21/10/2020

Πρωθυπουργός για selfies – κυβέρνηση μπαμπούσκα! Αδύναμοι υπουργοί, άγνωστοι υφυπουργοί, πανίσχυροι μετακλητοί και επί θύραις Ministerexit.

Εβγαλαν ωραίες φωτογραφίες, μοίρασαν βιογραφικά -που επιμελήθηκαν επικοινωνιολόγοι, εγκαταστάθηκαν στα γραφεία τους και υπέγραψαν χαμογελώντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού που τους άφησε ο Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός άρχισε να «λείπει ταξίδι για δουλειές».

Του Γιώργου Λιακόπουλου anoiktoparathyro.gr

Αλλά όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτε. Η νέα κυβέρνηση δείχνει να «κλάταρε» πριν την ώρα της και ήδη διακινούνται πληροφορίες για ανασχηματισμό και ονόματα που βλέπουν κιόλας την έξοδο.

Από την πλευρά τους πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν δύο στοιχεία:

Το πρώτο: ο τομέας στον οποίο διακρίθηκε ως τώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι … selfies. Κατά σύσταση προφανώς των επικοινωνιολόγων του για να δείχνει δημοφιλής.

Το δεύτερο: στην πράξη η κυβέρνηση αποδείχθηκε… μπαμπούσκα. Στα περισσότερα υπουργεία απέξω υπάρχει ο υπουργός. Από μέσα ο υφυπουργός που τοποθετήθηκε για να καλύπτει τις αδυναμίες του υπουργού. Παραμέσα ένας «γκαουλάιτερ» του Μεγάρου Μαξίμου- υφυπουργός, γενικός γραμματέας ή απλώς διοικητικός παράγοντας.

Δεν μάθαμε ακόμη αν και η ΕΥΠ έχει ήδη τοποθετήσει τους «ανταποκριτές» που ανήγγειλε κατά υπουργείο.

Και στο κέντρο της μπαμπούσκας βρίσκεται η πραγματική εξουσία. Με την μορφή ενός πρωθυπουργικού «συμβούλου», συνεργάτη, ή απλώς… συγγενή, που έχει εγκατασταθεί το Μέγαρο Μαξίμου και «κάνει τα κουμάντα». Έτσι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν τη «σκιά» τους.

Αυτό είναι το «επιτελικό κράτος» που «οραματίσθηκε» ο καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης και απέτυχε να «πουλήσει» στον Γ. Παπανδρέου προ ετών, αλλά το βρήκε θαυμάσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το «αγόρασε», το εγκατέστησε γύρω του και τώρα προκύπτει ήδη ότι δεν λειτουργεί.

Ο πολυπράγμων υπουργός Επικράτειας θα θεωρηθεί μάλλον περιττός μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που χειρίζεται. Το προβληματικό μοντέλο διακυβέρνησης συμπαρασύρει την κυβέρνηση σε δυσλειτουργίες. Στην κορυφή του παγόβουνου φαίνονται τα αρνητικά αποτελέσματα στο Προσφυγικό, το Μακεδονικό, τη Νοβάρτις. Αλλά πάσχει ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Αν αρχίσουμε από τον Πρωθυπουργό, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μια πρωτοβουλία του άξια λόγου από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην δικαστικός και ανέκαθεν φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, δείχνει αχρείαστος. Μόνο έργο του η παρουσία του στην Ακρόπολη για την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς- αλλά κι εκεί δεν βρήκε κάτι να πει, ή έστω κάτι για να δακρύσει.

Στα υπουργεία χάνει η μάνα το παιδί και ο υπουργός την υπογραφή του. Για παράδειγμα κανείς δεν πιστεύει – ούτε καν ο …ίδιος – ότι ο Μ. Βορίδης είναι κατάλληλος άνθρωπος στο υπουργείο Γεωργίας. Το ίδιο ισχύει για τον Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού και τον Βασ. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας.

Η Νίκη Κεραμέως – με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη κεχαγιά το κεφάλι της- θέλει τη δική της «μεταρρύθμιση» και μετατρέπεται σε πρόβλημα για τη δημόσια εκπαίδευση. Όπως και η Μενδόνη για τον πολιτισμό- για άλλους λόγους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης απογυμνώθηκε από αρμοδιότητες υπέρ του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο συμπαθής …ιατρός Κ. Τσιάρας έχει βεντούζα τον συγκροτημένο Δημ. Κράνη -που δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε μέρα την συνταξιοδότησή του από το δικαστικό σώμα.

Ο Νικ. Δένδιας ζει το δράμα του από την πρώτη στιγμή καθώς την ασφυξία που του δημιουργούσε η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού- που μετακινείται στην Ουάσιγκτον- αναλαμβάνει ένας παλιός συνεργάτης του Σαμαρά που τη διαδέχεται και ο -καλλιεργημένος και ευφυής -μετακλητός υπαλληλος Δημ. Μητρόπουλος, πρώην δημοσιογράφος, ο επί των δημοσίων σχέσεων Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο υπερατλαντικός μουσαφίρης υφυπουργός που είναι ήδη για φόρτωμα.

Μετά βίας κάποιοι υπουργοί προσπαθούν να ξεχωρίσουν. Π.χ. ο ευπρεπής Χρήστος Σταϊκούρας κατάρτισε τον προϋπολογισμό -τον οποίο δεν «πειράξαν» στο κοινοτικό κέντρο, για λόγους που αφορούν τον Σαλβίνι -αλλά πρέπει να ισορροπεί με δυο «ξερόλες» υφυπουργούς.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν βρήκε τα πράγματα όπως πίστευε καθώς η παραβατικότητα του βγάζει γλώσσα. Δεν πρέπει να νιώθει καλά με τόσους δεξιούς γύρω που που δεν πείθονται για τον ιδεολογικό «γενιτσαρισμό» του, όσο και αν χειροκροτεί με πάθος τον Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο.

Υπολογίζει στον υφυπουργό του Λ. Οικονόμου, αλλά ο αναπληρωτής Γ. Κουμουτσάκος καπελώθηκε ήδη από έναν υφυπουργό άλλου υπουργείου για την μεταναστευτική πολιτική. Πρώτη φορά υφυπουργός «συντονίζει» υπουργούς και αυτοί το δέχονται.

Μιλάμε για τον «σκληρό» Αλκιβιάδη Στεφανή που κατάπιε ήδη στο υπουργείο Άμυνας, τον δικηγόρο προϊστάμενο του Ν. Παναγιωτόπουλο- της καραμανλικής συνιστώσας- αλλά και τον παραγωγικό υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Εσωτερικών, που νιώθει την ανάσα του στο προσφυγικό

Ο Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να διατηρήσει το ευρωπαϊκό προφίλ του τετραγωνίζοντας τον κύκλο της ΔΕΗ, έχοντας δυο υφυπουργούς που προσπαθούν να τον ανταγωνιστούν, χωρίς να έχουν τις πολιτικές και κομματικές προϋποθέσεις του.

Στο υπουργείο Εργασίας είναι όλα τα λεφτά με το τρίο Στούτζες Βρούτσης- Μηταράκης- Δόμνα, που διαγκωνίζονται σε …μαργαριτάρια. Ο υπουργός και καλά με τους αριθμούς. Η αφασία κορυφώθηκε όταν μέτρησε τα εκκρεμή αιτήματα στο πρωτόκολλο των υπηρεσιών ως… εκκρεμούσες συντάξεις και τις έβγαλε ένα εκατομμύριο, προκαλώντας τρόμο στο οικονομικό επιτελείο.

Κατά τα λοιπά προσφέρει με φιλότιμο τις υπηρεσίες του στον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας μεταξύ των άλλων όσο πιο πολλούς εργαζομένους στο δρόμο μπορεί, με τις ρυθμίσεις του -σε διαγωνισμό με τον Άδωνι.

Ο προοριζόμενος κάποτε για δελφίνος του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερρακάκης – πρόταση του αφανούς κυβερνητικού εταίρου Βαγγ. Βενιζέλου-αποδεικνύεται καλός στις δημόσιες σχέσεις, που εξαφάνισαν τον έμπειρο υφυπουργό του Γρ. Ζαφειρόπουλο, που αδικείται.

Στο υπουργείο Μεταφορών ο έτερος Κ. Καραμανλής –του Αχ.- κατάφερε να αποδείξει ήδη ότι «δεν τόχει» και λέγεται ότι θα δει από τους πρώτους την έξοδο.

Τέλος ενώ όλοι ξέρουν τι είδους υφυπουργός με ρόλο υπερυπουργού είναι ο Λ. Αυγενάκης, λίγοι αντιλαμβάνονται γιατί είναι -και σε τι είναι -υπουργός ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για τους υφυπουργούς ετοιμάζεται ήδη μνημείο δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη: τω αγνώστω υφυπουργώ. Ποιος ξέρει ότι υπάρχουν υφυπουργοί με ονόματα: Αραμπατζή, Κόνσολας, Γεωργαντάς, Κοντοζαμάνης, Διακάκης, Φραγκογιάννης, Παπαθανάσης, Βεσυρόπουλος;

Από τους υπολοίπους ορισμένοι- που έχουν πολιτικό μέλλον -σαν τον Χρ. Δήμα, δεν έχουν αρμοδιότητες. Άλλοι σαν τον Α. Σκέρτσο που ανέλαβε να συντονίζει τους υπολοίπους διαπιστώνει ότι τους συντονίζει αφ’ υψηλού και ο… ανεψιός του πρωθυπουργού.

Και ο Στ. Πέτσας που ως πορτ παρόλ έγινε γνωστός και είχε καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ δεν έχει πλέον με τον… Πρωθυπουργό: με το χουνέρι που του έκανε στη Βουλή, έδωσε το δικαίωμα στον Τσίπρα να τον περιμένει στην επόμενη αναμέτρηση τους για να τον «κάνει ρόμπα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία – Παρέμβαση από τον Κώστα Βαξεβάνη – Αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο

Παρεμβαση του Κώστα Βαξεβάνη πριν λίγο στο διαδίκτυο όπου κατήγγειλε τα εξής: ΣΚΆΝΔΑΛΟ Τρία δικαστήρια και ένας αντεισαγγελεας του Αρείου Πάγου, έχουν αποφανθεί πως η...

Αλβανία: Εμείς τους βάλαμε στην ΕΕ και αυτοί μας στέλνουν στη Χάγη!

Είναι πισώπλατο μαχαίρωμα της Αλβανίας στην Ελλάδα που φαίνεται ότι έχει καταντήσει ο καρπαζοεισπράκτορας του πλανήτη. Μέχρι και οι Βαλκάνιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Έτσι...

Ένας πραγματικός Έλληνας έδωσε στέγη στην 90χρόνη που πέταξαν στο δρόμο!

Αντιμέτωποι με το βαρύ τίμημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της οικονομικής εξαθλίωσης που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες...

Το είπε και το έκανε! Ο Μακρόν διέταξε τις απελάσεις ισλαμιστών

Ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι απελάσεις ισλαμιστών. Στο στόχαστρο ισλαμιστικοί σύλλογοι, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται και με την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος υλοποιεί...

Ο Δένδιας επικαλείται το άρθρο αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ! Τροχιά ρήξης με Μητσοτάκη

Μπράβο στο Ν. Δένδια.  Αυτονομείται από τον Κ. Μητσοτάκη και επικαλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης κατά της Τουρκίας Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός...

Ενόχλησή του Μαξίμου για τις αντιτουρκικές δράσεις του Νίκου Δένδια!

Ο καταιγισμός ενεργειών του Νίκου Δένδια με διεθνείς παρεμβάσεις και πίεση για μέτρα κατά της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου. Αποδεικνύει...

Οι Ρώσοι ξεφτιλίζουν τους τουρκους: Απέτυχαν στην δοκιμή των S-400!

Η Τουρκία απέτυχε να δοκιμάσει με επιτυχία το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ισχύει η είδηση η έχουμε άλλο ένα...

29 Αστείες Ατάκες που θα σας συναρπάσουν

Οι πιο αστείες ατάκες της ημέρας που είδαμε στο διαδίκτυο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός διαψεύδει τον Μητσοτάκη. Καμιά κύρωση τον Δεκέμβρη κατά της Τουρκίας

Ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν υποστηρίζει ότι στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Όπως έλεγε ψέματα για όλες τις προηγούμενες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία – Παρέμβαση από τον Κώστα Βαξεβάνη – Αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο

Παρεμβαση του Κώστα Βαξεβάνη πριν λίγο στο διαδίκτυο όπου κατήγγειλε τα εξής: ΣΚΆΝΔΑΛΟ Τρία δικαστήρια και ένας αντεισαγγελεας του Αρείου Πάγου, έχουν αποφανθεί πως η...

Αλβανία: Εμείς τους βάλαμε στην ΕΕ και αυτοί μας στέλνουν στη Χάγη!

Είναι πισώπλατο μαχαίρωμα της Αλβανίας στην Ελλάδα που φαίνεται ότι έχει καταντήσει ο καρπαζοεισπράκτορας του πλανήτη. Μέχρι και οι Βαλκάνιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Έτσι...

Ένας πραγματικός Έλληνας έδωσε στέγη στην 90χρόνη που πέταξαν στο δρόμο!

Αντιμέτωποι με το βαρύ τίμημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της οικονομικής εξαθλίωσης που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες...

Το είπε και το έκανε! Ο Μακρόν διέταξε τις απελάσεις ισλαμιστών

Ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι απελάσεις ισλαμιστών. Στο στόχαστρο ισλαμιστικοί σύλλογοι, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται και με την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος υλοποιεί...

Ο Δένδιας επικαλείται το άρθρο αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ! Τροχιά ρήξης με Μητσοτάκη

Μπράβο στο Ν. Δένδια.  Αυτονομείται από τον Κ. Μητσοτάκη και επικαλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης κατά της Τουρκίας Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός...

Ενόχλησή του Μαξίμου για τις αντιτουρκικές δράσεις του Νίκου Δένδια!

Ο καταιγισμός ενεργειών του Νίκου Δένδια με διεθνείς παρεμβάσεις και πίεση για μέτρα κατά της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου. Αποδεικνύει...