Μετάδοση του κορονοϊού μέσω κλιματιστικού διαπίστωσαν Έλληνες επιστήμονες -Τι έγινε στην Κίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έρευνα όσον αφορά τη χρήση των κλιματιστικών σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=51914KQh86Q&w=711&h=400]
Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπ.Υγείας ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε αναλυτικά:
– Χ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Κύριε Καθηγητά, υπό δημοσίευση κινεζική έρευνα, όπως αναφέρεται σε διεθνή μέση, έχει καταλήξει σε κάποιες αρχικές ενδείξεις ότι η χρήση κλιματιστικού, αλλά και η κατεύθυνση ροής του αέρα, ενδεχομένως διευρύνουν την ακτίνα διασποράς σωματιδίων του ιού γύρω από έναν άνθρωπο που νοσεί. Πώς αξιολογείτε αυτές τις ενδείξεις; Είναι ασφαλής η χρήση κλιματιστικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα;
– Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:
Έχουμε μιλήσει και άλλη φορά για αυτό το θέμα και για τη χρήση του κλιματιστικού και με την ανακύκλωση του αέρα, την οποία την αποφεύγουμε, ειδικά όταν έχουμε περιστατικό του ιού στο σπίτι μας και προτιμάμε και όσο καλυτερεύει ο καιρός, αυτή η ροή του αέρα να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα και να αερίζεται καλά ο χώρος, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουμε.
Δεν ξέρω αν αναφέρεται η δημοσιογράφος σε αυτό το δημοσίευμα που είδα εχθές το βράδυ από την Κίνα και αφορούσε τη μετάδοση σε ένα εστιατόριο, στο οποίο ήταν άνθρωποι οι οποίοι έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο και θεωρήθηκε ότι κάποιοι από αυτούς εξετέθησαν μέσω της ροής του αέρα και των αεροσταγονιδίων με το κλιματιστικό στο εστιατόριο.
Είναι σημαντικό. Μας απασχολεί. Όπως μας απασχολεί και αυτό που ίσως έχετε ακούσει, ότι παραμένουν κάποια από αυτά τα αεροσταγονίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
Θα το συζητήσουμε βέβαια και στην Επιτροπή αύριο, αν πρέπει να παρθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα για αυτούς τους κλειστούς χώρους, πέραν της φυσικής απομάκρυνσης, αυτής της απόστασης που λέμε των 2 μέτρων τουλάχιστον, της μη συρροής και συνωστισμού σε αυτούς τους κλειστούς χώρους, όσο θα ανοίγουν τα μέτρα και θα χαλαρώνουν τα μέτρα στην κοινωνία μας. Και φυσικά και σε δομές, όπως σε αυτή που αναφέρονται οι Κινέζοι συνάδελφοι στη χθεσινή τους δημοσίευση στα εστιατόρια και αλλού.
Είναι σημαντικό και μας προσθέτει γνώση. Η κύρια όμως αυτή τη στιγμή μετάδοση είναι με τα αεροσταγονίδια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις κλιματιστικό ή κάτι να επηρεάζει τη ροή και τη φορά του αέρα, πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός. Και όσο καλυτερεύει ο καιρός θα είναι και καλύτερα τα δεδομένα για την επιβίωση του ιού στις ζεστές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις περισσότερες μελέτες που αφορούν κορονοϊούς.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι ναι, παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις, ναι, ίσως αυτό να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείς το κλιματιστικό όταν έχεις ένα θετικό κρούσμα στο περιβάλλον του κλιματιστικού, τόσο καλύτερα είναι, και ιδιαίτερα να μην χρησιμοποιείται στην ανακύκλωση.
Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα, και θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ περισσότερο σε αυτό γιατί είναι επιστημονικά δεδομένα τα οποία θα δημοσιευτούν, έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στο χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή.
Εγώ προτιμώ το παραθυράκι, τον καλό αερισμό του δωματίου και, αν χρησιμοποιώ κλιματιστικό, είμαι στην ανάγκη να χρησιμοποιήσω κλιματιστικό, ο αέρας να φεύγει προς τα έξω, να μην ανακυκλώνεται στο δωμάτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ