Εργασιακός Εφιάλτης: Μειώσεις μισθών σε ~2 εκ εργαζόμενους και 390.000 νέους ανέργους [vids]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

  • Μερική απασχόληση 50% συνθήκες γαλέρας
  • Μικρομεσαίοι 1 στους 4 φοβούνται λουκέτο
  • Οι Μμε καλύπτουν το 85,2% των θέσεων εργασίας
  • 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι απειλούνται με μειώσεις μισθών
  • Εφιαλτικές προβλέψεις για 390.000 νέους ανέργους
  • Τι δείχνει ειδική μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η πανδημία χτυπάει τους εργαζόμενους και ισοπεδώνει επιχειρήσεις. Μια στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού βλέποντας το τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.
https://www.dailymotion.com/video/x7u5its
 

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορονοϊου στην αγορά εργασίας καθώς σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των  απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.
Τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, έδωσε μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης. Ο κ. Ρομπόλης αρχικά ανέφερε πως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ διαφέρει σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της ΕΕ, διότι «έχει βραχυχρόνιους στόχους σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα».
https://www.dailymotion.com/video/x7u5jfd
Εκτίμησε επίσης ότι στην χώρα «έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της ελαστικοποίησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας». «Φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Ρομπόλης. Επίσης έκανε εκτιμήσεις για την ανεργία, τονίζοντας πως σε σενάριο ύφεσης 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταφερθεί ρευστότητα όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά προκειμένου να ενισχυθούν η ζήτηση και η κατανάλωση.

Το «σταυροδρόμι» της ελληνικής οικονομίας – Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο

https://www.dailymotion.com/video/x7u5jo9
Στην έρευνα «Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα» γίνεται εκτενής αναφορά για το ποια τμήματα της ελληνικής οικονομίας θα πληγούν και πόσο, ενώ προτείνονται δράσεις, προς ανάσχεση της ύφεσης. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογράμμισε ότι η ύφεση στην οικονομία θα κυμανθεί περί το 10%.
Τόνισε, μάλιστα, πώς η πορεία της οικονομίας είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. «Πρέπει να δούμε αν θα ξανά έρθει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Έχει μεγάλη σημασία να θα υπάρχει φάρμακο» εξήγησε. Σχετικά με το γεγονός ότι η έρευνα δεν αναφερόταν με ποσοστά στην ανεργία που θα προκύψει στη χώρα, ο κ. Κόλλιας, υποστήριξε ότι η ανεργία σχετίζεται «και με τον τουρισμό και με τους εποχικούς εργαζόμενους».
«Θα υπάρχει ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό της ανεργίας» πρόσθεσε. Επιπλέον, χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «πολύ ευάλωτη», καθώς στηρίζεται. «σε υπηρεσίες, τουρισμό και μικρές επιχειρήσεις. Δεν μας βρήκε η κρίση όπως βρήκε τις οικονομίες βόρειων χωρών». Ως εκ τούτου, εξέφρασε την ανάγκη για πιο τολμηρές κρατικές αποφάσεις στον τομέα αυτό, μεταξύ των οποίων «άμεση μείωση φόρων και εισφορών».
apolisi 7915 0
Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης- εισοδήματος-ζήτησης- οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.
  • Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.
  • Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο» και στις «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089,4 χιλ. άτομα). Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204,8 χιλ. άτομα στον κλάδο των «Μεταφορών και Αποθήκευσης» και 55,5 χιλ. άτομα στον κλάδο «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της μεταποίησης (379,9 χιλ. άτομα).
  • Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα.
  • Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.

Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: “Ύφεση 13% με 15%”

https://www.dailymotion.com/video/x7u52qq
 
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ,ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ,ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ,ΛΟΥΚΕΤΟ,ΛΟΥΚΕΤΑ,ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΕΡΓΑΝΗ,ΓΑΛΕΡΑ,ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΓΑΛΕΡΑ,ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ