Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι πολιτικοί πρέπει να εξελισσόμαστε να μην ταυτιζόμαστε με καρέκλες και ρόλους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση της επόμενης ημέρας», υπογραμμίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί

στο iEidiseis και στον Βασίλη Σκουρή.
Η πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων, διαψεύδει ότι επιδιώκει να επιστρέψει στο υπουργείο Τουρισμού, όπου κατά κοινή ομολογία είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, υπερασπίζεται τον Σταύρο Ξαρχάκο που πρόσφατα επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις κινήσεις της στον πολιτισμό, τονίζει ότι «η μονοκαλλιέργεια στην οικονομία πρέπει να αλλάξει», ενώ λαμβάνει αποστάσεις από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
«Οι πολιτικοί πρέπει να εξελισσόμαστε, να μην ταυτιζόμαστε με καρέκλες και ρόλους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτηση εάν την ενδιαφέρει να επιστρέψει στο υπουργείο Τουρισμού, όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες. «Την περίοδο 2012-2014 έκανα μια πολύ παραγωγική θητεία, που έβαλε τις βάσεις από πλευράς πολιτείας για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τον Ιούλιο του 2019 επέλεξα πολύ συνειδητά, με τη δύναμη των συμπολιτών μου που με εξέλεξαν και πάλι πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην Α’ Αθηνών, να στηρίξω από τη θέση του βουλευτή τη νέα κυβέρνηση. Να αφουγκραστώ τις αγωνίες του κόσμου, να λειτουργήσω ως δημιουργικός δίαυλος επικοινωνίας. Να κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Νιώθω πολύ δημιουργική και πολύ χρήσιμη. Και για το κόμμα μου και για την εκλογική μου περιφέρεια και φυσικά για την χώρα».
Ερωτώμενη εάν μπορεί κάποιος να βάζει απέναντι πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη απαντά με νόημα: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού. Δημιουργούς και εργαζόμενους που πλήττονται άγρια από τα αποτελέσματα της πανδημίας».
Αφήνει δε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας: «Μια χώρα σαν την Ελλάδα, όχι τώρα, πάντα θα έλεγα, πρέπει να στηρίζει με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό της. Και να δείχνει αγάπη και κατανόηση σε όλο αυτό τον πολύχρωμο χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Δεν είναι εύκολη η «εξίσωση», σε καμία περίπτωση. Δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες, γνωρίζω καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να ορίσω ένα χώρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτήν, δεν γίνεται δουλειά».
Η συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο iEidiseis έχει ως εξής:
-Σε τι βαθμό σας ανησυχεί η επόμενη ημέρα της καραντίνας κυρία Κεφαλογιάννη; Πιστεύετε ότι έρχεται Αρμαγεδδώνας σε οικονομία και κοινωνία;
«Προφανώς και ανησυχώ όπως κάθε πολίτης, γιατί η αλήθεια είναι πως κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε μια πρωτόγνωρη κρίση, με παγκόσμια χαρακτηριστικά που όμοια της δεν έχουμε δει ξανά. Άρα πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσο θα κρατήσει το κύμα της πανδημίας και φυσικά το πως θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία όταν μπούμε στην καρδιά της ύφεσης. Θέλω να πιστεύω όμως πως όπως τα καταφέραμε να περάσουμε την τρικυμία της πανδημίας έτσι θα περάσουμε τελικά και τον κάβο της ύφεσης. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν δυσκολίες για όλους. Όμως με τις κατάλληλες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα εκτιμώ πως σχετικά σύντομα θα βρεθούμε και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται από την κρίση. Τώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση της επόμενης ημέρας».
-Σας ανησυχεί η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσει;
«Θα έλεγα ότι την αρχική αμηχανία, την αντικατέστησε μια σειρά Πρωτοβουλιών. Ήδη-στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει σημαντικούς πόρους. Από εκεί και πέρα φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες για το που θα διατεθούν αυτοί οι πόροι. Η Ελλάδα, και καλά κάνει, ζητά μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, το ίδιο ζητούν και τα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο, άλλα κράτη μιλούν για δάνεια. Σε εκκρεμότητα υπάρχει και το πρόγραμμα για την ενίσχυση της εργασίας SURE και μάλιστα η κυβέρνηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις προκειμένου να οριστικοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο για την στήριξη των εργαζόμενων. Μην ξεχνάμε επίσης πως εκκρεμεί ακόμη η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Όλα αυτά και προφανώς όταν υλοποιηθούν θα μας δώσουν τη δυνατότητα παράλληλα με τα δικά μας μέτρα να προχωρήσουμε μπροστά. Η Ευρώπη οφείλει – και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνει – να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
-Η δυσκολία της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου; Πολλά δημοσιεύματα επιμένουν, τα διαβάζετε, πως το θέμα είναι στο τραπέζι και ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του στα μέσα του καλοκαιριού…
«Οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αλλά το λαμβάνω και εγώ στις επαφές που έχω με την κοινωνία. Διαβάζω διάφορα για ανασχηματισμούς ή εκλογές. Πιστεύω πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί απερίσπαστα στο έργο της. Έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση και να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Όταν έρθει η στιγμή θα κριθούμε από
τον ελληνικό λαό για ολόκληρη τη θητεία μας».
-Εκτιμάτε πως το μέγεθος της κρίσης, σε σχέση και με την κλιμάκωση των πιέσεων από την Άγκυρα, μπορεί να ανοίξει συζητήσεις για μεγάλες συναινέσεις ή ακόμα και για ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα;
«Έχω, πολλές φορές πει πως η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Αυτό δεν είναι κάτι που προκύπτει ως αναγκαιότητα για να ξεπεραστεί μόνο η παρούσα κρίση. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται να υπάρχει και το κατάλληλο έδαφος και από την άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο για όλα τα θέματα. Να σας θυμίσω τις αλλαγές που κάναμε στο θέμα της
ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας. Εμείς έχουμε τείνει το χέρι εκεί που χρειάζεται.
Από εκεί και πέρα όμως δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τα πιστεύω μας. Είναι στο χέρι των άλλων πολιτικών δυνάμεων για το αν θα πορευτούμε με ενότητα. Δυστυχώς από ότι βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην παλιά στρατηγική της τυφλής σύγκρουσης, της πόλωσης και του διχασμού. Νομίζω η απουσία του κ. Τσίπρα από την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ΜΑΡΦΙΝ, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η καλύτερη απόδειξη. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα προχωρήσει μπροστά γιατί αυτό έχουν επιλέξει οι πολίτες, οι οποίοι έκλεισαν οριστικά την πόρτα του λαϊκισμού».
-Υπήρξατε – και, μάλιστα, κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη – επικεφαλής και στο χαρτοφυλάκιο του τουρισμού. Τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να γίνει στον τομέα αυτό;
«Ο ελληνικός τουρισμός θα περάσει μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις να επιστρέψουμε σε μια προηγούμενη κανονικότητα. Και αυτό θα έχει τις άμεσες συνέπειες του τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στις τοπικές οικονομίες περιοχών όπως η Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια έξυπνη διαχείριση της φετινής χρονιάς, με ρεαλισμό και χωρίς υψηλές προσδοκίες, με συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την καλή φήμη της χώρας και να προετοιμαστούμε για μια ολική επαναφορά το 2021».
Αυτό που χρειάζεται είναι μια έξυπνη διαχείριση της φετινής χρονιάς, με ρεαλισμό και χωρίς υψηλές προσδοκίες, με συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την καλή φήμη της χώρας και να προετοιμαστούμε για μια ολική επαναφορά το 2021».
-Θα σας ενδιέφερε να επιστρέψετε στο Υπουργείο Τουρισμού όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες;
«Οι πολιτικοί πρέπει να εξελισσόμαστε, να μην ταυτιζόμαστε με καρέκλες και ρόλους. Την περίοδο 2012-2014 έκανα μια πολύ παραγωγική θητεία, που έβαλε τις βάσεις από πλευράς πολιτείας για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τον Ιούλιο του 2019 επέλεξα πολύ συνειδητά, με τη δύναμη των συμπολιτών μου που με εξέλεξαν και πάλι πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην Α’ Αθηνών, να στηρίξω από τη θέση του βουλευτή τη νέα κυβέρνηση. Να αφουγκραστώ τις αγωνίες του κόσμου, να λειτουργήσω ως δημιουργικός δίαυλος επικοινωνίας. Να κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Νιώθω πολύ δημιουργική και πολύ χρήσιμη. Και για το κόμμα μου και για την εκλογική μου περιφέρεια και φυσικά για την χώρα».
-Θεωρείτε ότι προοπτικά πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα απεξαρτούν την ελληνική οικονομία από τον τομέα του τουρισμού, ώστε να μην επηρεάζετε τόσο πολύ από εξωγενείς κρίσεις;
«Βάζετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, αυτό του επανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό δηλαδή που έχει περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του ‘10. Όπως γνωρίζουμε η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις υπηρεσίες. Αυτή η μονοκοαλλιέργεια χρειάζεται να αλλάξει. Με μια νέα παραγωγική βάση, σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, με σταθερές θέσεις εργασίας. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο τουρισμός που τόσα έχει προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και την κοινωνική συνοχή, θα έρθει να ισορροπήσει με νέους παραγωγικούς τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, πρώτοι από όλους οι άνθρωποι του τουρισμού. Η μονοκαλλιέργεια δεν βοήθησε ποτέ καμία οικονομία».
-Στον τομέα του πολιτισμού, πάντως, η κυβέρνηση δεν φάνηκε να τα πήγε και τόσο καλά, μάλλον έστρεψε εναντίον της το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιτεχνών, όλων ίσως των ανθρώπων του θεάματος και ακροάματος. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας; Και μπορείς να βάζεις απέναντι πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος;
«Να ξεκινήσω από το τέλος κύριε Σκουρή. Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας.
«Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας»
Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού. Δημιουργούς και εργαζόμενους που πλήττονται άγρια από τα αποτελέσματα της πανδημίας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, όχι τώρα, πάντα θα έλεγα, πρέπει να στηρίζει με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό της. Και να δείχνει αγάπη και κατανόηση σε όλο αυτό τον πολύχρωμο χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Δεν είναι εύκολη η «εξίσωση», σε καμία περίπτωση. Δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες, γνωρίζω καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να ορίσω ένα χώρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτήν, δεν γίνεται δουλειά».
-Στον τομέα αυτό, λοιπόν, τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τόσο τις άμεσες ανάγκες που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και μια γενικότερη στρατηγική υποστήριξης του πολιτιστικού χώρου. Το εύκολο θα είναι να λειτουργήσουμε αποσπασματικά και κατευναστικά. Να περάσει η μπόρα και να κρύψουμε τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύονται κάτω από το χαλί. Δείτε τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα και το χάος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Σαν Τομεάρχης Πολιτισμού στα χρόνια της αντιπολίτευσης, έδωσα σκληρή μάχη για να πιέσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει μια βιώσιμη λύση στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Μάταια όμως. Το δύσκολο, αυτό που ελπίζω και εύχομαι να γίνει, είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τις δυνατότητες που υπάρχουν, την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο πολιτισμός, τη συνεισφορά του, από την οικονομία της χώρας μέχρι τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση».
-Και μια τελευταία ερώτηση. Σας ανησυχεί τυχόν άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα μας λόγω της κρίσης;
«Κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Οι κρίσεις θρέφουν τον λαϊκισμό, τις εύκολες λύσεις, την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η υπάρχει η μνήμη και η συνείδηση της προηγούμενης δεκαετίας. Οι απαντήσεις σε όλες τις κρίσεις δίνονται απο τους πολιτικούς. Αυτοί λογοδοτούν, αυτοί έχουν την εξουσιοδότηση του λαού.
«Ελπίζω, ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως η απάντηση στις δυσκολίες δεν είναι ο φασισμός, ο ρατσισμός και η βία, αλλά περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη λογοδοσία και ισχυρότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων».
Ελπίζω, ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως η απάντηση στις δυσκολίες δεν είναι ο φασισμός, ο ρατσισμός και η βία, αλλά περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη λογοδοσία και ισχυρότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Εύχομαι ότι οι εποχές με τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής αποτελούν παρελθόν και δεν θα επανέλθουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ