Ναύαρχος ε.α. Αντωνιάδης: Μόνο σε κρετίνους μπορείς να πεις ότι ένα ωκεανογραφικό βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα σου λόγω 5 μποφόρ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώην αρχηγός ΓΕΝ για Oruc Reis και… μποφόρ: Καραγκιοζιλίκια. Σε κρετίνους απευθύνεται η κυβέρνηση;

https://www.dailymotion.com/video/x7rd16d

Στην εκδοχή ότι τι πλοίο παρασύρθηκε από τον καιρό και το παρακολουθούσε η φρεγάτα κλάσης S ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έκανε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο λέγοντας “Το οποίο είναι καραγκιοζιλίκι τώρα.”

Για την κυβερνητική εκδοχή ότι παρασύρθηκε από τον καιρό στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα είπε: “Αν απευθύνονται  σε κρετίνους μπορείς να τους πεις, ότι ένα ωκεανογραφικό, εντεταλμένο να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες, βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα λόγω καιρικών συνθηκών.” ενώ συνέχισε λέγοντας “Δεν δεν κατάλαβα τι ρόλο παίζει ο καιρός, είχε μόνο 5 μποφόρ. Μόνο έναν ακυβέρνητο πλοιο μπορεί να παρασυρθεί σε χωρικά ύδατα παρασύρεται από τον καιρό. Ενα πλοίο που έχει προπέλες και πηδάλιο δεν παρασύρεται” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ : Στρατιωτική δύναμη Ελλάδας – Τουρκίας 2020: Σύγκριση των ενόπλων δυνάμεων [ΠΙΝΑΚΕΣ]

https://www.dailymotion.com/video/x7rd16d

ΦΡΕΓΑΤΑ F 466 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ nikiforos_fokas2
ΦΡΕΓΑΤΑ F 466 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ nikiforos_fokas2

Το χρονικό της πορείας του Oruc Reis

Περίπου στις 06:40 το πρωί της Παρασκευής έφτασε στο υπουργείο Άμυνας η πληροφορία πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε συναγερμός.

Ο συναγερμός σήμανε όταν έγινε γνωστό πως ο Oruc Reis εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και της Κύπρου. Η πρώτη ενημέρωση ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρισκόταν αρκετά μακριά από τις δυτικές ακτές της Κύπρου αλλά και ανατολικά της Κρήτης και το στίγμα του εντοπίστηκε στα 200 μίλια νοτίως της Μεγίστης. Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν πως το Oruc Reis δεν ήταν ούτε εντός υφαλοκρηπίδας, ούτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αν αυτή είχε καθοριστεί. Μάλιστα, σημείωναν πως ίσως να έφτασε στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όπως έγινε γνωστό δεν συνοδεύονταν από τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκονταν 55 ναυτικά μίλια ανατολικά. Oruc Reis. Ωστόσο, αμέσως δόθηκε η εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να ξεκινήσει από την Κάρπαθο και να πλησιάσει στην περιοχή για διακριτική παρακολούθηση ενώ στο σημείο βρισκόταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Τα σενάρια για τη «βόλτα» του Oruc Reis

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis, όπως αναφέρουν «πηγές» από το υπουργείο Άμυνας,  κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που προβληματίζει την Αθήνα η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη «βόλτα» του Ορουτς Ρέις κοντά στα ελληνικά ύδατα υιοθετώντας το σενάριο ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε έτσι λόγω καιρού, με αρκετούς πάντως να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να επηρεαστεί από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

windy

Παράλληλα, εξετάζονται διάφορα σενάρια από την ελληνική πλευρά καθώς το τουρκικό σκάφος δεν φαίνεται να έριξε καλώδια, πράγμα που θα σήμαινε ότι ήταν έτοιμο να πραγματοποιούσε σεισμογραφικές έρευνες. Μία άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί απλώς να θέλουν να «τεστάρουν» τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επαπειλούμενες μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ