20/09/2020

Από 18/5 μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη -Στα νησιά από τις 25 Μαΐου, αν και εφόσον…

Η τακτική ενημέρωση για την ποτρεία της επιδημίας του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα:

Ένας νέος θάνατος σήμερα, με σύνολο τους 152.
Δεκαέξι νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με κλειστή δομή (σ.σ. στη συνοικία των Ρομά στη Λάρισα).
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια.
Έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.
Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις εκκλησίες από Κυριακή 17 Μαΐου
KYA για την επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 17.5.2020 έως και 5.6.2020
Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 12 Μαΐου 2020
Αναφερόμενος σε θεραπευτικές εξελίξεις ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες, περίπου 4-5, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες. Μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε ο κ, Τσιόδρας, ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι, που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς που στηρίζεται η αναπνοή με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα.
Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά με βάση αυτά τα νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι πέντε αντί για δέκα μέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη, και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.
Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές.
«Είναι ακόμη νωρίς. Σιγά σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ.
Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων – ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιϊκές ιδιότητες – έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό. Εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο. Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες, και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, τόνισε.
Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, 8 υποψήφια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φάση κλινικών δοκιμών.
«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας. «Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Γουχάν, παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα έκλεισαν χώρους εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στη Γερμανία έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα. Παντού πρωταγωνιστής η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό», ανέφερε.
O κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας να προσπαθούμε να επανέλθουμε στην μερική κανονικότητα με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. «Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μια συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν, του πόσο ευγνώμονες πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο ένας προς τον άλλο, γιατί συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια για μια ηπιότερη και όχι καταστροφική πορεία του ιού στην πατρίδα μας. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές φωτιές, να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια», υπογράμμισε.
«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όλο αυτό δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι κρίσιμο αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά πράγματα:
1) Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα ΜΜΜ όταν είναι δυνατόν
2) Όταν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, να το κάνουμε με τους κανόνες δηλαδή, την χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Δεν μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό αλκοολούχο, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε τη μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζουμε τη μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών. Θέλει προσοχή στις οδηγίες των ειδικών.
3) Επίσης, χρειάζεται πολύ προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτόν τον καιρό, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουμε δει για πολύ καιρό. Οτιδήποτε ακουμπούμε, π.χ. πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένα με το νέο ή και άλλους ιούς.
4) Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό, και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον. Και φυσικά πριν αγγίξουμε τις περιοχές του προσώπου μας.
5) Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω για να χαλαρώσουμε, να αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες, και ελληνικές, δείχνουν μια αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με συχνό συγχρωτισμό. Ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής την οποία κατανοούμε αλλά δείχνουν ταυτόχρονα και μια υποεκτίμηση της κατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις άγνοια κινδύνου.
6) Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, «δικό μας» κύκλο επαφών, να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η προστασία τους την περίοδο αυτή της άρσης του απαγορευτικού εξακολουθεί να είναι μέλημά μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
7) Και τέλος, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με το γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη. Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατέψουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στο χώρο μας.
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, είπε τελειώνοντας ο κ. Τσιόδρας. Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών. « Όπου θυμόμαστε μαζί με την πρωτεργάτη Φλόρενς Νάϊτινγκεϊλ, όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην παροχή υγείας, και στο νοσοκομείο και στην κοινότητα. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου το 50% των υγειονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα» τόνισε.
«Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό δεν υπάρχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο βαθμό που πρέπει. Κάποια στιγμή, σαν κοινωνία, νομίζω πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ακόμη περισσότερο γι’αυτόν τους το ρόλο, και να τους δίνουμε ταυτόχρονα εφόδια και κίνητρα να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Εγώ από την καρδιά μου, τις, τους ευχαριστώ, και μαζί με αυτούς και όλους εσάς», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ν.Χαρδαλιάς: “Στα νησιά από τις 25 Μαΐου και μετά, αν..”
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, είπε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.
Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μάιου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.
πηγή: ΕΡΤ

Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας στον Έβρο – Γελάνε παγκοσμίως οι ξένοι με τα χάλια μας

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα που το θέμα με την καταδίκη του Έλληνα αγρότη που προσπάθησε να συλλάβει τους Τούρκους εισβολείς είναι πλέον βασικό...

Βρέθηκε ο υπεύθυνος για τις λάθος μάσκες στα σχολεία – Τον έδωσε στεγνά ο Αδωνις Γεωργιαδης (Βίντεο)

Με μια πρώτη ανάγνωση ο Αδωνις λέει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μάσκες στα σχολεία καθώς η κυβέρνηση έκανε όπως λέει βιαστικές κινήσεις...

Το εξώφυλλο της «δημοκρατίας» που έγινε viral στην Τουρκία και έκανε έξαλλο τον Ερντογάν!

Δείτε ενδεικτικά τι γράφουν οι τούρκοι αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας, που επιτέλους απάντησε στον τύραννο Βαριά προσβολή στον Πρόεδρο Ερντογάν από τον ελληνικό...

Aπόσυρση των συμφωνιών με τα Σκόπια – Πάει για εκλογές ο Μητσοτάκης

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις διακρατικές συμφωνίες με τα Σκόπια – ουρά της Συμφωνίας των Πρεσπών- και οι αντιδράσεις...

Ξεσηκωμός στον Έβρο υπέρ του κτηνοτρόφου που πάλεψε με τους Τούρκους Εισβολείς (Βίντεο)

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης περνάει σήμερα Παρασκευή ο Έλληνας κτηνοτρόφος που προσπάθησε να σταματήσει και να παραδώσει στην Αστυνομία οχτώ Τούρκους που εισήλθαν...

Καλό Σαββατοκύριακο με τις πιο αστείες ατάκες

Καλό Σαββατοκύριακο με τις πιο αστείες ατάκες της ημέρας που βρήκαμε στα social media.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία τσακισε τους Τούρκους

Τα έπαιξαν οι Τούρκοι με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία καθώς πίστευαν ότι όλες οι εφημερίδες είναι σαν αυτές των διαπλεκομενων της ενημέρωσης χωρις...

To Bερολίνο πιέζει την Αθήνα για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων

Η εμφάνιση του Γερμανού πρέσβη Δρ Έρνεστ Ράιχελ ενώπιον της Ειδικούς Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ήταν μια αληθινή έκπληξη. Όχι γιατί ο...

Γκρέμισαν τον ιστορικό οίκο ανοχης του Γεωργιάδη στην Λάρισα!! (Βίντεο)

Η κατεδάφιση έγινε σήμερα ενώ είχε προαναγγελθεί μέρες τωρα. https://twitter.com/mitsogrande/status/1307266331885146114?s=21 Όπως διαβάσαμε στο larissanet.gr στο συγκεκριμένο κτίριο στην οδό Βυρωνος 18 λειτουργούσε ένας από τος πιο γνωστούς...

Ξεφευγει η κατάσταση: Τον έδειρε μέσα στο αστικό γιατί δεν φορούσε μάσκα (Βίντεο)

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας νεαρός επιβάτης αστικού λεωφορείου από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία, γιατί δεν φορούσε μάσκα. Το βίντεο κυκλοφορεί στα social media. https://twitter.com/mitsogrande/status/1307010774758551553?s=21  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας στον Έβρο – Γελάνε παγκοσμίως οι ξένοι με τα χάλια μας

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα που το θέμα με την καταδίκη του Έλληνα αγρότη που προσπάθησε να συλλάβει τους Τούρκους εισβολείς είναι πλέον βασικό...

Βρέθηκε ο υπεύθυνος για τις λάθος μάσκες στα σχολεία – Τον έδωσε στεγνά ο Αδωνις Γεωργιαδης (Βίντεο)

Με μια πρώτη ανάγνωση ο Αδωνις λέει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μάσκες στα σχολεία καθώς η κυβέρνηση έκανε όπως λέει βιαστικές κινήσεις...

Το εξώφυλλο της «δημοκρατίας» που έγινε viral στην Τουρκία και έκανε έξαλλο τον Ερντογάν!

Δείτε ενδεικτικά τι γράφουν οι τούρκοι αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας, που επιτέλους απάντησε στον τύραννο Βαριά προσβολή στον Πρόεδρο Ερντογάν από τον ελληνικό...

Aπόσυρση των συμφωνιών με τα Σκόπια – Πάει για εκλογές ο Μητσοτάκης

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις διακρατικές συμφωνίες με τα Σκόπια – ουρά της Συμφωνίας των Πρεσπών- και οι αντιδράσεις...

Ξεσηκωμός στον Έβρο υπέρ του κτηνοτρόφου που πάλεψε με τους Τούρκους Εισβολείς (Βίντεο)

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης περνάει σήμερα Παρασκευή ο Έλληνας κτηνοτρόφος που προσπάθησε να σταματήσει και να παραδώσει στην Αστυνομία οχτώ Τούρκους που εισήλθαν...

Καλό Σαββατοκύριακο με τις πιο αστείες ατάκες

Καλό Σαββατοκύριακο με τις πιο αστείες ατάκες της ημέρας που βρήκαμε στα social media.