Εξεταστική για την υπόθεση Siemens: Τα σημερινά τεκταινόμενα, η ανάλυση αύριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σσΟ: Έχουν βγει σοβαρές αποκαλύψεις και φαίνεται ότι η εξεταστική είναι σε καλό δρόμο. Καλός μαέστρος ο Βαλυράκης, πολύ διαβασμένος ο Καμμένος. Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλώ να προσέλθει στην Αίθουσα ο κύριος μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς)
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας, το επίθετο σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ονομάζομαι Γεώργιος Ιωαννίδης, είμαι Διευθύνων Σύμβουλος στη ROM TELECOM. Πριν γίνω σύμβουλος στη ROM TELECOM την 1/2/2007 ήμουν για επτά χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΤΕnet και τα τελευταία δυόμισι χρόνια αυτής της πορείας ήμουν ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Τεχνικών Θεμάτων του ΟΤΕ. Πιο πριν ήμουν Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της COSMOTE για δυόμισι χρόνια και πιο πριν ήμουν Διευθυντής Συστημάτων Μεταγωγής και Λογισμικού Δικτύου για την VODAFONΕ και την PANAFON τότε και πιο πριν ήμουν δεκαεπτά χρόνια στον ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας έχουν μπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο περιοριστικά μέτρα, σας έχει ασκηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο δίωξη σε σχέση με τη υπόθεση που εμείς διερευνούμε, δηλαδή την 8002 Σύμβαση Ψηφιακών Παροχών SIEMENS στον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Με την 8002 όχι. Έχω όμως μία υπόθεση, μία ήταν η χθεσινή για ένα θέμα προσωπικού στον δορυφορικό σταθμό της Νεμέας άσχετη με αυτή τη σύμβαση και έχω και μία άλλη που είναι σχετική με την τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ, η οποία δεν εντάσσεται στην 8002.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκεί είστε κατηγορούμενος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είμαι κατηγορούμενος από έναν πρώην συνάδελφο του ΟΤΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από ποιόν; 
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από τον κ. Μπαριτάκη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εφόσον είστε κατηγορούμενος, δεν θα ορκιστείτε, διότι ενδεχομένως οι απαντήσεις σας να έχουν να κάνουν και με αυτήν την υπόθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα ήθελα να ορκιστώ, διότι δεν έχω τέτοιο πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ απλώς είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για τα δικαιώματά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Εγώ θέλω να ορκιστώ, γιατί ό,τι θα πω είναι αλήθεια. Εξάλλου, δεν θα πω τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι που λένε τα έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα πείτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτά που λένε τα έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δεν κάνουμε διαπραγμάτευση. Αντιλαμβάνεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ θα μιλήσω με βάση τα έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, παρακαλώ συνεπώς να δώσετε τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δεκαπέντε λεπτά για να μας δώσετε την εικόνα που εσείς νομίζετε ότι πρέπει να έχουμε και για την τεχνική συντήρηση, όπως την είπατε και για την 8002. Φτάνουν δεκαπέντε λεπτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κατ’ αρχήν για την 8002 εγώ δεν ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι ξέρετε. Φθάνουν δεκαπέντε λεπτά; Θα σας ρωτήσουμε μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα ήθελα λίγο παραπάνω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για τη Ρουμανία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, και για τη Ρουμανία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ευχαρίστως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξάλλου δεν περιορίζονται οι ερωτήσεις των κυρίων Βουλευτών.
Κύριε μάρτυς, σας φθάνουν δεκαπέντε λεπτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα ήθελα λίγο περισσότερο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας δίνω κατ’ αρχήν είκοσι λεπτά και αν χρειαστείτε, θα σας δώσω παραπάνω χρόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Αφού σας είπα ποιος είμαι, την 1/9/2004 μου ανατίθεται παράλληλα με τα καθήκοντά μου του Διευθύνοντος της ΟΤΕnet να αναλάβω και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του ΟΤΕ μετά από την απομάκρυνση από αυτήν τη θέση του κ. Χρήστου Μαλαπάνη. Η θέση του κ. Μαλαπάνη σπάει σε δύο, γίνεται Γενική Διεύθυνση Περιφερειών, την οποία την παίρνει ο κ. Καραγιώργος και  Γενική Διεύθυνση αρχικά Τεχνικών Θεμάτων και εν συνεχεία όπως ονομάστηκε Τεχνολογίας, την οποία παίρνω εγώ.
Οι τρεις στόχοι που μου τίθενται είναι: Να κλείσω την εκκρεμότητα των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης, να προχωρήσω την υπόθεση της ευρυζωνικότητας που εκείνη την εποχή ήταν διαθέσιμες μόνο 40.000 πόρτες και να φροντίσω τα θέματα ποιότητας του δικτύου, όπου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αν θυμάστε, η μισή Ελλάδα είχε κοπεί και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένα κέντρο στην Κηφισιά είχε επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας και ήταν μία σοβαρή υπόθεση.
PM
(1GM)
Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να πω δυο λόγια για το τι είναι η τεχνική υποστήριξη. Η τεχνική υποστήριξη είναι η υπηρεσία που παίρνει ο οποιοσδήποτε πελάτης από τον πάροχο της υπηρεσίας, δηλαδή από τον πάροχο από τον οποίο αγοράζει τα μηχανήματα που μπορεί να είναι από ένα φωτοτυπικό έως ένα σύνθετο τηλεπικοινωνιακό σύστημα. Αγοράζει παράλληλα και ετήσια φροντίδα για το μηχάνημα αυτό. Η τεχνική συντήρηση έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι οι βασικές υπηρεσίες οι οποίες είναι ένα πάγιο ποσό καθ’ όσον αυτό που αγοράζεις είναι η διαθεσιμότητα του παρόχου, δηλαδή η εταιρεία δεσμεύεται ότι όποια στιγμή τον καλέσεις θα είναι διαθέσιμος να σου παράσχει αυτές τις υπηρεσίες. Αντίστοιχη περίπτωση είναι η ΕΛΠΑ από την οποία όλοι έχετε εμπειρία. «Κλείνετε» την ΕΛΠΑ και δίνετε ένα ποσό, χωρίς αυτό να σχετίζεται από το πόσες φορές θα σας επισκεφθεί η ΕΛΠΑ ή πόσες φορές θα χαλάσει το αυτοκίνητό σας. Μία να χαλάσει, δέκα να χαλάσει ή εκατό να χαλάσει, το ετήσιο ποσό που δίνετε στην ΕΛΠΑ είναι σταθερό. Το ίδιο ισχύει και στην τεχνική υποστήριξη. Υπάρχουν και υπηρεσίες κατά παραγγελία οι οποίες συνήθως δεν υπερβαίνουν ένα 5%, 10% ή 15% του συνολικού τιμήματος, δηλαδή υπάρχει ένα τίμημα το οποίο είναι γενικό και ένα άλλο που είναι κατά παραγγελία και συνήθως αυτά σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες που παίρνει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος από τον πάροχο του εξοπλισμού και της τεχνικής υπηρεσίας. Οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης συνήθως υπολογίζονται ως ποσοστό της αξίας κτήσης. Άλλη μέθοδος είναι να υπολογίσεις τους πόρους του δικτύου και από κοινού να συμφωνήσεις με την εταιρεία πόσοι είναι οι πόροι του δικτύου και να πεις ότι ανά πόρο η τεχνική υποστήριξη θα είναι τόσα ευρώ ή τόσα δολάρια.
Στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων το ποσοστό επί της αξίας κτήσης συνήθως υπολογίζεται ανάλογα με τον τύπο των εγκαταστάσεων και τις υπηρεσίες που παρέχονται, δηλαδή αν η υπηρεσία που παρέχεται είναι πέντε μέρες επί οκτώ ώρες ή αν είναι είκοσι τέσσερις ώρες επί επτά μέρες. Αυτό προφανώς αλλάζει το τίμημα, αν είναι παρέμβαση στον τόπο του προβλήματος εντός δύο ωρών ή εντός τεσσάρων ωρών ή όποτε θα μπορέσει η εταιρεία. Όλα αυτά σχετίζονται με την τιμή της τεχνικής υποστήριξης. Σε λίγο μπορεί να χρειαστεί να πω λίγο περισσότερα για το θέμα αυτό.
Στις 14/9/2004 και κατά τη διάρκεια του συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης στο οποίο παρίστανται τέσσερις διευθυντές, αναθέτω το έργο αυτό στη Διεύθυνση του κυρίου Μπαριτάκη. Όπως είχα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο, του είπα ότι εγώ διαφωνούσα να κάνω ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής και ότι το θέμα έπρεπε να λυθεί απ’ αυτήν. Αυτό ακριβώς είπα και στον κύριο Μπαριτάκη και, όπως είναι γραμμένα στα Πρακτικά της 14ης Σεπτεμβρίου του συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης, του ανατίθεται εκείνη τη μέρα αυτό το έργο. Ο κύριος Μπαριτάκης στις 20 Σεπτεμβρίου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το έργο της διαπραγμάτευσης των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης με τους τρεις προμηθευτές, INTRACOM, SIEMENS και AΝCO.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποια διάταξη του κανονισμού του Ο.Τ.Ε. προβλέπεται διαπραγμάτευση, κύριε Διευθυντά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το θέμα της τεχνικής υποστήριξης δεν εντάσσεται μέσα στο γενικό κανονισμό προμηθειών. Πιθανώς όσοι είστε δικηγόροι να το ξέρετε. Είναι οι περιπτώσεις όπου ο προμηθευτής και ο αγοράζων είναι μοναδικοί. Αυτό λέγεται στη διεθνή ορολογία διμερές μονοπώλιο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις όταν έχεις έναν δεν έχεις επιλογή, δηλαδή δεν μπορείς να πας να πάρεις το μηχάνημα που αγοράζεις από την ERICSSON, δεν μπορείς να το δώσεις εάν δεν υπάρχει βέβαια και σύμφωνη γνώμη του άλλου για να το συντηρήσει. Όσον αφορά το λογισμικό της εταιρείας, εκεί είναι που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα διότι είναι ιδιοκτησία, μπαίνουν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε. Υπήρχε διάταξη του 3326 του ευρωπαϊκού μνημονίου τιμοποιήσεων που έλεγε ότι είναι μοναδικοί προμηθευτές ή εσείς σκεφτήκατε ότι είναι μοναδικοί προμηθευτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, εγώ δεν σκέφτηκα ότι είναι μοναδικοί προμηθευτές. Θα σας απαντήσω. Το σύστημα που έχει η SIEMENS π.χ. στη μετάδοση, το HDH σύστημα της SIEMENS, δεν μπορεί να το συντηρήσει η ERICSSON χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της SIEMENS. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα διότι, όπως είπαμε, υπάρχουν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι εταιρείες αυτές ανταγωνίζονται πάρα πολύ σκληρά μεταξύ τους. Τώρα, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια αρχίζουν να υπάρχουν συμφωνίες κατά τις οποίες ο ένας δέχεται να δώσει ένα κομμάτι, δηλαδή τις απλές εργασίες οι οποίες είναι περισσότερο χειρωνακτικές και εποπτικές, όχι όμως της παρέμβασης στο λογισμικό. Η παρέμβαση στο λογισμικό πάντα παραμένει σ’ αυτόν που έχει κατασκευάσει το λογισμικό.
Του αναθέσαμε λοιπόν το καθήκον. Στις 20 του μήνα ο κύριος Μπαριτάκης έρχεται με μία επιστολή και λέει ότι υπάρχει μία Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου που πρέπει να ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα. Δεν μου γράφει τίποτα περί γενικού κανονισμού προσωπικού, παρόλο που αργότερα, μετά από έξι μήνες, έθεσε ένα θέμα γενικού κανονισμού προσωπικού. Σε όλη τη διαδικασία και την πορεία αυτής της υπόθεσης όσο ήταν στη θέση του δεν έθεσε ποτέ το θέμα του γενικού κανονισμού όχι προσωπικού αλλά προμηθειών.
Όταν στις 20 του μήνα θέτει το θέμα αυτό, ότι δηλαδή αυτό είναι θέμα της Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου, εγώ θέτω το θέμα στον Πρόεδρο κύριο Βουρλούμη και τον ερωτώ αν όντως έχει έτσι και τι θα πρέπει να κάνουμε. Η απάντηση του κυρίου Βουρλούμη είναι ότι εμείς του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είμαστε γνώστες του θέματος, δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά ζητήματα, δεν μπορούμε να το χειριστούμε και να προχωρήσει ο κύριος Μπαριτάκης, οπότε πάνω στην επιστολή του κυρίου Μπαριτάκη γράφει και χειρόγραφα «να προχωρήσει ο κύριος Μπαριτάκης». Έτσι ξεκινά η διαδικασία. Η πρώτη συνάντηση που κάνει ο κύριος Μπαριτάκης είναι με τη SIEMENS στις 4/10, μετά είναι στις 13/10 με την INTRACOM και περίπου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι πληροφορίες που αντλώ τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τον ίδιο είναι ότι η συζήτηση προχωράει κανονικά και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και ότι αυτή τη φορά μάλλον θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποιο έτος μιλάμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Για το 2004. Στις 5/11 όμως μου τηλεφωνεί η SIEMENS και μου λέει: «Γιατί μας κοροϊδεύετε εφόσον επανέρχεστε στα παλιά ποσά που λέγατε;». Εννοεί τα παλιά ποσά της εποχής του κυρίου Μαλαπάνη όπου εκεί είχε προκύψει διαφωνία μεταξύ των κυρίων Μαλαπάνη-Γεωργίτση από τη μία μεριά και του κυρίου Μπαριτάκη και της υπηρεσίας του από την άλλη. Τότε τηλεφώνησα στον κύριο Μπαριτάκη. Μάλιστα το τηλεφώνημά μας ήταν κάπως έντονο διότι εγώ του είπα: «Κύριε Μπαριτάκη, εφόσον έχετε δυσκολία θα πρέπει πρώτα να με ενημερώσετε και αν δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, τότε καλύτερα να πείτε ευθέως ότι δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα διότι εγώ δεν σας είπα να μου δημιουργήσετε το πρόβλημα, αλλά να μου λύσετε το πρόβλημα και σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λέει ευθέως ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
(SX)
(1PM)
Παρόλα αυτά, τον καλώ στο γραφείο μου και τον περιμένω να έρθει. Και ενημερώνω τη SIEMENS.
Σε εκείνη τη συνάντηση καλώ τον κ. Μπαριτάκη και όλη του την ομάδα, πλην του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος την ώρα που έμπαινε, γυρνάει και μου λέει: Εγώ συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης δεν υπογράφω. Τον ρωτάω αν χειρίζεται τα θέματα της SIEMENS, και μου λέει: Όχι, χειρίζομαι τα θέματα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Και τότε του λέω: Όταν είναι να συζητήσουμε ξεχωριστά το θέμα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, θα σας καλέσω, κύριε Κωνσταντινόπουλε. Άρα, δεν συμμετέχει εκείνος.
Με όλους τους υπόλοιπους γίνεται η εξής στιχομυθία: Τους λέω ότι εμένα δεν με απασχολεί το τίμημα. Αυτό που θέλω είναι να ξέρω ότι η ομάδα αυτή γνωρίζει τι ακριβώς ζητάμε, θέτει ένα νούμερο, το οποίο μπορούμε να το δικαιολογήσουμε κι αν οι εταιρείες δεν το δέχονται, όταν θα πάμε στα δικαστήρια, να νιώθουμε ασφαλείς ότι μπορούμε να κερδίσουμε.
Στη συζήτηση επάνω, το 26,5 που είχαν υπολογίσει δεν τοποθετούνται ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε στο δικαστήριο και να κερδίσουμε.
Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μπαριτάκης τοποθετείται και λέει: Εγώ μπορώ να δεχθώ τα 40.000.000 που ήταν και ο προϋπολογισμός για το 2003 και το 2004: 15.000.000 για το 2003 και 25.000.000 για το 2004. Σύνολο, 40.000.000. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που άκουσα εγώ τον αριθμό «σαράντα» κι εκεί ήταν που έμαθα ότι είχαν προϋπολογιστεί από τις προηγούμενες χρονιές.
Τότε, μπροστά σε όλους –αυτό το έχει μαρτυρήσει και στην ανακρίτρια ο κ. Ψαλίδας, που ήταν παρών και ίσως θα μπορούσατε να τον καλέσετε να σας το επιβεβαιώσει κι εκείνος- καλώ τηλεφωνικά τον κ. Δεληγιάννη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Μάλιστα, προηγουμένως ρώτησα: Αυτά τα σαράντα πώς πάνε, Νικήτα; Και η πρότασή του ήταν να δώσουμε περίπου είκοσι ένα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, περίπου δεκαοκτώ στη SIEMENS -και θα γινόταν μετά καλύτερη ανάλυση- και γύρω στα δύο στην ANCO. Καλώ, λοιπόν, στο τηλέφωνο τον κ. Δεληγιάννη, τότε, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και του λέω –του το λέω, μάλιστα, στα αγγλικά- «take it or leave it».
Στη συνέχεια, επειδή η SIEMENS είχε ήδη έρθει στο κτίριο, καλώ μέσα στο γραφείο τη SIEMENS και μπροστά σε όλους, λέω και σε αυτούς το ίδιο ποσό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος ήταν από  μέρους της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Μαυρίδης με κάποιον άλλο κύριο, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι.
Στη συνέχεια ζητώ από τον κ. Μπαριτάκη να μου φτιάξει μία εισήγηση με βάση αυτά που συμφωνήσαμε στις 5/11. Αντί εισηγήσεως έρχεται με κάποιο ενημερωτικό. Το ενημερωτικό, το γνωστό, που απ’ ό,τι φαντάζομαι ξέρετε, της 8/11.
Στο ενημερωτικό της 8/11, επειδή έχω ακούσει κι επειδή έχει καταθέσει πολλές φορές και λέει, η εισήγησή μου ήταν 26,5, πουθενά μέσα στο ενημερωτικό, στο κείμενο, δεν υπάρχει το ποσό των 26,5 εκατομμυρίων. Σε κανένα σημείο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας τα αφήσετε αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Όλα είναι για εσάς.
Παρουσιάζεται και λέει ότι ως τελικό key – διαπραγματευτική πρόταση κατετέθη σε αυτούς, η οποία δεν έγινε δεκτή. Και αναφέρεται στον πίνακα 4. Λέει: Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης αφού έλαβε υπόψη της όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, κατέθεσε στους προμηθευτές την τελική της πρόταση, όπως αναλύεται στον συνημμένο πίνακα 4.
Βεβαίως, υπάρχει και μία παράγραφος η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και λέει: Από την έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες μας, δεν προκύπτουν στοιχεία που να αιτιολογούν την παροχή τεχνικής υποστήριξης, όπως την επικαλούνται οι προμηθευτές, για το σύνολο των εγκατεστημένων συστημάτων.
Αυτή είναι μία παράγραφος που σηκώνει πολύ νερό, διότι εάν τη δούμε στην κυριολεξία της, μπορεί να σημαίνει ότι κανένα ποσό, ούτε 26,5 ούτε 16,5 ούτε 5, ούτε 1.
Παραπέρα λέει: Οι προμηθευτές δεν απεδέχθησαν την πρόταση της Υπηρεσίας και κατέθεσαν αντιπρόταση. Η μεν SIEMENS τριάντα, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ τριάντα πέντε για τα δύο έτη, με το σκεπτικό τα 40.000.000 ευρώ να χρεωθούν στα έτη 2003 και 2004 –είκοσι και είκοσι- και τα υπόλοιπα στις επόμενες χρήσης, 2005, 2006 και 2007.
Και συνεχίζει: Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης θεωρεί ότι το ποσό των 40.000.000 ευρώ για τα δύο έτη, χωρίς ουρές –δηλαδή, να μην πάει τίποτα για τα επόμενα χρόνια- που προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των ετών 2003, 2004, δηλαδή 15.000.000 και 25.000.000 ευρώ αντίστοιχα, προσεγγίζει τη λύση του προβλήματος. Αδυνατεί, όμως, να το αιτιολογήσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.
Επιπλέον, η ρύθμιση αυτή ξεφεύγει από τις δικές της αρμοδιότητες, λαμβανομένου υπόψη του ύψους του ποσού που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. του ΟΤΕ.
Θεωρούμε ότι στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν οι ενέργειές μας στην εντολή που μας δόθηκε και δηλώνουμε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των δικών μας ευθυνών, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για τη λύση αυτού του προβλήματος κλπ.
Σε αυτό το κείμενο από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα 26,5 εκατομμύρια του πίνακος, είναι αποτέλεσμα έρευνας και ότι προκύπτουν κατόπιν κάποιας έρευνας.
Παράλληλα, ο πρόχειρος αυτός πίνακας –διότι είναι πρόχειρος, όταν θα σας τον αφήσω, θα τον δείτε- βγάζει ένα νούμερο, θα τολμούσα να το πω «καρφωτό», για το 2003 και στη συνέχεια το πολλαπλασιάζει επί δύο για το 2004. Τα δίκτυα, όμως, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δεν μένουν σταθερά. Το ένα έτος από το άλλο έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν μπορείς να πεις ότι το ένα έτος δίνω αυτό, το άλλο έτος δίνω εκείνο. Εξάλλου, στους δικούς τους προϋπολογισμούς, που έκαναν, δεκαπέντε λένε για το 2003 και είκοσι πέντε για το 2004. Και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Ότι το δίκτυο μεγαλώνει.
Συνεχίζουμε. Τα 40.000.000 ορίζονται ως λύση του προβλήματος. Δεν υπάρχει τοποθέτηση ούτε ουδέτερη ούτε αρνητική προς τα 40.000.000.
Κι έρχομαι και ρωτάω: Πώς, λοιπόν, ένα ποσό που αποτελεί λύση του προβλήματος, στη συνέχεια, όταν το υιοθετώ εγώ και το Δ.Σ., γίνεται απιστία; Μπορεί να είναι η λύση και ταυτόχρονα απιστία;
Εάν πίστευε ότι το 26,5 ήταν η λύση, γιατί δεν έγραφε στην εισήγησή του 26,5 και μόνο 26,5 και να έλεγε, εάν αυτά δεν γίνονται αποδεκτά, τότε θα πρέπει να πάμε στα δικαστήρια;
Πάμε παρακάτω: Τι σημαίνει, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει; Σε προφορική συνεννόηση γύρισε και μου είπε,  Γιώργο, δεν είμαστε καλά οργανωμένοι –και αυτό φαίνεται στη συνέχεια και από έγγραφα- και δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε όλα τα στοιχεία.
Εδώ θα πω το εξής: Όπως σας εξήγησα προηγουμένως, στην τεχνική υποστήριξη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας καταθέσετε τα έγγραφα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όλα είναι δικά σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να λέτε το έγγραφο που καταθέτετε, για να μπαίνει στην Επιτροπή, αν έχετε την καλοσύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή μιλάω για το έγγραφο της 8/11/2004. Σε λίγο, όμως, θα σας πω και για τα άλλα. Πάντως, και το πρώτο του κ. Βουρλούμη, που το λέει χειρόγραφα, να ασχοληθεί με την υπόθεση, θα σας το αφήσω. Μπορώ να σας αφήσω και τα Πρακτικά της Γενικής Διεύθυνσης όπου λέμε ότι στις 14/9 αναλαμβάνει ο κ. Μπαριτάκης.
Συνεχίζω όμως: Στα απλά ελληνικά, ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, δεν μπορεί να το αιτιολογήσει, σημαίνει, δεν μπορώ να το αποδείξω, γιατί δεν γνωρίζω, γιατί δεν διατηρούσα βιβλία, γιατί δεν είχα τα αρχεία, γιατί δεν είχα διαδικασία για να παρακολουθώ αυτά τα πράγματα.
Όπως, όμως, είπα προηγουμένως, τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης δεν τις μετράμε με επισκέψεις. Μόνο το 10%, 15%, 5% είναι αυτά που σχετίζονται με επισκέψεις, οι οποίες είναι συνήθως συμβουλευτικού χαρακτήρα. Αυτό που πληρώνεις στις Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης είναι η διαθεσιμότητα του παρόχου των εγκαταστάσεων να έρθει. Και «διαθεσιμότητα» σημαίνει πολλά πράγματα.
(TS)
(1 SX )
Σημαίνει να έχεις ένα κέντρο δοκιμών, όπου για παράδειγμα, πριν αλλάξεις το λογισμικό μίας εγκατάστασης, βάζεις το νέο λογισμικό, δοκιμάζεις το νέο λογισμικό σε συνθήκες ελεγχόμενες και πριν το φορτώσεις μέσα σε ένα ψηφιακό κέντρο ή σε μία άλλη εγκατάσταση, διαπιστώνεις εάν αυτό πράγματι λειτουργεί σωστά σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης που φτιάχνεις.
Και τι σημαίνει προσομοίωση; Ένας κόμβος του Ο.Τ.Ε. συνδέεται με άλλους κόμβους του Ο.Τ.Ε., αλλά συνδέεται και με κόμβους της Vodafone, συνδέεται και με κόμβους της Cosmote, συνδέεται και με κόμβους της Wind, συνδέεται και με διεθνή κέντρα και προσομοιώνεις μέσα σε ένα εργαστήριο αυτό το περιβάλλον. Εκεί φορτώνεις το νέο λογισμικό, εκεί το δοκιμάζεις και στη συνέχεια λες: «Παίζει καλά», «Δεν παίζει καλά», δοκιμάζοντας όλες τις λειτουργίες, δηλαδή τις απλές κλήσεις, κοιτάζεις να δεις εάν κρατά σωστά στοιχεία για τους λογαριασμούς κ.λ.π.
Αυτά είναι τα κόστη της τεχνικής υποστήριξης, τα οποία πληρώνει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος με το λεγόμενο «βασικό τίμημα», το οποίο είναι κάτι σταθερό.
Πέρα, όμως, από το έγγραφο αυτό, που όπως είπαμε θα σας το δώσω, υπάρχει και ένα e-mail για το οποίο ο κ. Μπαριτάκης ποτέ δεν μιλάει. Όταν μου έφερε αυτή την εισήγηση που είπε ότι προσεγγίζει τη λύση του προβλήματος, ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκα, παρόλο που ήταν μία πρόοδος. Του είπα: «Κοίταξε, Νικήτα, επειδή θα πάω εγώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, θέλω να μου γράψεις ένα σχέδιο εισήγησης πάνω στο οποίο θα στηριχθώ για να κάνω τη δική μου εισήγηση».
Αυτό έγινε γύρω στις 11 Νοεμβρίου. Περνά όλος ο Νοέμβριος, μπαίνουμε στο Δεκέμβριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ορισμένο να γίνει στις 17 Δεκεμβρίου. Φθάνουμε στις 10  Δεκεμβρίου και ακόμη εγώ δεν έχω το σχέδιο εισήγησης από τον κ. Μπαριτάκη, οπότε αρχίζω και τον πιέζω όλο και περισσότερο. Μου υπόσχεται ότι τη Δευτέρα στις 13 θα μου το φέρει.
Τη Δευτέρα στις 13 ο κ. Μπαριτάκης μού φέρνει ένα non paper, χωρίς να υπάρχει η διεύθυνσή του επάνω, χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του από κάτω και γραμμένο ωσάν να το γράφω εγώ. Για να πω την αλήθεια, προβληματίστηκα, γιατί σκέφτηκα «γιατί αυτός μου το φέρνει έτσι». Εκείνη τη στιγμή η σκέψη μου ήταν ότι μάλλον είναι ευθυνόφοβος και με δεδομένο ότι μου είχε πει, όταν συζητάγαμε τα 40 και τα 26,5: «Εγώ σας έφερα τα 40 για να σας βοηθήσω να βρείτε τη λύση, αλλά από την άλλη μεριά, επειδή επί δύο χρόνια έπαιρνα μία θέση που κυμαινόταν από τα 22 μέχρι τα 29, 30, δεν μπορώ τώρα ξαφνικά να έρθω και να πω ευθέως 40, γι’ αυτό έχω αυτή τη διφορούμενη στάση».
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι σε κάποιο βαθμό ευθυνόφοβος και γι’ αυτό το λόγο μού ετοιμάζει αυτή την εισήγηση με αυτό τον τρόπο. Παρόλα αυτά του λέω: «Στείλε μου τη σε παρακαλώ με ένα e-mail, ώστε να μπορέσω να την έχω ηλεκτρονικά και να την επεξεργαστώ». Ενώ του το είπα στις 13, μου το στέλνει στις 15 Δεκεμβρίου και μάλιστα μέσω της ιδιαιτέρας του κ. Γιάννου Σοφίας, στο e-mail μου στην ΟΤΕΝΕΤ, στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΤΕΝΕΤ (Manager[email protected]).
Βέβαια, αργότερα, όταν προέκυψαν τα ζητήματα, έβαλα τη Διεύθυνση Πληροφορικής να ανιχνεύσει το δίκτυο και βρέθηκε ότι προηγουμένως η ιδιαιτέρα του το είχε στείλει στον ίδιο, προφανώς ο ίδιος το είχε δει –φαίνεται το όνομά του εδώ πέρα- και στη συνέχεια μου το έστειλαν, αφού το είχε ελέγξει.
Στο σύντομο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Δηλαδή μας λέτε ότι ανοίξατε της I.P address με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς άδεια εισαγγελέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, αυτό το πράγμα ήταν μέσα στη λειτουργία του δικτύου. Η Διεύθυνση Πληροφορικής πάντοτε μπορεί και βλέπει τι  γίνεται, μεταξύ ποιών και ποιών πηγαίνει μέσα στο εσωτερικό δίκτυο, δεν βγήκαμε εκτός του εσωτερικού δικτύου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ κάτι. Χρησιμοποιήσατε τη θέση σας στον Ο.Τ.Ε. και την πρόσβαση που είχατε στο reconisation of I.P address για να δείτε σε ποιον ανήκει η I.P address;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν είχα δική μου θέση. Εγώ δεν έκανα τον έλεγχο. Ζήτησα από τη Διεύθυνση Πληροφορικής να ξέρω εάν αυτό το έγγραφο ανταλλάχτηκε και βρήκαν –όχι από I.P addresses- κανονικά –εδώ θα το δείτε. Δεν φαίνονται I.P addresses εδώ πέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τι φαίνονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Φαίνεται ότι η κα Γιάννου το στέλνει στον κ. Μπαριτάκη στο e-mail.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν υπάρχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ..διότι από τη στιγμή που στέλεχος του Ο.Τ.Ε. που έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα του λογισμικού και την ανίχνευση ηλεκτρονικών ιχνών, χρησιμοποιεί τη θέση αυτή και δίνει εντολή, όπως ο ίδιος ο μάρτυς είπε, προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής να ανιχνευτεί το αποτύπωμα το ηλεκτρονικό και η προέλευση e-mail, πρόκειται περί ουσιαστικής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Και αυτή η υπόθεση θα πρέπει να σταλεί άμεσα στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.
Επίσης, να διευρυνθεί κατά πόσον η Διεύθυνση Προγραμματισμού του Ο.Τ.Ε. χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία και ουσιαστικά η κατοχή των κλειδαρίθμων για να ανιχνεύουν προσωπικές τους υποθέσεις για να δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν, είτε ποινικές είτε κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είτε και αστικές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αυτό το λέω, γιατί κάποιοι με ενημέρωσαν ότι στον Ο.Τ.Ε. προχθές το πρωί, μετά την εξέτασή του, ο κ. Βουρλούμης –δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια, ανώνυμο τηλέφωνο πήρα- προσπαθούσε να ανακαλύψει I.P addresses δικές μου, όπως επίσης και να έχει πρόσβαση στον τηλεφωνικό μου αριθμό 697*******, στο κινητό μου τηλέφωνο, για να δει με ποιους συνεννοούμουν. Αυτή ήταν, φαίνεται, η τακτική στελεχών τότε.
Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, και ζητώ και την προστασία της Επιτροπής προς όλα τα μέλη της Επιτροπής. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της Επιτροπής που βγάλαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δεν απαντάτε εκεί.
Κύριε συνάδελφε, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Πράγματι, αυτό το θέμα που βάζετε, είναι πολύ σημαντικό. Με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Στενογραφικής Υπηρεσίας θα προωθηθεί για τα περαιτέρω.
Κύριε μάρτυς, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν απαντάω σε κανέναν. Εγώ σας διαβάζω το e-mail..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς απαντάτε σε ερωτήσεις που διατυπώνονται.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Εγώ λέω ότι η κα Γιάννου Σοφία μάς έδειξε το e-mail της. Και εδώ είναι γραμμένο, φαίνεται το e-mail από την κα Γιάννου Σοφία στον κ. Μπαριτάκη. Ούτε I.P addresses υπάρχουν, ούτε άλλα. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε θέμα, χωρίς να υπάρχει, αυτό είναι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δημιουργούμε θέμα, κύριε, γιατί εάν έχετε τη διεύθυνση του e-mail, δεν χρειάζεται να δώσετε εντολή στη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Ο.Τ.Ε. για να δείτε από ποιον προέρχεται το e-mail. Αυτό γίνεται μόνο όταν θέλετε να ανιχνεύσετε ηλεκτρονικό ίχνος. Εάν είχατε e-mail επώνυμο, σημαίνει ότι είχατε και τη διεύθυνση του αποστολέα. Όταν δίνετε εντολή να ανιχνευτεί από την υπηρεσία που αναφέρατε προηγουμένως, σημαίνει ότι δεν είχατε το επώνυμο e-mail, αλλά προσπαθούσατε να ανακαλύψετε ηλεκτρονικό ίχνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, όμως, να σταματήσει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.
Κύριε μάρτυς, συνεχίστε την παρουσίασή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Εδώ το έγγραφο τα δείχνει όλα, δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα το καταθέσετε το έγγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα το δείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι μόνο θα το δούμε. Θα το καταθέσετε και για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα το καταθέσω και για τα Πρακτικά.
Στο έγγραφο αυτό ο κ. Μπαριτάκης προτείνει για τη Siemens 18 εκατομμύρια, για την Intracom 21 εκατομμύρια, για την Anco 2 εκατομμύρια. Στη συνέχεια, όταν βλέπω για την Anco 2 εκατομμύρια και διαιρώ με την αξία κτήσης, βλέπω ότι της Anco το ποσό είναι αναντίστοιχα μεγάλο.
Εν τω μεταξύ έχει ενημερωθεί ο κ. Δελακούρας της Anco για τα 2 εκατομμύρια και τους τηλεφωνώ και λέω: «Θέλω να κάνουμε μία τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον κ. Μπαριτάκη που έβαλε τα 2 εκατομμύρια και στη συνέχεια να καταλήξουμε σε μικρότερο ποσό».
Κάνουμε, λοιπόν, μία τηλεφωνική συνδιάλεξη ο κ. Δελακούρας, ο κ. Μπαριτάκης και εγώ. Εγώ προτείνω τα 2 εκατομμύρια να γίνουν 1,2 εκατομμύρια, ο κ. Δελακούρας επιμένει ότι 1,2 εκατομμύρια είναι πολύ χαμηλά. Ρωτάω τον Νικήτα από τηλεφώνου -παρεμπιμπόντως ο κ. Δελακούρας αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιο είναι το μικρό όνομα του κ. Δελακούρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Χαράλαμπος Δελακούρας. Ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anco.
Κάνουμε αυτή την τηλεφωνική συνδιάλεξη και καταλήγουμε οι τρεις μαζί στο 1,6 εκατομμύριο για την Anco. Και αυτό το ποσό μπαίνει στη συνέχεια στη δική μου εισήγηση που κάνω προς το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε αυτό το e-mail του κ. Μπαριτάκη βλέπουμε που λέει ποιες υπηρεσίες δόθηκαν από την Intracom, από τη Siemens, από την Anco. Γενικά, βέβαια, είναι ένα φτωχό έγγραφο, έχει όμως ενδιαφέρον, διότι παρουσιάζει πώς ξεκίνησαν τα αρχικά ποσά κατ’ έτος 2003 για την κάθε μία εταιρεία (Intracom, Siemens, Anco) για το έτος 2004 και πώς κατέληξαν σταδιακά στο τελικό ποσό, δείχνει δηλαδή την εξέλιξη του αρχικού ποσού που ήταν αρκετά υψηλό, πώς κατέβηκε.
(ML)


(1TS)
Αυτό όμως δεν είναι η δεύτερη μοναδική φορά στην οποία ο κ. Μπαριτάκης μιλάει για τα 40 εκατομμύρια, αλλά συμφωνεί για τα 40 στο έγγραφο του στις 21 Δεκεμβρίου που στέλνει σε εμένα. Λέει λοιπόν: «Θεωρώ ότι τα τιμήματα που συμφωνήθηκαν με τους προμηθευτές προσεγγίζουν τη λύση του προβλήματος, όπως ρητά αναφέρουμε στο ενημερωτικό σημείωμά μας. Υπάρχει όμως η αδυναμία αιτιολόγησης των συνολικών ποσών από τις υπηρεσίες μας, αποτέλεσμα της έρευνας που ζητήσατε και έγινε, γεγονός που σας είναι γνωστό. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου θεωρώ ότι καλύπτει αυτή την εκκρεμότητα».
Πρώτα απ’ όλα ξανασυμφωνεί με τα 40 εκατομμύρια. Μιλάει βέβαια για μια έρευνα την οποία την έχει κάνει μόνο σε δυο συστήματα από τα έντεκα. Το δίκτυο απαρτίζεται από πάρα πολλά συστήματα, η τεχνική υποστήριξη αφορούσε έντεκα συστήματα. Στην επιστολή που έστειλαν οι υπηρεσίες του κ. Μπαριτάκη στις 5.12.2004 λένε «Παρακαλούμε όπως το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από τις 12.10.2004, να μας γνωρίσετε αναλυτικά κλήση σας για παροχή τεχνικής υποστήριξης από τους προμηθευτές οίκους για προβλήματα λειτουργίας και όχι εγκατάστασης των συστημάτων μετάδοσης και δικτύου πρόσβασης». Δυο δηλαδή συστήματα, το σύστημα μετάδοσης και το σύστημα δίκτυο πρόσβασης. Και εκεί ζητάει να δοθούν ημερομηνίες, πότε κλήθηκε ο οίκος κ.λπ.
Παράλληλα στο ίδιο χαρτί δέχεται ότι έστειλε το email και λέει «μου ζητήσατε να σας βοηθήσω στη διαμόρφωση της εισήγησής σας και το έκανα δίνοντας σας non paper, με βάση τις οδηγίες που μου δώσατε». Δεν μπορώ να φανταστώ να του λέω εγώ να μου κάνει non paper, για μια εισήγηση που θα πήγαινε στο διοικητικό συμβούλιο. Λέει: «Ζητήσατε το non paper να σας σταλεί και στο email και το έκανα γιατί δεν είχα τίποτα να κρύψω». Αυτό λοιπόν είναι το τρίτο έγγραφο του κ. Μπαριτάκη στις 21.12.2004. Πίσω από αυτό έχω το έγγραφο της 5.10.2004 που ζητάνε από τις περιφέρειες να στείλουν πληροφορίες για τεχνική υποστήριξη για δυο συστήματα. Σημειωτέον αυτά τα δυο συστήματα είναι το 13,4% της αξίας των 26,5 εκατομμυρίων που υπολογίζει ο ίδιος ο κ. Μπαριτάκης. Δηλαδή δεν πιάνει το σύνολο των 26,5 εκατομμυρίων. Λέει βέβαια, όπως είπαμε, ότι αυτός δεν μπορεί να τα αιτιολογήσει, αλλά λέει ότι η εκκρεμότητα καλύπτεται από την απόφαση του Δ.Σ. Και τώρα πώς λοιπόν η λύση, που έχει δυσκολία να αιτιολογήσει, που δεν αληθεύει αυτό, γιατί μπορεί να την αιτιολογήσει πάρα πολύ καλά διότι το ποσό που συμφωνήσαμε, τα 40 εκατομμύρια για δυο χρόνια επί της αξίας κτίσης που είναι 2,2 δισεκατομμύρια, είναι 1%, είναι 0,96%. Και έχω πάρα πολλά έγγραφα τόσο από άλλους παρόχους και συμβάσεις τους όσο και από διεθνείς συμβουλευτικές εταιρίες όπου βλέπουμε ότι τα ποσοστά τεχνικής υποστήριξης ανάλογα με τον τύπο της τεχνικής υποστήριξης και ανάλογα με το αντικείμενο αλλάζουν από 2% έως 20%. Εάν είναι καθαρό λογισμικό φτάνει και 20% κατ’ έτος επί της αξίας κτίσης.
Ρωτάω τώρα εγώ: Πώς λοιπόν η λύση που έχει δυσκολία να αιτιολογήσει είναι μια εκκρεμότητα που καλύπτεται με την απόφαση του Δ.Σ. και στη συνέχεια γίνεται κακούργημα; Αλλά δεν αρκείται μόνο και με το έγγραφο της 21 Δεκεμβρίου. Στο διοικητικό συμβούλιο που γίνεται στις 27.1.2005 και καλείται μαζί με εμένα –και έχω εδώ το απόσπασμα από αυτό το διοικητικό συμβούλιο που αφορά εμένα και τον κ. Μπαριτάκη- λέει «Καθίσαμε λοιπόν ως υπηρεσία με τους υποδιευθυντές μου και είπαμε ότι το ποσό των 40 εκατομμυρίων προσεγγίζει τη λύση γιατί θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα σε σχέση με το παρελθόν». Αυτά τα είπε ο κ. Μπαριτάκης.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχει πει και ο ίδιος κατ’ επανάληψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ωραία. Τη θεωρώ ως μια λύση που το προσεγγίζει, όπως εμείς την παρουσιάσαμε, αλλά δεν μπορούμε να την αιτιολογήσουμε γιατί από τις υπηρεσίες διακόπτεται από τον κ. Γεωργάνα, ο οποίος λέει: «Δεν μπορούμε να τα αιτιολογήσουμε αφού δεν κρατούσαμε χαρτιά -το γράφει και στα Πρακτικά- κατ’ ανάγκη πάμε σε αυτό». Και αρχίζει ο κ. Μπαριτάκης: «Το ότι δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε επ’ ακριβώς, να σας το εξηγήσω…» κ.λπ. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε, να τα διαβάσετε, να μην  σας καθυστερώ.
Ερχόμαστε τώρα στη πανελλαδική έρευνα να δούμε τι έλεγε. Ισχυρίζεται λοιπόν στην πανελλαδική έρευνα και είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους υφισταμένους του σε ένα έγγραφο στις 18.10.2004 λέει «και αφετέρου δεν πιστοποιείται τέτοια λήψη υποστήριξης από καμία υπηρεσία…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν επικαλείστε πρόσωπα σας παρακαλώ πολύ να λέτε ποιος υφιστάμενος, από ποιο έγγραφο και να το καταθέτετε εδώ. Το να λέτε εδώ πέρα ότι κάποιος υφιστάμενος είπε σε κάποιο χαρτί, με κάποια πανελλαδική έρευνα, δεν λέει τίποτα. Ποια πανελλαδική έρευνα, γιατί είναι η πανελλαδική έρευνα, ποιος τη διενεργεί και γιατί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, θα σας παρακαλούσα να κάνετε εκτενή αναφορά συγκεκριμένη. Τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία, το συντάκτη, τον αποδέκτη κάθε εγγράφου, γιατί μετά δεν θα μπορέσουμε να τα βρούμε εμείς στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Συντάκτες είναι οι κύριοι Τσαγδής και Κυριάκος, είναι το υπ’ αριθμόν 50371927 έγγραφο της 18.10.2004. Και λέει: «Και αφετέρου δεν πιστοποιείται τέτοια λήψη υποστήριξης από καμία υπηρεσία».
Έχω φέρει μερικά, έτσι δειγματοληπτικά, γιατί είναι αρκετά αυτά τα χαρτιά. Το πρώτο είναι από την Τρίπολη. Συντάκτης ο κ. Παράσχος, υπογράφον Αναστάσιος Τσιάμης: «Από διερεύνηση του εν λόγω θέματος διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες φορές συνάδελφοι των ΤΗΛΕΠ-Διαμερισμάτων μας, ενόχλησαν τους προμηθευτές οίκους για παροχή οδηγιών στα προβλήματα λειτουργίας των συστημάτων, αδυνατούμε όμως να σας δώσουμε τα στοιχεία που ζητάτε, γιατί δεν κρατούνται, έστω και σημειώσεις αυτών των επαφών μας». Αυτό το πρώτο.
Το δεύτερο που έρχεται από την τηλεπικοινωνιακή περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συντάκτης κ. Σκάμνος, υπογράφεται από τον κ. Πιπινίκα λέει: «Από τα στοιχεία που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε προκύπτει ο κάτωθι πίνακας…» και αρχίζει και λέει δυο περιπτώσεις της INTRACOM και δυο περιπτώσεις της SIEMENS και ξανά βέβαια το θέμα είναι η συντήρηση συστημάτων μετάδοσης και δικτύου πρόσβασης. Αυτά τα δυο μόνο συστήματα.
Εδώ μιλάμε τηλεπεριφέρεια της Στερεάς Ελλάδος συντάκτης Σκούρας Ιωάννης, υπογράφεται από τον κ. Κουτσιανά και λέει: «σε απάντηση της παραπάνω σχετικής, σας παραθέτουμε ημερολογιακό πίνακα  επικοινωνιών μας με προμηθευτές οίκους για τεχνική υποστήριξη» και έχει όνομα καλούντος, υπηρεσία καλούντος, κληθής οίκος, περιγραφή αιτούμενης υποστήριξης, χρόνος απόκρισης και αποτέλεσμα.
Και ένα τελευταίο στην περίπτωση αυτή. Είναι από την τηλεπεριφέρεια Κρήτης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχετε υπ’ όψιν σας, σας έδωσα και παράταση, ότι έχετε πέντε λεπτά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αλλά σε πέντε λεπτά όμως θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι οίκοι δεν κατέθεσαν ποτέ, πράγμα που αν είχαν καταθέσει θα έπρεπε αυτά να στείλει στις περιφέρειες και να ζητήσει από τις περιφέρειες και να πει: «Βεβαιώστε αν οι παρεμβάσεις που ισχυρίζονται οι οίκοι όντως έγιναν ή δεν έγιναν».
Από έρευνα, λοιπόν, που κάναμε δυστυχώς και ψάχναμε πάρα πολλά παλιά αρχεία βρήκαμε έγγραφο της 1.6.2004 που εστάλη στον κ. Γεωργίτση και στον κ. Μαλαπάνη από την INTRACOM όπου λένε: «Σε συνέχεια των πρόσφατων συζητήσεών μας σας αποστέλλουμε συνημμένα ενδεικτικά στοιχεία επεμβάσεων προσωπικού της εταιρίας μας στο δίκτυο του Ο.Τ.Ε., οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν προφορικών αιτημάτων τεχνικών του Οργανισμού σας στο βλαβοληπτικό κέντρο της εταιρίας μας κατά το έτος 2003, αφορούν συστήματα πρόσβασης και μετάδοσης στις εφαρμογές και στο δίκτυο επικοινωνίας, διαχείρισης δικτύου ΤΜΝ.»
(PN)
(ML)
Και ο κ. Μαλαπάνης το στέλνει στον κ. Μπαριτάκη και λέει: Η INTRACOM έστειλε τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης σε αντικείμενα που διαφωνούμε. Παρακαλώ για τον έλεγχο».
Αυτό ποτέ δεν μου το έδωσε εμένα, ποτέ δεν μου το είπε εμένα και βεβαίως δεν το έστειλε και στις περιφέρειες για να το ελέγξουν και να δούμε αν όντως είχαν γίνει ή δεν είχαν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις.
Να έλθουμε όμως στα 26,5 εκατομμύρια. Γιατί είναι το 26,5 αυθαίρετο. Δημιουργήθηκε η εντύπωση σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχουν υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και κοστολογούνται στα 26,5 εκατομμύρια ενώ ο σχετικός πίνακας είναι ένας αυθαίρετος πίνακας με καρφωτούς αριθμούς που δεν έχει καμία σχέση με υπολογισμούς που στηρίζονται σε κοστολόγηση και δεν έχει καμία άλλη αξία και θα σας δώσω μερικά παραδείγματα.
Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Μπαριτάκης σε έγγραφό του στις 2.7.2004 στον πίνακα δύο υπολογίζει μόνο για τις δύο εταιρείες περίπου 22 εκατομμύρια. Σε άλλο έγγραφό του υπολογίζει 29 εκατομμύρια. Και όλα αυτά θα σας τα αφήσω. Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο δεν τα λέω όλα. Στις 11 Μαΐου σε έγγραφο του κ. Ψαλίδα, μόνο για τρία συστήματα από τα έντεκα της SIEMENS, προϋπολογίζουν 14,8 εκατομμύρια.  Στο χαρακτηρισμό του πίνακα δύο, αυτόν τον πίνακα για τα 26,5, υπάρχει μηδέν τίμημα για τα συστήματα διαχείρισης ΕΤΜΝ, γιατί δεν είχαν παραλειφθεί γιατί δεν ήταν σε λειτουργία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχετε ένα λεπτό. Σας έχω δώσει επαρκή χρόνο
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είναι μεγάλο το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι μεγάλο, αλλά μιλάτε πολλή ώρα. Σας έχω δώσει δύο φορές παρατάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στο έγγραφο της 25.9.2002 του κ. Κωνσταντινόπουλου -ο οποίος ισχυριζόταν ότι δεν ήταν τα μηχανήματα σε λειτουργία και άρα δεν μπορούσε να τα παραλάβει και γι’ αυτό έβαζε μηδέν για τεχνική υποστήριξη- λέει ότι οι εφαρμογές έχουν τεθεί σε εκμετάλλευση και οι χρήστες παράγουν καθημερινά έργο, επιταχύνοντας την παραγωγικότητα του Οργανισμού. Η αξιοποίηση όμως δεν είναι πλήρης γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις του συστήματος, η στελέχωση και η οργάνωση των υπηρεσιών. Η στελέχωση και η οργάνωση των υπηρεσιών δεν έχει καμία σχέση με την τεχνική υποστήριξη. Η τεχνική υποστήριξη αρχίζει από την ώρα που το θέτεις σε λειτουργία το σύστημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πριν δώσω το λόγο στους κυρίους συναδέλφους, κύριε μάρτυς ξέρετε εμείς εδώ κατ’ αρχήν δεν σας καλέσαμε ως κατηγορούμενο να απολογηθείτε. Σας καλέσαμε ως μάρτυρα να μας διαφωτίσετε. Επίσης, θα ξέρετε ότι η Επιτροπή μας έχει εντολή να διερευνήσει, να ιχνηλατήσει περιπτώσεις διαφθοράς, χρηματισμού ειδικότερα, παθητικής δωροδοκίας από τη SIEMENS η οποία ομολόγησε με τα υψηλότερα στελέχη της και στη Γερμανία, παγκόσμια και στην Ελλάδα ότι δωροδοκούσε. Και ειδικότερα δωροδοκούσε στελέχη του Ο.Τ.Ε. και Έλληνες πολιτικούς για να προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ των οποίων βεβαίως και υπηρεσίες της συντήρησης. Εμείς εδώ δεν στρεφόμαστε κατά του κ. Μπαριτάκη. Προσπαθούμε να βρούμε δρόμους –εάν υπάρχουν τέτοιοι- η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η δημοσιότητα, οι καταθέσεις που έχουμε, οι δικογραφίες όπως μας έρχονται, οι τοποθετήσεις εδώ, οι μαρτυρίες που έχουμε μας δίνουν ένα πλαίσιο και μας προϊδεάζουν ότι πράγματι υπάρχουν τέτοιες  ευθύνες δηλαδή, ευθύνες πολιτικών και στελεχών υπηρεσιακών, οι οποίοι έλαβαν μαύρα χρήματα για να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους σε συμπεριφορές πρακτικές και αγορές που ευνοούν τη SIEMENS που ήθελε να προωθήσει τα προϊόντα της με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι μόνο θέμα του Ο.Τ.Ε., είναι και ευρύτερο θέμα. Αλλά μια που είσαστε εδώ, πρέπει να συζητήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Πρόεδρε, επειδή στο Ιντερνετ κυκλοφορούν τα Πρακτικά της Επιτροπής σας, όταν διαβάζω ότι εγώ πλαστογράφησα ή ότι παραποίησα έγγραφο, καταλαβαίνετε ότι εγώ πρέπει να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας απαντώ ότι τα Πρακτικά της Επιτροπής μας δεν δημοσιεύονται στο Ίντερνετ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εάν ψάξετε θα τα βρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν κομμάτια ή εικασίες ή δημοσιογραφικές εκδοχές, αυτά δεν αφορούν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μπορώ να βρω τις διευθύνσεις, να σας τις στείλω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά δεν αφορούν την Επιτροπή και τη διαδικασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Πιθανώς λάθος να γράφτηκε και εγώ να θίχτηκα χωρίς λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διότι μας ήλθατε προκατειλημμένος ελαφρώς, τουλάχιστον όπως εγώ σας αισθάνομαι. Αλλού σας θέλαμε και αλλού μας πάτε. Γι’ αυτό είδατε και τους κυρίους συναδέλφους να δυσανασχετούν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν αναφέρομαι σε σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή αναφέρθηκε ο μάρτυς και λέει μπορώ να ψάξω να σας δώσω τις διευθύνσεις, να σας πω λοιπόν ότι στο Ίντερνετ, για να μη ψάχνετε άδικα ούτε σεις ούτε ο κ. Βουρλούμης που μαθαίνω ότι ψάχνει στο Ίντερνετ και μέσω της Επιστημονικής  Επιτροπής  στις IP address, όταν κάποιες εφημερίδες ή κάποιοι δημοσιογράφοι δεν δημοσιεύουν Πρακτικά της Επιτροπής που τα παίρνουν επισήμως από την Επιτροπή, τότε το ελεύθερο Ίντερνετ και ιδίως τα ελεύθερα μπλογκ, θα αποκαλύψουν την πραγματικότητα, ασχέτως των διαφημίσεων που μπορεί να πληρώνει ο Ο.Τ.Ε. ή η SIEMENS ή άλλοι σε ΜΜΕ. Ξέρετε, υπάρχουν ορισμένα μπλογκ στο Ίντερνετ, ελεύθερα ιστολόγια τα οποία δεν παίρνουν διαφημίσεις. Μην ψάχνετε λοιπόν σε IP address. Θα σας πω ότι αν δεν τα βγάζανε θα τα στέλναμε εμείς, θα τα έστελνα εγώ προσωπικά. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό αφορά τον κύριο συνάδελφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν το καταλαβαίνω τι σχέση έχει με μένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν χρειάζεται κύριε μάρτυς. Δεν σας αφορά.
Οι εργασίες εδώ, η ανακριτική εργασία και κατ’ επέκταση και η δικογραφία που συγκροτείται, είναι μυστική και περιφρουρείται ως τέτοια. Οι δημοσιογράφοι έχουν ενημέρωση με δικό τους τρόπο και δικές τους πηγές. Όμως, ακόμα και κομμάτια της ανάκρισης που η Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να μείνουν απολύτως στεγανά και απόρρητα, έχουμε και τέτοια. Άρα μην εμπιστεύεστε αυτά που βρίσκετε όπου βρίσκετε, εάν δεν έχουν την επισημότητα των Πρακτικών της Επιτροπής. Και αυτά μπορείτε να τα βρείτε μόνο με διαδικασία που εσείς δεν έχετε μέχρι στιγμής τη δυνατότητα. Αυτά μπορούν να τα βρουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τη συμβουλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, μας είπατε ότι σε κάποιες συνεδριάσεις συμμετείχε και ο κ. Μαυρίδης. Υποθέτω παραπάνω από μία φορά, ως εκπρόσωπος της SIEMENS. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ως εκπρόσωπος της SIEMENS συμμετείχε. Αυτός ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς. Ο οποίος είναι υπό κατηγορία και προφυλακισμένος.
Ποια ήταν η συμπεριφορά του κ. Μαυρίδη μέσα σ’ αυτές τις Επιτροπές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στις συναντήσεις που εγώ συμμετείχα γενικώς μπορώ να πω ότι ήταν κόσμια η συμπεριφορά του. Δεν μπορώ να πω ότι είδα κάτι το οποίο με ενόχλησε.
(XF)


(1NP)
Ενώ μπορώ να πω ότι έχω δει άλλους που η συμπεριφορά τους ήταν αλαζονική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναφέρεστε στον κ. Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Σε επιστολή του αναφέρομαι περισσότερο, παρά στον ίδιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τον ίδιο είχατε συναντήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Συναντήθηκα μια φορά νομίζω στο γραφείο μου που είχε έρθει και μία φορά σε κοσμική εκδήλωση και τρίτη φορά μέσα σε ένα αεροπλάνο, που μου γύρισε την πλάτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δεν έχετε παρά τρεις επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Και με μία επιστολή, η οποία ήταν αλαζονική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όταν πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν αθέμιτες πληρωμές –γιατί το πληροφορηθήκατε όπως και όλοι εμείς από τη δημοσιότητα- σε σχέση με τον Ο.Τ.Ε., προχωρήσατε σε κοστολογικό έλεγχο με βάση το άρθρο 10 για να εισπράξει ο Ο.Τ.Ε. την υπερκοστολόγηση; Γιατί και τότε ήταν σαφές και είχε δημοσιευτεί κατά κόρον ότι η SIEMENS πλήρωνε 8% για τα στελέχη του Ο.Τ.Ε. –δηλαδή 8% στο υπηρεσιακό επίπεδο για να το πάμε και ευρύτερα, δεν ήταν μόνο ο Ο.Τ.Ε.- και 2% σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό το 10% περίπου λένε οι «λαδώνοντες» -συγχωρείστε με, αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε- ότι δεν αφαιρείτο από τα ταμεία της SIEMENS, αλλά προστίθεντο στο κόστος και το πλήρωνε ως καπέλο ο Ο.Τ.Ε., δηλαδή τελικά το δημόσιο και τότε που ήταν 100% και μετέπειτα που ήταν μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αυτό το 10%, λοιπόν, με βάση τις ρήτρες, δεν έπρεπε να το δει ο Ο.Τ.Ε., να το μετρήσει, να το υπολογίσει και να το διεκδικήσει, πάντως να το διαπραγματευτεί; Εμένα μου φαίνεται αυτονόητο. Εσείς το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Πρώτα απ’ όλα, όταν αυτά τα θέματα βγήκαν στην επιφάνεια, εγώ ήμουν στη Ρουμανία, δεν ήμουν μέσα στον Ο.Τ.Ε.
Δεύτερον, εγώ ακολούθησα μια πρακτική στο θέμα των προμηθευτών που είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο Ο.Τ.Ε. είχε σχέσεις κυρίως με δύο εταιρείες και λιγότερο με κανά δύο άλλες, δηλαδή είχε INTRACOM, SIEMENS και σε μικρότερο βαθμό με μία ΑNCO, η οποία έφερνε συνήθως εξοπλισμό της ALCATEL. Εμφανίζονταν και κάποιες άλλες μικρότερες εταιρείες.
Άρα, το ζήτημα ήταν για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στον κύκλο των προμηθευτών του Ο.Τ.Ε. Έτσι το πρώτο βήμα το έκανε ο κ. Γεωργίτζης, που εισήγαγε την ZDΙ μάλιστα με δωρεάν εξοπλισμό. Και το δεύτερο βήμα το έκανα εγώ που έφερα κυρίως τη HUAWEI, μέσα από διαδικασία διαγωνισμού φυσικά. Η παρουσία αυτών των δύο εταιρειών μας βοήθησαν να πέσουν οι τιμές τρομερά πολύ στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Η HUAEI είναι η κυρίαρχη κινεζική εταιρεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είπατε να πέσουν οι τιμές. Πού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στην ευρυζωνικότητα, δηλαδή το δίκτυο ευρυζωνικότητας. Βεβαίως υπάρχουν δυο λόγοι που πέφτουν οι τιμές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή οι συνάδελφοι δεν είναι τεχνικοί, γι’ αυτό σας παρακάλεσα να μιλάμε σε απλά ελληνικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Οι τιμές επηρεάζονται από δύο πράγματα: Από την εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι αγοράζοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που οι πιο σύγχρονοι υπολογιστές κάνουν λιγότερα λεφτά και βέβαια από τον ανταγωνισμό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές.
Ενώ όταν πήγα στον Ο.Τ.Ε. βρήκα η πόρτα της ευρυζωνικότητας να είναι περίπου γύρω στα 80 ευρώ με 85 ευρώ, όταν έφυγα μετά από δυόμισι χρόνια η πόρτα είχε πέσει ήδη στα 16 ευρώ, 17 ευρώ. Κι αυτό για μένα ήταν μια μεγάλη επιτυχία διότι τότε ήταν που μεγάλωνε το δίκτυο του Ο.Τ.Ε. Όταν πήγα είχε 40.000 πόρτες. Σε δυόμισι χρόνια το είχαμε κάνει 800.000 πόρτες και τότε ήταν που γινόταν η μεγάλη επένδυση. Ταυτόχρονα δώσαμε μεγαλύτερη ώθηση. Φυσικά ανοίξαμε λιγάκι περισσότερο το παιχνίδι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βοηθήστε μας λίγο στο χρονικό διάστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Σ’ αυτά τα δυόμισι χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα παράθυρο δηλαδή, από πότε μέχρι πότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ είμαι από το Σεπτέμβρη του 2004 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2007. Αυτά είναι τα δυόμισι χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, μας λέτε ότι αυτή η πόρτα ευρυζωνικότητας –να την πούμε έτσι- στα δυόμισι χρόνια πόσο έπεσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Έπεσε περίπου στο 1/4 της τιμής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Είναι κατανοητό από τους συναδέλφους ότι αυτό το κόστος ευρυζωνικότητας που συνδέεται και με το κόστος των ψηφιακών παροχών και των ψηφιακών τηλεφωνικών κυκλωμάτων, δηλαδή αυτών των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, πέφτει πολύ ραγδαία. Το 1/5 σε δυόμισι χρόνια είναι του 2004. Προηγούμενα έπεφτε με πιο μικρούς ρυθμούς. Αργότερα έπεφτε με πιο ραγδαίους.
Ξέρετε τι προκύπτει επίσης; Πέραν του 8% συν 2% καπέλο στην τιμή, για το οποίο κατάλαβα την απάντησή σας, δεν διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε ο Ο.Τ.Ε. σε όλες τις φάσεις, δηλαδή να αξιοποιήσει τις ρήτρες πέραν των αρχικών συμφωνιών, για μικρότερη τιμή. Εδώ μας έχει κατατεθεί και προκύπτει και εξ εγγράφων της δικογραφίας, ότι η SIEMENS χρημάτιζε τα στελέχη του Ο.Τ.Ε. ακριβώς για να μην επαναδιαπραγματεύονται αυτά τα προϊόντα SIEMENS υψηλής τεχνολογίας και να μη διεκδικούν αυτή την τεχνολογική πτώση της τιμής που συνδυάζεται με αύξηση των δυνατοτήτων. Άρα ούτε τον κοστολογικό έλεγχο δεν μπορούσαν να κάνουν, δεν τον έκαναν πάντως, αλλά ούτε και τη διαπραγμάτευση για πτώση της τιμής λόγω της πτώσης τιμής της τεχνολογικής μονάδας, είτε αυτό ήταν κύκλωμα είτε αυτό ήταν ψηφιακή τηλεφωνική παροχή είτε αυτό ήταν υπηρεσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όσο δεν βάζεις καινούργιους προμηθευτές μέσα στη διαδικασία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μου απαντάτε σε αυτό που σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η ερώτηση, όμως, δεν είναι αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας επιτρέπω, αλλά δεν είναι αυτή απάντηση στην ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όσο δεν βάζεις ανταγωνιστές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, αν δεν εξαντλείς τις σημαντικές σου δυνατότητες με τον προμηθευτή, ο οποίος είναι και μονοπωλιακός, μετά βοά ο κόσμος ότι αυτός λαδώνει και λαδώνει από πάνω την κυβέρνηση και λαδώνει από κάτω τη διοίκηση και λαδώνει τους υπαλλήλους. Από πού θα βρούμε εμείς διέξοδο τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Πρόεδρε, το 2004, 2005 και το 2006 απ’ όσο θυμάμαι, ακόμη δεν υπήρχε καμία τέτοια συζήτηση περί λαδώματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συζήτηση δεν υπήρχε. Πρακτική όμως…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εννοώ έξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή δεν μας είχαν πάρει ακόμη στο κυνήγι, θέλετε να πείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συγγνώμη, πότε είπατε για να γραφτεί στα Πρακτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προσπάθησα να θυμηθώ το 2004, 2005 και 2006 που ήμουν εγώ, αν είχε αρχίσει αυτή η ιστορία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, εδώ βοούσε πριν το 1990.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Ριζά τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Γιατί ξέρετε –ο κ. Βαλυράκης ξέρει- εγώ ήμουν και συνδικαλιστής και γραμματέας στο Σύλλογο των Μηχανικών. Ακριβώς για να μπορέσω να καταλάβω τι γίνεται, πήγα και έκανα και μια μακρά συνέντευξη με τον κ. Ριζά το φθινόπωρο του 1986. Το θυμάμαι γιατί είχα παντρευτεί και ήμουν στο μήνα του μέλιτος και έγραφα.
(BA)
(XF)
Πήγα και του έκανα μία μεγάλη συνέντευξη, προσπαθώντας να κατανοήσω κι  αν θέλετε να βγάλω στην επιφάνεια αν γινόταν κάτι. Αλλά δεν μπορείς αυτά τα πράγματα να τα αποδείξεις δια συνεντεύξεως. Οι φήμες είναι φήμες κι αν δεν έχεις στοιχεία και αποδείξεις, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάς μόνο με φήμες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρετε, δηλαδή, ότι  ο κ. Ριζάς, παρότι απεδείχθη δωροδοκία στην IDLAND BANK από τον «709» τροφοδότη λογαριασμό, απηλλάγη στο τέλος, λόγω παραγραφής; Δεν το ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε τους τρεις λογαριασμούς της IDLAND BANK που ήταν Τόμπρας, Ριζάς και  G.Manessis γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Το G.Manessis για την IDLAND BANK  το έχω ακούσει, αλλά για τον κ. Ριζά δεν το ήξερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε γνωρίζατε αν ο Εισαγγελέας Ζορμπάς είχε ασκήσει ποινική δίωξη και είχε γίνει τελικά το δικαστήριο;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν το ξέρω.
Κύριε Βουλευτά….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, θα μου απαντήσετε αργότερα, γιατί εγώ ξέρω και για τη συνέντευξη που κάνατε. Τα στοιχεία της IDLAND BANK  έπρεπε να τα ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Ποια συνέντευξη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τη συνέντευξη στον κ. Ριζά που κάνατε το 1986. Γιατί μετά κατά τη τύχη, η ίδια περίπτωση ακριβώς έγινε με τον Εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο, που ούτε αυτό το ξέρατε μέχρι το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Για ποια περίπτωση μιλάτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για τις διώξεις που έγιναν σε βαθμό κακουργήματος για προμηθευτή του ΟΤΕ και για εμπλοκή στελεχών του ΟΤΕ από τον Εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο, μετά από προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σακελάκος, με αφορμή και  κοινοποίηση ερώτησης που είχα κάνει τότε στη Βουλή,  σχετικά με λογαριασμούς που προήλθαν από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτό το είχα ακούσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς μας λέτε ότι για το 2004, 2005, 2006,  δεν είχατε ακούσει για μίζες; Ούτε ότι ο κ. Μαντέλης είχε πάρει 6.000.000 ευρώ είχατε ακούσει;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική καταλαμβάνει η Γραμματέας κ. Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη)
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Καμμένε, άλλο πράγμα είναι …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη σειρά μου, κυρία Πρόεδρε. Απλώς δεν ξέρει ο άνθρωπος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Ρήγας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε ότι δεν είχαν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του ΟΤΕ και των προμηθευτριών εταιρειών  SIEMENS και IDRACOM  κατά κύριο λόγο για την ανάληψη εκ μέρους τους της τεχνικής υποστήριξης και δεν είχε υπάρξει επομένως και κανένα πλαίσιο μέσα το οποίο θα  γινόντουσαν οι κοστολογήσεις προφανώς  στη συνέχεια. Δηλαδή δεν υπήρχε κανένα συμβατικό κείμενο το οποίο να αποτελούσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο  θα  προσδιοριζόντουσαν οι υποχρεώσεις. Αυτό γιατί είχε γίνει από τον ΟΤΕ; Μάθατε ποτέ γιατί δεν έγινε κατορθωτό να υπογραφούν αυτές οι συμβάσεις ανάμεσα στον ΟΤΕ και τις προμηθεύτριες εταιρείες SIEMENS και IDRACOM;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): ‘Όταν μία σύμβαση φθάνει προς το τέρμα της  και υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν εργασίες, 6 -8 μήνες πριν οι αρμόδιοι πρέπει να ετοιμάζουν ένα πλαίσιο -και το οποίο να διεκδικούν- και να ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο, όποιος είναι αυτός. Κάτι τέτοιο στον ΟΤΕ το 2002 δεν έγινε, γιατί έληγαν αυτές οι συμβάσεις το Δεκέμβριο του 2002. Όταν τελείωσε η περίοδος αυτή, δηλαδή 31.12.2002, οι αρμόδιοι στον ΟΤΕ είπαν στους προμηθευτές  «συνεχίστε να κάνετε τη δουλειά που κάνατε και θα τα βρούμε, διότι ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαζί σας αυτή τη σύμβαση». Αυτή η προετοιμασία κράτησε πολύ καιρό. Το πρώτο έγγραφο στο οποίο φαίνεται ο ΟΤΕ να προσέγγιζε την περίπτωση αυτή, δηλαδή να ετοιμάζεται, εμφανίζεται το Σεπτέμβριο του 2003, 9 μήνες μετά που ήδη παρήχοντο αυτές οι υπηρεσίες. Σημειωτέον, στις προγραμματικές της SIEMENS και της IDRACOM  υπήρχαν για ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως, αν θυμάμαι καλά, τα ψηφιακά κέντρα, ή το σύστημα διαχείρισης δικτύου και πιθανώς για κάποιες άλλες εγκαταστάσεις,   που  δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, υπήρχε πρόβλεψη ότι αυτή η παροχή τεχνικής υποστήριξης  θα συνεχιζόταν και μετά τη  λήξη της σύμβασης, πάνω στο οποίο στηριζόντουσαν και οι προμηθευτές και συνέχιζαν να παρέχουν τις υπηρεσίες μαζί με την υπόδειξη, αν θέλετε, ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Κατανοητό.
Δεν υπήρχαν λοιπόν συμβάσεις. Ένας από τους λόγους ήταν προφανώς ότι δεν υπήρχε και συμφωνία.  Έχουμε πληροφορηθεί ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες  που θα ανελάμβαναν και τη συντήρηση, ζητούσαν ένα πολύ υψηλό τίμημα. Δηλαδή ζητούσαν, αν δεν με απατά η μνήμη μου, περίπου 230, 240 εκατομμύρια ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Σωστό είναι το νούμερο.  Έχω την εντύπωση όμως ότι σε αρχική φάση το νούμερο αυτό αφορούσε μεγαλύτερη γκάμα υπηρεσιών, απ’ ό,τι εν τέλει πήραν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Εν πάση  περιπτώσει,  δεν υπογράφηκαν οι συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Προχωρούσαν λοιπόν οι προμηθεύτριες εταιρείες και παρείχαν της υπηρεσίες τους. Η διοίκηση του ΟΤΕ -και αυτή που ήταν κατά τη διάρκεια του 2003 και αυτή που ανέλαβε κατά τη διάρκεια του 2004- βλέπει ότι δημιουργείται μία διαφωνία αρχική ανάμεσα στις  προμηθεύτριες εταιρείες και στον ΟΤΕ. Αυτό πρέπει να προϊδεάζει  ότι το παζάρι θα είναι σκληρό, ότι δεν τα βρίσκουμε  και επομένως πρέπει να είμαστε πάρα-πάρα πολύ επιφυλακτικοί, να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι εφόσον αυτοί συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες  και δεν τα βρίσκουμε εξ αρχής, θα πρέπει όταν φθάσει η ώρα να τις κοστολογήσουμε, να έχουμε όλα τα στοιχεία που μας είναι απαραίτητα. Αλλιώς, όταν διαφωνούμε εξ αρχής και αυτοί συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, όταν θα φθάσεις να τα πληρώσεις , δεν πρέπει  να έχεις κάποια στοιχεία για να μπορέσεις να αξιολογήσεις;
Θα ήθελα να μου πείτε: Ο ΟΤΕ όλο αυτό το χρονικό διάστημα τι μέτρα έπαιρνε ώστε να φθάσει στο σημείο  όταν έλθει η  ώρα της κοστολόγησης να μπορεί να πει ότι «οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν είναι αυτές, τις έχουμε καταγεγραμμένες, ξέρουμε τη διαθεσιμότητα κι έτσι μπορούμε να σας πούμε κύριοι,  με βάση τα στοιχεία που κρατάμε εμείς, δηλαδή ημερολόγιο  και όλα αυτά, ότι τόσο είναι το κόστος και όχι τόσο». Ο ΟΤΕ, λοιπόν, ήταν καταρχήν προετοιμασμένος; Υπήρχε συγκριμένη διεύθυνση που παρακολουθούσε  όλα αυτά; Κι αν όχι, θα έπρεπε να υπήρχε; Και αν υπήρχε, μήπως δεν έκανε σωστά τη δουλειά της;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα σας απαντήσω. Η πρώτη φορά που γίνεται  η σύνταξη μίας αυστηρής διαδικασίας, τόσο εσωτερικά, μέσα στον ΟΤΕ, όσο και προς τους προμηθευτές,  είναι την εποχή  που αναλαμβάνω εγώ τη Γενική  Διεύθυνση. Με την απομάκρυνση του κ. Μπαλιτάκη  τον Ιανουάριο του 2005, στις 10.2.2005 γίνεται μία λεπτομερής επιστολή προς όλες τις τηλεπεριφέρειες με τις οποίες τους ορίζουμε τη διαδικασία σε μεγάλη λεπτομέρεια, με διάγραμμα ροής, με πίνακες, με φόρμες που θα πρέπει να συμπληρώνονται  για αναφορά βλάβης,  για αίτηση επιτόπου επέμβασης,  αναγγελία βλάβης κλπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Εν πάση περιπτώσεις, φτιάχνετε ένα σύστημα μου λέτε,  όπου από εκεί και πέρα θα μπορούσατε με πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία και μη αμφισβητούμενα να διαπραγματευτείτε με τους συντελεστές.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Πράγμα που τηρείται μέχρι σήμερα σημειωτέον …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, μέχρι εκείνη τη στιγμή  δεν υπήρχε κανένα τέτοιο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΡΗΓΑΣ: Εξ αιτίας λοιπόν αυτής της έλλειψης συγκροτήθηκε μία τριμελής Επιτροπή στον ΟΤΕ για να μπορέσει να προχωρήσει εν πάση περιπτώσει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων  και να γίνουν οι πληρωμές για τα έτη 2003 και 2004.  Έγινε αυτή η  τριμελής επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Ιωαννίδης): Η επιτροπή αυτή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είχε γίνει πριν πάω εγώ.  Ήταν τριμελής επιτροπή του  Διοικητικού  Συμβουλίου  και από όσο με πληροφόρησε ο Πρόεδρος  η επιτροπή απαρτιζόταν από τον ίδιο, αρχικά τον κ. Μπαράτση που άλλαξε από τον κ. Δημητρίου και τρίτος ήταν, αν επίσης θυμάμαι καλά,  ο κ. Μπίτρος. Επειδή και οι τρεις δεν είχαν γνώση  του τεχνικού αντικειμένου, όταν πρότεινα εγώ στον κύριο Πρόεδρο τις διαπραγματεύσεις να τις κάνει η αρμόδια υπηρεσία, η οποία γνωρίζει και το αντικείμενο, τότε ο Πρόεδρος ενημέρωσε…
(GM)
BA
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ποια υπηρεσία ήταν αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης του κ. Μπαριτάκη.
Τότε ο κύριος Πρόεδρος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα στο Σεπτέμβριο, εάν θυμάμαι καλά και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε η Επιτροπή να διαλυθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ο κ. Μπαράτσης μας είπε ότι όταν συγκροτήθηκε αυτή η τριμελής Επιτροπή –γιατί όπως είπατε δεν είχε στοιχεία- στο έργο της την βοηθούσε αυτή η συγκεκριμένη Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης. δηλαδή, μπορεί να μην ήταν η διεύθυνση που είχε αναλάβει το έργο, αλλά εν πάση περιπτώσει η εισηγήτρια διεύθυνση προς την τριμελή Επιτροπή ήταν αυτή.  Όπου μάζευε τα στοιχεία και έκανε την εισήγηση.
Εκεί λοιπόν σε αυτό το σημείο ο  κ. Μπαράτσης και στη συνέχεια ο κ. Μπαριτάκης καταθέτουν, ότι αυτά που έδινε η συγκεκριμένη Διεύθυνση στην τριμελή Επιτροπή κατά την κρίση του κ. Μπαράτση ήταν ορθά, ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης έκανε σωστά τη δουλειά της και ότι οι εισηγήσεις που έδινε στην τριμελή Επιτροπή δεν γίνονταν δεκτές. Υπήρχε προφανώς η αίσθηση ότι η Διεύθυνση αυτή δεχόταν πιέσεις συγκεκριμένες και επειδή οι εισηγήσεις δεν γίνονταν δεκτές, διαλύθηκε αυτή η Επιτροπή, παραιτήθηκε ο κ. Μπαράτσης και δεν παρήχθη και έργο.
Εσείς μας λέτε, ότι η τριμελής Επιτροπή δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά της γιατί δεν είχε τεχνικές γνώσεις ή γιατί δεν αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης και εξ αυτού του λόγου διαλύθηκε; Γιατί διαλύθηκε αυτή η Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ γνωρίζω αυτά που μου είπε ο κύριος Πρόεδρος. Ο κύριος Πρόεδρος μου είπε ότι η δική τους ομάδα μία φορά συναντήθηκε και σε αυτήν τη μία συνάντηση ήταν από τη μία μεριά ο κ. Γεωργίτσης με τον κ. Μαλαπάνη και από την άλλη μεριά ο κ. Μπαριτάκης –δεν ξέρω εάν υπήρχαν και παρόντες από τη Διεύθυνση του σε αυτή τη συνάντηση ή εάν ήταν μόνος του- και η τριμελής Επιτροπή είχε μεγάλη δυσκολία να κατανοήσει ποιο ήταν το σωστό, τι θα έπρεπε να γίνει. Άκουγαν από τη μία μεριά τον Μαλαπάνη και τον Γεωργίτση να λένε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε με βάση το ποσοστό επί της αξίας κτίσης που πρότεινε και η PricewaterhouseCoopers και από την άλλη μεριά ερχόταν ο κ. Μπαριτάκης και έλεγε κάποια νούμερα τα οποία οι ίδιοι δεν τα κατανοούσαν. Όταν λοιπόν εγώ του είπα ότι την υπόθεση πρέπει να την κλείσει η Διεύθυνση αυτή και αυτή να μας εισηγηθεί, συμφώνησε ο κ. Βουρλούμης και έγιναν τα άλλα γνωστά που σας τα έχω πει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, στη συνέχεια ήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ η εισήγηση για την καταβολή των 40.000.000 περίπου. Ποιος την έκανε αυτήν την εισήγηση τελικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ την έκανα την εισήγηση με βάση το e-mail, όπως σας είπα, του κ. Μπαριτάκη που μου έστειλε –αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία- στις 15/12/2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έγινε η εισήγησή σας και μας είπατε τα στοιχεία που τη στηρίξατε. Υπήρξαν αντιδράσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στο Διοικητικό Συμβούλιο αντέδρασε ο κ. Λιναρδάτος, ο κ. Τζοβλάς και οι δύο είχαν την εξουσιοδότηση του κ. Βενιάμη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τι ήταν ο κ. Λιναρδάτος εκτός από μέλος; Πως συμμετείχε; Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ήταν ορισμένος από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Συγκοινωνιών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως, ήταν εκπρόσωπος του δημοσίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ο οποίος γιατί αντέδρασε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Λιναρδάτος μου είπε ότι δεν είναι πλήρης η εισήγησή μου, μάλιστα χρησιμοποίησε και ορισμένες ακραίες εκφράσεις, ότι δεν εισηγούμαι αυτό που λέει η Διεύθυνση του κ. Μπαριτάκη. Όταν μου ειπώθηκε αυτό, εγώ ζήτησα να έλθει αμέσως ο κ. Μπαριτάκης επάνω, τον καλέσαμε, τρεις διαφορετικοί τον καλούσαμε, σε κανέναν δεν απάντησε και μάλιστα δεν απαντούσε όλη την ημέρα στο τηλέφωνο και στη συνέχεια δικαιολογήθηκε ότι δεν ήξερε ότι γινόταν το Διοικητικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο δεν ήταν αληθές, διότι εγώ την προηγούμενη ημέρα τον είχα ενημερώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα γινόταν την επόμενη. Μάλιστα, του είχα δείξει και την τελική εισήγηση όπως την είχα φτιάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, ο κ. Λιναρδάτος ισχυρίζεται ότι δεν είναι τεκμηριωμένη επαρκώς η εισήγησή σας για τα 40.000.000 και επικαλείται τη συγκεκριμένη Διεύθυνση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πως την επικαλείται; Υπήρχε κάποια εισήγηση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης διαφορετική;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είχε το ενημερωτικό αυτό για το οποίο σας μίλησα στην αρχή, όχι εισήγηση. Αυτό που λέει,  ότι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ότι τα 40.000.000 ευρώ για τα δύο έτη που προκύπτουν από τους προϋπολογισμούς 2003 και 2004 προσεγγίζει τη λύση του προβλήματος. Αυτό ήταν το ενημερωτικό σημείωμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό ήταν το μοναδικό ενημερωτικό σημείωμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το μοναδικό ενημερωτικό σημείωμα και μετά από αυτό ήταν το e-mail πάνω στο οποίο εγώ στηρίχτηκα για να κάνω τη δική μου εισήγηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο έχει αυτήν την παράγραφο, αναφέρεται και στα 26,5 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το κείμενο δεν αναφέρεται. Λέει, όμως « η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης αφού έλαβε υπόψη της όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, κατέθεσε στους προμηθευτές την τελική της πρόταση όπως αναλύεται στον συνημμένο πίνακα, οι προμηθευτές δεν απεδέχθησαν την πρόταση της Υπηρεσίας και κατέθεσαν αντιπρόταση κλπ. Κι έρχεται μετά και λέει «θεωρώ ότι η λύση είναι τα 40.000.000 ευρώ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, εδώ πέρα όσον αφορά την κοστολόγηση που κάνει έστω και πρόχειρη αναφέρει τον αριθμό των 26,5 εκατομμυρίων ευρώ ως πρότασή της, παραθέτει το γεγονός ότι διαφωνούν οι προμηθευτές και καταλήγει υποψιάζομαι στο να φθάσει στα 40.000.000 ευρώ ως λύση. Δηλαδή, αναφέρεται σε αυτό το ποσό ως δική της πρόταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το κείμενο δεν έχει αναφορά στο ποσό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ο πίνακας που ακολουθεί εν πάση περιπτώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο πίνακας όμως, επειδή εγώ είμαι τεχνικός, είναι ένας πίνακας που όποιος τεχνικός τον δει λίγο προσεχτικά, αμέσως κατανοεί ότι αυτά είναι καρφωτά νούμερα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μπορώ να σας δώσω στη συνέχεια άλλο έγγραφο που έχω εδώ μαζί μου, που αφορά τις ΡΗ εγκαταστάσεις. Υπήρχε εσωτερικό έγγραφο του Οκτωβρίου –αυτό πρέπει να σας το δώσω- στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια ότι έγιναν αυτές οι υπηρεσίες, υπάρχει ένα ποσό που είναι άνω των 500 χιλιάδων και για την IΝΤΡΑΚΟΚ συγκεκριμένα ήταν και έχει μπει εδώ 140.000.000. Δηλαδή, η ίδια η υπηρεσία εσωτερικά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είναι κατανοητό, κύριε μάρτυς.
Να σας ρωτήσω λοιπόν σε συνέχεια αυτού: Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο λοιπόν υπάρχει ένα ενημερωτικό σημείωμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια του κ. Λιναρδάτου το οποίο αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο στο ποσό των 26.000.000 ευρώ και των 40.000.000 ευρώ, υπάρχει αντίδραση του κ. Λιναρδάτου, ο οποίος εάν θυμάμαι σωστά είχε μιλήσει και για ποινικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Υπάρχει λοιπόν ο εκπρόσωπος του δημοσίου, ο οποίος με έναν τρόπο ιδιαίτερα σκληρό –θα έλεγα- και προειδοποιητικό μιλάει ακόμα και για ποινικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν και διαφωνεί. Υπάρχει από την άλλη πλευρά η χρήση αυτού του υπομνήματος από τον συγκεκριμένο εκπρόσωπο του δημοσίου. Εσάς δεν σας ενέβαλε καθόλου σε σκέψεις ότι είχατε την αντίδραση όχι του συνδικαλιστικού εκπροσώπου μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο –όχι ότι θέλω να υποβαθμίσω τη θέση τους- αλλά ενός εκπροσώπου του δημοσίου, ο οποίος φθάνει μάλιστα να κάνει και τέτοιου είδους προειδοποιήσεις; Δεν σας ενέβαλε σε σκέψεις ότι πάτε να πάρετε μία απόφαση η οποία αμφισβητείται από τον εκπρόσωπο του δημοσίου και η οποία είχε και μία –δεν ξέρω εάν είναι ισχυρή ή όχι αριθμητικά- μειοψηφία των τριών ατόμων; Τα άλλα δύο άτομα ήταν ο κ. Βενιάμης…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Βενιάμης απουσιάζε και είχε δώσει εξουσιοδότηση. Και ήταν και ο κ. Τσοβλάς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτοί οι δύο τι ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Τσοβλάς ήταν του Υπουργείου και ο κ. Βενιάμης είναι εφοπλιστής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έχουμε λοιπόν επιπρόσθετα και άλλον εκπρόσωπο του δημοσίου να διαφωνεί. Κατά την άποψή σας αυτό δεν ήταν ένα στοιχείο που θα έπρεπε να σας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς προκειμένου να πάρετε την τελική απόφαση. Ήταν τόσο πιεστικό το γεγονός; Δεν σας ενέβαλε καθόλου σε προβληματισμό η συγκεκριμένη συμπεριφορά των εκπροσώπων του δημοσίου και τέλος δεν σκεφθήκατε τι συμφέρον μπορούσε να έχει έστω και με το υπόμνημά του, έστω και με αυτόν τον ατελή πίνακα ο κ. Μπαριτάκης, να μιλάει για 26,5 εκατομμύρια ευρώ; Δεν θα μπορούσατε να έχετε οχυρωθεί έστω και πίσω σε αυτήν την ατελή υπόδειξη του κ. Μπαριτάκη προκειμένου να μην φθάσετε στα 40.000.000 ευρώ; Μιλάμε για μία απόφαση η οποία θα ήταν πολύ επικίνδυνη για σας που και την ψηφίζετε και την εισηγείστε. Γιατί λοιπόν εσείς προχωρήσατε και επιμείνατε στα 40.000.000 ευρώ;
PM
(2GM)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Καταρχάς εγώ δεν συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ήμουν εισηγητής. Με το που έκανα την εισήγηση και απάντησα σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, βγήκα έξω. Όπως ξέρετε από ένα απόσπασμα Διοικητικού Συμβουλίου που σας κατέθεσα, έχω μόνο το σκέλος της δικής μου παρουσίας, δεν έχω το σύνολο των Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν ξέρω ακριβώς πώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση εκεί και τι έγινε μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, άρα δεν μπορώ να πάρω θέση για τη συζήτηση που έγινε και όπου κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει την τελική απόφαση. Εγώ μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό που εγώ ξέρω. Εγώ είχα εισήγηση με e-mail από τον κύριο Μπαριτάκη για 41 εκατομμύρια τα οποία εγώ έκανα 40,6 με την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Δελακούρα κ.λπ. Αυτά τα είπαμε. Κάνω τον υπολογισμό και διαπιστώνω ότι η αξία κτήσης είναι 2,2 δις. Έστω και να αγόραζε ο Ο.Τ.Ε. με ακριβές τιμές, έστω και να αγόραζε με διπλάσια τιμή -που είναι άκρως απίθανο- η αξία των 40 εκατομμυρίων συνεπάγεται κάτι άλλο. Αν αγόραζε με διπλάσιες τιμές και η αξία κτήσης είναι διπλάσια, θα έβγαινε γύρω στο 1,8%. Όπως σας είπα, απ’ όλα τα διεθνή στοιχεία που έχω, απ’ όλες τις επιστολές που έχω πάρει –έχω από την ΒΤ, έχω από τον περιφερειακό διευθυντή της ΒΤ επιστολή- όλοι μου λένε ότι το ποσοστό αυτό που πετύχαμε είναι ένα εξαιρετικά καλό ποσοστό, με δεδομένο ότι η τεχνική υποστήριξη είναι αδύνατο να κοστολογηθεί αν δεν μπεις μέσα στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή. Αυτό το πρότεινα κάποια στιγμή, αλλά οι προμηθευτές ήλθαν και είπαν στο Διοικητικό Συμβούλιο «βεβαίως και δεχόμαστε να κάνετε κοστολόγηση και να μπείτε στις εγκαταστάσεις μας, αλλά εάν βγει το κόστος μεγαλύτερο απ’ αυτά τα 40 εκατομμύρια, θα μας τα πληρώσετε αυτά». Το Διοικητικό Συμβούλιο τότε αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα benchmark. Aυτό σημαίνει να συγκρίνει τιμές μεταξύ διαφόρων εταιρειών. Φώναξε την εταιρεία FRONTIERES. Αυτή έκανε ένα benchmark σ’ όλη την Ευρώπη και έβγαλε τα νούμερα ξανά από 2% έως 18% και με βάση αυτό εν τέλει το καλοκαίρι του 2005 πλήρωσε ο Ο.Τ.Ε. το σύνολο αυτού του τιμήματος διότι από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι διερευνούσε και προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει μήπως και δεν ήταν ένα εύλογο τίμημα αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η αποδοχή των 40 εκατομμυρίων ευρώ κατά την άποψή σας, μολονότι είχε μπει το σύστημα κοστολόγησης του Ο.Τ.Ε. που μας είπατε, αποτέλεσε πρόκριμα της καταβολής του επόμενου ποσού για τη συντήρηση των επόμενων χρόνων; Αποτέλεσε δηλαδή αφετηρία για να πληρωθούν, αν δεν κάνω λάθος, 80 εκατομμύρια; Αν δεν κάνω λάθος, διπλασιάστηκε περίπου το ποσό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Στην εισήγηση αυτή υπήρχε ένα τίμημα συν 30% στα νούμερα αυτά. Αυτό το 30% είναι αντίστοιχο με αυτό το προϋπολογιστικό που έχει μέσα και το σημείωμα του κυρίου Μπαριτάκη που λέει ότι ο προϋπολογισμός του 2003 είναι 15 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός του 2004 25 εκατομμύρια. Αν κάνετε τον υπολογισμό, εδώ είναι 66% παραπάνω από χρονιά σε χρονιά. Γιατί έμπαινε αυτό; Διότι το 2001, το 2002, το 2003 και το 2004 στον Ο.Τ.Ε. υπήρχε ένας «οργασμός» ανάπτυξης δικτύου. Οι εγκαταστάσεις αυξάνονταν σχεδόν επιθετικά, κάτι που σταμάτησε μετά το 2007. Μετά το 2007 βλέπουμε ότι οι εγκαταστάσεις δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό διότι πλέον ο Ο.Τ.Ε. είχε κάνει τις βασικές του επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα, είχε κάνει τις βασικές του επενδύσεις στις οπτικές ίνες, στα συστήματα πολυπλεξίας για τις οπτικές ίνες κ.λπ. Άρα λοιπόν αυτό το 30% ήταν αφενός οι αυξημένες χωρητικότητες και οι αυξημένες εγκαταστάσεις, αφετέρου όμως ήταν και η ποιότητα των υπηρεσιών που διεκδικήσαμε το 2005 με 2007. Αν κάνουμε μία σύγκριση των υπηρεσιών του 2005 με 2007 με τις υπηρεσίες που μέχρι τότε ίσχυαν, βλέπουμε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Παρόλα αυτά το 30% δεν καλύφθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε ως πλαφόν. Παραδείγματος χάρη οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τη SIEMENS στο ΙΝ υπερέβησαν αυτό το 30%, αλλά δεν πήρε τα παραπάνω διότι το 30% λειτούργησε ως πλαφόν και έμεινε εκεί πέρα. Δεν ξέρω αν σας κάλυψα μ’ αυτή την απάντησή μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Να υποθέσω –θέλω μία σύντομη απάντηση- ότι τα 26,5 εκατομμύρια που πρότεινε ο κύριος Μπαριτάκης είχαν βγει με τον υπολογισμό του 1% της αξίας κτήσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Ο κύριος Μπαριτάκης έβαλε αριθμούς οι οποίοι δεν μπορούν να ερμηνευθούν. Να σας διαβάσω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τυχαία συμπίπτει να είναι το 1% το 26,5 της αξίας κτήσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Τυχαία είναι το 40 που είναι 20 κατ’ έτος, δηλαδή 2,2 δις είναι το σύνολο. Τα 40 τα «σπάμε» στα δύο. Είναι 20 εκατομμύρια κατ’ έτος. Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι θα ήταν 15 τον ένα χρόνο και 25 τον άλλο. Βλέπουμε ότι το 15 είναι πολύ χαμηλότερο από το 1% και το 25 είναι κοντά στο 1%. Θα σας πω για το 26,5. Σ’ ένα από τα έγγραφα τα οποία είναι συνημμένα σε ορισμένα χαρτιά του κυρίου Μπαριτάκη τι λέει, για να δείτε με ποιον τρόπο υπολογίστηκαν τα 26,5; «Οι επισκέψεις-επεμβάσεις του οίκου έγιναν στα πλαίσια του πνεύματος της αμοιβαίας καλώς εννοούμενης συνεργασίας μεταξύ αυτού και του Ο.Τ.Ε., σε καμία περίπτωση στα πλαίσια μιας ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης». Δεν υπήρχε υπογεγραμμένη σύμβαση, αλλά είναι δυνατόν ο άλλος να μας δίνει φιλανθρωπικό έργο στα πλαίσια του πνεύματος αμοιβαίας καλώς εννοούμενης συνεργασίας; Είναι αυτό στοιχείο για να μπορέσουμε να πούμε «έτσι υπολογίζω εγώ τα 26,5»;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πείτε μας για τη θυγατρική του Ο.Τ.Ε. στη Ρουμανία. Από πότε είστε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στη RomTelecom τοποθετήθηκα την 1η Φεβρουαρίου του 2007. Ο λόγος που τοποθετήθηκα ήταν ότι η εταιρεία από το Σεπτέμβριο του 2006 μετά από έναν ατυχή χειρισμό στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών άρχισε να χάνει περίπου εβδομήντα με εκατό χιλιάδες πελάτες το μήνα. Βέβαια ήδη έχανε γιατί η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει πάλι μία τιμολογιακή ρύθμιση το Φεβρουάριο του 2005, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, στο τέλος του οποίου πήγα εγώ, η εταιρεία να έχει χάσει περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες από τα τεσσεράμισι εκατομμύρια πελάτες που είχε. Αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα με το οποίο έπρεπε να ασχοληθούμε και να μειώσουμε αυτή τη «διαρροή» πελατών, αυτή την «αιμορραγία».
Μπορώ να πω ότι το 2007 και το 2008 πήγαμε αρκετά καλά. Μάλιστα το 2008 στο σύνολο της χρονιάς χάσαμε μόνο 75, 76 χιλιάδες πελάτες και αυτό μας έκανε να νιώσουμε πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς δημιουργήθηκε η κρίση κι επίσης έχουμε ανταγωνιστές που πουλάνε υπηρεσίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μιλάω για ανταγωνιστές που παρέχουν και σταθερές υπηρεσίες. Αυτοί ξεκίνησαν ως καλωδιακής τηλεόρασης υπηρεσίες και εταιρείες και έχουν αναπτύξει εναέρια οπτική ίνα. Έχουν φτάσει σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά με την εναέρια οπτική ίνα και παρέχουν αυτή τη στιγμή άνευ ορίων σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία –γιατί έχουν και ένα κινητό δίκτυο τρίτης γενιάς στις πόλεις, όχι στην επαρχία- με 700 λεπτά δωρεάν, ίντερνετ στα πενήντα μέγκα –στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο- και όλα αυτά μαζί για έξι ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι οι δικές μας τιμές είναι περίπου δύο με τρεις φορές πάνω σε μία εποχή κρίσης όπου ο πελάτης ζορίζεται πολύ και έχουμε τηλεφωνήματα από αγροτικές περιοχές όπου λέει ο πελάτης «εγώ προτιμώ να κόψω το τηλέφωνο για να μπορέσω να ζεσταθώ το χειμώνα».
(SX)



(2PM)
Η χρονιά του 2009 ήταν πολύ δύσκολη. Το 2009 χάσαμε γύρω στους διακόσιους τριάντα χιλιάδες πελάτες. Και, δυστυχώς, το 2010 ο αριθμός παραμένει περίπου ο ίδιος. Κάπου μεταξύ δεκαέξι με είκοσι χιλιάδες πελάτες το μήνα χάνουμε. Βεβαίως, συγκριτικά με αυτά που συνέβαιναν το 2006…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα συνεχίσω για τα άλλα. Καταλαβαίνω ότι θέλετε για θέματα προμηθειών.
Η πρώτη ενέργεια που κάναμε όταν πήγαμε εκεί, ήταν να επαναδιαπραγματευθούμε τις συμβάσεις. Οι προμηθευτές ήταν κυρίως ALCATEL και ERICSSON. Η SIEMENS ήταν ήδη σε μικρό ποσοστό. Από αυτές τις διαπραγματεύσεις μέσα σε τέσσερις μήνες πετύχαμε μία μείωση των τιμημάτων της τάξεως των 20.000.000 ετησίως. Μπορώ να πω ότι μέσα στα τρία χρόνια εξοικονομήσαμε με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις γύρω στα 70.000.000 ευρώ από συμβάσεις οι οποίες προϋπήρχαν. Κι εκεί το πετύχαμε αυτό, εισάγοντας ξανά τους Κινέζους. Βάλαμε τόσο τη ZTE όσο και τη HUAWEI. Και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο μειώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κόστη επένδυσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είχατε πληροφορηθεί καθόλου για τις πληρωμές που ισχυριζόντουσαν στελέχη της SIEMENS ότι γίνονταν στη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ακούστε, για τη Ρουμανία ειδικά, επειδή με ενδιέφερε το θέμα, διάβαζα. Έχω πληροφορηθεί. Σε όποιον έλεγχο… Έπρεπε να κάνουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κάνατε ελέγχους για να διαπιστώσετε τη βασιμότητα αυτών των καταγγελιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κάναμε τους ελέγχους που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν φέραμε εταιρεία να κάνει αυτό που λέγεται foreign z codeding –δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά- που ιχνηλατούν να δουν… Δηλαδή, έρχονται εταιρείες όπως η DELOITTE &TOUCHE, όπως είναι η ERNST & YOUNG που έχουν ειδικές ομάδες που κάνουν αυτό το foreign z codeding, δηλαδή ψάχνουν για ίχνη στα παλαιότερα τα χρόνια.
Αυτή είναι μία πολύ επίπονη διαδικασία. Και θεώρησα ότι αν έμπαινα σε μία τέτοια διαδικασία, μπορεί να έβγαζα ένα αποτέλεσμα, αλλά μπορεί και να μην έβγαζα. Αν, όμως, έμπαινα, αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή μέσα στην εταιρεία, και προτίμησα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν μπορέσατε ή δεν θελήσατε, για τους λόγους που μας εξηγήσατε, να διερευνήσετε σε βάθος τη βασιμότητα όλων αυτών των καταγγελιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εμένα με ενδιέφερε να χαμηλώσω τις τιμές. Αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άλλες δύο ερωτήσεις έχω.
Μετά την ανάληψη της διοίκησης του ΟΤΕ από τον κ. Βουρλούμη και στη συνέχεια και με τη δική σας συμμετοχή, υπέγραψαν και άλλες συμβάσεις με τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σε αυτές τις συμβάσεις, όταν ρωτήθηκε ο κ. Βουρλούμης αν υπήρχαν ρήτρες αντίστοιχες με τις οκτώ, εννέα και δέκα των συμβάσεων 2000 και 2002, μας είπε ότι δεν θυμάται. Δεν τις έχει…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τι εννοείτε αντίστοιχες ρήτρες;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αν οι τρεις ρήτρες που περιλαμβάνονταν μέσα στη σύμβαση του 2000, υπήρχαν και στις συμβάσεις που υπογράψατε στη συνέχεια με τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Σε ποιες ρήτρες αναφέρεστε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Στις ρήτρες του πλέον ευνοούμενου πελάτη, στις ρήτρες…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τέτοιες ρήτρες, ευνοούμενου πελάτη κλπ., δεν υπάρχουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν υπάρχουν. Γιατί ο κ. Βουρλούμης μας έλεγε ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Επειδή ο κ. Βουρλούμης είχε εξουσιοδοτήσει εμένα να υπογράφω αρκετές συμβάσεις, εγώ ρήτρα περί ευνοούμενου πελάτη δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, δεν είχατε συμπεριλάβει τέτοιου είδους ρήτρες, όπως είχε η αρχική σύμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Οι συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν στη δική μου εποχή, δηλαδή από το 2004 και μετά, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τις συμβάσεις 8002, 8004…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ήταν άλλης μορφής, άλλου τύπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εντελώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κι άλλου είδους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εντελώς. Ήταν για συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ οι συμβάσεις εκείνες ήταν προγραμματικές και αυτομάτως ανανεωνόντουσαν και πήγαινε και παράγγελνε ο υπάλληλος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είχε τις εκτελεστικές τους μετά συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Οι δικές σας συμβάσεις ήταν εντελώς άλλου χαρακτήρα, οπότε δεν υπήρχε λόγος, κατά την άποψή σας, να υπάρχουν τέτοιες ρήτρες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Καμία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Με τον κ. Μαυρίδη μας είπατε πόσο είχατε σχέση ή πότε συναντηθήκατε.
Με τον κ. Χριστοφοράκο είχατε ποτέ συναντηθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτό σας είπα. Ότι ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε μια φορά στο γραφείο μου για το θέμα TETRA, όπου ήθελε να γίνει ο ΟΤΕ… Έλεγε ότι έχει μπει αυτό το δίκτυο που έχει μπει –γιατί είχε μπει, αν θυμάστε, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- κι ότι είναι κρίμα που έχετε το δίκτυο και δεν το εκμεταλλεύεστε. Αν γνωρίζετε καλά, το TETRA κυρίως το χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο και πολύ λίγοι άλλοι. Είναι λίγοι οι πελάτες. Υπολειτουργεί αυτό το δίκτυο.
Του είπα ότι, βεβαίως, εγώ ήμουν υπεύθυνος κυρίως για το τεχνικό κομμάτι του TETRA. Δεν είχα την εμπορική εκμετάλλευση. Αυτή ήταν μία πρώτη κουβέντα που κάναμε μαζί.
Στη συνέχεια εγώ του είχα στείλει μία επιστολή, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν το Σεπτέμβριο –πρέπει να την έχω και κάπου εδώ- που ήταν για κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Είχαμε προσπαθήσει να τις επιδείξουμε, μάλιστα, στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι επειδή δεν μπορέσαμε να τις δείξουμε εκεί, εγώ του έκανα μία επιστολή με την οποία κάπως, ας το πούμε, τον προειδοποιούσα ότι θα προβώ στην ενεργοποίηση ρητρών που προέβλεπε η σύμβαση. Κι ενοχλήθηκε τότε με τη δική μου επιστολή κι έκανε μία, όπως εγώ τη θεωρώ, αλαζονική επιστολή προς τον κ. Βουρλούμη. Και μετά με είδε στο αεροπλάνο και δεν με χαιρέτησε, μου γύρισε την πλάτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Ιωαννίδη, εσείς στη Διεύθυνση αυτή του ΟΤΕ μπήκατε ως επιλογή; Προέρχεστε από το χώρο του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Να το ξαναπώ.
Εγώ ξεκίνησα την καριέρα μου στον ΟΤΕ. Έμεινα δεκαεπτά χρόνια στον ΟΤΕ. Παραιτήθηκα το Δεκέμβριο του 1992 και πήγα στην PANAFON. Στην PANAFON έμεινα πέντε περίπου χρόνια παρά δύο μήνες…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Στον ΟΤΕ πώς ξαναγυρίσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Με επιλογή γύρισα στην COSMOTE. Έγινε μία επιλογή. Πέρασα από…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, το 1992 είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στις 31 Δεκεμβρίου του 1992 παραιτήθηκα από τον ΟΤΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πότε πήγατε στην PANAFON;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στις 4 Ιανουαρίου του 1993 ανέλαβα στην PANAFON.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί λέτε στο βιογραφικό σας ότι πήγατε το 1995;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν λέω στο βιογραφικό μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο βιογραφικό σας, επίσημα, στο site της COSMOTE, το οποίο το έχω μπροστά μου…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα έχει κάνει λάθος η COSMOTE.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πήγατε το 2003 στην COSMOTE…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, στις 31 Δεκεμβρίου του 1992 ήταν η τελευταία μέρα που ήμουν στον ΟΤΕ. Στις 4 Ιανουαρίου του 1993 πήγα στην PANAFON. Έφυγα από την PANAFON στις 31 Οκτωβρίου 1997. Στις 12 Νοεμβρίου ανέλαβα στην COSMOTE, μάλιστα μέσω της θυγατρικής της…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιου έτους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το 1997. Στις 12 Νοεμβρίου του 1997 ανέλαβα μέσω της θυγατρικής TELENOR TELECOMMUNICATIONS SERVICES. Δηλαδή, ουσιαστικά προσλήφθηκα από την TELENOR, από τους Νορβηγούς, όπως και στην PANAFON είχα προσληφθεί από την VODAFONE και την FRANCE TELECOM.
Έμεινα στην COSMOTE μέχρι τον Ιούνιο του 2000, τότε που ο κ. Μανασής έφυγε για να γίνει διευθύνων στον ΟΤΕ. Και τότε ο κ. Μανασής μου πρότεινε να πάω στην ΟΤΕΝΕΤ.
Στην ΟΤΕΝΕΤ έμεινα από τον Ιούνιο του 2000 μέχρι και 31/1/2007. Ενδιάμεσα, όμως, από 1ης Σεπτεμβρίου του 2004, ο κ. Βουρλούμης μου είπε να αναλάβω και τη Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Θεμάτων του ΟΤΕ, που στη συνέχεια ονομάστηκε «Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση, η οποία μου προέκυψε τώρα.
Μας είπατε ότι πήγατε στην COSMOTE μέσω της TELENOR.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η TELENOR με μία διαδικασία, μέσα από πολλές συνεντεύξεις που έδωσα τόσο στην Ελλάδα, σε στελέχη της τότε COSMOTE, τον κ. Κολύρη, έναν Νορβηγό της BIEDERSEN, την ERGON ZENDER και μετά με έστειλαν και στη Νορβηγία και πέρασα και από διάφορα τεστ εκεί πέρα, από μία εταιρεία που συνεργαζόταν -HARTMARK νομίζω λεγόταν- και με πέρασαν από διάφορα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τώρα η TELENOR δεν υπάρχει πλέον.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η TELENOR έχει φύγει από την COSMOTE εδώ και αρκετά χρόνια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μάλιστα.
Δεν έχω τίποτε άλλο, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Καμμένο, θα ήθελα, κύριε μάρτυρα, να σας κάνω κι εγώ δύο ερωτήσεις.
Πρώτον, αν όλα αυτά που μας είπατε για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας για την τεχνική υποστήριξη, τα έχετε καταθέσει σε κάποιο ανακριτικό γραφείο κι αν, παρόλα αυτά, έχει ασκηθεί μήνυση για απιστία κατά των μελών που προσυπέγραψαν αυτή τη σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, έχω καταθέσει στη δεύτερη ανακρίτρια το καλοκαίρι. Δεν υπήρξαν περιοριστικοί όροι. Αυτή τη στιγμή το θέμα εκκρεμεί. Προτείνει ο Εισαγγελέας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να πάει για κακουργιοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Είστε κι εσείς κατηγορούμενος;
(TS)
(2 SX )
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είμαι και εγώ κατηγορούμενος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σας έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, σας είπα, κανένα περιοριστικό μέτρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ένα δεύτερο θέλω να σας ρωτήσω. Το σύστημα tetra ήταν μέσα σε αυτή την προγραμματική συμφωνία της τεχνικής υποστήριξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, στην τεχνική υποστήριξη δεν υπήρχε tetra.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μέχρι σήμερα λειτουργεί το σύστημα tetra;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Απ’ όσο γνωρίζω, λειτουργεί, ναι. Γι’ αυτό εξυπηρετείται και το Αεροδρόμιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτές τις πληροφορίες περί της λειτουργίας του από πού τις έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από την εποχή που ήμουν Γενικός Διευθυντής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τότε υπήρχε πρόβλημα, μας είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν υπήρχε πρόβλημα. Υπήρχαν πέντε χιλιάδες πελάτες, εάν θυμάμαι καλά, που ήταν ένας μικρός αριθμός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ναι.
Μας είπατε, λοιπόν, ότι είχατε στείλει μία επιστολή στο Χριστοφοράκο και μετά δεν σας απάντησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν ήταν για το tetra. Για άλλα θέματα ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κατέπεσαν εγγυητικές επιστολές οι οποίες είχαν δοθεί για την τεχνική υποστήριξη λόγω αδυναμίας συμβατικής εκτέλεσης κ.λ.π; Το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν γνωρίζω για τέτοια προγράμματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επομένως, εσείς μας είπατε ότι ήσασταν στη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Θεμάτων από το 2004 που σας κάλεσε ο Βουρλούμης…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από το Σεπτέμβριο, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): …ενώ συγχρόνως δουλεύατε και σε κάποια άλλη εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ήμουν και Διευθύνων Σύμβουλος της OTE-NET.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μάλιστα. Η Ο.Τ.Ε.-ΝΕΤ θεωρείται θυγατρική του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η Ο.Τ.Ε.-ΝΕΤ ήταν θυγατρική του Ο.Τ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και παίρνατε δύο μισθούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είχατε παραιτηθεί από κάποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από τον Ο.Τ.Ε. έπαιρνα κάποιο επίδομα. Πρέπει να ήταν γύρω στα 1.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, έχετε υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό; Εάν έχετε την καλοσύνη, πείτε μας πότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Σας ευχαριστώ για την ερώτηση που μου κάνετε. Ξέρετε, είμαι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη. Ξέρω ότι ασχολείστε και με τα θέματα των Κωνσταντινουπολιτών και σας ευχαριστώ εκ μέρους τους γι’ αυτό.
Έχω τελειώσει το Ζωγράφειο Λύκειο. Στη συνέχεια, πήγα στην Αμερική και επειδή ο πατέρας μου ακόμη είχε ένα κομμάτι της περιουσίας μας στην Πόλη και ο ίδιος καθώς μπαινόβγαινε, συνήθως συναντούσε δυσκολίες, έπρεπε ο μεγάλος ο γιος να διατηρήσει την υπηκοότητα και άρα το διαβατήριο για να μπορεί να μπαινοβγαίνει. Οπότε πήγα στον τουρκικό στρατό για τέσσερις μήνες το καλοκαίρι του ’75, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο. Μέχρι το ’82 που πήρα την ελληνική υπηκοότητα, είχα την τουρκική υπηκοότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τη σύζυγο του κ. Χριστοφοράκου, την κα Ντεμιρέλ, τη έχετε συναντήσει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε σίγουρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν ήξερα καν ότι είχε Τουρκάλα γυναίκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η πρώην σύζυγος και μητέρα των παιδιών του κ. Χριστοφοράκου λεγόταν Ντεμιρέλ, ανιψιά του Πρωθυπουργού Ντεμιρέλ. Δεν τη γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν ήξερα καν ότι είχε Τουρκάλα γυναίκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε έχετε συναντηθεί ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, βέβαια. Αλλά τι σχέση έχει με την περίπτωση αυτή;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή είστε Κωνσταντινουπολίτης και ξέρω το εθνικό σας φρόνημα, σας ρωτώ να μας πείτε την άποψή σας για τις επενδύσεις στην Τουρκία από ελληνικές επιχειρήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τι θέλετε ακριβώς να σας πω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας για τις συζητήσεις που έγιναν για τις επενδύσεις στην Τουρκία από τον Ο.Τ.Ε. και την Cosmote.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ ξέρω  ότι τότε που ήμουν στη Ρουμανία, είχε έρθει ο κ. Ντοάνι, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της TYRK TELECOM, ο οποίος νομίζω ότι είναι παλαιστινιακής προέλευσης και είχε κάποιες εταιρείες, οι οποίες ανέπτυσσαν λογισμικό. Και επειδή η OTE-GLOMB ήθελε να πουλήσει χωρητικότητα στην TYRK TELECOM,, ήθελε και αυτός με την ευκαιρία που θα αγόραζε από τη θυγατρική του Ο.Τ.Ε. να πουλήσει και αυτός κάτι.
Μάλιστα, κάποια εποχή που πήγα εγώ στην Τουρκία σε μία έκθεση αντίστοιχη της ΣΕΜΠΙ της Γερμανίας, προσπάθησε να μου πει τα καλά για αυτές τις εταιρείες και σε μένα, αλλά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Ούτε σε κοινωνικό γεγονός, δηλαδή, με την κα Χριστοφοράκου δεν είχατε συναντηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν ήξερα καν ότι είχε Τουρκάλα γυναίκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε από τους δεκαπέντε που έστησαν την Panafon. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δέκατος έβδομος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν στήσατε την Panafon ο εργοδότης σας ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ προσλήφθηκα στην Panafon από τη Vodafone και από τη γαλλική, τη France Telecom. Δηλαδή στη συνέντευξη που έδωσα ήταν Τεντ Μπέντος, ο οποίος ήταν ο Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της Vodafone, ήταν ο κ. Ουίλιαμ, που δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα, που ήταν ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Vodafone και ήταν και ο Μπρούνο Ντισεγκρεμέλ, που ήταν ο εξουσιοδοτημένος της France Telecom, ως υπεύθυνος για την τεχνική διεύθυνση τότε της Panafon.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μανασής μάς είπε εδώ ότι τα στελέχη που έχτισαν την Panafon, ήταν στελέχη που πληρώνονταν από την Intracom.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ ποτέ μου, κύριε, δεν έχω πληρωθεί από την Intracom.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ. Δεν σημαίνει ότι οι ερωτήσεις είναι επιθετικές. Ο κ. Μανασής στην πρώτη…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το θεωρώ λίγο προσβλητικό αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω ακριβώς.
Στην παράσταση του κ. Μανασή εδώ στην Επιτροπή των Δ.Ε.Κ.Ο., τον είχαμε ρωτήσει κατά πόσον είχε πληρωθεί ποτέ από την εταιρεία Intracom.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μα, εκείνος είχε προσληφθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας είχε απαντήσει αρνητικά και εν συνεχεία μας είπε ότι εκείνοι που έστησαν την Panafon στην αρχή, η ελληνική πλευρά, πληρωνόταν στην αρχή από την Intracom.
Δεν είναι κακή η ερώτηση που σας κάνω. Ξεκαθαρίζετε ένα θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ το θεωρώ προσβλητικό, γιατί εγώ ξέρω από ποιον προσλήφθηκα.
Κοιτάξτε, υπήρχαν ορισμένα στελέχη όπως ο κ. Κορωνιάς, ο κ. Σακογιάννης, ο κ. Ηλιάδης, ο κ. Μανασής, που ήταν η συνεισφορά, εάν θυμάμαι καλά, της Intracom στην εταιρεία τότε. Αυτοί ήταν οι τέσσερις πρώτοι μάλιστα που μπήκαν. Δεν θυμάμαι τους ενδιάμεσους μεταξύ εμού και των υπολοίπων.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Είπατε «μπήκαν». Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Ηλιάδης, για παράδειγμα, είχε έρθει από τον Καναδά και είχε προσληφθεί στην Intracom. Επίσης, ήταν ο κ. Σταμάτης Βλάχος ο οποίος είχε έρθει και αυτός από την Αμερική, από τον Καναδά, δεν ξέρω και είχε προσληφθεί από την ΕΑΒ, μετά Intracom. Μετά ήταν ο κ. Κορωνιάς ο οποίος ήταν και αυτός ΕΑΒ, Ergodata, Intracom, ήταν ο κ. Μανασής που είχε φύγει από τον Ο.Τ.Ε. και είχε και αυτός νομίζω προσληφθεί από την Intracom.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ χαίρομαι που είπατε προηγουμένως ότι σας προσβάλλω εάν σας ρωτήσω εάν ήσασταν ποτέ στην Intracom.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το θέμα μου δεν είναι αν ήμουν ποτέ στην Intracom. Εγώ προσλήφθηκα από την Panafon. Δεν το θεωρώ σωστό να προσληφθώ σε μία εταιρεία και να πληρώνομαι από άλλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, δηλαδή, ουσιαστικά είναι μεμπτό να προσλαμβάνεσαι από άλλη εταιρεία και να πληρώνεσαι από άλλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, με συγχωρείτε, μία μικρή διακοπή. Μας ειδοποίησαν ότι στις 14.00΄με 14.30΄ το πολύ θα συνεδριάσει εδώ η Εξεταστική για το Βατοπέδι. Σας το λέω, για να μην ξαναφέρνουμε το μάρτυρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι σύντομος.
Κύριε μάρτυς, σας το λέω γιατί κάποια εκ των στελεχών πληρώνονταν από την Intracom όπως ο κ. Μανασής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, όχι. Να διευκρινίσω. Από τη στιγμή που έγινε η μετάβαση στην Panafon δεν θυμάμαι κανένας να συνεχίζει να πληρώνεται…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όταν ιδρύθηκε η Panafon, όλοι είχαμε το μισθό μας και το χαρτάκι μας από αυτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυπριακή off-shore εταιρεία Cosmoholdings τι ακριβώς ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Να σας πω δεν το ξέρω, γιατί εγώ με αυτή την εταιρεία δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Έχω ακούσει ότι υπήρξε μία τέτοια εταιρεία, αλλά δεν γνωρίζω για αυτό το θέμα καθόλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρατε δηλαδή ότι η Cosmoholdings της Κύπρου για την οποία η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε ολόκληρη επερώτηση στη Βουλή και διετάχθη προκαταρκτική και στελέχη της Cosmote πήγαν ως κατηγορούμενοι για το θέμα της «Γερμανός»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ξέρω το θέμα. Η εταιρεία αυτή, εάν θυμάμαι καλά, χρησιμοποιήθηκε ως ένα όχημα για τη διαδικασία του «Γερμανού», αλλά δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, γιατί εγώ ο ίδιος δεν ασχολήθηκα. Δεν είμαι executive της Cosmote. Αυτό θέλω να σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ότι είναι off-shore εταιρεία το ξέρετε πάντως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε η Telenor τι ποσοστό είχε στην Cosmote;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Νομίζω ότι στο ξεκίνημα είχε 30%, εάν θυμάμαι καλά και σταδιακά αυτό το ποσοστό είχε πέσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «σταδιακά» με ενδιαφέρει λιγάκι, διότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το πούλησε σε διάφορες φάσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως σε μία από τις φάσεις αυτές πούλησε 7% ή 8% σε μία off-shore στην Κύπρο, την οποία την είχε ο κ. Βασίλης Σαραντίτης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Καμμένε, εγώ πώς μπορώ να ξέρω εάν υπήρξε μία τέτοια είδους σχέση; Νομίζετε, δηλαδή, ότι η Telenor ή ο κ. Σαραντίτης ακόμα και αν είχαν κάνει κάτι τέτοιο, θα έλεγαν: «Ιωαννίδη, ξέρεις κάτι; Εμείς κάναμε αυτή την ιστορία μεταξύ μας;».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σαραντίτης το έχει αποδεχθεί δημόσια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν ξέρω εάν ο κ. Σαραντίτης το έχει αποδεχθεί δημόσια.
Και να ξέρετε και κάτι άλλο. Έχω εδώ και μερικές από τις ατζέντες, εκείνης ης εποχής ιδιαίτερα.
(ML)

(TS)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε πολλές ατζέντες. Πείτε μου λίγο σας παρακαλώ αυτά που σας ρωτώ, για να τελειώνουμε γρήγορα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Να σας το πω για να ξέρετε. Εγώ κάνω γύρω στις πενήντα συναντήσεις την εβδομάδα, κύριε Καμμένε, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, όπου και  αν δουλεύω, είτε COSMOTE είτε OTENET είτε OTE είτε στην ROM-TELECOM. Αυτός είναι ο ρυθμός. Ξεκινάω 8 με 8.30 το πρωί και τελειώνω 9, 9.30 με 10 το βράδυ. Με αυτό το ρυθμό λοιπόν εγώ δεν μπορώ να παρακολουθώ αυτά που ίσως εσείς θεωρείτε ότι θα έπρεπε να παρακολουθώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, σαν μεγάλο στέλεχος της COSMOTE δεν μπορεί να μην γνωρίζετε εάν υπάρχει μέτοχος στην εταιρία σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Την εταιρία COSMOHOLDING, την ξέρω. Την έχω ακούσει και τη ξέρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, σας λέω για το αν γνωρίζετε ότι στην εταιρία στην οποία προΐσταστε, εσείς είσαστε το γενικό κουμάντο στην COSMOTE…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι δεν είμαι εγώ. Ο κ. Τσαμάς είναι το γενικό κουμάντο και πριν ήταν ο κ. Μαρτιγόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία, ήσασταν από τις τρεις κεφαλές της εταιρίας. Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε εάν υπήρχε μέτοχος όπως η TELENOR για παράδειγμα ή άλλος μέτοχος που έχει το 8%.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Να σας απαντήσω. Ο κ. Σαραντίτης ήταν όσο διάστημα ήμουν εγώ στην COSMOTE, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Γιάννης Σαραντίτης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σαραντίτης λοιπόν, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν ξέρετε αν είχε και την ιδιότητα του μετόχου με 8%;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ξέρω αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα ξέρατε ότι ο κ. Βασίλης Σαραντίτης είχε και την ιδιότητα του μετόχου…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτό που σας είπα ότι δεν ήξερα είναι αν υπάρχει μυστική ή η οποιαδήποτε υπόγεια επαφή TELENOR-Σαραντίτη. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε τη μυστική. Ξέρατε ότι ο κ. Σαραντίτης ήταν μέτοχος της COSMOTE;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ιωάννης ή Βασίλης; Ακούγονται διαφορετικά ονόματα εδώ. Ποιον λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ ξέρω τον Γιάννη Σαραντίτη που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Γιάννη Σαραντίτη. Όχι το Βασίλη Σαραντίτη, τον πρώην Υπουργό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τον Βασίλη Σαραντίτη δεν τον ξέρω καθόλου.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ο Βασίλης Σαραντίτης ήταν Υπουργός.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν τον ξέρω. Εγώ ξέρω τον Γιάννη Σαραντίτη. Νομίζω ότι είναι γιος του κυρίου που λέτε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πόσο χρονών είναι ο Γιάννης Σαραντίτης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είναι σαράντα χρονών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως είναι ο γιός του λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Πιθανών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα εσείς ξέρατε ότι μέτοχος ήταν ο γιός του κ. Βασίλη Σαραντίτη, ο κ. Γιάννης Σαραντίτης που ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ότι η οικογένεια Σαραντίτη είχε ένα 8% το ήξερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς αποκτήθηκε αυτό το 8%; Το ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα μπορούσε να αγοράσει από το Χρηματιστήριο ένα 8%;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν το γνωρίζω, κύριε Καμμένε. Ό,τι και να μου πείτε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω διαδικαστικά. Μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα 8% από το Χρηματιστήριο χωρίς να έχει δοθεί ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την εταιρία της οποίας μεταβιβάζεται ένα 8%, για αλλαγή μετοχικής συνθέσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Φαντάζομαι θα πρέπει να ανακοινωθεί αυτό κάπου και να γίνει γνωστό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν είχε γίνει κάτι τέτοιο επί εποχή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, τη δική μου εποχή εγώ δεν ξέρω αν έγινε κάτι τέτοιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν πουλήθηκε αυτό το ποσοστό ήσασταν στην COSMOTE;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όταν πουλήθηκε όλο της TELENOR;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αν ήμουν σαν στέλεχος ή αν ήμουν σαν διοικητικό συμβούλιο; Στο διοικητικό συμβούλιο παραμένω και σήμερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω. Αν ήσασταν σαν διοικητικό συμβούλιο ή στέλεχος…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εφόσον είμαι στο διοικητικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια, άρα στην εποχή μου έγινε αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε λοιπόν πότε πουλήθηκε το ποσοστό της TELENOR και πόσο ποσοστό ήταν; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν θυμάμαι. Εγώ θυμάμαι ότι πρώτα ήταν 30%, μετά η TELENOR, αν θυμάμαι καλά, έδωσε ένα κομμάτι στο Χρηματιστήριο και μετά νομίζω ότι αγόρασε το ποσοστό ο Ο.Τ.Ε. Ή μάλλον όχι. Έγινε μια συζήτηση τότε όπου υπήρξε και μια σύγκρουση Μανασή-Βερελή, αν θυμάμαι καλά, στο θέμα ότι ο Μανασής ήθελε να αγοράσει το ποσοστό της TELENOR τότε και νομίζω ότι ο κ. Βερελής δεν ήθελε. Τη συνέχεια όμως δεν μπορώ να τη θυμηθώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαστε στο σημείο ακριβώς που πρέπει να το δούμε. Ο κ. Βερελής είπατε, δεν ήθελε να αγοράσει το ποσοστό της TELENOR;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτή την πληροφορία πήρα εγώ από τον κ. Μανασή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ξέρετε αν ο κ. Βερελής δεν ήθελε να αγοράσει και το ποσοστό του 8% του οποίου ήταν κάτοχος η οικογένεια Σαραντίτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Καμμένε, δεν μπορώ να τα ξέρω. Εγώ γενικά, όπως σας είπα, δουλεύω με πενήντα συναντήσεις, δουλεύω γύρω στις εξήντα με ογδόντα ώρες την εβδομάδα και ο στόχος μου είναι να πετύχουν οι εταιρίες και οι μονάδες που λειτουργώ. Στα politics…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι politics. Για ποιον δουλεύετε πρέπει να ξέρετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Υπάρχουν υπευθυνότητες σε αυτή την κοινωνία. Ο κάθε ένας έχει την υπευθυνότητά του. Εσείς ως Βουλευτές…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βάσει του νόμου 2190 λοιπόν, κύριε μάρτυς, περί ανωνύμων εταιριών είστε συνυπαίτιος, σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου για οτιδήποτε παράνομο συμβαίνει στην εταιρία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, έχετε λάθος. Οτιδήποτε περάσει μέσα από το διοικητικό συμβούλιο και γίνει παράνομο μέσα στο διοικητικό συμβούλιο έχω ευθύνη. Οτιδήποτε γίνει χωρίς να το γνωρίσω, χωρίς να περάσει μέσα στο διοικητικό συμβούλιο δεν έχω καμία ευθύνη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ωραία, αυτό σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Και δεν μου αρέσει που μου μιλάτε με τέτοιο τόνο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν λοιπόν, κύριε Ιωαννίδη το 8% που μπορεί να είναι μίζα σε πολιτικό, δεν πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο και πήγε στη γενική συνέλευση, τότε κάποιοι παρανόμησαν και δεν σας ενημέρωσαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, σας παρακαλώ λίγο πιο ήπια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο, κύριε μάρτυς, τότε έχετε την ευθύνη που προβλέπει ο νόμος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Αν πέρασε ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ: Πέρασε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ωραία. Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προσέξτε. Υπάρχουν πολλά διοικητικά συμβούλια, ειδικά τώρα που είμαι στη Ρουμανία, που δεν κατεβαίνω και δίνω εξουσιοδότηση. Ομολογώ ότι δεν διαβάζω εκ των υστέρων όλα τα Πρακτικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, αν έχετε την καλοσύνη, για τη διερεύνηση της υπόθεσης και για την πιθανή εμπλοκή, να μας καταθέσετε στην Επιτροπή, επειδή ήσασταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τι συνέβη με τις αγορές και τις πωλήσεις και τις αλλαγές της μετοχικής σύνδεσης της εταιρίας COSMOTE, όσον αφορά το ποσοστό της TELENOR και των υπολοίπων μετόχων, μεταξύ αυτών και off shore εταιρίες και μιλώ για το 8% που φέρεται να έχει η οικογένεια Σαραντίτη που είπατε ότι γνωρίζατε ότι έχει κάποιο ποσοστό και όσον αφορά το πώς αγοράστηκε αυτό το ποσοστό, το πώς πουλήθηκε και το πόσο πουλήθηκε.
Κύριε μάρτυς, στην Κίνα τους τελευταίους εξήντα μήνες έχετε πάει πολλές φορές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μια φορά πήγα το Μάρτιο του 2005.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπηρεσιακώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Υπηρεσιακώς για να δω τη HIGHWAY γιατί ήταν τότε που έπρεπε να αποφασίσω αν θα πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία της Κίνας μέσα ή όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν λοιπόν ένα υπηρεσιακό ταξίδι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το οποίο πληρώθηκε από την COSMOTE;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Από τον OTΕ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ως Ο.Τ.Ε. πήγα
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πληρώθηκε από τον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως. Όλο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσες μέρες μείνατε; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δέκα μέρες ίσως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως θυμάστε αν ήταν πολύ μεγάλη η αντιπροσωπεία που πήγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ πήγα μικρή αντιπροσωπεία. Εγώ ήμουν με άλλα τέσσερα στελέχη. Πριν από εμένα είχαμε στείλει κάποιους άλλους μηχανικούς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως θυμάστε ποια στελέχη ήταν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τα δικά μου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, βεβαίως. Ήταν ο κ. Δρακόπουλος, ο κ. Παπαποστόλου, ο κ. Δούκογλου και ο κ. Κοτουλάκης. Πέντε ήμασταν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στελέχη του Ο.Τ.Ε. ή της COSMOTE πήγαιναν προσκεκλημένοι της προμηθεύτριας εταιρίας είτε για υπηρεσιακό είτε για ιδιωτικό ιδίως σκοπό για αρκετές μέρες στην Κίνα και μάλιστα πολυπληθείς αντιπροσωπείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προσωπικά για ιδιωτικό σκοπό δεν γνωρίζω καμιά περίπτωση. Αν υπάρχει δεν τη ξέρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας κάλεσε ποτέ η HIGHWAY να πάτε για διακοπές στην Κίνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προσκλήσεις μου έκανε, αλλά εγώ δεν πήγα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοείτε ότι σας προσκαλούσαν να επισκεφτείτε την Κίνα και θα το πλήρωναν αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, μου έλεγαν κιόλας ότι «αν έρθεις και καλοκαίρι θα περάσουμε καλά».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν πήγαν στελέχη του COSMOTE ή του Ο.Τ.Ε. σε αυτά τα ταξίδια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν ξέρω κανέναν που να πήγε, αλλά αν υπάρχει δεν μπορώ να το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρετε δηλαδή αν πήγαν πολλοί μαζί, πολλές φορές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τον Ιανουάριο είχα στείλει εγώ μια μεγάλη ομάδα μηχανικών, οι οποίοι μπορεί να ήταν δεκαπέντε άτομα. Δεν θυμάμαι πόσοι ήταν. Τον Ιανουάριο του 2005 πήγε μια ομάδα μηχανικών στην Κίνα για να δει την εταιρία HIGHWAY κυρίως και το κέντρο ερευνών που είχε, το εργοστάσιο και την παραγωγή κ.λπ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως πήγαν σε όλη την Κίνα βόλτα; Μήπως τους ξενάγησε σε όλη την Κίνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δε νομίζω. Τουλάχιστον στη δική μου μετάβαση πήγαμε Σεϊτσέν, Σαγκάη και Πεκίνο γιατί και στα τρία μέρη είχαν τρεις διαφορετικές μονάδες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή στη μισή Κίνα ουσιαστικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Έ, όχι. Η Κίνα ξέρετε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Κίνα είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το Πεκίνο ας πούμε με τη Σαγκάη είναι μια διαφορά τέσσερις ώρες με το αεροπλάνο, ίσως και λίγο παραπάνω.
Κυρία Πρόεδρε, το ρωτώ αυτό διότι αν έχουν πάει στελέχη του Ο.Τ.Ε. ή της COSMOTE, προσκεκλημένοι για ψυχαγωγία της προμηθεύτριας εταιρίας, υπάρχει θέμα.
Στο Καζίνο του Μακάο ξέρετε αν πήγαν στελέχη προσκεκλημένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ιδέα δεν έχω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Ντάν Φίσερ τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τον γνώρισα σε μια δημόσια…
Είναι αυτός που έχει στο Μπρασόκ, στη Ρουμανία κάτι επιχειρήσεις, αν θυμάμαι καλά. Ρουμάνος πρέπει να είναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε τον γνωρίσατε;
(PN)
(ML)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Νομίζω πρέπει να έχει ένα-ενάμιση χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε τον κ. Νταν Φύσερ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Νομίζω τον γνώρισα, είχε έρθει ο Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και τον είχε καλέσει ο δήμαρχος Βουκουρεστίου και σ’ αυτό το δείπνο ήταν και ο Νταν Φύσερ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Νταν Φύσερ δεν τον έχετε γνωρίσει σε σχέση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Διάβασα ένα δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για το θέμα αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρετε αν έχουν πληρωθεί 52 εκατομμύρια μίζες σε στελέχη, πριν πάτε εσείς στη Rom Telecom.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ πού να τα ξέρω αυτά τα πράγματα. Εσείς τα ξέρετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα ξέρω, γι’ αυτό σας τα λέω. Υπάρχουν στη δικογραφία ότι κάποια στελέχη του Ο.Τ.Ε. πήραν 52 εκατομμύρια μίζα για την αγορά της Rom Telecom. Γι’ αυτό σας ρωτάω αν τον ξέρετε. Εσείς τον είδατε δηλαδή τον κ. Νταν Φύσερ ως έναν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ως ένα επιχειρηματία στο τραπέζι με τον Τζουλιάνι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την εταιρεία Γκρίμκο την ξέρετε  καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από αυτούς που είχαμε νοικιασμένο και πρόσφατα, πριν από δεκαπέντε ημέρες, το κτήριο που είχαμε την εταιρεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσο το είχατε νοικιάσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Γύρω στα 20 ευρώ το τετραγωνικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν η εταιρεία Γκρίμκο είχε ενδιαφερθεί να πάρει 15% της Rom Telecom;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν η εταιρεία Γκρίμκο αποτελείται από στελέχη, μέτοχοι είναι στελέχη πολιτικοί της Ρουμανίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο αρχηγός. Ο ιδιοκτήτης της Γκρίμκο είναι ο Βοϊκουρέσκου, ο οποίος έχει και ένα κόμμα μονοπρόσωπο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η εταιρεία Γκρίμκο ξέρετε πού έχει έδρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Υπάρχει το μεγάλο Γκρίμκο κτήριο και το μικρό. Απέναντι ήταν το μικρό κτήριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως έχει και στη Λευκωσία Γκρίμκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτό δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ποσοστό της Rom Telecom έχει πάρει η αμερικανική εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο Ο.Τ.Ε. έχει 54% και το ρουμάνικο δημόσιο 46%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε πριν πάρει το ρουμανικό δημόσιο, εάν υπήρχε αμερικανική εταιρεία που πήρε ποσοστό της Rom Telecom όταν πλήρωσε ο Ο.Τ.Ε. την αγορά της Rom Telecom;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ξέρω ότι υπήρχαν στο ξεκίνημα της Rom Telecom μία αμερικάνικη εταιρεία η οποία ήταν συνεργάτης και πιθανώς να είχε… το μετοχικό σκέλος αυτής της υπόθεσης δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα μπορέσετε να μας στείλετε από τη Rom Telecom όλες τις αλλαγές της μετοχικής συνθέσεως που υπήρχαν από την αρχή; Διότι προκύπτει από τη δικογραφία ότι υπήρχαν μίζες οι οποίες δόθηκαν με τη μορφή ποσοστού για χρήματα που πλήρωσε ο ελληνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών Ελλάδος για την αγορά της Rom Telecom σε off shore εταιρείες;
Κύριε  μάρτυς, να σας ρωτήσω προτελευταία ερώτηση, σε σχέση με το θέμα της  τεχνικής υποστήριξης. Άκουσα όλα αυτά που είπατε και στους συναδέλφους. Μάλιστα είπατε κάποια στιγμή σε σχέση με τον κ. Μαριτάκη, ότι «Νικήτα γράψε ένα σχόλιο, ένα σχέδιο εισήγησης». Αυτό ήταν το σχέδιο εισήγησης που πήραν εν συνέχεια ο κ. Λιναρδάτος και άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. και είπαν ότι άλλαξε ο πίνακας από αυτόν που είχαν μέχρι που αυτόν που δώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αυτό το σχέδιο που  μου έστειλε ο κ. Μπαριτάκης ως σχέδιο το εμπλούτισα. Για παράδειγμα εκείνος μέσα δεν έγραφε το ποσοστό 1% ή ξέρω εγώ ότι η Ιντρακόμ είχε 0,86%, η Siemens, αν θυμάμαι καλά, 0,9% περίπου και η ΑΝΚΟ 1,1%, δεν θυμάμαι ακριβώς. Λοιπόν, αυτά τα πρόσθεσα εγώ, όπως εγώ πρόσθεσα μέσα για το θέμα της μελέτης που είχε κάνει η Price Waterhouse και η οποία είχε βγάλει ότι τα ποσοστά γύρω στο 1% είναι εύλογα, σε αντίθεση με τα ποσοστά στην ευρύτερη αγορά που κυμαίνονται 3%, 5%, 7%  κ.λπ. Αυτά τα πρόσθετα εγώ. Αλλά το κείμενο, το ιστορικό, επειδή το κείμενο του κ. Μπαριτάκη ήταν πολύ φτωχό, έπρεπε να το εμπλουτίσω. Το εμπλούτισα εγώ σε διάφορα σημεία του. Ένα από τα σημεία που έκανα ήταν ότι ζήτησα και την έγκριση του Δ.Σ. ως πλαφόν για την τριετία  2005-2007, να μπει το συν 30%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είπατε στα μέλη του Δ.Σ. ότι εσείς εμπλουτίσατε τον πίνακα αυτό και ότι δεν πρόκειται για πλαστογραφία ουσιαστικά και διαφορετικό πίνακα από αυτόν που έδωσε ο κ. Μπαριτάκης; Όταν ο κ. Λιναρδάτος έφερε αυτό το σημείωμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Λιναρδάτος ποτέ δεν μίλησε για πλαστογραφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ από ό,τι άκουσα από τον προηγούμενο μάρτυρα, τον κ. Μπαράτση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Μπαράτσης δεν ήταν στο συμβούλιο όταν εγώ πήγα την εισήγηση. Ο κ. Μπαράτσης είχε φύγει πριν αναλάβω εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μπαράτσης είπε ότι διαφώνησε και έφυγε διότι άλλος πίνακας ήρθε και άλλος πίνακας παρουσιάστηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ τον κ. Μπαράτση τον ξέρω από την εποχή που ήταν διευθύνων σύμβουλος στην «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Τον ξέρω, είχε έρθει στο γραφείο μου μετά που έφυγε από τη «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», αλλά ως μέλος του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. ποτέ μου δεν τον συνάντησα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλήσατε τα μέλη του Δ.Σ. ή αυτούς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κατά την άποψή σας, σας συκοφάντησαν, λέγοντας σας ότι είχαμε εμπλοκή με αποτέλεσμα να υποστείτε δίωξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Περιμένω να τελειώσει η διαδικασία και σας ρωτάω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η διαδικασία που διώκουν εμένα. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε εγώ να παίξω αυτό το πινγκ-πονγκ. Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχω τα έγγραφά μου, ξέρω ότι έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου, δεν φοβάμαι καμία διαδικασία, θα τελειώσει και τότε έχω να κυνηγήσω αυτόν που πρέπει να κυνηγήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το δικηγόρο σας τον πληρώνει ο Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Με βάση την απόφαση του Δ.Σ. που υπάρχει ασφάλεια για τα μέλη, το δικηγόρο τον πληρώνει ο Ο.Τ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ενώ το αδίκημα κύριε μάρτυς, της απιστίας στρέφεται για ζημιά των μελών, όπως φέρεται τουλάχιστον, κατά της περιουσίας του Ο.Τ.Ε.; Αυτό δεν είναι το αδίκημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το αδίκημα ναι. Η απιστία, λέει, ότι δώσαμε παραπάνω λεφτά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη):Και προκαλέσατε ζημία στην περιουσία του Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και σας πληρώνει ο Ο.Τ.Ε. το νομικό σας σύμβουλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αφού υπάρχει απόφαση Δ.Σ.
Όχι, ο Ο.Τ.Ε., ασφαλιστική εταιρεία του Ο.Τ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ασφαλιστική εταιρεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ.
Κύριε μάρτυς, ξέρετε αν η ασφαλιστική εταιρεία αυτή πληρώνεται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο από τον Ο.Τ.Ε. όπως μας είπε ο κ. Πασσιάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ποσό δεν το ήξερα. Ξέρω ότι υπάρχει εταιρεία όπως, υπάρχει και στην ΚΟΣΜΟΤΕ και στην ΠΑΝΑΦΟΝ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει να καλύψει και δικαστήρια των μελών του Ο.Τ.Ε., εναντίον της περιουσίας του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, ναι.
Κυρία Πρόεδρε, υπονοείτε ότι εσείς θεωρείτε ότι εγώ είμαι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όχι, κύριε. Δεν σας θεωρώ εγώ ότι έχετε διαπράξει την πράξη για την οποία φέρεσθε κατηγορούμενος. Αυτή τη δίωξη δεν την έχω κάνει εγώ, αλλά ο κύριος εισαγγελέας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Μου χαλάτε τον ειρμό αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επειδή μου έθεσε θέμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω να πείτε ό,τι θέλετε, αφού τελειώσει το ερωτηματολόγιο μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ένα λεπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βάσει του Κανονισμού, ας με αφήσετε να τελειώσω την εξέταση του μάρτυρα και μετά κάνετε ό,τι θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Στο σημείο αυτό προέκυψε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα αποχωρήσω, κυρία Πρόεδρε, θα αποχωρήσω τώρα. Θα με αφήσετε να εξετάσω το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επί προσωπικού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε, θα εξετάσω το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εγώ δεν σας είπα ότι έχετε κάνει..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αποχωρώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Απλώς σας είπα τι φέρεσθε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, εάν δεν με αφήσετε τώρα να εξετάσω το μάρτυρα θα αποχωρήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, λίγο πιο ήπια. Δεν υπάρχει λόγος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα με αφήσετε να εξετάσω το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, στο σημείο αυτό, επειδή δημιουργήθηκε ένα προσωπικό ζήτημα με το μάρτυρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το λύσετε μετά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όχι, γιατί θα καταγραφεί στα πρακτικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στα πρακτικά αφήστε να γραφτούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που ρωτώ το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Προχωρήστε στη συνέχεια με ηπιότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, συγγνώμη, κύριε μάρτυς γι’ αυτό.
Σας πληρώνει, λοιπόν, ο Ο.Τ.Ε. από την εταιρεία την ασφαλιστική στην οποία έχει ουσιαστικά ασφαλίσει τα μέλη του Δ.Σ. για τις πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχουν, την υπεράσπισή σας.
Ο υπερασπιστής σας θέλετε να μας πείτε ποιος είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Πλάτων Νιάδης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Με άλλους υπερασπιστές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν έχω άλλον. Ο κ. Νιάδης είναι μία μικρή εταιρεία, αυτός και μία κοπέλα. Αν θέλετε να ξέρετε αν είναι φίρμα μεγάλη, δεν είναι φίρμα μεγάλη. Αλλά είναι νομίζω καλός δικηγόρος.
(XF)
(1PN)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας είπατε προηγουμένως ότι υπήρχαν παρεμβάσεις από τη μεριά των προμηθευτών σχετικά με την τεχνική υποστήριξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τι παρεμβάσεις;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρεμβάσεις προς στελέχη του Ο.Τ.Ε. Μία από αυτές μας είπατε ότι έγινε την 1.11.2004 από την εταιρεία INTRACOM.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κάτι άλλο καταλάβατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Δεν υπήρχε δηλαδή παρέμβαση ποτέ από προμηθευτές σχετικά με την τεχνική υποστήριξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Τι παρέμβαση; Έφεραν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας πείτε ποιες παρεμβάσεις έκανε η INTRACOM με τεχνικούς της που να εξηγούν το έργο που παρήγαγαν το 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εντάξει, εδώ είναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας το καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα σας το καταθέσω. Την 1η Ιουνίου 2004 είναι αυτό το έγγραφο που απεκρύφθη από μένα, δεν μου το έδωσαν. Εγώ έπρεπε να το βρω μέσα στα αρχεία, ψάχνοντας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το απέκρυψαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιοι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να μας το περιγράψει για να ζητήσουμε να αναπαραχθεί και να μοιραστεί.
Τι ακριβώς είναι, κύριε μάρτυρα, για να καταχωριστεί στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είναι ένα έγγραφο από την εταιρεία INTRACOM της 1ης Ιουνίου 2004 με το οποίο στέλνει συνημμένα μια σειρά από περιπτώσεις που έγιναν παρεμβάσεις. Και μπορώ να σας διαβάσω τυχαία τι λέει «σε ένα DLC στις 24 Νεομβρίου 2003 στην Άρτα, ο υπεύθυνος Ο.Τ.Ε. είναι Λάππας… Ποια αρχεία θα περάσει… Υπεύθυνος INTRACOM κ. Παπαδάκης. Οι ενέργειες είναι… κ.λπ.». Εδώ κάθε τι που έχει κάνει ας το πούμε, το έχει γράψει και το έχει καταθέσει. Φυσικά αυτός ο έλεγχος έπρεπε να έχει γίνει πολύ πριν πάω εγώ. Έπρεπε να ξέρουμε τι από αυτά τα πράγματα πράγματι έχουν γίνει, τι από  αυτά έχουν γίνει σε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν ήδη παραληφθεί, ποιες είναι οι παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν παραληφθεί, γιατί χρειάστηκε να τον καλέσουμε. Ο,τιδήποτε δηλαδή από τη δική μας τη σκοπιά. Αυτή η υπόθεση δεν έγινε ούτε καν με την επιστολή που εστάλη τον Οκτώβριο. Αντί να τους λέμε «στείλτε μας πότε ήρθαν ή πότε δεν ήρθαν», έπρεπε να στείλουμε αυτό και να πούμε «πέστε μας αν αυτά που λένε είναι ορθά ή είναι λάθος».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κι αυτό αναφέρεται στο 2003, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εδώ αναφέρεται στις ενέργειες του 2003.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ερώτημα λοιπόν: Είναι η εποχή που μας είπατε ότι γινόταν ο οργασμός στον Ο.Τ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ένα λεπτό, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να κατατεθεί για να αναπαραχθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μα, ηρεμήστε, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν ακούστε. Αυτή τη στιγμή βάζω ένσταση στην Επιτροπή. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής απόντος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, προεδρεύει ο αρχαιότερος Βουλευτής. Κατεβείτε αυτή τη στιγμή κάτω να παραλάβει ο αρχαιότερος Βουλευτής, αφού το θέλετε έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε συνάδελφε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ή θα κάνετε τη δουλειά σας, το ανεχόμαστε, ή θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος ή ο αρχαιότερος Βουλευτής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, ίσως να μην έχετε διαβάσει καλά τον Κανονισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω διατελέσει Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής έξι χρόνια. Επιτέλους!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ως εκ των καθηκόντων μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επιτέλους!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): …ζητώ από τον μάρτυρα στο σημείο αυτό…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε κανένα καθήκον. Είστε αυθαίρετα Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): …να καταθέσει το έγγραφο για να αναπαραχθεί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε αυθαίρετα Πρόεδρος. Προεδρεύει ή ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος ή ο αρχαιότερος Βουλευτής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Άρα, τόση ώρα ακύρως μιλάτε και ρωτάται. Είναι άκυρη όλη η διαδικασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σηκωθείτε επιτέλους. Σας ανεχόμασταν αρκετή ώρα. Αλλά όχι να μη μπορούμε να κάνουμε εξέταση του μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εγώ ζήτησα να αναπαραχθεί το έγγραφο και να μας μοιραστεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, φύγετε από τη θέση αυτή. Δεν είστε Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν θα με διώξετε εσείς, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας διώχνω γιατί είστε παράνομα και παράτυπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τότε ό,τι έχετε ρωτήσει είναι άκυρο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ένσταση και σηκωθείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ό,τι έχετε ρωτήσει και η προηγούμενη διαδικασία είναι άκυρη και θα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να σας συνέφερε κομματικά, αλλά θα ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): …εφόσον το προσβάλλετε. Λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ό,τι και να κάνετε, δεν διαγράφεται τίποτα από τα Πρακτικά.
Να καταγραφεί η βούληση της Προεδρεύουσας συναδέλφου να διαγραφούν τα Πρακτικά και ό,τι έχω ρωτήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εγώ ζήτησα να αναπαραχθεί …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ζήτησε να διαγραφούν τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): …και να σας μοιραστεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ επιμένω να μη διαγραφεί τίποτα. Και θεωρώ ότι αυτή είναι προσπάθεια αλλοίωσης των Πρακτικών της Επιτροπής από την Προεδρεύουσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν ξέρετε τι λέτε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ.  ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου επιτρέπετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω τι λέω; Σηκωθείτε από εκεί. Υπάρχει ο Πρόεδρος εδώ μέσα. Είστε παράτυπα μέχρι στιγμής. Εγώ όμως σας λέω ότι όσο κι αν θέλετε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπα να αναπαραχθεί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …να μη γραφτούν οι υπηρεσίες των off shore εταιρειών των πολιτικών στελεχών του κόμματός σας, εδώ θα ειπωθούν τα πάντα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι λέτε τώρα; Σοβαρολογείτε; Εγώ είπα να αναπαραχθεί το έγγραφο. Όλα τα άλλα είναι στη φαντασία σας!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ πολύ!
Κυρία Τσόνογλου, ευχαριστώ που με αντικαταστήσατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να μη διαγραφεί τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να τελειώσω την εξέταση του μάρτυρα και μετά ας μπουν ό,τι θέματα θέλουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτα τάξη και μετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να σας ενημερώσω που δεν ήσασταν εδώ. Ζήτησα να αναπαραχθεί το έγγραφο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καθίστε παρακαλώ στη θέση σας. Όρθια είστε δίπλα από τον Πρόεδρο και αγορεύετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν έχετε το λόγο.
Παρακαλώ, κυρία Τσόνογλου, καθίστε στη θέση σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να τελειώσω την εξέταση του μάρτυρα για να φύγω. Έχω υποχρέωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας αφαίρεσα την ανάκριση του μάρτυρα. Δεν σας σταμάτησα από εκεί. Μπορείτε να προχωρήσετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, έχετε το λόγο. Έχει υπάρξει προσωπικό θέμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, είναι καταχωρημένο στα Πρακτικά ότι εγώ ακύρως έχω καταλάβει τη θέση σας. Αυτό για μένα είναι ένα τεράστιο προσωπικό ζήτημα. Και παρακαλώ τον συνάδελφο να ανακαλέσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτω ένσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού το θέλει έτσι η κυρία συνάδελφος, έτσι θα γίνει!
Όπως προβλέπει ο Κανονισμός, στην Εξεταστική Επιτροπή προεδρεύει είτε ο Πρόεδρος είτε ο Αντιπρόεδρος. Σε περίπτωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα μου επιτρέψετε εδώ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, αντικαθίσταται από τον αρχαιότερο τη τάξει Βουλευτή που είναι στην Επιτροπή. Εμείς δεχθήκαμε καλή τη θελήσει να είναι η κυρία Τσόνογλου, επειδή είναι από το κυβερνών κόμμα. Όμως, είναι παράτυπο και από τη στιγμή που μπαίνουν τέτοια θέματα και μας αποκλείεται η δυνατότητα εξετάσεως μαρτύρων και παρακωλυόμεθα, θέλουμε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο ή τον αρχαιότερο τη τάξει Βουλευτή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ούτε τον παρακώλυσα ούτε τον δυσκόλεψα στο έργο του. Και είναι αναληθές. Εγώ ζήτησα να αναπαραχθεί το έγγραφο, το οποίο επικαλέστηκε ο μάρτυρας και να διανεμηθεί στους συναδέλφους. Από εκεί και πέρα αν προκύπτει θέμα ακυρότητας της παρουσίας μου στην Έδρα, κύριε Πρόεδρε, να μη με ξανά καλέσετε. Και εγώ προτείνω να ακυρωθεί όλη η μέχρι τώρα διαδικασία, από τότε που αποχωρήσατε μέχρι τότε που έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γνωρίζετε ότι ο Αντιπρόεδρος είναι σε ταξίδι και ζήτησε την άδειά μας για την απουσία του και ενημερωθήκατε γι’ αυτό. Έχουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια, μπαίνουν και άλλα ζητήματα. Ε, δεν μπορώ να είμαι συνεχώς στην Έδρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην είστε, κύριε Πρόεδρε. Ο αρχαιότερος τη τάξει είναι ο κ. Νεράντζης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλέσω λοιπόν και τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως πτέρυγας, με κάποια οικονομία για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και ιδιαίτερα προσωπικά εσάς, κύριε συνάδελφε, ποιο μαλακά να δούμε τι θέμα μπαίνουν και πώς θα τα διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο τρόπο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής. Εγώ θέλω να τελειώσω επιτέλους χωρίς διακοπές την εξέταση του μάρτυρα. Αυτό ζητώ μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε με ηρεμία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ηρεμία απόλυτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, μπορείτε να προχωρήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και βεβαίως δεν δέχομαι καμία διακοπή.
Κύριε μάρτυρα, μας είπατε για τις παρατηρήσεις της εταιρείας INTRACOM. Πιστεύω ότι αντίστοιχες μπορεί να υπάρχουν και από τη SIEMENS για εκείνη την περίοδο. Έτσι δεν είναι; Ή την ANCO.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ το επίσημο χαρτί δεν το βρήκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να υπήρχε όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Οι ίδιοι μου είπαν εκ των υστέρων «τα ίδια τα είχαμε φέρει και επίσημα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα εκείνη την περίοδο υπήρχε, μας είπατε και ένας οργασμός στον Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μεγάλωνε το δίκτυο του Ο.Τ.Ε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει από το Υπουργείο Οικονομικών έλεγχος και λέγεται ότι υπάρχουν και καταλογισμοί, διότι κατά τη διάρκεια αυτή που αναφέρεται ότι η εταιρεία INTRACOM διενεργούσε τεχνικούς ελέγχους -και πιθανώς και η SIEMENS διενεργούσε, απλώς δεν είχαμε φύλλα τεχνικού ελέγχου- δεν υπήρχε σύμβαση, θέλω να σας ρωτήσω: Βάσει ποιας συμβάσεως γινόντουσαν αυτά τα φύλλα ελέγχου;
(BA)
(XF)
Βάσει της συμβάσεως που μας είπατε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε, αλλά -με δικά σας λόγια- «οι αρμόδιοι στον ΟΤΕ είπαν συνεχίστε το 2002»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις ήταν συνέχεια των προγραμματικών. Δηλαδή, οι εργασίες γινόντουσαν με βάση αυτά που προβλεπόντουσαν στις προγραμματικές -κι αν θυμάμαι καλά αυτό ήταν, μάλλον να μην πω, γιατί μπορεί να μη θυμάμαι και πάρα πολύ καλά-  και θυμάμαι τρεις, τέσσερις, πέντε εγκαταστάσεις προβλεπόντουσαν από τις προγραμματικές να συνεχιστούν οι ενέργειες, που γινόντουσαν, της τεχνικής υποστήριξης και με το πέρας της σύμβασης. Και στη συνέχεια τα άλλα -ειπώθηκε προφορικά- συνεχίστε να κάνετε τις ενέργειες αυτές και εμείς θα βρούμε το χρόνο και θα κάνουμε τη σύμβαση και θα κλείσουμε τη σύμβαση μαζί σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, είστε έμπειρο στέλεχος και έχετε υπηρετήσει σε μεγάλες εταιρείες. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι η λογική του να συνεχίσουν οι αρμόδιοι το 2002, χωρίς να υπάρχει καν έγγραφο, καν παράταση γραπτή, είναι κάτι το οποίο είναι νόμιμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ θα σας πω ότι είναι παράλογο. Δεν ξέρω αν είναι νόμιμο, γιατί δεν είμαι νομικός. Αλλά μπορώ να σας πω ότι εγώ μια τέτοια υπόθεση είτε εταιρεία αν ήμουν, είτε ως ΟΤΕ, δεν θα τ’ άφηνα. Γι’ αυτό για μένα είχε πολύ μεγάλη σημασία να υπογραφεί η σύμβαση και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Γιατί ήταν πολύ μεγάλη η εκκρεμότητα, ήταν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το δίκτυο του ΟΤΕ εκείνη την εποχή, σε μεγάλο βαθμό, στηριζόταν από τους προμηθευτές. Μπορώ να σας δώσω και νούμερα το πόσο ήταν μικρότερος ο αριθμός των υπαλλήλων μας που υπηρετούσαν στη λειτουργία του δικτύου. Αν θυμάμαι καλά, ήταν γύρω στους ογδόντα μέσα στο κέντρο εποπτείας, ενώ σήμερα τους έχουν πάει γύρω στους εκατόν σαράντα, για να μπορούμε πραγματικά μόνοι μας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμένα μου αρκεί το παράλογο που είπατε. Και μου λέτε «δεν είμαι νομικός, δεν ξέρω ότι είναι νόμιμο». Όταν δεν υπάρχει μία σύμβαση και συνεχίζουν να γίνονται φύλλα, απ’ ό,τι φαίνεται, τεχνικής υποστήριξης και  πληρώνονται…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν πληρωνόντουσαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς δεν πληρωνόντουσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν πληρωνόντουσαν γι’ αυτό έγινε όλη αυτή η φασαρία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δωρεάν έγινε το 2003-2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το 2003-2004 γινόταν με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα πληρωνόντουσαν εκ των υστέρων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Θα πληρωνόντουσαν εκ των υστέρων». Άρα, θα πληρωνόντουσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πληρωνόντουσαν, λοιπόν, για υπηρεσίες, τις οποίες έδωσαν σε περίοδο που δεν υπήρχε σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να με προσέξετε, γιατί είναι πολύ σημαντική η αναφορά του μάρτυρος. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι για την εποχή 2003-2004 η τεχνική υποστήριξη, την οποία αυτή τη στιγμή ερευνούμε, για τις μίζες που δόθηκαν από τη “SIEMENS” σε στελέχη του ΟΤΕ και σε πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχαν συμβάσεις, αλλά εκ των υστέρων θα υπογράφοντο οι συμβάσεις για αναδρομική ισχύ δύο χρόνια πριν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είπατε κάτι, κύριε Βουλευτά….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Βουλευτά, δεν κατάλαβα. Είναι για μένα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σημειωθεί στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε ερώτημα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ερώτημα για το μάρτυρα θα κάνω τώρα. Διευκρίνισα κάτι που είπε ο μάρτυρας και το θεωρώ σημαντικό και θεώρησα ότι πρέπει να το ακούσετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεκαοκτώ μήνες είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μέχρι τον Ιούλιο του 2004 είναι δεκαοκτώ μήνες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεκαοκτώ μήνες, λοιπόν, δεν υπήρχε καμιά σύμβαση και κλήθηκε να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο να πληρώσει γι’ αυτούς του δεκαοκτώ μήνες, που δεν υπήρχε σύμβαση, αναδρομικά με ποσοστό που διαπραγματεύεται εκ των υστέρων την τεχνική υποστήριξη που έδιναν οι εταιρείες “SIEMENS” και ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΑΝCO. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ωραία! Δεν γνωρίζετε αν το υπουργείο Οικονομικών τελικά έκανε έλεγχο και αν υπήρξε καταλογισμός κατά του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Χθες έμαθα  -επειδή κάποιος το είπε σε εφημερίδα, δεν θυμάμαι, σε ραδιοφωνικό σταθμό, από ένα συνάδελφο πληροφορήθηκα-  ότι αυτό ήταν στον τακτικό έλεγχο και υπήρχε μία διαφωνία που οδήγησε σε συμβιβασμό. Αλλά εμένα αυτό δε μου λέει τίποτα. Γιατί όταν ήμουν στην ΟΤΕ-ΝΕΤ, είχε έρθει ο τακτικός έλεγχος και μεταξύ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε το τώρα, για τον ΟΤΕ μιλάμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, αλλά κοιτάξτε να δείτε κάτι. Ο τακτικός έλεγχος που κάνουν οι εφορίες και το Υπουργείο Οικονομικών, είναι τακτικός έλεγχος. Όσοι έχουν εμπειρία από επιχειρήσεις, ξέρουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε, μη κρίνετε για την ΟΤΕ-ΝΕΤ. Το Υπουργείο Οικονομικών αν δει ότι δεν υπάρχει σύμβαση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα δώσω την απάντηση που θέλω εγώ κύριε Βουλευτά.
Εγώ δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι δεν είχα ακούσει την εποχή εκείνη να είχε γίνει κάτι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή η περίπτωση μας ενδιαφέρει και όχι άλλη, κύριε μάρτυς, μη μπερδευόμαστε με άλλα. Αφού εσείς λέτε ότι δεν ξέρετε για τον ΟΤΕ αν υπάρχει καταλογισμός, θα σας ρωτήσω αν κατά την άποψή σας ως επιχειρησιακό στέλεχος προΐστασθο, θα δεχόσασταν ποτέ να υπάρχουν υπηρεσίες για τις οποίες θα αποφασιστεί εκ των υστέρων και θα πληρωθεί αναδρομικά χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ποσό, παραδείγματος χάρη, για υπηρεσία τεχνικού ελέγχου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κύριε Βουλευτά, βάζετε ένα θέμα για το οποίο πολύ πριν πάει ο κ. Βουρλούμης, ή πάω εγώ, θα έπρεπε πολλοί άνθρωποι να σταλούν στο πειθαρχικό του ΟΤΕ. Διότι ο αρμόδιος γι’ αυτή την υπόθεση ήταν η διαχείριση δικτύου και συντήρησης. Ο κανονισμός του ΟΤΕ ξεκαθαρίζει το ρόλο του καθενός. Οι συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης είναι αρμοδιότητα αυτής της υπηρεσίας. Όσα λέγονται περί του γενικού διευθυντή του τότε, ή των προμηθειών που δεν έκαναν, εκείνοι εγκρίνουν τις εισηγήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης. Δεν κάνουν τη δουλειά οι ίδιοι. Δεν έχουν δική τους εσωτερική υπηρεσία. Έρχεται η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία μελετά, εισηγείται και εγκρίνει, ή δεν εγκρίνει, ο καθ’ ύλην αρμόδιος γενικός διευθυντής. Η υπόθεση αυτή θα έπρεπε να είχε κλείσει 31-12-2002.  Δηλαδή, 31-12-2002 έπρεπε να υπάρχει σύμβαση για να συνεχιστεί το έργο. Αυτό όμως ήταν μία προχειρότητα των υπηρεσιών του ΟΤΕ, αντί να δουλέψουν, αντί να ολοκληρώσουν το έργο, αντί να πουν «να καθίσουμε να  δούμε πώς θα λειτουργήσει ο ΟΤΕ, γιατί πλέον είμαστε σε εποχή ανταγωνισμού με κακή ποιότητα των υπηρεσιών του ΟΤΕ κι έχω πολλά παραδείγματα της κακής ποιότητας των υπηρεσιών του ΟΤΕ -όπως είκοσι πέντε ώρες εκτός λειτουργίας ολόκληρης της Χίου- και πρέπει να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα πράγματα. Μπορώ να δώσω πάρα πολλά παραδείγματα. Αυτά οφείλονται σε αμέλεια συγκεκριμένων στελεχών, που ήταν καθ’ ύλην αρμόδια. Η διεύθυνση του κ. Μπαριτάκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το διοικητικό συμβούλιο το γνώριζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το διοικητικό συμβούλιο, κύριε Βουλευτά, δεν γνώριζε, διότι το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να γνωρίζει τις λειτουργικές λεπτομέρειες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Βουρλούμη έμαθε για τις παρανομίες που έγιναν το 2000, το 2002, το 2003 και κατελόγισε ευθύνες ποινικές σ’ αυτούς οι οποίοι διέπραξαν αυτή την παρατυπία, λέτε εσείς, παρανομία λέω εγώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κ. Βουρλούμης πρώτα-πρώτα εξέτασε, αν θυμόσαστε καλά, την περίπτωση που η μισή Ελλάδα κόπηκε εκτός λειτουργίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω αν κόπηκε. Ο κ. Βουρλούμης έστειλε στη Δικαιοσύνη την προηγούμενη διοίκηση για το ότι δεν έκανε συμβάσεις και πλήρωνε; Αυτό ρωτάω, κύριε μάρτυς. Σ’ αυτό θα ήθελα να μου απαντήσετε. Ο κ. Βουρλούμης μπορεί να έκανε πολλά πράγματα και θεάρεστο έργο και φιλανθρωπικό έργο -δεν μας απασχολεί αυτό- αλλά μας απασχολεί αν τους έστειλε στον Εισαγγελέα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προφανώς και δεν τους έστειλε, κύριε Βουλευτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αρκεί αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όταν αναλαμβάνεις μία εταιρεία, του τεραστίου μεγέθους του ΟΤΕ, οι προτεραιότητές σου για να βάλεις μία τάξη σ’ ένα χάος είναι  πολλές. Όπως σας είπα, ο ΟΤΕ είχε σαράντα χιλιάδες πόρτες την εποχή που όλη η Ευρώπη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας τα είπατε αυτά, κύριε μάρτυς.
Κύριε συνάδελφε, τελειώσατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελειώνω, κάνοντας μία δήλωση σ’ αυτά που είπε ο κ. μάρτυς. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ενώ ο κ. Βουρλούμης δεν είχε το χρόνο να στείλει στη Δικαιοσύνη τις υποθέσεις που αφορούν την τεχνική υποστήριξη για το 2002, για το 2003, για το 2004, είχε άπλετο χρόνο για να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη  τον εργαζόμενο Μπαριτάκη, τη δημοσιογράφο Μπουγάτσου, τον Τέλλογλου, για να κάνει και πόλεμο σε όσους Βουλευτές τολμούσαν να κάνουν …
(GM)

(BA)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν είπε κάτι για μένα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Υπήρξε συμπέρασμα από αυτά που είπα εγώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα δεν είστε κατηγορούμενος, κύριε μάρτυς, ανακρινόμενος είστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπάρχει θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δήλωση έκανα, κύριε μάρτυς. Εξετάζεσθε. Για τον κ. Βουρλούμη έλεγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν απολογείστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Απλώς είπε το συμπέρασμα αυτών που είπα. Εγώ δεν είπα αυτά τα πράγματα. Αν πείτε ότι αυτά καταλάβατε, είναι δικό σας θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το συμπέρασμά του καταθέτει ο κύριος Βουλευτής.
Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ευθύς εξ’ αρχής ότι εγώ προσωπικά -και νομίζω και κανείς συνάδελφος- δεν σας αντιμετωπίζουμε ως κατηγορούμενο. Προφανώς ακούσατε το λόγο για τον οποίο κληθήκατε από τον κύριο Πρόεδρο, το έχετε αντιληφθεί. Και θέλω να σας θυμίσω ότι σύμφωνα με τον όρκο που δώσατε –και το εκτίμησα πολύ- εσείς έχετε ένα καθήκον εδώ…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε συνάδελφε, μου επιτρέπετε; Θέλω να κάνω ένα αίτημα πριν ξεκινήσετε με τον κύριο μάρτυρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ορίστε κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Διαπιστώνω από την κατάθεση του μάρτυρα και απ’ όσα σήμερα μας είπε ερωτώμενος από τους συναδέλφους και από εσάς, κύριε Πρόεδρε και από τη συνάδελφο κ. Τσόνογλου, ότι υπάρχουν πολύ βαθιές και με τη λογική ασυμβίβαστες αντιθέσεις μεταξύ αυτών που μας είπε ο κ. Μπαριτάκης και αυτών που ακούμε σήμερα. Με βάση λοιπόν τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στην οποία παραπέμπουν οι διατάξεις των άρθρων 144 επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, ζητώ να διαταχθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, ώστε να μορφώσουμε επιτέλους και εμείς μια άποψη …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και με τον κ. Βουρλούμη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με όλους. Εάν θέλετε και με τον κ. Μαλαπάνη. Γιατί και αυτόν πρέπει να τον καλέσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ κύριε συνάδελφε, αλλά να μην το διευρύνουμε, γιατί θα το χαλάσουμε. Συμφωνώ μαζί σας.
Μια θερμή παράκληση και για όλους τους συναδέλφους, επειδή έχουμε δεσμευθεί να παραχωρήσουμε την αίθουσα στις 14.00 και ο κ. Νεράντζης έχει δεσμευθεί να με αντικαταστήσει στο Προεδρείο, οπότε, κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να είστε σύντομος γιατί πρέπει να τελειώσουμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, είμαι πολύ αυστηρός Πρόεδρος!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας αξιοποιήσουμε και για το αυστηρότερον.
Ορίστε, κύριε Αποστολάκο, συνεχίστε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς επανέρχομαι και σας λέω ότι εμένα προσωπικά το θέμα της ποινικής σας δίωξης ποσώς με ενδιαφέρει γιατί θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια της ελληνικής δικαιοσύνης. Κι επειδή δώσατε όρκο, θέλω να σας θυμίσω το εξής, εάν έχετε τη διάθεση να μας βοηθήσετε να μάθουμε την πραγματική αλήθεια. Υπό την έννοια, λοιπόν, αυτή σας θεωρώ ως ένα μάρτυρα, ανεξαρτήτως μιας εκκρεμοδικίας ποινικής η οποία υπάρχει, που θα μας διαφωτίσετε στην κατ’ ουσίαν έρευνα την οποία κάνουμε. Σας ξεκαθαρίζω λοιπόν από την αρχή τις προθέσεις μου.
Έρχομαι στο εξής σημείο: Τις διαφορές σας με τον κ. Μπαριτάκη ή με το τι γίνεται μετά θα τα βρουν τα ελληνικά δικαστήρια, δεν θα τα βρούμε εμείς εδώ. Εγώ κατάλαβα το εξής, ότι το κρίσιμο αυτό διάστημα που είχατε τις αντιδικίες μεταξύ των διαφορετικών εισηγήσεων, των δικών σας και του κ. Μπαριτάκη, αναφέρεστε για υπηρεσίες –ρωτηθήκατε νωρίτερα- οι οποίες προσφέρθηκαν σε προηγούμενο χρόνο. Ήταν νόμιμες αυτές οι εργασίες, κύριε μάρτυς; Δηλαδή, εσείς εκτελούσατε νομίμως όλες αυτές τις διαδικαστικές λειτουργίες που κάνατε για να προσδιορίσετε βάσει διαπραγματεύσεων αν θα πληρώσετε 23 εκατομμύρια ευρώ ή 40 εκατομμύρια ευρώ; Ήταν νόμιμο αυτό που έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Στην καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης λόγω της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών συχνά ξεκινά ένα έργο και η σύμβαση δεν είναι υπογεγραμμένη.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Βουλευτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό είναι πρακτική. Για να σας βοηθήσω, γιατί δεν θέλω να καθυστερήσω πολύ, εγώ δεν σας ρώτησα για την πρακτική, σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο: Αν είναι νόμιμο ή παράνομο. Όσον αφορά την πρακτική έχουμε καταλάβει τι γινόταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ εάν είναι νόμιμο ή όχι. Εγώ όμως μπορώ να πω το εξής, ότι όταν για να λειτουργήσει το δίκτυο του ΟΤΕ χρειάζεσαι κάποια πράγματα και λες «ξέρεις κάτι, εγώ δεν είμαι έτοιμος», ο άλλος νομίζω ότι εφ’ όσον είναι ένας στρατηγικός συνεργάτης σου πρέπει να συνεχίσει να σου παρέχει την υπηρεσία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεύτερο ερώτημα: Ήταν υπαρκτές αυτές οι υπηρεσίες για το διάστημα αυτό του 2003 και 2004; Είχαν γίνει εν τοις πράγμασι; Έγινε έλεγχος, όχι από σας αλλά από κάποιον αρμόδιο; Δεν μιλάω για εσάς προσωπικά. Έλεγχος έγινε εάν αυτές οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Έγγραφο με το οποίο να λένε ότι αυτές τις υπηρεσίες τις τσεκάραμε και αυτή η δήλωση που λέει ότι ο τάδε υπάλληλος του ΟΤΕ κάλεσε την τάδε μέρα και τάδε ώρα γι’ αυτό το πρόβλημα, εγώ δεν είδα πρακτικό να γίνει, πέραν εκείνης της υποτυπώδους επιστολής που έστειλε η ομάδα του κ. Μπαριτάκη για δύο μόνο συστήματα, τα συστήματα μετάδοσης και πρόσβασης, όπου εκεί απαντούν, όπως σας τη διάβασα «δεν θυμόμαστε, δεν κρατάμε στοιχεία, δεν υπάρχει διαδικασία για να κρατάμε τα στοιχεία κλπ.». Άρα, λοιπόν, μη υπαρχούσης μιας τέτοιας διαδικασίας αυστηρής, που να υπάρχουν φόρμες, συστήματα καταγραφής τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτά τα πράγματα στην πράξη δεν ελέχθησαν όπως θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, θα μπορούσε κανείς να είχε υποθέσει ότι και οι διαπραγματεύσεις που εγένοντο, εγένοντο επί αορίστου ή αβέβαιου δεδομένου παροχής υπηρεσιών. Αυτό το συμπέρασμα βγάζω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Σας εξήγησα προηγουμένως όταν μιλούσα για την τεχνική υποστήριξη το τι είναι, ότι στην τεχνική υποστήριξη βασικά πληρώνεις τη διαθεσιμότητα της εταιρείας. Όταν εσείς πληρώνετε στην ΕΛΠΑ …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το κατάλαβα, κύριε Ιωαννίδη. Σας ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εάν το έχετε καταλάβει, τότε δεν έχει σημασία πόσες φορές ήρθε και πήγε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος σας έδωσε την εντολή να γίνουν –εάν έγιναν- αυτές οι εργασίες για την τεχνική υποστήριξη για το διάστημα 2003 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Οι συνάδελφοι που έπαιρναν τηλέφωνο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όποιος ήθελε, έδινε εντολή «έλα φτιάξε τα»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δυστυχώς. Έπαιρνε από την Καρδίτσα και έλεγε «έχω πρόβλημα» έπαιρνε από τα Ιωάννινα και έλεγε «έχω πρόβλημα»…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και έλεγαν στη SIEMENS «έλα και φτιάξε τα»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, έλεγαν «έλα και φτιάξε τα, έχει πέσει το σύστημα».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, μια πλήρης αναρχία απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Γι’ αυτό είπατε νωρίτερα -και επιβεβαιώνετε αυτό που σας λέω ότι ήταν πλήρης αναρχία- ότι αυτό το πράγμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2002
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ακριβώς. Στην εγκύκλιο που βγάλαμε εμείς τον Φεβρουάριο του 2005 έπρεπε να την είχαν βγάλει πολύ νωρίτερα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήταν μόνο υπηρεσιακό θέμα, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μόνο υπηρεσιακό θέμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, το Διοικητικό Συμβούλιο των ετών 2002…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν είναι αυτά θέματα διοικητικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έφταναν εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν έφταναν εκεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, σε τέτοιο σημείο μπορούσε ο οποιοσδήποτε διευθυντής –δεν με ενδιαφέρει το όνομά του- να παίρνει τηλέφωνο τη SIEMENS ή την INTRAKOM …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ποιος διευθυντής; Τεχνίτης έπαιρνε τηλέφωνο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τεχνίτης; Δηλαδή στην ουσία είχαμε μια συνιδιοκτησία μεταξύ SIEMENS και INTRAKOM, και ΟΤΕ. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Συνεκμετάλλευση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο τεχνίτης που λειτουργούσε το μηχάνημα, όταν του έπεφτε το μηχάνημα και άρχιζαν να έρχονται παράπονα πελατών, έπρεπε να βρει μια λύση. Και η λύση του ερχόταν από την εταιρεία.
(PM)
(3GM)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έπαιρνε απευθείας λοιπόν τη SIEMENS, «κύριοι, ελάτε, φτιάχτε το». Ουδείς ήλεγχε τίποτα απ’ ό,τι καταλαβαίνω και θα μπορούσε να ζητήσει και ένα δισεκατομμύριο ευρώ αμοιβή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν ζητάει ένα δις ευρώ γιατί σας είπα ότι και να είχε κάνει χιλιάδες επισκέψεις ή και να είχε κάνει μία μόνο επίσκεψη, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πάλι το ίδιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι σας βλέπω καλόπιστα και θέλω να μας βοηθήσετε. Θα μπορούσα εγώ ως καλόπιστος τρίτος με την απλή λογική…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όλο το πρόβλημα είναι στο ότι ήταν ανοργάνωτος ο Ο.Τ.Ε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα μπορούσε να τον πει κανείς ένα διαλυμένο μαγαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε επίπεδο οργάνωσης.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα πω ότι ήταν ένα ανοργάνωτο μαγαζί που κάναμε μεγάλη προσπάθεια να το οργανώσουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θέλω να σας κάνω μία κρίσιμη ερώτηση: Εγώ ως τρίτος παρατηρητής των πραγμάτων θα μπορούσα να σχηματίσω την εντύπωση εν όψει όλης αυτής της φημολογίας ότι η SIEMENS, για να κάνει κύκλο δουλειάς, θα μπορούσε να πιάσει τον οποιονδήποτε άγνωστο χ΄ προϊστάμενο, τεχνίτη, διευθυντή και να του πει «δώσε μία βλάβη και θα πάρεις και ένα 8% αμοιβή να βγάλουμε ένα τζίρο πενήντα, εκατό εκατομμύρια». Μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν μετριέται έτσι όμως. Και χιλιάδες κλήσεις να κάνουν, το ποσό που θα δώσουν στο τέλος πάλι ίδιο είναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλο σας λέω. Θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι το σύστημα; Θα μπορούσε κάποιος να το στήσει; Γιατί δεν πάει το μυαλό σας εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Διότι θεωρώ ότι θα ήταν πάρα πολύ εύκολο αυτό να διαρρεύσει. Δεν νομίζω ότι θα το έκανε κάποιος. Θα ήταν πολύ κουτό να το κάνει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν άξιζε τον κόπο όταν μιλάμε για 24 ή 40 ή 240 εκατομμύρια ευρώ κάποιος να φροντίσει να δημιουργήσει εικονική παροχή υπηρεσιών ώστε να εξοικονομήσει ποσά; Είναι παράλογο αυτό το ερώτημα; Θεωρείτε παράλογο αυτό τον ενδοιασμό μου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όταν σας λέω ότι το ποσό αυτό τελικά κρίνεται με βάση την αξία κτήσης και λέω ότι ακόμα και η αξία κτήσης να μην είναι σωστή…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκ του αποτελέσματος λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εκ του αποτελέσματος. Όταν μας είπαν ότι η αξία κτήσης ήταν 2,2 δις, εγώ ξανατσέκαρα με το διευθυντή προμηθειών και…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκεί υπήρχε κανένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός ώστε και από την αξία κτήσης να μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του οργανισμού και του ελληνικού λαού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο αξιόπιστος μηχανισμός ήταν που τους ρώτησα εγώ εκ των υστέρων, το διευθυντή προμηθειών…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο ίδιος μου είπατε ότι είναι ανοργάνωτος. Δεν μιλώ για σας, μιλώ γενικά αυτή τη στιγμή. Αξιόπιστος μηχανισμός σ’ αυτόν τον ανοργάνωτο Ο.Τ.Ε. -εγώ τον είπα «διαλυμένο μαγαζί»- υπήρχε ώστε έστω και μ’ αυτή την εκδοχή της παροχής των υπηρεσιών να ελεγχθούν; Μπορούσε να γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε, είναι εύκολο να ελέγξεις αυτά που έχεις αγοράσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς είναι εύκολο, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα σας απαντήσω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μου επιτρέπετε; Ακούστε το συλλογισμό μου. Εγώ βλέπω ότι αξιόλογοι άνθρωποι, προϊστάμενοι, διοικητικά συμβούλια έχουν φθάσει στα ποινικά δικαστήρια και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την τεχνική υποστήριξη που παρεσχέθη το 2003 και το 2004 και έφτασαν διοικητικά συμβούλια, διευθυντές και παραδιευθυντές να είναι κατηγορούμενοι. Πώς είναι εύκολο να συμφωνήσει; Εγώ άλλο συμπέρασμα βγάζω. Αν ήταν εύκολο αυτό, δεν θα φτάνατε όλοι στο ποινικό δικαστήριο. Είναι εύλογο το ερώτημα, δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν είναι έτσι όπως το λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν ήταν τόσο εύκολο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Αποστολάκο, αφήστε το μάρτυρα να απαντήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα του καθενός όταν ξεκινάει τέτοιες διαδικασίες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μιλώ για κίνητρα. Κάνω μία κρίση σ’ αυτό που είπατε, ότι ήταν εύκολο να γίνει ο έλεγχος εκ του αποτελέσματος. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορούσε να γίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε να δείτε: Ο έλεγχος γι’ αυτό ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Εδώ λέει ξεκάθαρα ο άλλος και την εποχή μάλιστα που το έκαναν ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε δώστε μου μία εξήγηση γιατί υπήρχε αυτή η διάσταση απόψεων μεταξύ Γεωργίτση-Μαλαπάνη, Μαριτάνη-υμών και του Διοικητικού Συμβουλίου; Γιατί έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Γι’ αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν οι αρμόδιοι που ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσάς ερωτώ να μας δώσετε μία εξήγηση για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ ακολούθησα αυτό που μου επέδειξε ο κύριος και μου λέει «τα 40 εκατομμύρια» και στέλνει και το e-mail. Ο ίδιος μετά αν ήθελε να παίξει παιχνίδια…
Να σας πω κάτι άλλο, κύριε Βουλευτά: Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να αναδειχθείς. Υπάρχει ο συνδικαλιστικός τρόπος, είσαι συνδικαλιστής και στη συνέχεια μπαίνεις στην πολιτική, υπάρχει και η πορεία του στελέχους. Εγώ ήμουν συνδικαλιστής, ήμουν και πολιτικό στέλεχος μέχρι το 1986-87, είπα ότι δεν μου αρέσει αυτή η δράση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε ποιο κόμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ήμουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού και ήμουν για μία περίοδο γραμματέας των οργανώσεων κοινής ωφέλειας τραπεζών. Όταν το 1986 το ΚΚΕ Εσωτερικού είχε αρχίσει να μπαίνει σε μία διαδικασία εσωτερικής διάσπασης, δεν μου ταίριαζε και πάρα πολύ η πολιτική δράση και γι’ αυτό το λόγο πήρα μία απόφαση με βάση και τις σπουδές που είχα κάνει. Σημειωτέον ότι εγώ το 1973 είχα σπουδάσει ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θεώρησα ότι έπρεπε να πάω προς αυτή την κατεύθυνση. Παραιτήθηκα απ’ όλα μου τα αξιώματα. Ήμουν και γραμματέας στο σύλλογο των μηχανικών, ήμουν και στην ΟΜΕ Ο.Τ.Ε. και ασχολήθηκα μόνο με τον κλάδο που ήξερα καλά παίρνοντας από τότε την απόφαση ότι εγώ κάποια στιγμή θα φύγω από τον Ο.Τ.Ε. γιατί δεν μου άρεσε το κλίμα στον Ο.Τ.Ε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Συγγνώμη. Αν κάποιος όμως θέλει να είναι και επιχειρησιακό στέλεχος και συνδικαλιστής, εκεί τα πράγματα μπλέκονται. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την ιδιότητά σου ως συνδικαλιστή και να λειτουργείς και επιχειρησιακά. Ή το ένα θα είσαι, ή το άλλο. Δεν μπορείς να είσαι δύο πράγματα μαζί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατάλαβα τι είπατε. Υπ’ αυτές τις ιδιότητες που μου εκθέσατε ότι είχατε, ποια είναι η εκτίμησή σας για την παράδοση του Ο.Τ.Ε. σ’ αυτό το διμερές μονοπώλιο, όπως το χαρακτηρίσατε; Πιστεύετε ειλικρινά ότι τελικά η αιτία του κακού ήταν αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις συν τις οργανωτικές αδυναμίες του Ο.Τ.Ε. οι οποίες επέτρεψαν όλες αυτές τις…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ακούστε, εγώ στην πορεία μου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την εκτίμησή σας ζητώ, κύριε μάρτυς, δεν ζητώ να κάνω αξιολόγηση της πορείας σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μισό λεπτό. Απ’ αυτό θα καταλάβετε την εκτίμησή μου. Διαλέγω να έχω πολλαπλούς προμηθευτές γιατί αυτοί διασφαλίζουν, αν θέλετε, την εσωτερική συνοχή του οργανισμού, δηλαδή όταν έχεις έναν ή δύο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μου απαντάτε με φαναριώτικους ελιγμούς. Καλοπίστως το λέω. Δεν θέλετε να το πείτε ευθέως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αν έχεις έναν ή δύο προμηθευτές, είναι πολύ πιο εύκολο αυτοί οι δύο προμηθευτές να εμπλακούν μέσα στα «γρανάζια» του οργανισμού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το δέχομαι έστω κι έτσι.
Πείτε μου δυο κουβέντες γι’ αυτή την ιστορία του black out που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πείτε μου για τις ανοργανωσιές με λίγες κουβέντες. Υπήρξε κίνδυνος από την ανοργανωσιά να μην…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μίλησα με το συνάδελφο ο οποίος τότε είχε εισηγηθεί ότι έπρεπε να πάει να φτιάξει αυτό το μηχάνημα. Το μηχάνημα αυτό ήταν μηχάνημα επόπτευσης. Χάλασε τον Ιούλιο, σε μια εποχή όπου όλοι μας κι εμείς μέσα στην ΟΤΕΝΕΤ βάζαμε τριπλούς, τετραπλούς τρόπους για να είμαστε σίγουροι ότι ελέγχουμε όλα τα μηχανήματα απ’ όλες τις μεριές. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, έγιναν χιλιάδες επιθέσεις στο site του 2004 και είχε την ευθύνη η ΟΤΕΝΕΤ μία στιγμή να πέσει το site του 2004. Γιατί; Διότι είχαμε βάλει δεκαπέντε ελέγχους. Πέφτει λοιπόν αυτό το σύστημα εποπτείας της μικροκυματικής ζεύξης. Η μικροκυματική ζεύξη Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήταν ο εναλλακτικός δρόμος του οπτικού καλωδίου. Όταν πέφτει λοιπόν αυτό το πράγμα, φροντίζεις αμέσως να το διορθώσεις. Εισηγείται λοιπόν ο κύριος Τσιγκουράκος –νομίζω ότι έτσι λεγόταν- και λέει στον προϊστάμενο του κύριο Μπαριτάκη «να πάω στη Λαμία να το φτιάξω» και υπάρχει χειρόγραφη σημείωση του κυρίου Μπαριτάκη που του λέει «όχι, να μην πας». Δεν πάει ο Τσιγκουράκος. Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι χαλάει η μικροκυματική ζεύξη, κανένας δεν το βλέπει γιατί δεν είναι σε λειτουργία το εποπτικό σύστημα, ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και εκείνη τη μέρα κάποιος εργολάβος κάπου κόβει το καλώδιο. Η μισή Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να δει τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί δεν μπορεί να γίνει μετάζευξη και γιατί η μικροκυματική ζεύξη δεν λειτουργεί. Στη συνέχεια έγινε ο εσωτερικός έλεγχος και απεδείχθη ποιος έφταιγε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ο κύριος Μπαριτάκης έφταιγε και το αποτέλεσμα αυτό βγήκε στις 29 Νοεμβρίου του 2004.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο, κύριε μάρτυς: Αναφέρατε στην κατάθεσή σας κάποια συμμετοχή της PRICE WATERHOUSE σ’ αυτή την αντιδικία που υπήρχε μεταξύ των διαφορετικών εισηγήσεων μεταξύ του κυρίου Μπαριτάκη, του κυρίου Γεωργίτση και του κυρίου Μαλαπάνη. Έχει παρέμβει η PRICE WATERHOUSE εκεί για την κοστολόγηση των…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Benchmark έκανε. Πήγε και κοίταξε διάφορους άλλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, κοίταξε τι υπηρεσίες έπαιρναν και κοίταξε περίπου τι έδιναν σε αξία κτήσης και έκανε μία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό δεν βοήθησε για τον προσδιορισμό του τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Είπε ότι οι προτάσεις Μαλαπάνη-Γεωργίτση ήταν αποδεκτές. Αυτό έλεγε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό είπε ο Πρόεδρος. Εσείς γνωρίζετε αν η PRICE WATERHOUSE ήταν συνάμα και διαχρονικός σύμβουλος της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτές οι εταιρείες είναι τέσσερις-πέντε στον κόσμο, οπότε αν δεν ήταν στην Ελλάδα μπορεί να ήταν στη Γερμανία, μπορεί να ήταν στην Αμερική. Δεν το ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφού είναι υπηρέτης δύο εντολών ή δύο αφεντάδων, όπως λέει ο λαός μας, θα μπορούσε να μην είναι ανιδιοτελής στην κρίση της;
(SX)










(3PM)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε, θεωρητικά αυτές οι εταιρείες πλασάρονται –να το πω με τη λαϊκή ονομασία- ότι έχουν αυτές τις ικανότητες, να είναι σωστές, να έχουν αυτά τα compliance rooms, όπως λέγονται στην Αμερική κλπ. Εγώ τώρα τι να πω επ’ αυτού;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο. Κάποια στιγμή καταθέσατε και είπατε κάτι που για εμένα ήταν εντυπωσιακό και μου δίνει απάντηση σε ένα προηγούμενο ερώτημα. Ότι τελικά η ακριβής κοστολόγηση δεν θα γινόταν ούτε από τη Διεύθυνση του κ. Μπαριτάκη ούτε από την PRICE WATERHOUSE. Θα μπορούσε να γίνει μόνο στις εγκαταστάσεις του προμηθευτού, δηλαδή της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Αν είναι να κάνεις κοστολόγηση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πραγματική.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): …πραγματική κοστολόγηση, θα πας να δεις ποια είναι η επένδυσή του.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, δηλαδή, ο ΟΤΕ ήταν όμηρος της SIEMENS. Και, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, ο καβγάς ο οποίος γινόταν μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, παρενέβαινε το Διοικητικό Συμβούλιο με τριμελή επιτροπή, σήμερα μάθαμε ότι είχε μπει και η PRICE WATERHOUSE κλπ., στην ουσία ο ΟΤΕ ήταν όμηρος της SIEMENS. Αυτό κατάλαβα εγώ. Είχε παραδοθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ακούστε. Όταν αγοράζεις από έναν προμηθευτή, είσαι αναγκασμένος να πάρεις την τεχνική υποστήριξη από αυτόν τον προμηθευτή. Αυτό είναι δεδομένο. Αν πάρετε ZEROX φωτοτυπικό…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα λέτε όλα τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): …θα σας κάνει τη συντήρηση η ZEROX. Δεν θα πάτε στην IBM, δεν θα πάτε στην CANNON.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το καταλαβαίνω πολύ καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Άρα, λοιπόν, από τη στιγμή που οι προμηθευτές…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, είναι κακό το συμπέρασμα που βγάζω –να κάνουμε και λίγο διάλογο- ότι τελικά ήταν παραδομένος στο βαθμό που συμμετείχε στη SIEMENS και κρατά κι ένα πόστο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ; Αυτό το συμπέρασμα βγάζω εγώ. Είναι λάθος το συμπέρασμά μου; Με βάση τη λογική τη δική σας. Δεν είναι κακό να μου το πείτε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η διοίκηση Βουρλούμη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μιλώ για τη διοίκηση Βουρλούμη. Εγώ μιλώ για τις προγραμματικές συμφωνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ε, όταν είσαι μόνο με δύο προμηθευτές και κάθε φορά δεν δοκιμάζεις την αγορά… Βέβαια, υπήρχε εκεί…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς κάνατε κάτι άλλο, είπατε. Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως, έκανα κάτι άλλο.
Υπήρχε η πρόβλεψη, κατά τα λεγόμενα, ότι γίνεται ένας έλεγχος αγοράς. Σε τι βαθμό γινόταν ο έλεγχος, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν έγινε εξαγορά της RomTelecom από τον ΟΤΕ ήταν επωφελής επένδυση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε να δείτε. Μέχρι στιγμής δεν είναι επένδυση επωφελής.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν έγινε, ήταν ωφέλιμη για τα συμφέροντα του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε, όταν αγοράζεις μία εταιρεία σε μία χώρα είκοσι τεσσάρων εκατομμυρίων, αν τη διοικήσεις σωστά, μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εμένα το 1999 με έστειλαν να διερευνήσω αν θα δεχόμουν να αναλάβω διευθύνων σύμβουλος της COSMOTE  Ρουμανίας. Πήγα εκεί. Έμεινα μία μέρα. Έκανα κάποιες συνεντεύξεις σε δύο, τρεις ανθρώπους. Είδα την κατάσταση. Και αποφάσισα και είπα, εγώ δεν θέλω να αναλάβω αυτό το πόστο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για το θέμα της TELENOR και της PANAFON, διότι εκεί υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά με δεδομένο, κύριε Πρόεδρε, ότι θα γίνει και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, επιφυλάσσομαι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έτσι νομίζω, θα έχετε τη δυνατότητα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …να σας ρωτήσω για ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει –και το λέω για τα Πρακτικά περισσότερο, όχι για εσάς- με τη μεταβίβαση του 8% από το 30% της TELENOR του ποσοστού της COSMOTE, όπου τεράστια ποσά φέρονται να πήγαν σε off shore εταιρεία στην Κύπρο, χωρίς να ξέρει κανείς για τη ζημιά, πού πήγαν και ποιος τα πήρε. Διότι από εκεί και πέρα, η ζημιά που υπέστη ο ελληνικός λαός και ο οργανισμός αυτός είναι τεράστια. Έχετε χρέος να μας βοηθήσετε, με βάση τον όρκο που δώσατε, να βρούμε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ό,τι μπορέσω θα κάνω για να σας βοηθήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Ιωαννίδη, θέλω να σας κάνω δυο, τρεις ερωτήσεις…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εσείς έχετε σειρά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μόνο ένα λεπτό θέλω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι συναφείς με αυτό το θέμα που ρώτησε ο κ. Αποστολάκος προηγουμένως.
Ώστε, λοιπόν, υπήρξε μία επιτροπή η οποία ήλεγξε ποιος φταίει για το black out στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εσωτερικού ελέγχου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τα πρόσωπά της ήταν εκ των προτέρων γνωστά ή ορίστηκαν εκείνη την ώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, είναι σταθερά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σταθερή επιτροπή.
Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, είπε ότι έφταιγε ο κ. Μπαριτάκης, απ’ ό,τι είπατε. Τιμωρήθηκε ο κ. Μπαριτάκης γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Κοιτάξτε, ουσιαστικά η τιμωρία ήταν η απομάκρυνση από τη θέση του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, λοιπόν, η απομάκρυνση από τη θέση ήρθε ως απόρροια αυτού του πορίσματος της επιτροπής ελέγχου; Διότι άλλα ακούστηκαν εδώ και θέλουμε να το ξέρουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το ότι η απόφαση αυτή βγήκε στις 29/11 ήταν από τη φύση του προβληματική ημερομηνία. Διότι ο κ. Βουρλούμης πρώτα απ’ όλα, ας το πούμε, έχοντας έναν τεράστιο όγκο εργασίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άλλο ρωτάω. Πάντως η…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Η απόφαση ήταν ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα. Γιατί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η μετακίνηση Μπαριτάκη… Διότι ο κ. Μπαριτάκης είπε ότι, εγώ επειδή είχα διαφωνία, γι΄ αυτό με έφαγαν. Λογικό από την πλευρά του. Σας ρωτώ: Η μετακίνηση Μπαριτάκη από τη θέση του διευθυντού στήριξης…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ήταν για την υπόθεση της Ολυμπιάδας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτός, παρά ταύτα, δικαιώθηκε δικαστικώς. Πήγε μέχρι τον Άρειο Πάγο κλπ. Ξέρετε αν επανήλθε στη θέση του ως διευθυντού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν επανήλθε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ρώτησα τον κ. Πασιά, το Νομικό Σύμβουλο, και μου είπε ότι επειδή είχε κάνει αίτηση για εθελουσία –ο ίδιος, δηλαδή, έκανε αίτηση για εθελουσία- δεν μπορούσε να επανέλθει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, νομικοί είναι οι λόγοι, κατά την άποψή σας, που δεν επανήλθε. Γιατί εδώ ο κ. Μπαριτάκης μας είπε ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν είμαι νομικός. Αυτή, όμως, ήταν η απάντηση που πήρα από τον κ. Πασιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τι μάθατε.
Ένα άλλο, επίσης, και δίνω το λόγο στον κ. Παφίλη.
Εδώ έγινε ευρύτατη κουβέντα για πλαστογραφία ή για παραποίηση. Εσείς, ερωτώμενος, απαντήσατε ότι, εγώ συμπλήρωσα το περιεχόμενο του εγγράφου του κ. Μπαριτάκη. Επί της τελικής προτάσεως στο νούμερο είχατε καμία παρέμβαση εσείς…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): …ή το εμπλουτίσατε με επιχειρήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Επιχειρήματα έβαλα. Εγώ τα 40.000.000 πήρα. Τη λύση. Εκείνος λέει, η λύση είναι σαράντα. Εγώ πήρα τη λύση –που την πήρα ως σαράντα ένα με το email του- και την εμπλούτισα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, λοιπόν, τη λύση Μπαριτάκη δεν την ακουμπήσατε καν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι. Εγώ την εμπλούτισα με επιχειρήματα για να πείσω το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Γιατί πλαστογραφία και παραχάραξη σημαίνει τι; Αυτό που είπε εκείνος, να το αλλάξω. Αν εσείς απλώς εμπλουτίσατε, ενισχύσατε με επιχειρήματα, επειδή ήταν φτωχό, όπως είπατε προηγουμένως, ενώ διατηρήσατε το «σαράντα», αυτό δεν είναι παραχάραξη.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ήθελα να πω ορισμένα πράγματα και μπροστά στον κ. Ιωαννίδη.
Είχαμε συνεδρίαση στις 10.00’ η ώρα. Μέχρι τις 10.45’, αν δεν κάνω λάθος, δεν υπήρχε κανένας στην αίθουσα. Ταυτόχρονα, υπήρχε και η Ολομέλεια της Βουλής με σοβαρότατο θέμα, που είναι όλος ο κόσμος έξαλλος και στους δρόμους, με τα νέα μέτρα δηλαδή. Πρακτικά μέχρι τις 10.45’ περίμενα για να έλθω στην αίθουσα. Η Επιτροπή δεν ξέρω τι ώρα άρχισε.
Επειδή, λοιπόν, προσωπικά -αλλά και το Κόμμα που εκπροσωπώ εδώ πέρα- δεν μπορώ να έρχομαι να θέτω ερωτήσεις χωρίς να ακούσω τον κύριο μάρτυρα τι θα πει, παρότι ξέρω πάρα πολλές πλευρές κι έχω μελετήσει αυτή την υπόθεση, γι’ αυτό βρέθηκα σε αδυναμία να κάνω ερωτήσεις και να ακούσω και τον κύριο μάρτυρα. Και δεν θέλω τώρα πρόχειρα –δεν θέλω να χαρακτηρίσω κανέναν- να ρωτήσω, χωρίς να ακούσω τι μας έχει πει, τι έχει καταθέσει στις άλλες ερωτήσεις, παρά μόνο ίσως πάνω από το μισό κλπ., που κατάφερα τελικά να φύγω από τις υποχρεώσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Γι’ αυτό, λοιπόν, και δεν κάνω ερωτήσεις. Το λέω για να καταγραφεί στα Πρακτικά. Θα μελετήσω τα Πρακτικά και τις απαντήσεις του κ. Ιωαννίδη και επιφυλάσσομαι, εφόσον θα υπάρξει και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Μπαριτάκη, να κάνω τις ερωτήσεις μου.
Ζητάω συγνώμη και από το μάρτυρα που δεν μπόρεσα να κάνω τις ερωτήσεις, λόγω λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κατεγράφη η άποψή σας. Μάλιστα, συνηγορεί ο Προεδρεύων αυτή τη στιγμή, υπέρ του πρώτου σκέλους της κατ’ εξοχήν, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να λέμε 10.00’ και να ερχόμαστε στις 11.00’.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι την επόμενη φορά θα θέσω θέμα, διότι δεν μπορούμε να σπαταλάμε το χρόνο μας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα με βρείτε συμπαραστάτη επί προσωπικής βάσεως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρετε ότι δεν έχω φύγει λεπτό. Δέκα ώρες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το γνωρίζω. Είστε από τους περισσότερο ευσυνείδητους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται άλλο αυτό το πράγμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα ήθελα να κάνω μερικές ακόμη ερωτήσεις στον κύριο μάρτυρα.
Ο κ. Μπαριτάκης είπε: Προσεγγίζει η προσφορά μου το «σαράντα». Είχε, όμως, μέσα στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα το 26,1.
Ερώτησα τον κ. Μπαριτάκη και ερωτώ κι εσάς: Αυτό το 26,1 από πού το έβγαλε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όπως σας είπα και στην ομιλία μου, ενώ το παρουσιάζει ως αποτέλεσμα της πανελλαδικής έρευνας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτό είπε και σε εμένα όταν τον ρώτησα. Μου είπε, είναι αποτέλεσμα της πανελλαδικής έρευνας η οποία έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βλέπετε, λοιπόν, από τα έγγραφα που έχω παρουσιάσει εδώ –και θα τα δώσω και στη Γραμματεία- ότι πρώτα απ’ όλα η πανελλαδική έρευνα αφορά δύο συστήματα από τα έντεκα, ήτοι 13,4% από τα 26,5.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μισό λεπτό. Τον ρώτησα: Είναι όλα τα στοιχεία μέσα στην πανελλαδική έρευνα; Απάντηση: Ήταν όλα τα στοιχεία όσα μου έστειλαν οι υπηρεσίες. Δηλαδή, οι υπηρεσίες κατά βούληση έστελναν; Τι γινόταν;
(TS)
(3SX)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Μα, σας παρακαλώ! Το χαρτί του είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας λέω τι είπε εδώ, σε εμένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Το χαρτί του είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο. Λέει το χαρτί: «Θέμα: Συντήρηση συστημάτων μετάδοσης και δικτύου πρόσβασης».
Πάμε παρακάτω. «Παρακαλούμε όπως το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα κ.λ.π., να μας γνωρίσετε αναλυτικά κλήση για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από τους προμηθευτές οίκους για προβλήματα λειτουργίας και όχι εγκατάστασης» -το τονίζει αυτό και μπράβο- «των συστημάτων μετάδοσης και δικτύου πρόσβασης».
Να σας διαβάσω, όμως, για να δείτε τι άλλα συστήματα υπήρχαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, λοιπόν, υπήρχαν και άλλα συστήματα τα οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν; Αυτό μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ψηφιακά κέντρα: AKTOS, S.T.P, I.N, πολύ σημαντικό, A.T.M., πάρα πολύ σημαντικό, διαχείριση δικτύου ΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν τα έλαβε υπ’ όψιν του αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Voicemail, M.S.P. Δεν τα έλαβε υπ’ όψιν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πόσα έλαβε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δύο από τα έντεκα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, δηλαδή,  θεωρείτε ότι άφησε απέξω τα υπόλοιπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ναι, αλλά κοιτάξτε κάτι. Εκεί πάλι βγάζει κάποια νούμερα για την πρόσβαση και τη μετάδοση, η οποία είναι εντελώς αυθαίρετη. Δεν βγαίνει.
Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Κάθονται και κάνουν, δήθεν, μια μελέτη σκοπιμότητας –κάπου εδώ την έχω- και λένε: «Για να δούμε, αυτός για να μας παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, τι χρειάζεται; Θα χρειάζεται ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικά». Την έχω εδώ και θα σας τη διαβάσω ακριβώς για να καταλάβετε τη μελέτη –ο Θεός μελέτη να την κάνει.
«Έτος 2003. Α) Κόστος υποδομής. Χώρος γραφείων, μέσα κ.λπ. περίπου 300.000», έτσι σκέτο. Από πού βγαίνει αυτό; «Β) Αμοιβές προσωπικού». Ας πούμε τέσσερα άτομα επί 40.000 κατ’ άτομο ετησίως,160.000 ευρώ. «Κόστος επισκευών-υλικών τόσο». Μετά πάει έτη 2004, 2005 κ.λπ. και βγάζει από εδώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ωραία, μας πείσατε.
Θεωρείτε ότι δεν ήταν εμπεριστατωμένη η πρότασή του, γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν και τα υπόλοιπα εννιά στοιχεία.
Να σας ρωτήσω τώρα το εξής: Εδώ είχατε αντιδράσει στο 40 από τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπήρχαν τότε και δημοσιεύματα του Τύπου εναντίον του 40. Έτσι δεν είναι; Και υπήρχε και ο κ. Μπαριτάκης με το ήξεις αφήξεις που αναλύσατε προηγουμένως. Εάν σήμερα, μετά από όλη αυτή τη φασαρία που είχε γίνει τότε, σας έλεγαν να κοστολογήσετε εκείνο το ίδιο μέγεθος, θα επιμένατε στο 40 ξανά ή εν όψει όλης αυτής της θλιβερής εμπειρίας που πέρασε θα λέγατε: «Δεν είναι 40, είναι 26 ή 27»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Πρώτα απ’ όλα, όπως έγραφα και τότε στην εισήγησή μου, το 40 είναι κάτω από 1%, είναι 0,96% της αξίας κτήσης. Και όπως είπα, ακόμη και η αξία κτήσης να μην είναι σωστή, να έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους εσωτερικά στον Ο.Τ.Ε., να αγόρασε ακριβά ο Ο.Τ.Ε., τα 2,2 δισεκατομμύρια τι να ήταν; Να ήταν 1,7 δισεκατομμύριο, να ήταν 1,5 δισεκατομμύριο, να ήταν 1,2 δισεκατομμύρια; Ό,τι και να ήταν, το ποσοστό 1,8% επί της αξίας  κτήσης, είναι  ένα εξαιρετικά συμφέρον για τον Οργανισμό  νούμερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άρα, ούτως ή άλλως, δηλαδή, δεν θα αποκλίνατε από το 40, εάν σήμερα, μετά τις αντιρρήσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, βέβαια. Αλλά φυσικά αν ήμουν στον Ο.Τ.Ε., το 2002 θα είχα κάνει, θα είχα υπογράψει συμβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μάλιστα. Αυτό το καταστήσατε σαφές.
Ακούσαμε για αντίθετη γνώμη του κ. Λιναρδάτου, ο οποίος ήταν διορισμένος ως εκπρόσωπος. Είναι τεχνικός ο κ. Λιναρδάτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Έχω ακούσει ότι ο κ. Λιναρδάτος ήταν εργολάβος δημοσίων έργων, μάλλον πολιτικός μηχανικός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εγώ θα σας κάνω άλλη μία ερώτηση και θα σας μεταφέρω και τις δύο ερωτήσεις του κ. Βαλυράκη,  ο οποίος υποχρεώθηκε να φύγει.
Όσο διάστημα εσείς είχατε καίριες θέσεις στην ΟΤΕΝΕΤ, στη συνέχεια στην COSMOTE κ.λπ., από το 2004 μέχρι το 2007, είχατε παρέμβαση, όχληση, υπόδειξη, άμεση, έμμεση, βαρεία, ελαφρά από κάποιο πολιτικό πρόσωπο από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, δεν με ενδιαφέρει ποιον, σχετικά με την τάδε απόφαση, του τύπου «αναθέστε σε εκείνους τη συντήρηση, ή αναθέστε σε εκείνους την υποστήριξη, ενδιαφερθείτε για το τάδε θέμα»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, δεν είχα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ουδέποτε, λοιπόν, είχατε.
Σας μεταφέρω και τις δύο ερωτήσεις του κ. Βαλυράκη και θα κλείσουμε. Ρωτάει ο κ. Βαλυράκης: Αληθεύει ότι για κάποια περίοδο ήσασταν και Γενικός Διευθυντής στον Ο.Τ.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος στη θυγατρική του Ο.Τ.Ε. την OTENET;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Έχω απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπήρχε κανένα ασυμβίβαστο σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, αφού δεν έπαιρνα μισθό. Έπαιρνα απλώς ένα επίδομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παίρνατε επίδομα από την OTENET;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι, από τον Ο.Τ.Ε. έπαιρνα επίδομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο μισθός σας ήταν από την ΟΤΕΝΕΤ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Από την ΟΤΕΝΕΤ φυσικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και τελευταία ερώτηση, την οποία μεταφέρω εκ μέρους του κ. Βαλυράκη.
Ο κ. Βουρλούμης –ρωτάει πάντα ο κ. Βαλυράκης- στην κατάθεσή του αναφέρει ότι η ΟΤΕΝΕΤ συμπεριλαμβανόταν στους κυριότερους προμηθευτές του Ο.Τ.Ε. στα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια, με ετήσιες προμήθειες που ξεπερνούσαν τα 130.000.000 ευρώ. Αυτά κατά τον κ. Βαλυράκη είπε ο κ. Βουρλούμης.
Και ρωτά ο κ. Βαλυράκης: Τι ακριβώς περιλαμβανόταν σ’ αυτές τις προμήθειες; Τις χρονιές αυτές εσείς ήσασταν και Γενικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΤΕΝΕΤ; Δηλαδή, εσείς από τη μια φορούσατε το καπέλο του προμηθευτή της ΟΤΕΝΕΤ και από την άλλη ως Γενικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε. εγκρίνατε αυτά που προτείνατε; Σας μετέφερα αυτούσια την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν έδινα δουλειές στην ΟΤΕΝΕΤ. Πρώτα από όλα, όταν επρόκειτο για κάτι της ΟΤΕΝΕΤ, αυτό πήγαινε σε άλλο στέλεχος, γιατί εγώ δεν μπορούσα να είμαι και τα δύο, δηλαδή, ποτέ δεν υπέγραψα εγώ για την ΟΤΕΝΕΤ από την πλευρά του Ο.Τ.Ε.
Η ΟΤΕΝΕΤ να πω –και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βαλυράκη για την ερώτηση αυτή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι εύλογη πάντως. Και μένα με εκφράζει. Δηλαδή ο προμηθευτής και ο προμηθευόμενος δεν μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Και χαίρομαι που μου δίνετε αυτή την απάντηση ότι δεν αποφασίζατε. Δεν είχατε καμία συμμετοχή ή απλώς δεν υπογράφατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Δεν είχα εγώ συμμετοχή σ’ αυτήν την υπόθεση. Για παράδειγμα, αν ήθελε η Γενική Διεύθυνση Εμπορικών Θεμάτων κάτι από την ΟΤΕΝΕΤ, το ζητούσε αυτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σε υπηρεσιακό επίπεδο, εκτός από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Σε υπηρεσιακό επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εσείς εγκρίνατε εν τέλει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν ενέκρινα. Ποτέ δεν ενέκρινα τίποτε της ΟΤΕΝΕΤ. Βέβαια, εκπλήσσομαι που βλέπω εδώ κάτι για 138.000.000 ευρώ, διότι ο τζίρος της ΟΤΕΝΕΤ  -κάποιο  λάθος πρέπει να υπάρχει- το 2006 ήταν συνολικά 120.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παραγγελιών του Ο.Τ.Ε. ή γενικώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Συνολικώς. Όλος ο τζίρος της ΟΤΕΝΕΤ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τι κάλυπτε ο Ο.Τ.Ε. από αυτόν τον τζίρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Εγώ δεν νομίζω να κάλυπτε παραπάνω από 20%, 30%. Και επειδή έχω ακούσει για 138 εκατομμύρια, δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό το νούμερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πάντως, και αν υποτεθεί ότι το νούμερο είναι λάθος, εκείνο που ενδιαφέρει είναι εάν ένα και το αυτό πρόσωπο, δηλαδή εσείς, ήσασταν προμηθευτής και προμηθευόμενος και αν είχατε αποφασιστικό ρόλο στην κατακύρωση των προμηθειών.
Αφού μου λέτε ότι αυτά γίνονταν σε υπηρεσιακό επίπεδο άνευ της δικής σας συμμετοχής, θεωρείται το ερώτημα απαντηθέν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Θα σας πω, όμως –αυτό έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί- ότι ακριβώς για να ενισχύσουμε τον Ο.Τ.Ε. και να απεμπλακεί σταδιακά από τις μοναδικές σχέσεις που είχε, πετύχαμε η ΟΤΕΝΕΤ να γίνει αυτό που λέγεται «αργυρός συνεργάτης» της CISCO, με αποτέλεσμα η ΟΤΕΝΕΤ να αναλάβει τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Ο.Τ.Ε., που  ήταν τεχνολογίας CISCO.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και κάτι τελευταίο.
Παρά τα όσα είπατε και για τα οποία επιχειρηματολογήσατε, εν τούτοις ποινικά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκκρεμής κατηγορία για κακουργηματική πράξη και εναντίον σας. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ποινική δικογραφία στην οποία εσείς είστε κατηγορούμενος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όπως είπα, πέρασε το καλοκαίρι από τη δεύτερη ανακρίτρια, η οποία δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό όρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Απολογηθήκατε κανονικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Απολογήθηκα κανονικά και μετά ο εισαγγελέας δεν άλλαξε καθόλου το κατηγορητήριο, ουσιαστικά το ίδιο κατηγορητήριο της ανακρίτριας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έκανε πρόταση στο Συμβούλιο ή σας παρέπεμψε με απευθείας κλήση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπεμφθούμε στο Κακουργιοδικείο Εφετών, αν δεν κάνω λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ναι, είναι Εφετείο Κακουργημάτων.
Το Συμβούλιο έβγαλε βούλευμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Όχι.
(ML)
(3TS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εκκρεμεί λοιπόν το βούλευμα. Καλώς.
Θεωρείται, λοιπόν, περαιωθήσα η συζήτηση με βάση αυτά τα δεδομένα.
Κύριε Ιωαννίδη, σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κάποιες οξύτητες που δημιουργούνται, θα ήθελα να τις κατανοήσετε διότι όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων φλέγονται από την επιθυμία να προσεγγίσουν την αλήθεια. Έτσι κάποιοι υψηλότεροι τόνοι συγχωρούνται.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Βεβαίως.
Φαντάζομαι ότι θα με ειδοποιήσετε εάν με χρειαστείτε, διότι είπατε για κάποια αντιπαράσταση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτό θα το δούμε. Υπεβλήθη το αίτημα -είναι παλιά πρόταση δική μου- επειδή άλλα λέει ο κ. Μπρατάκης, άλλα μας είπατε εσείς τώρα. Εγώ είχα εκφράσει την ευχή να γίνει μια κατά αντιπαράσταση εξέταση των δυο μαρτύρων για να το βρούμε. Αυτό δεν το αποφάσισε ακόμα η Επιτροπή μας. Όταν θα έρθει η ώρα θα ενημερωθείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Και εγώ ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε και αν κάποια στιγμή ίσως και εγώ ύψωσα τον τόνο της φωνής μου, ζητάω συγνώμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μας συνέχει η επιθυμία αποκαλύψεως της αλήθειας και εσάς και εμάς και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Ιωαννίδης): Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό θα λύσουμε τη συνεδρίαση για την επομένη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 και ώρα 14.00’.
Θα συνεχίσουμε την εξέταση του κ. Βουρλούμη και έχουν κληθεί επίσης, σε περίπτωση που τελειώσουμε νωρίς τον κ. Βουρλούμη και ο κ. Χρυσολούρης και ο κ. Αντωνακόπουλος.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 14.15’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ