Αποκαλύπτονται οι πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ πολλές φορές αναφορές από τρίτους στη διεθνή σκακιέρα πως δήθεν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφεύγει να εισέλθει σε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, παραπέμποντας και στην Άγκυρα και τους Τουρκοκύπριους.

Προφανώς αναφέρονται σε διάλογο με βάση τους τουρκικούς όρους. Προφανώς θα εννοούν την προσαρμογή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις τουρκικές επιδιώξεις και στις στρατηγικές της. Αναφέρονται στην υποταγή μας στα τουρκικά σχέδια. Αυτό είναι μια επιδερμική και άκρως επικίνδυνη προσέγγιση, η οποία υιοθετείται με στόχο βασικά την ικανοποίηση του τουρκικού αφηγήματος αναφορικά με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως στη διεθνή πολιτική οι τοποθετήσεις στις πλείστες φορές διαμορφώνονται με βάση τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και ευρύτερα διαφόρων συνασπισμών. Αυτό δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Αποτελεί μια πραγματικότητα που διαχρονικά ισχύει. Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχόμαστε αυτές τις λογικές. Ούτε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι κάποιοι τρίτοι, θέλοντας να ικανοποιήσουν την κατοχική Τουρκία, πρέπει να θυματοποιούν την Κύπρο.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία και δημόσια αλλά και παρασκηνιακά, διά της διπλωματικής οδού έχει ζητήσει από την Τουρκία να προσέλθει σε ένα διάλογο για τον καθορισμό μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Τούτο, όπως σημειώνεται, προτάθηκε με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών. Και δεν έμειναν μέχρι τις δημόσιες δηλώσεις. Διαβίβασαν την πρόταση αυτή διά διαφόρων καναλιών προς την Τουρκία. Αυτό δείχνει πως η πρόταση αυτή κατατίθεται για να προχωρήσει, να υπάρξει διάλογος και δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του (τηλεοπτικός σταθμός Αλφα), ανέφερε πως η Τουρκία έχει απορρίψει περισσότερες από μία φορά την πρόταση της Λευκωσίας για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόταση διαβιβάστηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζόζεφ Μπόρελ προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ άρνηση να συζητήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξήγηση. Πρώτο, είναι γνωστό πως η Άγκυρα θεωρεί εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν την αναγνωρίζει, οπότε δεν συζητά μαζί της. Αυτή είναι μια διαχρονική στάση, που έχει ως αφετηρία τη στάση της τουρκικής πλευράς έναντι της Κύπρου και του αναγνωρισμένου διεθνώς κράτους της.
Δεύτερο και πιο σημαντικό κατά την άποψή μας, είναι πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με τη Λευκωσία όχι μόνο θα την αναγνωρίσει, αλλά πρωτίστως θα αποδεχθεί την ακύρωση των επεκτατικών της σχεδιασμών. Θα αποδεχθεί, κοντολογίς, η κατοχική δύναμη πως θα συζητήσει στη βάση του διεθνούς δικαίου, που κάθε άλλο μπορεί να προσφέρει κάλυψη στις πολιτικές συμπεριφορές και ενέργειες της Άγκυρας.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία σαφώς και θα επιμένει στην πρόταση της και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να το εφαρμόσει, στην προκειμένη περίπτωση, μονομερώς. Χρειάζεται και η συνεργασία της Τουρκίας, η οποία μέχρι τώρα παρουσιάζεται αρνητική.
Όπως επιβεβαιώνεται διαχρονικά, η Τουρκία λειτουργεί στη βάση ενός δικού της «δικαίου». Για να προσαρμοστεί στους διεθνείς κανόνες πρέπει να αναγκασθεί προς τούτο. Να το πράξει με πιέσεις και έχοντας κόστος. Αυτό προϋποθέτει και την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας.
philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ