Η Ελληνική απάντηση στον Γερμανικό δεσποτισμό, θέλει αρετή και τόλμη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Η Γερμανία, αμετανόητη, επιμένει να βλέπει τον νέο, τρομακτικό, κόσμο που αναδύεται κάθε μέρα που περνάει, με τα μυωπικά γυαλιά που είχε φτιάξει πριν δέκα χρόνια. Βλέπει και πάλι την κρίση ως ευκαιρία. Κρατώντας τα κλειδιά του «κουμπαρά» του ESM και πατώντας στο μαξιλάρι των χρόνιων πλεονασμάτων της -που αποθησαύρισε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης (των άλλων)- βλέπει στην επόμενη μέρα μια νέα κρίση χρέους από την οποία και πάλι θα βγει κερδισμένη.
Γράφοντας εις τα παλαιότερα των υποδημάτων της τις βασικότερες αρχές λειτουργίας της Ε.Ε., το Βερολίνο δεν έχει πρόβλημα να χρηματοδοτήσει με ιλιγγιώδεις δημόσιες δαπάνες τις γερμανικές επιχειρήσεις και το γερμανικό σύστημα υγείας. Αρνείται ωστόσο να επιτρέψει στα άλλα κράτη-μέλη να πράξουν αναλόγως, έστω και με δανεικά. Εν ολίγοις πουλάει στους λοιπούς εταίρους φύκια για… αλληλεγγύη, που δυστυχώς, όπως προσφυώς ελέχθη, άφησε την τελευταία της πνοή σε μια ΜΕΘ της Ιταλίας, όταν η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές πολύτιμων προϊόντων που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Αν η Κομισιόν επιδείκνυε, έστω και το ένα τρίτο της σκληρότητας που είχε επιδείξει εναντίον της Ελλάδας, θα έπρεπε να τιμωρήσει παραδειγματικά το Βερολίνο, απειλώντας το ακόμη και με διακοπή των σχέσεων.
Ο κορονοϊός γενίκευσε την απαξίωση του ρόλου της Γερμανίας ως ηγέτιδας της Ε.Ε. Και έτσι, όπως διαμορφώνεται η πραγματικότητα, το ερώτημα δεν είναι εάν η Ε.Ε. είναι το θύμα του κορονοϊού, αλλά αν είναι ο θύτης της ταχείας εξάπλωσης στις χώρες-μέλη της.
Η πιο προφανής ευθύνη αφορά στα προγράμματα λιτότητας, στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επέβαλε το Βερολίνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας, εις τρόπον ώστε να καταρρακωθούν, εκτός των άλλων, και τα άλλοτε κραταιά συστήματα δημόσιας υγείας των χωρών-μελών.
Όπως αποκάλυψε, με έρευνά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke, Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018, η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
«Ο κορονοϊός μετατρέπει την παρακαταθήκη της Μέρκελ στην Ε.Ε. σε στάχτες», έγραψε το περιοδικό Foreign Policy. Η πανδημία του κορονοϊού, κατά τον διάσημο Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, βυθίζει την Ευρώπη σε μια de facto παρακμή, πρώτη συνέπεια της οποίας είναι το τέλος του γερμανικού δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Και κατά συνέπεια του γερμανικού δεσποτισμού στην Ευρώπη.
Είναι παρήγορη, πάντως, η συμπαράταξη των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, μαζί με τους δύο του σκληρού πυρήνα Benelux (Βέλγιο, Λουξεμβούργο) και με τον Μεσογειακό Νότο, πλην Κύπρου, Μάλτας. Για πρώτη φορά εννέα χώρες (του «καλού» Βορά και του «κακού» Νότου) μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ζητούν αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, με την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που εξόρκιζαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις του Βορρά, ήδη από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
O Μάριο Ντράγκι στο άρθρο του στους Financial Times μίλησε για «ανθρώπινη τραγωδία με δυνητικά βιβλικές διαστάσεις» και έδειξε, ως μόνη διέξοδο ένα νέο, επιθετικό new deal: Πλήρη κρατικοποίηση των χρεών, εγκατάλειψη των «φρένων» δημοσίου χρέους και πρώτη προτεραιότητα στην κάλυψη, μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, της απώλειας εισοδήματος του ιδιωτικού τομέα – επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Η, κατ’ ευφημισμό, ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη ναυάγιο στην πιο βαθιά κρίση της ιστορίας της, και τώρα μένει να φανεί η αποτελεσματικότητα του τελεσίγραφου Κόντε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για να βρεθεί λύση: «Αν η Ευρώπη κινηθεί όπως και στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε, δείχνοντας τον δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες.
Εάν έλαβε το μήνυμα η κυβέρνηση, δεν γνωρίζουμε. Το ερώτημά μας είναι άλλο: Εάν τραβήξει το σχοινί η Μέρκελ, ο Μητσοτάκης, έχει τη βούληση και κυρίως το σθένος να θέσει το Βερολίνο μπροστά στις τεράστιες ιστορικές υποχρεώσεις του απέναντι στον Ελληνικό λαό για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας στην διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής;
Υπενθυμίζουμε ότι, η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, ανέρχεται σε πάνω από 269 δισεκ. ευρώ (269.547.995.854). Συνολικά το ποσό υπερβαίνει τα 300 δισεκ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Κι όπως δήλωσε ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Καλάβρυτα, στις 13.12.2019, «οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».
ΥΓ. Ο κ. Χαρδαλιάς, πώς δεν σκέφτηκε να ζητήσει… πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από εκείνα τα ταλαίπωρα Ελληνόπουλα στο αεροδρόμιο του Λονδίνου; Ντροπή!
Η δε παιδαριώδης δικαιολογία του, για την χωρίς μέτρα προφύλαξης σύσκεψη στην Ξάνθη, μάλλον δείχνει ότι, δεν έχει αντιληφθεί (τουλάχιστον) το νόημα της ατομικής ευθύνης. Άρα;…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ