ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΜΟΥ, ΤΟΤΕ ΗΡΩΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟ, ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΤΟ 1974. Αντώνιος Αντωνάς

keimeno antonas katsibras
Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΜΟΝΙΜΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.ledrastory.com ( Μαζί με φώτο του επίσης τιμημένου φίλτατου Στρατηγού ε.α. Δημήτριου Αλευρομάγειρου, ο οποίος ηγήθηκε με αυτοθυσία της αντίστασης στην απόρθητη Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας.)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο κ. Γ. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 3-4-20 ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΜΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟ.
ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΗ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ, ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΛΠ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΛΛΕΙΠΗΣ. ΚΡΙΝΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΕΠΙΕΙΚΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ…. Α.Α.
Οι βετεράνοι ήρωες της Κύπρου συγκλονίζουν: Αν η πατρίδα …
olympia.gr › 2020/04/03 › οι-βετεράνοι-ήρωες-της…
( Το σχετικό άρθρο γράφτηκε από τον κ. Γιώργο Βενετσάνο)
Μικρά αυτούσια αποσπάσματα.
Κύριε. Παναγιώτη Τζανέτο, Κύπρος 46 χρόνια μετά, τι έντονο σας έχει μείνει από εκείνες τις μέρες;
«Με λύπη μου σας λέω ότι ενώ θα έπρεπε να έχω έντονα συναισθήματα, αν εξαιρέσω τις ηρωικές στιγμές που έζησα εκεί αισθάνομαι το απόλυτο κενό».
Να μου επιτρέψετέ να επανέλθω, γιατί θέλω να θυμηθείτε τι ήταν αυτό ή αυτά που έχουν χαραχθεί στην μνήμη σας, είτε από τους συμπολεμιστές σας, είτε τους κυπρίους;
«βεβαίως και έχω, μάλιστα μου έχει μείνει ασβέστη η πικρία που δέχτηκα από τους κυπρίους, ενώ από τους συμπολεμιστές μου κρατώ ακόμη μέσα μου αυτό που βίωσα μαζί τους, την ανώτερη έννοια της ενότητας και θυσίας η οποία θα με συνοδεύει μέχρι να αποχωρήσω από αυτόν τον κόσμο».
Όσο ήμουν στην Κύπρο βίωσα κλάμα, αγωνία, πόνο, δυστυχία και εγκατάλειψη, κυρίως από όσους ήταν υπεύθυνοι για την κατάσταση μας εκεί.
*«Σας δηλώνω με όλη την δύναμη της ψυχής μου, ότι οπού με καλέσει η πατρίδα μου δηλώνω από τώρα παρών. Αν όμως με ρωτάτε αν ήθελα να πάω ξανά εκεί πίσω, σας δηλώνω ευθαρσώς και με κίνδυνο να παρεξηγηθούν τα λόγια μου όχι, και ξέρετέ γιατί; Μου είναι αδιανόητο εγώ ως Έλληνας στρατιώτης να τραυματίζομαι στο πεδίο της μάχης και ένα μέρος των κυπρίων να έχει τέτοια συμπεριφορά απέναντι στην εισβολή, που αποτελεί όνειδος για τον κυπριακό ελληνισμό, για να μην καταφύγω σε χειρότερες εκφράσεις»
* Σημείωση: Σχετική απάντηση ειδικά, για την πιο πάνω δήλωση η οποία πραγματικά με πλήγωσε, του τιμημένου βετεράνου και στη συνέχεια και στο τέλος του κειμένου. Και το ερώτημα μου είναι….Τι έκαναν τα θύματα, Έλληνες Κύπριοι που του προκάλεσε αυτή την πικρία; Βέβαιον είναι ότι ο ήρωας Διοικητής σας θα είχε διαφορετική άποψη! Α.Α.
…….Ας περάσουμε στο δεύτερο φανταράκι εκείνης της εποχής. Κύριε Κυριακό Πιατόπουλε, υπηρετήσατε στο μέτωπο της Κύπρου ως βαθμοφόρος με το βαθμό του λοχία, ποιος ήταν ο τομέας ευθύνης σας και αν στην δύναμή που διοικούσατε παρουσιάστηκαν κρούσματα δειλίας.
«Να τα πάρουμε από την αρχή, όπως σας είπε και ο συμπολεμιστής μου έχουμε ξεκινήσει την επιστροφή για την Ελλάδα με το αρματαγωγό ΠΝ ΛΕΣΒΟΣ. Είμαστε η 103 ΕΣΣΟ και περιμέναμε το απολυτήριο μας. Κατά την διάρκεια του πλου έρχεται σήμα ότι οι ημέτερες δυνάμεις βάλλονται από τις αντίστοιχες τουρκικές και ταυτόχρονα με αυτό το σήμα έρχεται και αυτό της επιστροφής στο νησί. Μετά από ολονύχτιο ταξίδι φτάνουμε με χίλια βάσανα στον προορισμό μας που είναι η Πάφος και ακολούθως η Λευκωσία, χωρίς καθυστερήσεις πήραμε τον οπλισμό και μας ανατέθηκαν οι τομείς ευθύνης. Εγώ με την ομάδα μου που συγκροτείτο από κυπρίους πολεμιστές μείναμε στον πρώτο γύρο των μαχών στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (προμαχώνα), δίπλα στο κτίριο του Άγγλου αρμοστή Χάρντινγκ. Είναι το σημείο που δεχτήκαμε τις ισχυρότερες επιθέσεις των Τούρκων, που μας έβαλλαν από εδάφους και από αέρος με χημικά και βόμβες ναπάλμ. Ευτυχώς οι απώλειες δεν ήταν τεράστιες και αυτό γιατί ήμασταν σε ορύγματα κατά την διάρκεια των μαχών. Η συμπεριφορά που έδειξαν οι συμπολεμιστές μου ήταν τρομερή σε στωικότητα και ανδρεία, τόσο που αποτέλεσε έκπληξη πρώτα για τους αντιπάλους και μετά για εμάς. Εδώ θέλω να μνημονεύσω τον διοικητή μου, ταγματάρχη Ευθύμιο Κατσίμπρα γιατί είναι ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε το πνεύμα του μαχητή με το δικό του παράδειγμα ηγέτη. Ενώ του δίνονταν η δυνατότητα ως διοικητής να δίνει εντολές από τα μετόπισθεν με ασφάλεια όπως κάποιοι άλλοι, αυτός προτίμησε να βρίσκεται να βρίσκεται μαζί μας στην πρώτη γραμμή. Πρώτος των πρώτων, μαχητής από τους λίγους, δεν ξέρω αν ήταν ήρωας, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι είδα στο πρόσωπο του να αποτυπώνεται η αγάπη για την πατρίδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει το σώμα του».
Το ΠΝ ΛΕΣΒΟΣ βρίσκεται 35 ν.μ από τις κυπριακές ακτές, με τον εξάντα να δείχνει Ελλάδα, όταν έρχεται το σήμα της επιστροφής. Οι αντιδράσεις των εφέδρων μας ποιες ήταν;
«Μπορώ να τις χαρακτηρίσω αναμενόμενες για την εποχή, αν και σήμερα που θεωρείται ότι είμαστε ποιο χαλαροί, πιστεύω ότι αν χρειαστεί θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Καλώς ή κακώς αυτό είναι το DNA μας και εννοώ τα εξής: ο τότε συνταγματάρχης Σταυρουλάκος Παναγιώτης, είναι ο επικεφαλής της επιστροφής στην Ελλάδα και μας ανακοινώνει την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων, και ω του θαύματος, αντί σκεπτικισμού, κλαυθμού και οδυρμού, βρίσκεται μπροστά στην απαίτηση των στρατιωτών μας να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, για να βοηθήσουν στην άμυνα της Κύπρου. Είναι στιγμές στην ζωή σου που είναι φύση αδύνατον να τις περιγράψεις, γιατί σου έρχονται δάκρυα χαράς, ικανοποίησης, μεγαλείου στα ματιά, και μια τέτοια στιγμή ήταν και αυτή».
——————————————————————————————————————————————
Και προσθέτω…..
TIMHMENΟΙ ΤΖΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΤΟΠΟΥΛΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ….ΤΙΜΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ…..
*ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΤΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ….ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΓΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ… ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΤΕ ΗΡΩΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ…..
ΕΙΜΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΘΕ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΤΟΤΕ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΑΣ….
ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΠΡΑ.
ΗΜΟΥΝ ΤΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΕΦ…. ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΒΟΗΘΟ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΣΤΕΛΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΙΧΝΗ… ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΤΕ….
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΤΖΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΤΟΠΟΥΛΕ, ΙΣΩΣ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ, ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΩΡΙΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΧΡΟΝΙΑ….
ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ …. ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ…. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ….. Η ΠΙΚΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ…. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΜΑΣ …. ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ, ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ……ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΘΡΗΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ….ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ…..
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟΤΙΩ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ…. ΜΗΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΤΕ ΠΟΤΕ.
Α. Αντωνάς, επιστρατευμένος Έφεδρος Ανθυπολοχαγός το 1974.
ΝΑΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟ 1974, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑ, ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΑ ΤΟΤΕ ….. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….. ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΙΜΑ, ΣΤΑ ΑΓΙΟΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΚΥΠΡΟΥ…. Η ΠΙΚΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΑΠΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ…. ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ….. ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΥΤΟΛΜΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ…..
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΠΡΑΞΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΙ Η ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ….. ΟΛΟΙ….ΟΛΟΙ….
ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Α.Α.
Απόσπασμα από δεκάδες τιμητικά αφιερώματα καταχωρημένα στα βιβλία μου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ, www.ledrastory.com, cyprushellenica.blogspot.com.
Τιμής ‘Ενεκεν αναφέρω ότι σημαντικότατο ρόλο στις μάχες τόσον στα Β. Προάστεια Λευκωσίας, όσον και στην περιοχή του κόμβου Κολοκασίδη, αλλά και αλλού έπαιξε η ηρωϊκή Εφεδρεία του ΓΕΕΦ, η οποία υπαγόταν κατ΄ευθείαν στο Γ΄ Επιτελικό Γραφείο (Συνταγματάρχης Κοκοράκης) και έδρευε σε μυστικό χώρο διασποράς. Διοικητής ο τιμημένος τότε Ταγματάρχης Κατσίμπρας Ευθύμιος στον οποίον οφείλω …πάρα πολλά…. και εγώ και η Κύπρος. Αιωνία η μνήμη και του Κατσίμπρα και όλων των πεσόντων ηρωικά αδελφών μας.
Στην Εφεδρεία υπηρετούσαν μόνον ΄Ελληνες αδελφοί οι οποίοι επέστρεψαν με το οχηματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ εθελοντικά στην Κύπρο (αλλαγή ΕΛΔΥΚ.) Εγώ εκτελούσα χρέη Υποδιοικητή και ήμουν ο μοναδικός Κύπριος Έλληνας Ε.Α. στην Εφεδρεία.. Στον φίλτατο Αρχιλοχία ΕΛΛΗΝΑ βοηθό μου Μουστάκα Στέλιο θερμές ευχαριστίες για την εθνική του προσφορά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ….
Στις 10 το πρωί η Διοίκηση του 212 ΤΠ ενημερώθηκε από τον Δκτη της ΙΙΙ ΑΤΔ ότι έξι ΠΑΟ 90χιλ. ευρίσκοντο καθ’ οδόν από το Σταυροβούνι για ενίσχυση της τοποθεσίας. Επίσης ότι Συγκρότημα δύο Ταγμάτων υπό τον Αντισυνταγματάρχη Κατερινάκη Ιωάννη ετοιμαζόταν να προωθηθεί για ενίσχυση της τοποθεσίας. Τα Τάγματα του Συγκροτήματος ήταν το 386 ΤΕ με Δκτη τον Τχη Παναγόπουλο Κωνσταντίνο και 394 ΤΕ, με Διοικητή τον Τχη Κατσίμπρα Ευθύμιο (Ε/Ε). Εν τω μεταξύ επί της τοποθεσίας συνεχίζετο η κόλαση πυρός και ατσαλιού καθ’ όλο το μέτωπο του 212 ΤΠ και της Διλοχίας της ΕΛΔΥΚ, όπου δινόντουσαν φονικές μάχες εκ του συστάδην.ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΑΣΙΑΡΔΗ ΑΝΔΡΕΑ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ε.α.
Το ΓΕΕΦ είχε αντιληφθεί ότι η κύρια προσπάθεια των Τούρκων, την 16η Αυγ, ήταν μέσα από τον τομέα της Τριλοχίας ΕΛΔΥΚ-212ΤΕ και από το πρωϊ είχε στείλει για ενίσχυση της τοποθεσίας Λόχο (-) του 399ΤΠ, ομάδα ΠΑΟ 90χιλ με τρία στοιχεία της Α’ ΜΚ. Γύρω στο μεσημέρι κατέφθασε Διλοχία του 386ΤΕ (Τχης Κωνσταντίνος Παναγόπουλος Ε/Ε) και αναμένετο και δεύτερο Τάγμα από τη Λεμεσό νομίζω το 396ΤΕ την διοίκηση του οποίου ανεάλβε ο Τχης Ευθύμιος Κατσίμπρας Ε/Ε. Οι δύο αυτές Μονάδες αποτέλεσαν το Συγκρότημα του Ανχη Ιωάννη Κατερινάκη Ε/Ε. Το 386ΤΕ ήδη άρχισε να ενισχύει το μαχόμενο 212ΤΕ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΑ 1974.
Διοικητής μέρους των Ελλαδιτών στρατιωτών που επέστρεψαν εθελοντικά με το Λέσβος, υπάχθηκε στην Εφεδρεία ΓΕΕΦ (περί τους 100-120, οι υπόλοιποι Ελδυκάριοι προωθήθηκαν στις πρώτες γραμμές αμύνης με ΕΛΔΥΚ η σε άλλα τάγματα. ) ήταν ο Ταγματάρχης Κατσίμπρας Ευθύμιος ο οποίος και ανέλαβε την διοίκηση της εφεδρείας. Υπό τις διαταγές του τέθηκα και εγώ σαν βοηθός του. Ένας εξαίρετος αξιωματικός που με τόλμη διοικούσε την εφεδρεία. Πραγματικά ο άνθρωπος αυτός μας έδινε κουράγιο στις δύσκολες στιγμές. Βοηθός μου τότε τοποθετήθηκε ο Ελλαδίτης Αρχιλοχίας Μουστάκας Στέλιος. Ένας τύπος ανεπανάληπτος με τρομερό χιούμορ αλλά και ηρωισμό. Μου θύμιζε τον Σπίθα, (περιοδικό Ο Μικρός Ήρως ) τον βοηθό του Γιώργου Θαλάσση του μικρού ήρωα κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Τον Στέλιο Μουστάκα τον συνάντησα τυχαία, μετά από χρόνια, στην Αθήνα. Είχα πάει για κάποια προσφορά τροφίμων στο Χίλτον.( εργαζόμουν τότε σαν Διευθυντής των Ελληνικών Ορυζομύλων Ελλάδας ) . Όταν στην ομάδα που συζητούσαμε ξαφνικά εμφανίστηκε και ο Στέλιος, ήταν συγκλονιστική η στιγμή. Ο Στέλιος ήταν σεφ στο Χίλτον ! Πραγματικά δεν ξεχνιούνται αυτές οι στιγμές. Μιλήσαμε πολύ. Θυμηθήκαμε τις αποστολές, τους φίλους συμπολεμιστές, τους νεκρούς μας…
Ο Στέλιος με πληροφόρησε ότι ο Διοικητής μας ήταν στην παραμεθόριο περιοχή με Τουρκία. Τον Κατσίπρα τον εκτιμούσα ιδιαίτερα, οπότε θεώρησα καθήκον μου να πάω να τον δω μαζί με τον Ε.Α. Χάρη Λιοτατή, πρόσφυγα από Αμμόχωστο, ο οποίος πολέμησε στην Πράσινη Γραμμή υπό την διοίκηση του ηρωικού Ελλαδίτη αξιωματικού Αλευρομάγειρου Δημήτρη. Ξεκινήσαμε από Αθήνα και φτάσαμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είχα προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Διοικητή, ο οποίος έκλαιγε στο τηλέφωνο συγκινημένος. Όταν φτάσαμε έγινε μια συγκινητική εκδήλωση για την Κύπρο, η οποία πραγματικά μας συγκλόνισε. Ο Κατσίπρας όταν μας αποχαιρετούσε μου είπε: «Αντώνη, ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από την Κύπρο μας. Μας πρόδωσαν και εσάς και εμάς. Λυπάμαι και νιώθω ενοχές». Ενοχές βέβαια θα έπρεπε να νιώθουν αυτοί που μας πρόδωσαν και όχι αυτοί που ηρωικά επετέλεσαν το καθήκον τους.
Όταν προ ημερών ρώτησα τον Αλευρομάγειρο, πού βρίσκεται ο πρώην Διοικητής μου Κατσίπρας, με πληροφόρησε ότι είχε φύγει από την ζωή πριν μερικά χρόνια. Λυπήθηκα πραγματικά, ιδιαίτερα γιατί έφυγε πικραμένος για την προδοσία και τραγωδία της Κύπρου, σιωπηλά και ταπεινά, αλλά περήφανα διότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον για την Κύπρο. Ποτέ δεν μίλησε κανένας για τον άγνωστο αυτόν ήρωα. Στις περισσότερες μυστικές αποστολές του ηρωικού Κατσίπρα και των εθελοντών Ελλαδιτών ηρωικών στρατωτών του, που σε αρκετές συμμετείχα, διαπίστωσα πολύ καλά και τον ηρωισμό του Κατσίμπρα και τα ηγετικά του προσόντα του. Στον Κατσίμπρα οφείλω κατά κάποιον τρόπο και τη ζωή μου. Φρόντιζε πάντα και προστάτευε και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του σαν παιδιά του. Ήταν υπέροχος άνθρωπος και στρατιωτικός.
Μεταξύ των αξιωματικών Κατσίμπρα και Αλευρομάγειρου υπήρχε πάντα αλληλοεκτίμηση. Όταν φοιτούσαν στην Σχολή Ευελπίδων, ο Κατσίπρας ήταν Διοικούσα Αρχή
.
Μία από τις πολλές σημαντικές ειδικές επιχειρήσεις που συμμετείχε η ηρωική εφεδρεία, ήταν επίσης και η ενίσχυση της άμυνας Λευκωσίας.
16 Αυγούστου γύρω στις δύο η τρεις το πρωί η εφεδρείας παίρνει άμεση εντολή, όπως αποσπασθεί και μεταβεί στην παραμεθόριο περιοχη Λευκωσίας, Μοντ Παρνές και ύψωμα Αρμενικού νεκροταφείου όπου διεξήγοντο σφοδρες μάχες .(Ήδη ο διοικητής μας είχε αναχωρήσει πορηγουμένως αναλαμβάνοντας και την διοίκηση του 396 ΤΕ (;) Προηγουμένως ο διοικητής του 212ΤΠ ζητούσε απεγνωσμένα από την εφεδρεία του ΓΕΕΦ ενίσχυση με πεζικό, άρματα και Α/Τ τα οποία σιγουρα η εφεδρεία δεν διέθετε.Αν υπήρχε αδυναμία ενίσχυσης της άμυνας, θα κατέρρεε. Μετά από παρέμβαση του επιτελάρχη ΓΕΕΦ Συνταγαμτάρχη Κοκοράκη η εντολή ήταν άμεση. Ενισχύστε καθ οιονδήποτε τρόπο τους αμυνόμενους. Σε μία ώρα, η εφεδρεία αφίχθηκε στην εμπόλεμη ζώνη. Μαζί με τις ενισχύσεις της Εφεδρείας κατέφθασαν και 40 άνδρες υπό τον υπολοχαγό Πολύζο Αθανάσιο και εγκατασταθηκαν στο ύψωμα του Αρμενικού νεκροταφείου που ηρωικά αντιστεκόταν η διμοιρία του 212 ΤΟ. Σωτήρια η ενίσχυση. Μετά την ενίσχυση του υψώματος, που ήταν ζωτικής σημμασίας, οι Τουρκοι πλήρωσαν ακριβό τίμημα με δεκάδες νεκρούς και δεν κατέλαβαν το ύψωμα .
Στις 16 Αυγούστου ενωρίς το πρωί η εχθρική Τουρκική αεροπορία χτυπά και πάλι με τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ τους ελδυκαρίους, το 212ΤΠ και το αμυνόμενο επίσης 336 ΤΕ και 396.. Εν τω μεταξύ πολυάριθμες Τουρκικές δυνάμεις που υπολογίσθηκαν σε σύνταγμα πεζικού και αρμάτων συνεχίζουν να επιτίθενται σφοδρά κατά των ΕΚ θέσεων. Η αντίσταση λυσσαλέα, ηρωική και παράτολμη .Οι Τούρκοι δεν θα περάσουν .
Οι άνδρες του Κατσίμπρα ήδη που είχαν φτάσει πιο νωρίς, ενίσχυαν συνεχώς τους αμυνόμενους με μπροστάρη τον διοικητή μας. Δυστυχώς οι επιθέσεις των πολυάριθμων Τουρκικών τανκς συνεχιζόταν. Χαράς ευαγγέλιο ήταν όταν κατέφθασαν από στρατόπεδο Σταυροβουνίου έξη ΠΑΟ 90χιλ. Η έκβαση της μάχης αρχισε να γέρνει υπερ των Ελληνικών δυνάμεω πλέον. Ήδη δύο τάγματα υπό την διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Κατερινάκη Ιωάννη προετοιμάσθηκαν εν ριπή οφθαλμου για αντεπίθεση και με ηθικό ακμαίο. Ο Κατερινάκης δίνει τις τελευταίες εντολές, ούτε βήμα πίσω, στον ταγματάρχη διοικητή μας Κατσίμπρα Ευθύμιο, ο οποίος είχε την ηγεσία του τάγματος 396ΤΕ (?) και της εφεδρείας και στον Ταγματάρχη Παναγόπουλο Κωνσταντίνο που ανέλαβε την διοίκηση του 386ΤΕ (:). Ετοιμάζονται άμεσα και δίνεται το σύνθημα προετοιμασία γενικής αντεπίθεσης. Κόλαση πυρών από τους Τούρκους, αεροπορία, πυροβολικό, στίφη βαρβάρων. Ηρωικά αντιστέκωνται οι ολιγάριθμοι αμυνόμενοι. Μετά την σύντομη προετοιμασία, διατάσσεται τελικά γεννική αντεπίθεση. Με ορμή ξεχύνονται οι ηρωικοί στρατιώτες και οι ηγήτορες τους μπροστά. Κατά την διάρκεια της κορύφωση της μάχης τα επιτιθέμενα εχθρικά άρματα παθαίνουν πανωλεθρία, καθώς 6-8 από αυτά καταστρέφονται από τα μόλις παραληφθέντα Α/Τ ΠΑΟ και τα υπόλοιπα αποκόπτονται από τις δυνάμεις του τουρκικού πεζικού, το οποίο πλέον ακάλυπτο θερίζεται από τα πολυβόλα και από την επίθεση εκ του συστάδην των τρελλών στρατιωτών μας. Τρελλούς κατωνόμασε παρατηρητής του ΟΗΕ τους Ελλαδίτες και Κύπριους κατά την ηρωική αυτή μάχη.
Οι Τούρκοι αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες . Η ηρωική υπεροχή των ΕΚ δυνάμεων, ψυχή τε και σώματι, οδηγεί τους μυρίους Τούρκους να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ντροπιαστικά την ημέρα αυτή κατάπαυση του πυρός. Δεκαπλάσιες Τουρκικές δυνάμεις απωθήθηκαν από τα ολιγάριθμα πραγματικά τρελλά παλληκάρια μας, Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους. Oι Τούρκοι μπροστά στην ορμή και το θάρρος των ηρωικών μας στρατιωτών υποχωρούσαν άτακτα.
Ενας προς δέκα, όπως το 1821 που οι ρακένδυτοι Αρματωλοί και οι Κλέφτες, 50 μόνοι έβαζαν μπροστα ολόκληρα ασκέρια χιλιάδων Τούρκων. Τσολιάδες ονόμαζαν τους ΄Ελληνες αγωνιστές με την χαρακτηριστική φτωχική φουστανέλλα και τα λιωμένα τσαρούχια οι Τούρκοι . ( Ο χαρακτηρισμός προέρχεται από την τουρκική λέξη Τσιόλ η συνώνυμο της, που σημαίνει φτωχός, ρακένδυτος κλπ ) Αυτοί λοιπό οι ρακένδυτοι τσολιάδες κατά τους Τούρκους, κατατρόπωσαν τους Οθωμανούς βαρβάρους σε κάθε μάχη. Αργότερα προς τιμή των ηρωικών φουστανελλάδων καθιερώθηκε ο αξιοπρεπής χαρακτηρισμός ΕΥΖΩΝΟΙ !
Σημ. Ο αείμνηστος Κατσίμπρας Ευθύμιος, διατηρούσε στρατιωτικό αποκαλυπτικό ημερολόγιο, που περιέγραφε τις αποστολές της εφεδρείας, αλλά και άλλα στρατιωτικά αποκαλυπτικά γεγονότα και το οποίο πήρε μαζί του . Όταν πριν χρόνια συναντηθήκαμε μαζί του με τον Λιωτατή στα Ελληνοβουλγαρικα ή Ελληνοτουρκικά σύνορα, του είχα πει ότι σκεφτόμουν να γράψω κάποιο βιβλίο και μου υποσχέθηκε ότι θα μου απέστελλε αντίγραφο, αλλά έφυγε γρήγορα από την ζωή και δεν πρόλαβε. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια μέσω των οικείων του, να διαφυλαχθεί το ιστορικό αυτό ημερολόγιο και να δημοσιευθεί. Τελικά πριν μερικά χρόνια εντόπισα με την βοήθεια του ηρωϊκου συμπολεμιστή Στρατηγού ε.α. *ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ τον υιό του αείμνηστου Δτη μου Κατσίμπρα, τον Ηλία Πλοίαρχο Π.Ν., ο οποίος προσπαθεί να βρει το στρατιωτικό ημερολόγιο του πατέρα του και επικοινωνούμε εδώ και δύο τρία χρόνια συνεχώς. Είναι λεβέντης σαν τον ήρωα πατέρα του…..
*Σημειώνω ότι ο Κατσίμπρας και ο Αλευρομάγειρος ήταν μαζί στη σχολή Ευελπίδων και είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν κάποια στιγμή ο Αλευρομάγειρος ζήτησε στρατιωτική βοήθεια, λόγω έλλειψης πυρομαχικών από το ΓΕΕΦ, ο Κατσίμπρας άμεσα μου έδωσε εντολή να προωθήσω κάποια όπλα και σφαίρες που είχαμε συλλέξει προς Πράσινη Γραμμή. Ο οπλισμός παρεδόθη στο ΓΕΕΦ και αν δεν κάνω λάθος τον παρέλαβε ο φίλτατος, τότε Ε.Α. Σολωμής Χρίστος, ο οποίος υπηρετούσε υπό τις διαταγές του Δ. Αλευρομάγειρου και υπερασπίζοντο ηρωϊκά την γραμμή άμυνας έναντι υπέρτερων Τούρκων εισβολέων…. Το τάγμα αποτελείτο κυρίως από παιδιά της Αμμοχώστου για τα οποία ο Διοικήτής τους Αλευρομάγειροε, έπλεξε το εγκώμιο για την ηρωϊκή τους αυτοθυσία και ειδικά επειδή η γενέτειρα τους Αμμόχωστος και οι οικογένειες τους ενώ κινδύνευαν, αυτοί προασπίζοντο τις Θερμοπύλες της Λευκωσίας και τα Ιερά Φυλακισμένα Μνήματα, χώρος ιερός, που έγινε κάστρο απόρθητο και οι Τούρκοι δεν τον μόλυναν…..Οι Μύριοι βάρβαροι δεν πέρασαν…..
Μετά την ηρωϊκή συμμετοχή της, η Εφεδρεία του ΓΕΕΦ, ανασυγκροτήθηκε και επέστρεψε στην βάση της, όπου συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της .Εγώ μετά από λίγες μέρες πήρα εντολή από 3ο ΕΓ Επισειρήσεων ( Κοκοράκης) απόσπασης στην γραμμή άμυνας των Τρούλλων Λάρνακας .
Μετά την εντολή απόσπασης μου και μέχρι να αποχωρήσω από την Εφεδρεία,. σε δυο τρεις μέρες υποδεχθήκαμε στην εφεδρεία ταλαιπωρημένους καταδρομείς που είχαν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή άμυνας σε άλλες περιοχές. Ήταν μεγάλη έκπληξη που ανάμεσα στους καταδρομείς ξεχώρισα τον καλό φίλο Μιτσιγιώργη Νίκο από την Αραδίππου. Συγκινητική στιγμή. Ο Νίκος από εκείνη την στιγμή με ακολουθούσε παντού λεβέντικα.
Άργότερα όταν έλαβα τελικά το φύλλο πορείας – απόσπασης για να μεταβώ στους Τρούλλους Λάρνακας και βοηθήσω κάπως στην οργάνωση της άμυνας εκεί, ο Νίκος ήρθε μαζί μου . Και αυτός επετέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του. Ο Κατσίπρας αντέδρασε έντονα με αυτή την εντολή και πήγε αυτοπροσώπως στο ΓΕΕΦ, όπου ζήτησε από τον Κοκοράκη να αναστείλει την εντολή . Ο Κοκοράκης του τόνισε ότι η παρουσία του Αντωνά, είναι σημαντική και στους Τρούλλους Λάρνακας, που κινδυνεύουν και βρίσκονταν στην γραμμή αντιπαράθεσης και δεν ανακάλεσε την εντολή. Αποχωρώντας από την εφεδρεία με δάκρυα στα μάτια με αποχαιρέτησε ο ηρωικός μου Διοικητής και με ευχαρίστησε για την βοήθεια και συμπαράσταση μου. Εγώ του είπα.. Κύριε Διοικητά, δεν έκανα τίποτα απολύτως, εγώ έπραξα απλώς το καθήκον μου, έναντι της αγαπημένης μου πατρίδας, όπως όλοι οι Κύπριοι. Η δική σας εθελοντική ηρωική συμμετοχή στον αγώνα της Κύπρου είναι κάτι ανεπανάληπτο. Εν συνεχεία επανέλαβα τις ευχαριστίες μου για την εθελοντική του επιστροφή στην Κύπρο μαζί με τους στρατιώτες του, για την αυτοθυσία του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και την λύπη μου για τους ηρωικά πεσόντες Ελλαδίτες συμπολεμιστές μας. Και εκείνος με συγκίνηση και θαυμασμό αναφέρθηκε στους ηρωικούς Ελληνες Κύπριους. Εξέφρασα επίσης ξανά την ευγνωμοσύνη μου διότι ο Κατσίμπρας (όπως αναφέρθηκα και σε άλλο κεφάλαιο ) σε κάποια αποστολή ήταν αυτός που με ηρωική του πράξη με διέσωσε από βέβαιο θάνατο. Αστειευόμενος ο Κατσίμπρας μου είπε, Αντωνά, αναγκαστικά το έκανα, διότι νεκρός θα μου ήσουν άχρηστος ! Ο βοηθός μου Αρχιλοχίας Ελλαδίτης Στέλιος Μουστάκας ο αγαθός ηρωικός γίγαντας κατέρρευσε κλαίγοντας όταν τον αποχαιρετούσα.
Παρών ο ανεκτίμητος φίλος καταδρομέας Νίκος Μιτσιγιώργης, ο οποίος και αυτός κατασυγκινημένος με ακολούθησε εθελοντικά.
Τελειώνοντας, παρ΄όλον ότι σπάνια αναφέρομαι για τις μαύρες ημέρες του 74 και τα προσωπικά μου βιώματα, θεωρώ απαραίτητη ηθική υποχρέωση να κάνω μια παρένθεση εκτός του τιμητικού αφιερώματος…και προσθέτω τα πιο κάτω…. για να διαφωτισθούν οι αναγνώστες για τον υπέρτατο πόνο, που βίωσαν όλοι οι Κύπριοι τότε, προσθέτοντας το παράδειγμα και το ανείπωτο δράμα της δικής μου οικογένειας… το οποίο αντιπροσωπεύει χιλιάδες άλλα….
Μύριες και μαύρες σκέψεις μας ακολουθούσαν. Κατά την διάρκεια της διαδρομής δεν ανταλλάξαμε ούτε λέξη. Οι σκέψεις μας επέβαλαν μία νεκρική σιγή προβληματισμού. Ήδη, είχα ενημερωθεί ότι ο αγαπημένος μου αδελφός αγνοείτο, αλλά και πολλοί στενοί μας συγγενείς από Μεσαορία, Άσσια, Λύση, Κοντέα, Βατυλή επίσης ήταν αγνοούμενοι .Τα μάτια μου ήταν συνεχώς βουρκωμένα, τα δάκρυα μου πύρρεια μου έκαιγαν το πρόσωπο, η γλώσσα μου κόλλησε και είχε στεγνώσει εντελώς…..δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη…. Το μυαλό μου δεν λειτουργούσε….Φτάνοντας στο πατρικό μου σπίτι στη Λάρνακα, καθ΄όδόν προς Τρούλλους, το βρήκα πλημμυρισμένο από ρακένδυτους ταλαιπωρημένους διωγμένους από βαρβάρους, στενούς μας συγγενείς πρόσφυγες από Μεσαορία. Μια αποτυπωμένη του σήμερα λυρική τραγωδία του Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή….που είναι αδύνατο να περιγραφεί. Ένας απερίγραπτος τραγικός λυρισμός. Πραγματικός. Δεν ήταν σε λυρική σκηνή, ήταν μπροστά σου και συμμετείχες. Η μακαριστή μάνα μου με υποδέχθηκε μετά από καιρό ρωτώντας για τον αγνοούμενο γιο της. Ήταν ζωγραφισμένος ο ανείπωτο πόνος στο πρόσωπο της, αλλά δεν δάκρυζε, δεν μοιρολογούσε, δεν γονάτιζε…Μου θύμισε όλες τις ηρωομάνες της ΕΟΚΑ, όταν αποχαιρετούσαν τα νεκρά παιδιά τους…
Χαλάλιν της Πατρίδος μου ο γιος μου, η ζωή μου, τζι αφού εν επαραδόθηκεν τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν ας έσιει την ευτζήν μου. Ηρωομάνα Αντωνού Αυξεντίου.
Αυτό έπραξε και ο ήρωας γιος της ηρωομάνας Ανδριάνας, Χριστάκης Αντωνάς…Εγώ στους Τούρκους δεν παραδίδομαι βροντοφώναξε…και δεν παραδόθηκε….
Τι να της έλεγα της μαυροπικραμμένης μάνας: Εγώ ήμουν πλέον ένα ράκος και προσπαθούσα να το κρύψω, ο πατέρας μας σε μια γωνιά σκυφτός. Ένας υπόκωφος ήχος, ικεσιών, αναστεναγμών σε καθήλωνε. Η αδελφή μου, προσπαθούσε να δώσει θάρρος και η γυναίκα μου αγκαλιά σφικτά με το νεογέννητο μωρό μας 40 ημερών κουρνιασμένη είχε γίνει ένα σώμα με το παιδί της σε μια καρέκλα αμίλητη και αυτή κλονισμένη και μόνη…..
Προσπάθησα να βρω κουράγιο, για να το προσφέρω, το έψαξα μέσα μου, αλλά δεν το βρήκα. Και σε αυτή την τραγική μου κατάσταση έπρεπε να συνεχίσω για να πάω στη πρώτη γραμμή, αφήνοντας πίσω μου όλες αυτές τις τραγικές μοιραίες λυρικές φιγούρες των αγαπημένων μου προσώπων, που συνέχισαν να με ακολουθούν. Με την ευχή της μάνας και τα τελευταία λόγια της, μην τους αφήσετε τους βαρβάρους να περάσουν, τράβηξα τον δρόμο μου με ματωμένη λαβωμένη ψυχή, αυτό τον δρόμο, που μου έδειξε η αγαπημένη μου πολύπαθη, προδομένη έρημη πατρίδα. Δεν υπήρχαν επιλογές. Δεν υπήρχε τίποτα πλέον μέσα μου, είχαν στερέψει όλα, απόλυτο κενο! Και όμως το καθήκον και η ευχή της μάνας με πρόσταζαν και μου έδιναν δύναμη να συνεχίσω, ευτυχώς με σύντροφο τον αδελφικό μου φίλο εύτολμο καταδρομέα Νίκο Μιτσιγιώργη, που δεν με εγκατέλειψε ποτέ και εθελοντικά με ακολούθησε. Και αυτός νάναι καλά πάντα και όλοι οι συμπολεμιστές μου το τραγικό 1974.
Αυτά τα ολίγα τιμητικά αφιερώνω στους τιμημένους ήρωες, τους οποίους πρέπει να αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Εμείς απλά πράξαμε το καθήκον μας. Αυτοί έγιναν θυσία υπέρτατη….
Και να θυμάστε πάντα το ανείπωτο δράμα και εθνική καταστροφή, που έζησε η πολύπαθη Κύπρος το 74, διότι κάποιοι Εφιάλτες την πρόδωσαν και κάποιοι ριψάσπιδες την εγκατέλειψαν….Και επαναλαμβάνω. Τις δικαιολογημένες πικρίες και απογοήτευση τους, οι Ελλαδίτες τιμημένοι βετεράνοι, αυτονόητο είναι ότι πρέπει να τις απευθύνουν σε αυτούς, που είναι υπεύθυνοι για την Κυπριακή τραγωδία και όχι προς τους αδελφούς τους Έλληνες Κυπρίους, που αγωνίζονται ανά τους αιώνες να παραμείνει Ελληνικό το ακριτικό αυτό νησί και έχυσαν ποταμούς αίματος για την ΕΝΩΣΗ με την μάνα ΕΛΛΑΔΑ και το οποίο όμως Εκείτο Μακράν το 1974…..150 ν.μ. από το Καστελόριζο!
Όποιος μας πρόδωσε, δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ για την πράξη του αυτή.
Nicolás Gómez Dávila, 1913-1994, Κολομβιανός συγγραφέας
Και όσον αφορά το σήμερα, που ο Ελληνισμός και όλος ο κόσμος υποφέρουν και πονούν λόγω της πανδημίας, εύχομαι Κουράγιο, Πίστη, Ασιοδοξία…Ένας νέος ζωοδόχος ήλιος θα ανατείλει ξανά για αυτό τον δυστυχισμένο λαό, που είναι υποψήφιος για νέες προδοσίες, τον καλό και αγαπημένο, τον πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο ( Σολωμός)
Τέτλαθι δη κραδίη και κύντερον άλλο ποτ΄έτλης…..Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο. ( Ομήρου Οδύσσεια )
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
www.ledrastory.com
cyprushellenica.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ