30/10/2020

Αλέξης Τσιπρας: Δύσκολη μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε.

Για μία δύσκολη μάχη, που γίνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο είπε πως έχουν περάσει 45 ημέρες και ότι έπρεπε να είναι προτεραιότητα να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία με υλικό και να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και σημείωσε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων. “Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.
https://www.dailymotion.com/video/x7t6man
Για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – “Δεν θα ξεχάσει κανείς τα Γερούν γερά”
https://www.dailymotion.com/video/x7t6mao
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε”, υπογραμμίζοντας ότι “παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν”.
https://www.dailymotion.com/video/x7t6man
Σχετικά με τις δηλώσεις των Θανάση Καρτερού και του Παύλου Πολάκη κατά του Σωτήρη Τσιόδρα είπε: “Ο Παύλος Πολάκης συναντήθηκε δύο φορές με τον Βασίλη Κικίλια και του πρότεινε λύσεις για τις ΜΕΘ. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα, γιατί στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε. Ο Θανάσης Καρτερός είναι δημοσιογράφος. Όσο είχε θεσμικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό δεν αρθρογραφούσε γιατί εξέφραζε τον πρωθυπουργό, σήμερα δεν έχει θεσμικό ρόλο. Αν φθάσουμε στο σημείο να μην κάνουν κριτική οι δημοσιογράφοι τότε έχουμε ξεπεράσει το όριο της φιλελεύθερης δημοκρατίας”. Όσο για την δική του στάση είπε ότι “δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, ασκώ κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης”.
Μιλώντας ειδικότερα για δηλώσεις όπως αυτές της κ. Βουνάτσου, είπε “νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξεκινήσει εκ νέου η αντιπαράθεση και ο λογαριασμός των πολιτικών διαφορών, καταρχήν δεν είναι μία αρνητική στάση, είναι μία θετική στάση. Σας θυμίζω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο λογαριασμός σε κρίσιμες εθνικές περιπέτειες για τη χώρα, όταν αντιπολίτευση ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν ήταν μετά την κρίση, αλλά την ώρα της κρίσης. Δεν θα ξεχάσει κανείς ούτε τα Γερούν, γερά την ώρα εκείνη που βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο και δίναμε μάχη να επιβιώσουμε” και πρόσθεσε πως “τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε” για να προσθέσει πως “αυτή η πολιτική αποδοκιμασία βγήκε από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Συμπλήρωσε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως “είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που εγώ βλέπω ένα τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, όμως, κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές και ψάχνουν να βρουν αφορμή” και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν υπάρχει λόγος να μεγιστοποιήσουμε τέτοιου είδους δευτερεύοντα περιστατικά και πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα ένα πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας στο ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω, συνήθως, τη μεγάλη ευθύνη για να διατρηθεί ένα πλαίσιο προτεραιότητας στη συνεννόηση την έχει η κυβέρνηση και τη μεγάλη ευθύνη για να μην εκτροχιαστεί το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου την έχει η αντιπολίτευση. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν έχει να κάνει καθόλου με τη στάση που είδαμε άλλες φορές σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα”.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ευχή να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία και σχολίασε πως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, προσθέτοντας ότι “πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα”.
Γενναία μέτρα τώρα ώστε να αποφύγουμε την ύφεση
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τουλάχιστον για φέτος θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 και απηύθυνε προσκλητήριο για συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση της ύφεσης.
Αναφέρθηκε στο “μαξιλάρι ασφαλείας” που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ένα μέρος τους να διατεθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις επιπτώσεις της κρίσης με τον κορονοϊό. “Από αυτά τα 37 δισ, τα 16,5 είναι ‘κλειδωμένα’ για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, άρα είναι περίπου 20 δις ευρώ διαθέσιμα, συν τα 20 δις που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, συν 12 δις ρευστότητας από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχει ‘ζεστό χρήμα’ περίπου 50 δισ, από τα οποία ένα πακέτο 14 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρξει αύξηση του χρέους, καθώς προέρχεται από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επανέλαβε επίσης την πρότασή του, ώστε από αυτά τα 14 δισ. να πληρωθεί από το κράτος ένας μισθός σε κάθε εργαζόμενο και να δοθεί εισόδημα όσο το 1/12 ενός επιχειρηματία, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. “Δεν θα είναι μικρή η οικονομική κρίση, αν κυλήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την αγορά, την προσφορά και την ζήτηση, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές από φόρους και εισφορές που τώρα έχουν “παγώσει” θα πληρωθούν κάποια στιγμή.
Άσκησε κριτική πάντως στα εργασιακά ζητήματα, λέγοντας πως “όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις”. “Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης, επιδοτούν την εργασία, μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, αλλά δίνουν το 90%, το 80%, το 70%”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι συνεπώς υπάρχει και ζήτημα ποιότητας μέτρων.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η λογική “είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση στα επίπεδα του Φλεβάρη ώστε όταν επανεκκινήσει η οικονομία να είναι από καλύτερη βάση”. Σχολίασε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση “να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως όταν γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλιό πολιτικό σύστημα, να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια”. Χαρακτήρισε “αδιανόητο” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο “κάνοντας εσκεμμένη σύγχυση με τους αριθμούς”, λες και είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών “κανένα μαθητούδι του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ”.
Για πρόωρες εκλογές
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “αυτές τις μέρες όποιος διεξάγει δημοσκοπήσεις ρωτώντας τους πολίτες τι θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές αύριο, όταν το βασικό ερώτημα γι’ αυτό το “αύριο” είναι πόσοι θα βρίσκονται μαζί μας, νομίζω ότι διαπράττει έναν απίστευτο κυνισμό σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική”.
Όπως υπογράμμισε, “δεν μπορώ να σκεφτώ ότι σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στο κόστος, στο όφελος στην προσμέτρηση δημοτικότητας ή ποσοστών” και συμπλήρωσε: “Πόσο μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας. Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα υποστεί τεράστια ζημία. Δεν θα του το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός”. “Έχει μία νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να μας πει από πού αντλεί αυτή την υπερβολή ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του”, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
“Αν θέλετε αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, είναι ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια αν θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, μπορούμε να σχεδιάσουμε πού θα βρίσκεται η κατάσταση με την πανδημία το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο; Αν θα έχουμε ένα 2ο κύμα ή όχι; Τώρα προέχει να δράσουμε έγκαιρα για να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε το βίντεο:
Διακυβεύεται η συνοχή της ΕΕ
Την άποψη ότι τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της ΕΕ, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, κάνοντας λόγο για αρνητική εξέλιξη σχετικά με τα όσα έχουν γίνει στο Eurogroup.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα και σημείωσε ότι ακόμα και αν αύριο στο Eurogroup έχουμε μια κατάληξη, το πλαίσιο φαίνεται πως δεν θα είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτής της κρίσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε “κοντόφθαλμη” τη λογική των βόρειων κρατών-μελών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας και σημείωσε πως το μήνυμα που δίνεται στις αγορές είναι αρνητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άδεια για θανατηφόρα βία εις βάρος ισλαμιστών έδωσε ο Μακρόν – Πληροφορίες για έξοδο του στόλου στην ανατολικη Μεσόγειο

Πληροφορίες του Ολυμπία κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση των γαλλικών στρατευμάτων και επικείμενη έξοδο του γαλλικού στόλου με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο. Ανατρέπεται πλήρως το...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...

Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21

Το ένοχο μυστικό του Alpha – Κόπηκε η συνέντευξη Πετράκου στον Σρόιτερ;

Αυτή τη στιγμή στον Alpha παρά το ότι είχε προαναγγελθεί και είχε διαφημισθεί δεόντως η εκπομπή Tim Talk του Αντώνη Σρόιτερ, παίζει η ταινία...

Εκτακτο: Ανακοινώνει πολύ σκληρά μέτρα διάρκειας ενός μήνα ο Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες

Έτοιμος να αντιγράψει τον Μακρον για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Σαμπάνιες ανοίγει ο Ερντογάν! Η Ελληνική δικαιοσύνη αποφυλακίζει τους ναρκέμπορους του Noor1!

Κορόιδα λιμενικοί που κυνηγάτε την τουρκική ηρωΐνη αντί να τα πιάνετε και να κάνετε ζωάρα!! Συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης,...

Σεισμός: Κατέρρευσε η μισή Σμύρνη – Έπεσαν κτίρια στην Τουρκια

Τρομερές είναι οι καταστροφές στη Σμυρνη όπου έχουν πέσει κτίρια ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σεισμο 7 ρίχτερ. Μαλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άδεια για θανατηφόρα βία εις βάρος ισλαμιστών έδωσε ο Μακρόν – Πληροφορίες για έξοδο του στόλου στην ανατολικη Μεσόγειο

Πληροφορίες του Ολυμπία κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση των γαλλικών στρατευμάτων και επικείμενη έξοδο του γαλλικού στόλου με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο. Ανατρέπεται πλήρως το...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...

Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21