2/12/2020

ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΗΝ ΦΩΦΗ. Παύλος Γερουλάνος: Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του. Και το μέλλον του πρέπει να είναι στα χέρια των μελών του» τονίζει ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στο News 24/7 που θα συζητηθεί, καθώς ζητά «ένα ουσιαστικό, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο με ατζέντα και θέσεις από τη βάση και όχι μια τυπολατρική φιέστα χειροκροτητών για να λέμε ότι κάτι κάναμε».

Ο Π. Γερουλάνος, μάλιστα, «ρίχνει το γάντι» στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που έχει εξαγγελθεί για το τέλος του έτους: «Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια, ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται».
Είναι, μάλιστα, ενδιαφέρον πώς εκτιμά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών για το ΚΙΝΑΛ: «Αναμενόμενο. Έδειξε τα όρια της πολιτικής των «προσωπικοτήτων».
Το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια αναλώθηκε σε πολιτικές διαδικασίες σύνθεσης «επωνύμων» στον χώρο της Κεντροαριστεράς αντί να αφιερωθεί στη σύνθεση ιδεών και απόψεων για το μέλλον της χώρας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε προς τα έξω. Άλλαξε όνομα χωρίς να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενό του και να αναδείξει νέα στελέχη. Και κατήργησε τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό διάλογο που στον χώρο μας προσφέρουν πολιτικό οξυγόνο. Έτσι το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφειά του». Προσθέτει, μάλιστα, πως ούτε η ηγεσία δεν θεωρεί επιτυχημένο το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς «το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία νιώθει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν την αφορά πια και ότι λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ», ασχέτως –όπως τονίζει- ότι αυτό δεν ισχύει.
Ο Π. Γερουλάνος, με τη συνέντευξή του στο News 24/7 χαρακτηρίζει την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως «μια κλασσική δεξιά διακυβέρνηση», ενώ εκτιμά πως «δύσκολα μπορεί κανείς να δει τον κ. Τσίπρα να ηγείται σοβαρού και δημιουργικού κεντροαριστερού πόλου», ενός πόλου, όμως, που «είναι απαραίτητος για τη χώρα».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΟ NEWS24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη κ. Γερουλάνε;
Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία γνωρίζοντας τι θέλει να κάνει. Το μήνυμα της κυβέρνησής του; «ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Μετά την εγκληματική και ιδεοληπτική αδράνεια του κ. Τσίπρα, οι πρώτες μέρες του κ. Μητσοτάκη δίνουν την εντύπωση ότι «επιτέλους κάτι κινείται» και η θετική αντίδραση του κόσμου έπιασε την αντιπολίτευση στον ύπνο. Έτσι, κανείς σήμερα δεν τολμάει να ρωτήσει το στοιχειώδες: «για πού το βάλαμε;» Για μια ακόμη φορά, στην Ελλάδα, η διαχειριστική υπερδραστηριότητα επιβάλλεται στον πολιτικό σχεδιασμό και ο Άνθρωπος πάει πάλι στο περιθώριο των πολιτικών προτεραιοτήτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συζητάμε για το άσυλο αντί να σχεδιάζουμε τον ρόλο και το αύριο του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης. Ότι θα μιλάμε για την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων ώστε να επιβάλλεται ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο αντί να μιλάμε για το πώς θα σπάσουμε την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας ώστε η αυτοδιοίκηση να βρεθεί πραγματικά στο πλευρό του πολίτη. Και ότι θα κυνηγάμε επενδύσεις να έρθουν απ’ έξω αντί να κάνουμε το ουσιαστικό έργο της απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δηλαδή, μια κλασσική δεξιά διακυβέρνηση όπως την ξέραμε.
Και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης ή αν θα επιστρέψει στον ρόλο του ενορχηστρωτή της λαϊκής αντίδρασης. Δεν είναι η ίδια δουλειά. Και ενώ μέσα του ξέρει ότι πρέπει να χτίσει τον πρώτο ρόλο, η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ του δημιουργεί διλήμματα ως προς τον δεύτερο. Είναι πολύ δύσκολο να αποβάλεις από μέσα σου έναν ρόλο και να μάθεις άλλη «τέχνη» όταν η παλιά σε έστεψε μια φορά με τέτοια επιτυχία. Παρά λοιπόν το 31,5% που ήρθε ελλείψει εναλλακτικής στο αντιδεξιό μέτωπο, δύσκολα μπορεί κανείς να δει τον κ. Τσίπρα να ηγείται σοβαρού και δημιουργικού κεντροαριστερού πόλου. Όμως ο τελευταίος είναι απαραίτητος για τη χώρα.
Ήθελα κατ’ αρχήν και μια εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ.
Αναμενόμενο. Έδειξε τα όρια της πολιτικής των «προσωπικοτήτων». Το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια αναλώθηκε σε πολιτικές διαδικασίες σύνθεσης «επωνύμων»στον χώρο της Κεντροαριστεράς αντί να αφιερωθεί στη σύνθεση ιδεών και απόψεων για το μέλλον της χώρας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε προς τα έξω. Άλλαξε όνομα χωρίς να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενό του και να αναδείξει νέα στελέχη. Και κατήργησε τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό διάλογο που στον χώρο μας προσφέρουν πολιτικό οξυγόνο. Έτσι το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφειά του.
Το θεωρείτε επιτυχημένο μέσα στις δεδομένες συνθήκες;
Ούτε η ηγεσία του δεν το θεωρεί επιτυχημένο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κοινωνία νιώθει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν την αφορά πια και ότι λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να πάρει την θέση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν ισχύει διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο χαρακτηριστικά που δεν θα τον κάνουν ποτέ ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, είναι κόμμα διχαστικό. Δυναμώνει όταν βάζει τον έναν Έλληνα απέναντι στον άλλον και δεν γνωρίζει πώς να συνθέσει. Δεύτερον, διότι θεωρεί τη δημιουργία προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα όλων και την έχει βάλει απέναντι. Η Κεντροαριστερά χρειάζεται ένα κόμμα που θα αφουγκραστεί τις κοινωνικές αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις και θα συνθέσει λύσεις για τα προβλήματα όλων μας σήμερα. Ένα κόμμα που θα αγκαλιάσει την Ελληνική Δημιουργία και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να την απογειώσει.
Τι πρέπει να γίνει στο χώρο;
Κ. Σκουρή, αυτό που θα έκανα για τον χώρο είναι να αναδείξω μια ατζέντα που θα απευθύνεται στις σημερινές ανάγκες και τα θέλω μας καιθα αναδεικνύει διακριτές διαφορές με τα άλλα κόμματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΝΔ δεν την πίστεψε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μόνο να την ελέγξει και έτσι προσπάθησε να δυναμιτίσει κάθε δομή που είχε αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε πολιτικά. Όχι κατηγορώντας, αλλά υπερβαίνοντας την στείρα αντιπαράθεση. Όχι στρογγυλεύοντας, αλλά με καθαρές θέσεις και αιχμές. Δεν αρκεί,λοιπόν,να συζητάμε για διαχείριση των θεσμών αλλά επιβάλλεται να μιλήσουμε για το πώς θα τους αλλάξουμε ώστε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αποκέντρωση της εξουσίας του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ ή στο σπίτι τους απογοητευμένοι, περιμένουν να ακούσουν κάτι που θα τους κάνει περήφανους να συμμετέχουν ξανά. Αυτό θέλω να ακουστεί.
Παλαιότερα είχατε ταχθεί υπέρ της «επανόδου» του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του. Επιμένετε σε αυτό, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει πως «τώρα πάμε πλέον με το ΚΙΝΑΛ»;
Τα σύμβολα έχουν τεράστια αξία, αλλά τα σύμβολα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Τι πρότεινα και τι θα έκανα; Πρώτα παρουσιάζεις το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματός σου, προτάσεις που αφορούν τον Έλληνα σήμερα. Μετά διαλέγεις το πολιτικό προσωπικό που μπορεί να τις εμπλουτίσει και να τις επικοινωνήσει σε όλη την Ελλάδα. Και μόνο όταν τα πετύχεις αυτά τα δύο, ανοίγεις θέματα διεύρυνσης του χώρου και αλλαγής των συμβόλων. Συχνά δεν χρειάζεται καν. Διότι αν έχεις κάνει τα δύο άλλα σωστά, η σχέση σου με την κοινωνία έχει αποκατασταθεί. Εδώ έγινε το ανάποδο. Πρώτα αλλάξαμε το όνομα και μετά στέλναμε τα ίδια πρόσωπα να μιλούν για τις ίδιες ιδέες. Η διεύρυνση είχε χαρακτηριστικά εσωκομματικού παζαριού. Λογικό η αντίδραση του κόσμου να είναι «Μα καλά, εσείς ΠΑΣΟΚ δεν είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;» Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι.
Η γνώμη σας για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά; Πρέπει να εκλέξει ηγεσία και όργανα; Τι πρέπει να γίνει;
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του. Και το μέλλον του πρέπει να είναι στα χέρια των μελών του. Το οφείλουμε στην ιστορία του κόμματος,που ενέπνευσε σε εκατομμύρια Έλληνες ότι αυτή η χώρα μπορεί να σταθεί περήφανα στα πόδια της και να προχωράει μπροστά. Και στα μέλη του που δίνουν πολιτικές μάχες για τον χώρο παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας να τους ονομάσει κάτι που δεν είναι. Αυτό σημαίνει ένα ουσιαστικό, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο με ατζέντα και θέσεις από την βάση και όχι μια τυπολατρική φιέστα χειροκροτητών για να λέμε ότι κάτι κάναμε. Άλλωστε, στα λίγα που μπορεί να κάνει ένα κόμμα στην αντιπολίτευση, η συμπεριφορά γίνεται ουσία. Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια, ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται.
Φέτος η 3 του Σεπτέμβρη εορτάζεται στη Λάρισα. Η άποψή σας;
Η πρόθεση είναι αγαθή. Να αναδείξει μια περιοχή της Ελλάδας και την αγροτιά που ταυτίστηκαν με τους αγώνες της παράταξης. Εορτασμός θα είναι, όμως, αν στη Λάρισα παρουσιάσουμε μία νέα ατζέντα για το χώρο. Ή τουλάχιστον σύγχρονες θέσεις για την πρωτογενή παραγωγή. Παράδειγμα: ελληνικά προϊόντα είναι παγκοσμίως συνυφασμένα με την ποιότητα –όπως το ελληνικό λάδι, το ελληνικό γιαούρτι, το ελληνικό ψάρι. Πώς θα χτίσουμε αυτή τη φήμη και θα προσθέσουμε νέα προϊόντα των Ελλήνων αγροτών σε αυτή την κατηγορία ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία; Κανένα κόμμα δεν προσφέρει προτάσεις, λες και οι πολιτικοί μας φοβούνται να αγγίξουν το θέμα. Εμείς μπορούμε. Άρα, τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε μια διακριτή πρόταση για τα Ελληνικά προϊόντα. Μια πρόταση που θα εξηγεί πώς θα εμπιστευτούμε στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν πώς θα αναπτυχθούν και, κυρίως, πώς θα απελευθερώσουμε τον Έλληνα ώστε να αισθάνεται ασφαλής να δημιουργήσει, όπου κι αν ζει, σε κάθε γωνία της χώρας. Χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, ο εορτασμός θα γίνει φιέστα και θα χαθεί μια ακόμα ευκαιρία να αναδείξουμε το διακριτό στίγμα του χώρου μας, να τον τιμήσουμε αλλά να τιμήσουμε και τους αγρότες που περιμένουν να δουν τι πήγαμε να κάνουμε στη Λάρισα.
Πηγη: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλοπή θυρίδων: Εκνευρίστηκε το πανελλήνιο με τον Ευαγγελάτο!

Απίστευτα γεγονότα πριν από λίγο στην ενημερωτική εκπομπή του Mega που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος. Το θέμα της είδησης ήταν η μεγάλη κλοπή τεσσάρων...

Απασφάλισε ο Τράγκας: Λοιμωξιολόγοι κατέγραφαν υπουργούς!

«Προσοχή, υπάρχουν κασέτες με υπουργούς»! Σοβαρές αποκαλύψεις από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα πριν από λίγο στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον Ελλάδα 94,3 FM.  Ο γνωστός δημοσιογράφος...

Έκτακτο: Με πολιτική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού συζητούν για μερική άρση του lockdowm στις 7 ή 14 Δεκέμβρη για να μην καταστραφεί η...

Θέμα πολιτικής απόφασης πλέον η άρση του lockdown ώστε να μην τιναχθουν στον αέρα η κοινωνία και η οικονομία. Όταν λέμε βέβαια άρση δεν...

Αυτός ειναι ο λόγος που ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην Πάρνηθα – Έρχεται πολιτική θύελλα

Πολιτική θύελλα προμηνύεται καθώς η εξόρμηση του Μητσοτακη στην Πάρνηθα μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι παίρνει τις αποφάσεις...

Η Ιταλία μας μαχαιρώνει ακόμα μια φορά λίγο πριν την σύνοδο!

Κλείστε τώρα τα σύνορα για τα τούρκικα φορτηγά! Αφού ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντα του και όχι την Ευρώπη, ας κάνουμε κι εμείς το...

Δολοφονία του ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Αλβανός ο δράστης, μεγάλη επιτυχία της ΥΔΕΖΙ

Ένας νεαρός Αλβανός, ηλικίας 20 ετών, φέρεται να ομολόγησε  και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης για τη δολοφονία του γνωστού ξενοδόχου που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στην επιχείρησή του. Ο...

Απόφαση Πρωτοδικείου τιναζει στον αέρα τα πρόστιμα για τον Κορωνοϊο

Η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για το πρόστιμο ενός ουζερί στη Θήβα φέρνει τα πάνω κάτω όσο αφορά τα πρόστιμα που...

Ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση διέπραξε εσχάτη προδοσία (βίντεο)

Δεν υπάρχει έλληνας στρατιωτικός που θα ανεχτεί να συμβεί αυτό που ισχυρίζεται ο Στόλτενμπεργκ. Η πολιτική ηγεσία οφείλει άμεσα να το διαψεύσει. Για τον μηχανισμό...

Το αληθινό πρόσωπο του Τονι Σφηνου. Δείτε τον χωρίς περούκα και χωρίς μεταμφίεση. #spitimetonsfino

Είναι ένας από τους πιο έξυπνα πλασαρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Το ηλικιωμένο θύμα επιτέθηκε στον καημένο τον Αλβανό δολοφόνο

Αλβανός δολοφόνος που έχει απελαθεί τρεις φορές επιστρέφει κανονικά στην Σαντορίνη. Την ώρα που υποτίθεται ότι στα σύνορα γινόντουσαν δρακόντειοι έλεγχοι λόγω κορονοϊού. Κυκλοφορεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλοπή θυρίδων: Εκνευρίστηκε το πανελλήνιο με τον Ευαγγελάτο!

Απίστευτα γεγονότα πριν από λίγο στην ενημερωτική εκπομπή του Mega που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος. Το θέμα της είδησης ήταν η μεγάλη κλοπή τεσσάρων...

Απασφάλισε ο Τράγκας: Λοιμωξιολόγοι κατέγραφαν υπουργούς!

«Προσοχή, υπάρχουν κασέτες με υπουργούς»! Σοβαρές αποκαλύψεις από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα πριν από λίγο στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον Ελλάδα 94,3 FM.  Ο γνωστός δημοσιογράφος...

Έκτακτο: Με πολιτική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού συζητούν για μερική άρση του lockdowm στις 7 ή 14 Δεκέμβρη για να μην καταστραφεί η...

Θέμα πολιτικής απόφασης πλέον η άρση του lockdown ώστε να μην τιναχθουν στον αέρα η κοινωνία και η οικονομία. Όταν λέμε βέβαια άρση δεν...

Αυτός ειναι ο λόγος που ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην Πάρνηθα – Έρχεται πολιτική θύελλα

Πολιτική θύελλα προμηνύεται καθώς η εξόρμηση του Μητσοτακη στην Πάρνηθα μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι παίρνει τις αποφάσεις...

Η Ιταλία μας μαχαιρώνει ακόμα μια φορά λίγο πριν την σύνοδο!

Κλείστε τώρα τα σύνορα για τα τούρκικα φορτηγά! Αφού ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντα του και όχι την Ευρώπη, ας κάνουμε κι εμείς το...

Δολοφονία του ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Αλβανός ο δράστης, μεγάλη επιτυχία της ΥΔΕΖΙ

Ένας νεαρός Αλβανός, ηλικίας 20 ετών, φέρεται να ομολόγησε  και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης για τη δολοφονία του γνωστού ξενοδόχου που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στην επιχείρησή του. Ο...