Δεν γνωρίζουμε το σώμα μας όσο καλά νομίζουμε… Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο αισθητήριο όργανο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα προηγουμένως άγνωστο αισθητήριο όργανο που ανιχνεύει επικίνδυνα περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορεί να είναι υπεύθυνο για ορισμένους τύπους πόνου, σύμφωνα με επιστήμονες που ανακάλυψαν το όργανο που κρύβεται κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Το πλέγμα του οργάνου αισθάνεται την πίεση, το τρύπημα και άλλες μηχανικές ενοχλήσεις που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαπίστωσαν επιστήμονες του Karolinska Institutet της Σουηδίας.
Αποτελείται από ένα δίκτυο εξειδικευμένων νευρογλοιακών κυττάρων που ονομάζονται κύτταρα Schwann, τα οποία βρίσκονται κοντά στα νεύρα και δεν ήταν γνωστό ότι εμπλέκονταν στην αίσθηση του πόνου, η δομή κρύβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, επεκτείνοντας τις προεξοχές που μοιάζουν με νήματα στο εξωτερικό της στρώμα.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό Science, δίδοντας στη δομή το όνομα αλγαισθητικό γλοιο-νευρικό σύμπλεγμα (NGNC).
Το NGNC σχηματίζει ένα μοναδικό, περίπλοκο δίκτυο με κοντινά νευρικά κύτταρα σε όλο το σώμα, οδηγώντας τους ερευνητές να υποστηρίξουν ότι πρέπει να ονομαστεί επίσημα όργανο. Σίγουρα επεκτείνει τα προηγούμενα μοντέλα της αίσθησης του πόνου, τα οποία εντοπίζουν την προέλευσή τους σε ίνες αισθητικής – ξεχωριστές «γυμνές» νευρικές απολήξεις που καταλήγουν στο δέρμα. Ενώ και τα δύο συστήματα μεταδίδουν πόνο με τη μορφή ηλεκτρικών παλμών πίσω στον εγκέφαλο, οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ευαισθησία στον πόνο δεν εμφανίζεται μόνο στα νεύρα του δέρματος, αλλά και σε αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν όργανο που είναι ευαίσθητο στον πόνο», ανέφερε ο συγγραφέας Patrik Ernfors.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επεξεργασία γονιδίων για να απενεργοποιήσουν τα εξειδικευμένα κύτταρα Schwann σε ποντίκια, παρατηρώντας ότι έγιναν πολύ λιγότερο ευαίσθητα στον μηχανικό πόνο, ενώ η αντίδρασή τους στην υπερβολική ζέστη και το κρύο παρέμεινε η ίδια. Και ενώ αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του οργάνου στον άνθρωπο δεν έχει επιβεβαιωθεί με πειράματα, τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν όλα τα άλλα αισθητήρια συστήματα από κοινού, έτσι είναι ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα ότι έχουμε τα ίδια γλοιακά δίκτυα που κρύβονται κάτω από το δέρμα μας και προκαλούν τις φωνές μας στον πόνο όταν χτυπάμε τα δάχτυλα των ποδιών μας.
Οι ερευνητές ελπίζουν στη συνέχεια να μελετήσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα ενεργοποιούνται από τον πόνο, μέχρι την ενεργοποίηση των πρωτεϊνών σε απόκριση της μηχανικής διέγερσης. Θεωρούν την ανακάλυψή τους ως ελπίδα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, μια εξασθενητική κατάσταση που παραμένει ελάχιστα κατανοητή.
Το NGNC δεν θα είναι το πρώτο νέο όργανο που εμφανίζεται στο ανθρώπινο σώμα τα τελευταία χρόνια. Μια άλλη προηγουμένως άγνωστη δομή που ονομάζεται interstitium ανακαλύφθηκε πέρυσι, μετά από πολύ καιρό χωρίς να παρατηρηθεί, γιατί σε νεκρό ιστό – το είδος που συνήθως εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο – γίνεται σχεδόν αόρατο.
Δεν γνωρίζουμε λοιπόν το σώμα μας όσο καλά νομίζουμε…
Πηγή: RT
Επιμέλεια- μετάφραση: olympia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ