Ξεπουλιέται το αρχαίο ελληνικό χρυσό διάδημα με τα ρόδα! Από την συλλογή ενός… «σεβαστού κύριου»! Ποιός να είναι άραγε αυτός που ξεκίνησε το 1965 τις «συλλογές»;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 8956Του Γιώργου Λεκάκη

Άλλο ένα αβάσταχτο ξεπούλημα της αρχαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς, της περιουσίας του ελληνικού λαού, ο οποίος πένεται…

Από την Time Line Auctions Ltd. ξεπουλιέται στην δημοπρασία της 23ης Νοεμβρίου 2018 ένα αρχαίο ελληνικό χρυσό διάδημα, έργο τέχνης του 4ου αιώνα π.Χ., με την κυματοειδή ταινία με ανάγλυφους θόλους, σαν μαστούς (σύμβολα αφθονίας), επάνω στην οποία είναι εφαρμοσμένα πεντάφυλλα (cinquefoils) – όχι τυχαίος ο αριθμός των φύλλων – άλλα φύλλα και μπουμπούκια, που πιθανώς αντιπροσωπεύουν το ρόδον και συγκεκριμένα το «τριαντάφυλλο της τούντρας» (tundra rose / dasiphora fruticosa), ένα υπέροχο φυτό, που φύεται κυρίως στην Νότιο Ευρώπη (από Ισπανία έως Θράκη-Βουλγαρία)[1].

Το προς… πώληση αρχαίο ελληνικό χρυσό διάδημα ζυγίζει 35 γραμμάρια, και είναι 19 εκατοστά. Αναμένεται να «πιάσει»… 6.000 λίρες!!!

Ποια αρχόντισσα κυρά να το φορούσε;

Από πού ήταν;

Και ποιος άρχοντας της το προσέφερε;

Δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Δημοπρατείται «από την συλλογή ενός σεβαστού κύριου» («respected gentleman»), η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 1965-2018!!!

Η δημοπρασία προσβάλλει τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, δεδομένου ότι στο ρόδον (το αμάραντον) οι Έλληνες έβλεπαν την μήτρα (της ζωής), την μήτρα κάθε παρθένου, από την οποία, ίσως, ξεπηδούσε κάποια παρθενογένεση (και έχουμε πολλές τέτοιες στην ελληνική μυθολογία, και την περσική), η ιερότητα των οποίων αντιγράφηκε αργότερα και υιοθετήθηκε και από τον χριστιανισμό…

Τα κόκκινα ρόδα ήταν βαμμένα «μαγικά» από το αίμα των αποκομμένων αιδοίων του πρωτοθεού των Ελλήνων, Ουρανού…

Εξ αυτών ονομάσθηκε η Ροδόπη, κατ’ εξοχήν ροδώνας, ενώ οι δράστες της αποκοπής αυτής, οι Τελχίνες, έφυγαν για την νήσο που ονομάσθηκε Ρόδος…

Έτσι, το σύμβολον των ρόδων, είχε διπλή συμβολική ιερότητα…

Όλα αυτά βλέπω εγώ, ως Έλλην, σε αυτό που ξεπουλούν οι μούσκαροι για κέρδος…

Κι αυτό είναι που πονά περισσότερο τώρα, καθώς βλέπω να προσβάλλεται έτσι απλά, για λίγα ψωροχρήματα…

Τέλος, να πω, πως κανείς «σεβαστός κύριος», που θέλει να λέγεται «respected gentleman» δεν είναι αρχαιοκάπηλος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τέτοιου είδους κοσμήματα, βλ. Α. Δέσποινη «Greek Art. Ancient Gold Jewellery / Ελληνική Τέχνη. Αρχαία Χρυσά Κοσμήματα», Αθήναι, 1996.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Το ρόδον αυτό φύεται επίσης και σε Öland, Σουηδία. Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Λετονία, βόρεια και κεντρική Ασία, Βόρειο Αμερική, κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ