετά τον Τρωικό πόλεμο ίδρυσε και την Σαλαμίνα…..
Το όνομα του Χαλκού Κυπρίτης, Cuprum, Copper….Cypressus sempevirens = Κυπάρισσος ο αειθαλής κ.ά.π.
( Search: Αρχαίες ονομασίες Κύπρου, όπου θα διαπιστώσεται την πλούσια αρχέγονη Ελληνική ιστορία της Κύπρου, όπως π.χ. το Αρχαίο Κίτιο, που ήταν η αρχαιότερη Ελληνική πόλη……)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – WWW.LEDRASTORY.COM CYPRUSHELLENICA.BLOGSPOT.COM

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ