Η παγκόσμια οικονομία στο χείλος του γκρεμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και άλλων αναδυόμενων οικονομιών βρίσκονται σε φάση συρρίκνωσης από τις αρχές Αυγούστου. Η πτώση κατά 20%-30% των χρηματιστηριακών δεικτών τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2018 στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να επαναλαμβάνεται. Η συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ διακόπηκε όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε ότι παύει την άνοδο των βασικών της επιτοκίων (Ιανουάριος 2019). 

Με την παύση της ανόδου των επιτοκίων της Fed, οι χρηματοπιστωτικές αγορές τόσο των ΗΠΑ, όσο και των αναδυόμενων οικονομιών, κατόρθωσαν να ανακτήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τις απώλειες που είχαν καταγράψει στο τέλος του 2018. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θετικά επέδρασε και η αυξημένη πιθανότητα υπογραφής μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών επανελήφθησαν το Φεβρουάριο του 2019. 

Ωστόσο, δύο γεγονότα που συνέβησαν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2019, ήταν αρκετά ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να επαναλάβουν την πτωτική πορεία του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2018. 

 

1.Η Fedμείωσε τα επιτόκια στις 28 Ιουλίου μόνο κατά 0,25% ενώ οι αγορές προσδοκούσαν μια μείωση της τάξης του 0,50%. 

2.Oπρόεδρος των ΗΠΑ απομάκρυνε την προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, καθώς αύξησε εκ νέου κατά 10% τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. 

Στα παραπάνω γεγονότα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν αποκλείει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Οι κεντρικές τράπεζες. εν μέσω αυτού του οικονομικού κλίματος, ξεκίνησαν να μειώνουν τα βασικά τους επιτόκια, προκειμένου να καταστήσουν ανταγωνιστικά τα εθνικά τους νομίσματα και εμμέσως να ενισχύσουν την εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο εμφανίζει σημεία στασιμότητας. 

Οι επενδυτές πωλούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία και διοχετεύουν τη ρευστότητά τους στις αποκαλούμενες «ασφαλείς επενδύσεις». 

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος ενός δυνητικού αποπληθωρισμού των τιμών των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων. Οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε λίγες μόνο εβδομάδες. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων υποχωρούν ραγδαία στις προηγμένες οικονομίες, ήδη περισσότερα από $15 τρισ. σε ομόλογα παγκοσμίως, έχουν αρνητικές αποδόσεις. Πολλά νομίσματα εξασθενούν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, οι τιμές των ακινήτων σταδιακά μειώνονται ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά 20% από τα $75 δολάρια/βαρέλι. 

Το γεγονός, ότι οι επενδυτές προτιμούν τη διακράτηση μετρητών, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη εκδήλωσης μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης. Άνοδος των τιμών καταγράφεται στο χρυσό, στο γιεν, στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, στα ακίνητα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, στα έργα τέχνης και στα κρυπτονομίσματα. 

Η Αργεντινή αποτελεί μια «ειδική περίπτωση» μέσα στο φαινόμενο του παγκόσμιου αποπληθωρισμού των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η οικονομική της διαχείριση εξελίσσεται σε ένα εξωτερικό περιβάλλον που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη οικονομική της κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ