Η μεγάλη δικαίωση του ΠτΔ: Η Süddeutsche Zeitung παραδέχεται ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριζε με πάθος ότι Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες.
Η θέση του αυτή είχε προκαλέσει φυσικά την αντίδραση της Γερμανίας, αλλά και ορισμένων ντόπιων που έδιναν εξετάσεις υποταγής. Το άρθρο αυτό μιας από τις πιο έγκριτες γερμανικές εφημερίδες, ανατρέπει το σκηνικό, δικαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στέλνει στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας τους επικριτές του.
Ένα ακόμα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και μια επιπλέον προσωπική δικαίωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αποτελεί το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Χαιρετίσματα από τη Χάγη», σύμφωνα με το οποίο για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης επανορθώσεων από τη Γερμανία.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, της γνωμοδότηση της «Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων» του γερμανικού Κοινοβουλίου, που αμφισβητεί το «όχι» του Βερολίνου στις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις.
«Σε αντίθεση με την Πολωνία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung.
«H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των επανορθώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων. Κι όμως το Βερολίνο θεωρεί, σιωπηρά, δεδομένη μια παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις. Επικαλείται μάλιστα τη συμφωνία 2+4 του 1990, με την οποία οι Σύμμαχοι κλείνουν το κεφάλαιο των δικών τους διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία δεν διατύπωσαν τότε κάποια ένσταση» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Για περισσότερα από 20 χρόνια οι εν λόγω χώρες σίγησαν, επιχειρηματολογεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής και αμφισβητεί σε πρόσφατο πόρισμά της ότι η γερμανική στάση συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Στο πόρισμα τονίζεται μάλιστα ότι για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης αποζημιώσεων. Όχι όμως και για την Πολωνία.
Η Süddeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας ότι «στην τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις το 2012 οι δικαστές απέρριψαν μεν την προσφυγή από την Ιταλία. Σημείωναν ωστόσο, χωρίς να έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν, ότι όπως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δημιουργήσει το 2000 για επιζώντες θύματα καταναγκαστικής εργασίας ένα ταμείο καταβολής αποζημιώσεων έτσι και τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, ίσως να είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ταμείο για άλλες ομάδες θυμάτων που ενδεχομένως να παραμελήθηκαν στο παρελθόν. Ακόμα κι αν από νομικής άποψης το Βερολίνο δεν υποχρεούται να το πράξει, σημειώνει το δικαστήριο».
ΠΗΓΗ: dw.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ