Στην ίδια σελίδα Ελλάδα και Αλγερία για τη Λιβύη και τις ξένες παρεμβάσεις -Στο Μόναχο ο Έλληνας ΥΠΕΞ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλγερινό ομόλογό του, Sabri Boukadoum (Αλγέρι, 13.02.2020) -Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας (Μόναχο, 14.02.2020)

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ευχαριστώ Sabri, σε ευχαριστώ αγαπητέ συνάδελφε. Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα σήμερα εδώ στο Αλγέρι.
Με τον συνάδελφό μου συζητήσαμε κυρίως για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχει βέβαια περιθώριο βελτίωσής τους και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση μελλοντικά.
Επίσης, συζητήσαμε για περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή της Μεσογείου και φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, για την κατάσταση στη Λιβύη.
Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί πράγματι μεγάλη ανησυχία και στις δύο μας χώρες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλγερία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.
Ωστόσο, τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό τροφοδοτεί τη σύγκρουση σε συνδυασμό επίσης με τη σταθερή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου.
Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Θέτουν επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Απεσταλμένου, κ. Salame, αλλά και παρεμποδίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα τη Διαδικασία του Βερολίνου. Προσπάθειες, τις οποίες η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή. Και, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης, του τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων και της δημιουργίας μιας λειτουργικής χώρας και κοινωνίας στη Λιβύη.
Αναφορικά με το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα.
Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του συναδέλφου μου αναφορικά με το γεγονός ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό.
Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χώρα που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την εύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου σήμερα να παραμείνουμε σε επαφή και να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην κοινή μας περιοχή.
Αγαπητέ Sabri, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: […] ποια η άποψή σας για το ρόλο της Αλγερίας στη Λιβύη;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτον, ο στόχος της επίσκεψής μου είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είμαστε δύο χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις και δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε. Αλλά μπορούμε πάντα να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί. Βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά. Είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, ήθελα επίσης να συζητήσω με τον συνάδελφό μου για την κατάσταση στη Λιβύη προκειμένου να κατανοήσω και να ενημερωθώ για τη θέση της Αλγερίας σχετικά με τη Λιβύη. Και πρέπει να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που άκουσα. Γιατί έμαθα ότι η Αλγερία εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας λειτουργικής κοινωνίας, ενός λειτουργικού κράτους και επίσης ότι η Αλγερία είναι κατά κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή. Πραγματικά, αυτό για την Αλγερία αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Συνεπώς, αυτό είναι «μουσική στ’ αυτιά μας». Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργούν οι χώρες και αυτός είναι ο κανόνας που πρέπει κατά τη γνώμη μου να εφαρμοστεί στην περιοχή μας.
Σας ευχαριστώ.
Ο Νίκος Δένδιας στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στο Μόναχο όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει στην Στρογγυλή Τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ στο περιθώριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και την Λιθουανία, καθώς και με τον Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα συναντηθεί επίσης με τη Συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, A. Baerbock και τον Aντιπρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, Johann Wadephul.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από τη Μογγολία, με τον οποίο θα υπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ