Παραλήρημα από τον Τούρκο Πρέσβη: "Πρέπει να μας αντιμετωπίζετε ως γείτονες, όχι ως αντιπάλους"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Ακολουθώντας κοινή γραμμή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει πως η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, παρά τη διεθνή αποδοκιμασία για το μνημόνιο και τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει τονίζοντας παράλληλα ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία που το ακολουθεί.
Ο Τούρκος πρέσβης εμφανίζεται υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Αγκύρας ρίχνοντας πυρά στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίζει μάλιστα ότι η «διαμάχη» για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ικανός λόγος να διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών. «Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους».
Στην ερώτηση για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης και το τι αυτό περιλαμβάνει αναφέρει:
«Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή. Ομοίως, η Λιβύη έχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ακτές της περιοχής. Έτσι, για να μιλήσουμε για μια δίκαιη διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δύο χώρες, εκ φύσεως, έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών δίκαιης οριοθέτησης βάσει του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό περιλαμβάνει ένα “μετά τη διευθέτηση” νησί της Κύπρου – χωρίς να προδικάζουμε πώς θα είναι η τελική συμφωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ