Ελληνική οινοποιία: Στροφή στο εξωτερικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://youtu.be/77yTHQi2bSc
Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπληξε σημαντικά την ελληνική βιομηχανία κρασιού. Με την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης, οι οινοπαραγωγοί υποχρεώθηκαν να στραφούν στο εξωτερικό. Για να ανταγωνιστούν άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους και να προωθήσουν την μοναδικότητά του.

«Ειδικά μετά την κρίση γίναμε πολύ πιο εξωστρεφείς, και τρέξαμε στις ξένες αγορές, και είδαμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μομέντουμ για το ελληνικό κρασί, γιατί έχουμε μια αυθεντικότητα, είναι ποικιλίες μοναδικές που ανάγονται στην αρχαιότητα. Είναι αυθεντικές», εξηγεί ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος.
«Τότε ήταν που το πάρτι τέλειωσε στην Ελλάδα και οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα κρασιά τους στην Ελλάδα. Άρχισαν λοιπόν να ψάχνουν εναλλακτικές στο εξωτερικό. Βελτίωσαν τις συσκευασίες, έριξαν τις τιμές, συνειδητοποίησαν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι τεράστιος και πολύ σκληρός. Κι έγιναν πολύ πιο κοσμοπολίτες και διεθνείς γιατί ταξίδευαν και πρόβαλαν τα κρασιά τους», λέει ο Νίκος Μάνεσης του Decanter.
Η ανάπτυξη αυθεντικών ελληνικών ποικιλιών ενίσχυσε και τον οινοτουρισμό. Από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι τα νησιά, οινοποιεία καλωσορίζουν επισκέπτες με ξεναγήσεις και δοκιμές.
«Δεν μπορείς να αγοράσεις ελληνικά κρασιά στην Ινδία. Δεν τα βρίσκεις στα ξενοδοχεία ούτε τις κάβες. Και όταν βρίσκεις ξένα κρασιά, είναι κυρίως από τη Γαλλία ή από την Ιταλία και όχι από την Ελλάδα. Είμαστε όμως πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ. Τα αρώματα είναι πολύ διαφορετικά από τα κρασιά που έχουμε σε εκείνα τα μέρη της γης. Είναι λοιπόν πολύ όμορφο να είμαστε εδώ», είπε ο Σιντάντ Σινγκ, τουρίστας από την Ινδία.
Η παράδοση της οινοπαραγωγής στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Η χώρα μας είναι 13η στον κόσμο σε όγκο παραγωγής κρασιού.
euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ