25/10/2020

Μεγάλες μορφές: Κώστας Μουντάκης

Ο Κώστας Μουντάκης (Αλφά Ρεθύμνης, 10 Φεβρουαρίου 1926 – Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 1991) ήταν Έλληνας μουσικός. Θεωρείται μαζί με τους Νίκο Ξυλούρη, Θανάση Σκορδαλό και Λεωνίδα Κλάδο ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1926 στο χωριό Αλφά της επαρχίας Μυλοποτάμου (στη σύγχρονη εποχή υπάγεται στο δήμο Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης). Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του μουσικού και χορευτή Νίκου Μουντάκη και της Καλλιόπης ενώ η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Καλλικράτη Σφακίων.

Λίγο καιρό μετά τη γέννησή του έμεινε ορφανός από πατέρα ενώ λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο ενώ φοιτούσε στο ημιγυμνάσιο και να εργαστεί ως πλανόδιος μικροπωλητής. Μεγαλώνοντας σε ένα μουσικό περιβάλλον ήρθε από νωρίς σε επαφή με την κρητική μουσική παράδοση και αναδείχτηκε ήδη από την εφηβική του ηλικία σε ικανό λυράρη.

Το 1948 κατατάχτηκε στη χωροφυλακή υπηρετώντας στα Χανιά, στα Σφακιά και στην Αθήνα ενώ το διάστημα 1950 – 1952 είχε αποσπαστεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Αργότερα παραιτείται και αναγκάζεται να εργαστεί στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας για 16 χρόνια.

Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας που είχε τη μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Περνάει από την κριτική επιτροπή του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και μαζί με τον Βυζιργιάννη στο λαούτο αρχίζουν εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά, προβάλλοντάς την κρητική μουσική στο πανελλήνιο.

Σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτσουρέλη, πραγματοποιούν το 1955 την πρώτη ηχογράφηση δίσκου 78 στροφών με τα τραγούδια «Ο Ζητιάνος» και η «Ρεθυμνιωτοπούλα». Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολουθεί μια τεράστια πορεία δισκογραφικών εκδόσεων, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης Κρητικής μουσικής.

Δίσκοι και τραγούδια όπως: «Ένα ματσάκι γιασεμιά», «Αργαλειός», «Μυλωνάδες και μαζώχτρες», «Κρητικός γάμος», «Η Μάχη της Κρήτης- Κρητικά νακλιά», «Αναφορά στον Καζαντζάκη», είναι μόνο μερικά δείγματα της δουλειάς του.

Η καταξίωση και η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους Έλληνες της διασποράς τους οποίους είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική το 1960 και το 1971 στον Καναδά, την Αυστραλία την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες με παρουσία ομογενών.

Από το 1975 αναγκάζεται λόγω προβλημάτων υγείας να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και παίζει μόνο σε επιλεγμένα γλέντια και εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την παιδεία, δηλαδή τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Επίσης συμπαραστέκεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου.

Η πρώτη σχολή λύρας ιδρύεται στο Ηράκλειο στο «Ωδείο Απόλλων», το 1979, μετά στο Ρέθυμνο (1980), τα Χανιά (1981), στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (1983) και τέλος ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο» στην Αθήνα το 1985. Ο Κώστας Μουντάκης παλιότερα είχε αρχίσει μαθήματα και στην «Παγκρήτιο Ένωση». Απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1991 στην Αθήνα.

Το έργο και η συμβολή του Μουντάκη στην κρητική παραδοσιακή μουσική τυγχάνουν της καθολικής αναγνώρισης μουσικών και κριτικών (όπως ο μουσικός και τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο καθηγητής μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Αμαργιανάκης κ.ά.) ενώ θεωρείται ως ένας από τους πιο εμπορικούς λυράρηδες.

Η δισκογραφία του

1966: Η Κρήτη τραγουδάει
1966: Κρήτη μου Λεβεντομάνα
1967: Κρητικός γάμος
1970: Η μάχη της Κρήτης – Κρητικά νακλιά
1971: Οι μεγάλες επιτυχίες του Κώστα Μουντάκη
1972: Ο Κώστας Μουντάκης στα καινούργια του τραγούδια
1973: Ελληνικά δημοτικά τραγούδια
1974: Ξεφάντωμα
1976: Αναφορά στον Καζαντζάκη
1976: Original cretan mysic (Instrumental)
1977: Ο μεγάλος Κρητικός
1978: Οι μερακλήδες
1981: Ο Πρωτομάστορας
1982: Πρωτομάστορες
1983: Η Κρητική αναγέννηση
1984: Έτσι τραγουδάει η Κρήτη 1
1985: Έτσι τραγουδάει η Κρήτη 2
1988: Στον Ψηλορείτη θ΄ανέβω
1991: Αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό
1992: Αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο’
1994: Για πάντα
1995: Αφιέρωμα
1996: Τα ραδιοφωνικά
1999: Cretan folk song and dances
2002: Σπάνιες ζωντανές ηχογραφίσεις
2006: Ριζίτικα

wikipedia
Φωτογραφία: Από Pavlos1988 – Pavlos1988, Αναφορά, https://el.wikipedia.org/w/index.php?curid=432495

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση – πρόκληση από την τράπεζα Πειραιώς!

Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι η τράπεζα Πειραιώς έχει κουρέψει θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων υπέρ εφοπλιστών, την βραβεύει η Λόιντς ...εφοπλιστών! Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες προκαλούν...

Απάτη-μαμούθ στα Γιαννιτσά

Κολοσσιαία απάτη συγκλονίζει ανυποψίαστους αγρότες στα Γιαννιτσά, οι οποίοι έπεσαν θύματα ενός πονηρού εμπόρου γεωργικών εφοδίων που είχε καταφέρει να πλαστογραφήσει συναλλαγματικές ύψους εκατομμυρίων...

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...

Ο Πούτιν χρειάζεται την Ελλάδα για να χτυπήσει την Τουρκία και το γνωρίζει

Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί που πρέπει να το παίξει σωστα. Οι Ρώσοι χρειάζονται την Ελλάδα καθώς πίσω από τα...

Ελληνική νίκη στη Βορειο Ήπειρο

Πήγε περισσότερο καλά από όσο φάνηκε δημοσίως η επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία. Από τον Μανώλη Κοττάκη «δημοκρατία» Καταρχάς επειδή η συμφωνία με τους γείτονες για την παραπομπή...

Σοβαρότατες καταγγελίες του καθηγητή Ιωαννίδη για τα κρούσματα του Κορωνοϊού

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατία του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου!

Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εντελώς απροσχημάτιστα υποστήριξε ότι θεωρεί πιο… σημαντικό το...

Τώρα: Ο Μακρόν ανακαλεί τον πρέσβη στην Τουρκία! Στα άκρα

Άμεση αντίδραση του Γάλλου προέδρου στα εμετικά σχόλια του παράφρονα Ερντογάν! Στα άκρα πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών. Η Γαλλία το Σάββατο δήλωσε ότι...

Ευγε στον Καναδά! Τελείωσε την περιβόητη βιομηχανία Drones του Ερντογάν!

Με μία ιστορική απόφαση η μεγαλύτερη βιομηχανία του Καναδά απαγορεύει τις εξαγωγές κινητήρων στην Τουρκία. Ήταν οι κινητήρες που κινούσαν τα μη επανδρωμένα δολοφονικά...

Αναίσχυντη προσβολή Χρυσοχοΐδη κατά του Έθνους: «Εθνικισμός» τα 12 μίλια!

Ξεπέρασε σε ενδοτισμό ακόμα και τον ίδιο τον Σημίτη ο υπουργός του Μητσοτάκη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξομοιώνοντας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης με «εθνικισμό»! Θυμίζοντας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση – πρόκληση από την τράπεζα Πειραιώς!

Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι η τράπεζα Πειραιώς έχει κουρέψει θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων υπέρ εφοπλιστών, την βραβεύει η Λόιντς ...εφοπλιστών! Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες προκαλούν...

Απάτη-μαμούθ στα Γιαννιτσά

Κολοσσιαία απάτη συγκλονίζει ανυποψίαστους αγρότες στα Γιαννιτσά, οι οποίοι έπεσαν θύματα ενός πονηρού εμπόρου γεωργικών εφοδίων που είχε καταφέρει να πλαστογραφήσει συναλλαγματικές ύψους εκατομμυρίων...

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...

Ο Πούτιν χρειάζεται την Ελλάδα για να χτυπήσει την Τουρκία και το γνωρίζει

Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί που πρέπει να το παίξει σωστα. Οι Ρώσοι χρειάζονται την Ελλάδα καθώς πίσω από τα...

Ελληνική νίκη στη Βορειο Ήπειρο

Πήγε περισσότερο καλά από όσο φάνηκε δημοσίως η επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία. Από τον Μανώλη Κοττάκη «δημοκρατία» Καταρχάς επειδή η συμφωνία με τους γείτονες για την παραπομπή...

Σοβαρότατες καταγγελίες του καθηγητή Ιωαννίδη για τα κρούσματα του Κορωνοϊού

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατία του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...